Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 05 Lis 2014 23:15 

Przemekts napisał(a):
Dzięki wielkie za pomoc. W takim razie noc na pustyni trzeba przełożyć na inny termin i nieco zmodyfikować plan podróży.

Planujemy w przyszłym tygodniu spędzić noc na pustyni. Czytałem opinie osób, które nawet w styczniu polecały. Dam znać jak było ;)
 Profil Relacje PM off  

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
#82 PostWysłany: 05 Lis 2014 23:39 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
tmazur napisał(a):
Przemekts napisał(a):
Dzięki wielkie za pomoc. W takim razie noc na pustyni trzeba przełożyć na inny termin i nieco zmodyfikować plan podróży.

Planujemy w przyszłym tygodniu spędzić noc na pustyni. Czytałem opinie osób, które nawet w styczniu polecały. Dam znać jak było ;)

Ja również planuje styczeń na pustyni :) Czytałem, ze można, inna sprawa, że przez mojego fan pejdża (info w podpisie) zgłosiły się do mnie "Firmy" z Merzougi, które zapewniają, że nawet w styczniu będzie spoko :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Lis 2014 00:13 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
marcino123 napisał(a):
tmazur napisał(a):
Przemekts napisał(a):

Ja również planuje styczeń na pustyni :) Czytałem, ze można, inna sprawa, że przez mojego fan pejdża (info w podpisie) zgłosiły się do mnie "Firmy" z Merzougi, które zapewniają, że nawet w styczniu będzie spoko :)

Oczywiście, że można, ale wg mnie jest to totalnie bez sensu. Noc na pustyni jest naprawdę niesamowita, jak dla mnie jedno z najlepszych podróżniczych przeżyć, ale dlatego, że byłem jak było ciepło. Za drugim razem (listopad) pamiętam tylko wiatr i chłód. Byli ze mną znajomi, którzy wcześniej nie byli na pustyni i nie wspominają tego jakoś szczególnie. Dlatego lepiej to odłożyć na okres, gdy jest ciepło.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 01 Gru 2014 20:42 

Arnoldx19 napisał(a):
marcino123 napisał(a):
tmazur napisał(a):
Przemekts napisał(a):

Oczywiście, że można, ale wg mnie jest to totalnie bez sensu. Noc na pustyni jest naprawdę niesamowita, jak dla mnie jedno z najlepszych podróżniczych przeżyć, ale dlatego, że byłem jak było ciepło. Za drugim razem (listopad) pamiętam tylko wiatr i chłód. Byli ze mną znajomi, którzy wcześniej nie byli na pustyni i nie wspominają tego jakoś szczególnie. Dlatego lepiej to odłożyć na okres, gdy jest ciepło.

Jestem po pobycie na pustyni w połowie listopada. Wiatru i chłodu nie odczuliśmy jakoś szczególnie, ale wrażenia trochę poniżej oczekiwań - nie dojechaliśmy do obozu przed zachodem słońca, na zachód zatrzymaliśmy się na szczycie losowej wydmy jakieś 25 minut przed obozem. W nocy niestety nie było zbytnio widać gwiazd, niebo zachmurzone. Także jestem skłonny zgodzić się, że odczucia w lecie mogą być lepsze. Ale jeśli ktoś ma do wyboru w 'zimie' albo w ogóle, to chyba i tak lepiej się zdecydować ;)
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 29 Gru 2014 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 99 772
Dla tych co zastanawiają się czy zima to dobry termin na pustynię - dobry :) Nam pogoda dopisała i można było podziwiać piękny zachód jak i wschód słońca. Nie zmarzłem. Widoki bezcenne.
Załącznik:
DSC_0840_600x402.jpg
DSC_0840_600x402.jpg [ 25.15 KiB | Obejrzany 2015 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 29 Gru 2014 23:50 

Jade w następnym tygodniu, orodruin2, tylko mnie utwierdziłeś, że to dobra decyzja! :) Dam znać jak się to będzię prezentowało w pierwszych dniach stycznia.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 30 Gru 2014 00:05 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Dwa tygodnie temu w Marrakeszu.
Przepiękna pogoda i góry Atlas w tle :)

Załączniki:
PC090946.jpg
PC090946.jpg [ 39.1 KiB | Obejrzany 1956 razy ]
PC090798.jpg
PC090798.jpg [ 46.54 KiB | Obejrzany 1956 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 30 Gru 2014 02:31 

Loty: 77
Kilometry: 99 326
Rewelka ;) będę za ponad tydzień w okolicach Zagory, mam nadzieję na piękne widoczki, a na zimno mam polar :P
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 30 Gru 2014 02:47 

niebieski
Weź lepiej śpiwór, chociaż taki podstawowy do +5 stopni C. Ja byłem w czerwcu, Merzouga, wiało konkretnie. Moi narzekali, że im piaskiem dawało po twarzach. Ja tam spałem na brzuchu i nic mnie nie ruszało. Widoki super. Jak kto będzie chciał namiary na nocleg na pustyni w Merzouga z kolacją i ze śniadaniem za 30-35 euro od osoby to podam namiar.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 30 Gru 2014 08:59 
Awatar użytkownika

kendi napisał(a):
Weź lepiej śpiwór, chociaż taki podstawowy do +5 stopni C. Ja byłem w czerwcu, Merzouga, wiało konkretnie. Moi narzekali, że im piaskiem dawało po twarzach. Ja tam spałem na brzuchu i nic mnie nie ruszało. Widoki super. Jak kto będzie chciał namiary na nocleg na pustyni w Merzouga z kolacją i ze śniadaniem za 30-35 euro od osoby to podam namiar.

Zamiast śpiworu polecę jakiś polar. Szkoda pchać do plecaka jak przyda Ci się w sumie tylko raz. No chyba że ktoś jest prawdziwym zmarzluchem :) Pod kocami, które dają jest naprawdę ciepło. Chyba, że trafisz na naprawdę wietrzne i ogólnie niesprzyjające warunki. Z tym polecaniem noclegów też bym nie szalał bo powtórzę to co inni na tym forum. Wszystko załatwisz na miejscu a może i lepszą cenę wynegocjujesz. Zima to mniej turystów więc i negocjacje łatwiejsze - tak mi się przynajmniej wydaje :)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 02 Sty 2015 17:08 

Bedę w Merzudze za ok 4 tygodnie. Myślicie, że śpiwór i polar na pustyni będzie konieczny o tej porze?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 02 Sty 2015 17:54 
Awatar użytkownika

Piotr_N napisał(a):
Bedę w Merzudze za ok 4 tygodnie. Myślicie, że śpiwór i polar na pustyni będzie konieczny o tej porze?

Polar przyda Ci się bez dwóch zdań a śpiwór ja bym odpuścił. Chyba, że zamierzasz sam sobie nocleg organizować pod gołym niebem :)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 02 Sty 2015 22:10 

Jadę z synem (9 lat) i głównie myślę o nim :D
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 03 Sty 2015 17:47 

Pisałam ostatnio do polecanego na forum Hilali Tours, aby zapytać o koszt wycieczki dla 2 os do Zagory. Odpowiedzili mi, że już od jakiegoś czasu organizują tylko wycieczki prywatne, które są kilkukrotnie droższe.
Napisałam do innego biura, które znalazłam w necie Imzi tours i zaproponowali mi cenę 55E. Myślicie, że to dobra cena jak na styczeń czy może się jeszcze targować? A może mógłby ktoś polecić jakieś biuro?
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 04 Sty 2015 13:49 
Awatar użytkownika

ewam24 napisał(a):
Napisałam do innego biura, które znalazłam w necie Imzi tours i zaproponowali mi cenę 55E. Myślicie, że to dobra cena jak na styczeń czy może się jeszcze targować? A może mógłby ktoś polecić jakieś biuro?

Też próbowałem czegoś szukać i się targować przed wyjazdem przez Internet ale teraz stwierdzam, że to naprawdę nie ma sensu. Na miejscu masz sporo "biur podróży" oferujących takie wycieczki. a 55 E to za osobę czy za dwie? My wytargowaliśmy w grudniu za 3-dniową wycieczkę do Merzougi za 70 Euro od osoby, a można było pewnie i więcej ugryźć.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:07 

Za jedną, dlatego zastanawiam się czy to dobra cena. Dzięki za pomoc, chyba jednak poszukamy czegoś na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 16 Sty 2015 11:55 

Czy miałby ktoś sprawdzony kontakt w Merzouga gdzie można zarezerwować wielbłądy z Polski?

Ewentualnie czy ktoś korzystał z usług tego człowieka:
http://merzougaonline.com/ ?

Korespondowałem z człowiekiem, trochę się potargowałem, ale to mnie zniechęciło:
"Here is how to confirm your booking :
In order to confirm your booking please send us 100Euro / 1 100MAD as
deposit, and the rest of the payment you'll pay it when we meet in
Merzouga."

Uprzedzając rady "załatwisz na miescu", jedziemy z dzieciakami i wolę mieć niektóre sprawy z góry zaklepane ;)
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 22 Sty 2015 17:49 

willi napisał(a):
Czy miałby ktoś sprawdzony kontakt w Merzouga gdzie można zarezerwować wielbłądy z Polski?

Ewentualnie czy ktoś korzystał z usług tego człowieka:
http://merzougaonline.com/ ?

Korespondowałem z człowiekiem, trochę się potargowałem, ale to mnie zniechęciło:
"Here is how to confirm your booking :
In order to confirm your booking please send us 100Euro / 1 100MAD as
deposit, and the rest of the payment you'll pay it when we meet in
Merzouga."

Uprzedzając rady "załatwisz na miescu", jedziemy z dzieciakami i wolę mieć niektóre sprawy z góry zaklepane ;)

Cześć!

Byłam w Merzoudze 2 tygodnie temu, mogę polecić Ci sprawdzonego "człowieka od wielbłądów", z którym na pewno dogadasz się przed wyjazdem i nie będziesz musiał płacić żadnych depozytów. Dobrze by było, gdybyś miał profil na CS, bo ten człowiek działa przez ten portal, normalnie udostępnia swój dom swoim gościom na zasadach couchsurfingu, płaci się mu tylko za wycieczkę. Zapraszam na priv po szczegóły.

Tak się miała sytuacja 8 stycznia na pustyni:

Image

Polecić mogę każdemu, nie nocowaliśmy co prawda w namiotach na samej pustyni, tylko we wiosce u hosta, ale jestem przekonana, że dobry polar plus dobry humor wystarczą, aby "przetrwać" tę styczniową noc :))
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 27 Sty 2015 17:08 

Dzięki @chyzykrolik za propozycję, już jesteśmy po :)

Generalnie przynajmniej dla mnie, ciężko się zorientować w Merzouga kto tak naprawdę jest organizatorem tych wycieczek.
A nie ułatwia to fakt, że wszyscy nazywają się Mustafa.
Dla mnie wygląda to tak, że jest kilka "firm" od wielbłądów, z którymi współpracują wszyscy inni (naganiacze, ludzie mający noclegi itp). Wydaje mi się, że jest kilka firm bo widziałem kilka "baz" noclegowych.
W naszym przypadku wycieczka zaczęła się spod naszej kwatery, dowieziono skądś jeszcze dwóch białych a wycieczki nie prowadził nasz gospodarz.

Co do wycieczek i nocowania na pustyni zimą to jest to po prostu loteria.
My warunki mieliśmy idealne, bezwietrznie, bezchmurnie i "ciepło". Po prostu rewelacja. Że nie wspomnę o żenującym sedesie, który zawlekli na środek pustyni co by biali dali radę. Poznaliśmy natomiast Węgierkę której wycieczka dzień wcześniej została skasowana z powodu wiatru. Podobno jeśli wieje karawany nie wychodzą, co oczywiście ma sens bo nawet jeśli nie chodzi o same zwierzęta, to zdmuchnięty w nocy namiot to raczej niekoniecznie oczekiwany bonus.
Ciekawostką jest to, że jakby w ramach rekompensaty gospodarz zaprosił tęże Węgierkę z synem do siebie na kolację. Opowiadała, że to w jakich warunkach ludzie tam żyją w porównaniu do warunków, które zapewniają nam turystom to jest przepaść. A warunki dla nas białasów były, patrzą w oderwaniu od miejsca, mocno średnie. Po tej historii przestałem walczyć z taką dumą o każdy dirham.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 28 Sty 2015 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
willi napisał(a):
Co do wycieczek i nocowania na pustyni zimą to jest to po prostu loteria.

I to jest główna sprawa wycieczek zimą na pustynie. Jasne, że można trafić ciepło i bezchmurnie, ale jak ja byłem w Merzouga to temperatura 29 grudnia w nocy wynosiła -4 / - 3 C, więc na pustyni było jeszcze zimniej. Z tego co nam ekipa mówiła to nie wyłazili z namiotów tak pizgało. Nasz przewodnik powiedział, że najlepszy termin na spanie na pustyni to marzec i październik. Nie ma prawie w ogóle turystów, wycieczki są tańsze i pogoda zacna. Znowu latem upał w ciągu dnia "nas", białasów ;) po prostu zabija.
Zima dobra na robienie fajnych zdjęć, jeśli to czyjaś pasja.
Co do organizowania wycieczek to wygląda to tak, że jest chyba 5 kolesi, którzy są właścicielami wielbłądów. Hotele płacą przewodnikom i wynajmują wielbłądy, także przewodników też jest sporo. ;) I fakt, wszyscy mają na imię Mustafa.

Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości