Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 27 Sie 2023 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 207 659
czytam o blu $... czy rzeczywiście aż taka różnica w kursie ? ja dobrze rozumiem że w ogóle nie opłaca się płacić kartą bo będzie oficjalny kurs ? Lepiej wziąć gotówkę USD i ja wymienić ? Będę jechał do Ushuaia autobusem z Punta Arenas , czy opłaca się wymieniać USD w Punta Arenas czy już wymienić w Ushuaia , podobno tam w każdym sklepie chętnie wymieniają.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#202 PostWysłany: 28 Sie 2023 01:39 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Jak będziesz płacił karta Visa banku, który używa kursu organizacji płatniczej, a nie swojego, to kurs wymiany będzie nieco gorszy, ale dla niewielkich kwot akceptowalny. Np transakcje z niedzieli Visa rozlicza po kursie 654 peso za dolara gdy kurs bluedollar to 720-730. Natomiast Revolut czy Curve sami przeliczaja kursy, i używają dla peso kursu oficjalnego. Więc tutaj masz kurs o ponad 50% gorszy (350peso za dolara). Generalnie jak pobyt dłuższy i większe wydatki, to lepiej wymieniać usd po kursie blue. Ale nie za dużo naraz, bo wahania są bardzo duże pomiędzy dniami.

Ja byłem dwa razy w Argentynie krótko, to albo płaciłem w usd albo karta Visa akceptując nieco gorszy kurs. Przy wręcz jednodniowym wypadzie do wodospadów Iguazu na stronę argentynska, nie było sensu bawić się wymianę walut.
 Profil Relacje PM off
firstclass lubi ten post.
BP2?? uważa post za pomocny.

#203 PostWysłany: 28 Sie 2023 01:52 
Awatar użytkownika

@KKL dzięki za info, ja będę w Argentynie oko tygodnia ( Ushuaia 3 dni i Buenos 3 dni) ja używam kanadyjskiej karty Visa . W Ushuaia train the end of the world, hotel, jedzenie, szwendanie się wymienie może 300 usd jak zostanie pójdzie w BA .

#204 PostWysłany: 28 Sie 2023 02:03 

srebrny
Bedac tydzień wymieniłbym gotówkę. W Ushuaia nie byłem, ale w Calafate czy El Chalten w wielu sklepach byly kartki z kursem wymiany (nota bene w lutym to było 370peso za usd a dzisiaj jest już 2x tyle) i bez problemu można było wymienić. O ile pamiętam, nominały 50 i 100 USD miały lepszy kurs wymiany niż niższe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#205 PostWysłany: 28 Sie 2023 02:09 
Awatar użytkownika

co lepiej biorą USD,CAD,EUR czy wszystko da się wymienić ?

#206 PostWysłany: 28 Sie 2023 02:11 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Ja będę za parę dni w El Calafate i zastanawiam się czy tam gdzieś wymienię USD po bluekursie, bo niestety mam tylko Revoluta i Aliora MC. Ewentualnie mogę jeszcze spróbować wymienić po drodze w El Calafate. Czy ktoś wymieniał USD w tych miejscowościach?
Kurcze w Ekwadorze tylko 20 -stki w cenie a teraz tzn w Argentynie przeciwnie czyli 100 -tki USD :oops:
Ok, widzę że kolega @KKL już odpowiedział wyżej :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 28 Sie 2023 08:35 

niebieski
BP2?? napisał(a):
co lepiej biorą USD,CAD,EUR czy wszystko da się wymienić ?

Zdecydowanie USD, z inną walutą na prowincji będziesz miał dużą szansę na problemy z wymianą.

@mmaratonczyk Może w Ekwadorze nie trafiłeś z odpowiednimi setkami? Tam faktycznie były problemy typu nie przyjmują starszych serii. Kursowały też jakieś podróbki i nie chcieli przyjmować bodajże niektórych 20, ale już nie pamiętam dokładnie. Po drugie faktycznie trudniej płacić setką za jakieś duperele.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 28 Sie 2023 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@j_a

Co do nominałów 50 i 100 USD w Ekwadorze to @marcin.krakow tutaj to opisał pare godzin temu Rapa Nui? Tak, przy okazji.
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 28 Sie 2023 18:33 

niebieski
Nie chcę zaśmiecać tematu o Argentynie, ale nie zgadzam się z tym. Moje doświadczenia były inne.

Aha, oczywiście w Argentynie najlepiej wymieniać setki. Niższe nominały będą miały gorszy kurs (ewentualanie jeszcze 50). Podobna zasada jest w bardzo wielu krajach. Z drugiej strony, co to dziś za kwota 100 USD?
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 28 Sie 2023 21:05 

Zbanowany
KKL napisał(a):
Jak będziesz płacił karta Visa banku, który używa kursu organizacji płatniczej, a nie swojego, to kurs wymiany będzie nieco gorszy, ale dla niewielkich kwot akceptowalny. Np transakcje z niedzieli Visa rozlicza po kursie 654 peso za dolara gdy kurs bluedollar to 720-730.

Witam Podroznikow

Ciekawe, jak inne karty tradycyjne np. Master czy AE, czy tez maja podobny kurs, jak karta Visa i jak z akceptacja? Sprobuje skontaktowac sie z moim bankiem i zapytam.

Jesli tak mala roznica to rzeczywiscie nie oplaca bawic sie w wymiane cashu.

A czy to prawda, ze przy platnosci karta za noclegi w Argentynie ma dodatkowo ten plus, ze otrzymamy zwrot podatku VAT?

Pozdrawiam

#211 PostWysłany: 29 Sie 2023 16:25 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
srebrny
Jesli chodzi o wymiane gotwki to zdecydowanie lepiej jest miec przy sobie studolarowe banknoty (USD).
Co smieszniejsze, wszyscy baaaardzo zwracaja uwage, zeby to byly nowe banknoty, tzw. ¨cabeza grande¨ (duza glowa) :lol: starych, mimo ze teoretycznie sa w obiegu, zwykle nie przyjmuja.

Załącznik:
Komentarz do pliku: dolar-cara-chica-cara-grande
Captura de pantalla 2023-08-29 a la(s) 11.24.04.png
Captura de pantalla 2023-08-29 a la(s) 11.24.04.png [ 727.76 KiB | Obejrzany 1890 razy ]

Takze jesli chodzi o gotowke to najlepiej miec przy sobie
- banknoty100 USD
- te o duzej glowie

Z tego co wiem, placac karta nie placi sie VATu. Trzeba obliczyc co sie bardziej oplaca: gotowka z VATem czy karta (choc przelicznik jest gorszy) bez VATu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#212 PostWysłany: 29 Sie 2023 21:48 

srebrny
Bank Centralny Argentyny odnotowuje miesięczny gwałtowny wzrost inflacji powyżej 10 proc. - informuje Bloomberg. Urzędnicy spodziewają się najszybszego wzrostu cen od ponad trzech dekad. Inflacja pod koniec sierpnia przekroczyła 113 procent w stosunku rocznym.

https://www.money.pl/gospodarka/ogromny ... 3248a.html
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 01 Wrz 2023 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Na dzisiejszy dzień blue kurs to 735 peso za 1 USD . W El Calafate na dworcu autobusowym można płacić dolarami i mają kurs 660 ARS za 1 USD . W supermarkecie już było gorzej bo oferowali 550 ARS. W jednym miejscu chcieliśmy wymienić dolary to oferowali 640 ARS przy banknocie 100 dolarowym i 600 ARS przy dwudziestkach. Generalnie znaleźliśmy jeszcze dwa inne miejsca z wymianą ale były zamknięte . Teraz jestem w El Chalten i w kilku sklepach nie chcieli przyjmować dolary. Podobno wymieniają w jakimś dużym hotelu ale jeszcze tam nie dotarliśmy ponieważ znaleźliśmy mały sklepik gdzie Pan przyjmuje i wymienia dolary . Płaciliśmy dwudziestkami i policzył nam 700 ARS za 1 USD . Po jakimś czasie wróciliśmy do niego wymienić tylko dolary bez robienia zakupów i również dostaliśmy 700 ARS za banknoty dwudziestki . Widzieliśmy też kartkę w pizzerii gdzie za 1 USD jak i za 1 euro oferowali 700 ARS. Czyli w El Chalten kurs korzystniejszy dla turysty . Zobaczymy jak to będzie się zmieniało na przestrzeni kilku dni.
Aktualizacja - w tym hotelu ( Rancho Grande ) byliśmy dzień później i kurs mają słaby bo 610 ARS z 1 USD i 600 ARS za 1 EURO. Tak więc w tym sklepiku mają naprawdę super przelicznik.

Image

Ostatnio edytowany przez mmaratonczyk, 02 Wrz 2023 18:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#214 PostWysłany: 01 Wrz 2023 20:03 

srebrny
To jeśli wymieniają wam gdzieś taniej niż 670 peso za usd a macie kartę Visa, to płaccie karta. Pamiętam, że w El Chalten w dwóch marketach mieli kartki wywieszone i wtedy kurs wymiany był tylko ciut gorszy niż blue dollar. Ale jak macie za 700 to też nie jest źle, bo wg strony https://bluedollar.net/ skup jest po 720,wiec niewiele drożej.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 03 Paź 2023 23:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

I blue dollar po 800 ars

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#216 PostWysłany: 06 Paź 2023 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
W Buenos wymienialiśmy dolary tylko na Calle Florida, warto było podpytać kilku wymieniaczy, żeby uzyskać kilka ARS różnicy. Generalnie wymiany bez problemu, chociaż za pierwszym razem wyprawa na dziwne zaplecze była trochę przerażająca.

W Calafate w Panaderii Don Luis mieli wywieszoną karteczkę, że wymieniają po ówcześnie akceptowalnyn kursie (1 USD=700 ARS), ale finalnie oznajmili, że jednak nam nie wymienią.

W Puerto Iguazu w praktycznie każdym supermarkecie była wywieszka o wymianie po kursie blue.

Za wszystkie (poza jednym) noclegi płaciliśmy gotówką, natomiast za atrakcje i restauracje często kartą kredytową, po kursie MEP (karta nie chciała zadziałać w kasie Wodospadów Iguazu po stronie argentyńskiej, nie mieli tam terminala na chip tylko takie ustrojstwo do przesuwania i w Sixt na lotnisku w Calafate - próbowaliśmy dwóch terminali ('brak autoryzacji') i byliśmy na łączach z bankiem, który żadnej transakcji do autoryzacji nie widział...Ostatecznie musieliśmy porzucić zamysł saomochodu).
2 ludzi lubi ten post.

#217 PostWysłany: 10 Paź 2023 20:31 

-- 10 Paź 2023 19:50 --

Hej, jestem zupełnie zielona w temacie, mógłby ktoś mi po ludzku wytłumaczyć jak działa blue dollar? Kupiliśmy dziś lot na trasie El Calafate - Ushuaia liniami lotniczymi Aerolineas Argentinas przez pośrednika atrapalo.com.ar. Cena za dwie osoby wynosiła 62 719,20 ARS. Płatności dokonaliśmy kartą mbank Visa Intense Świat. Z karty pobrało 340, 67zł. Spodziewaliśmy się, że cena w PLN będzie znacznie wyższa, okolo 770zł (opierając się o kursy walutowe ARS). Jesteśmy trochę zdezorientowani. Czy to normalna cena? Tak powinno wyglądać to przewalutowanie? bo jeśli tak to działa to chyba zostaniemy w Argentynie trochę dłużej :D

-- 10 Paź 2023 20:31 --

i od razu mam kluczowe pytanie: czy taki sam korzystny kurs będzie obowiązywał przy zakupie lotów wylotowych z Argentyny np. Buenos Aires do USA, amerykańskimi liniami? Jeśli zostaną zakupione w ARS? Czy jakimś cudem działa to tylko na połączenia lotnicze wewnątrz kraju?

-- 10 Paź 2023 20:31 --

i od razu mam kluczowe pytanie: czy taki sam korzystny kurs będzie obowiązywał przy zakupie lotów wylotowych z Argentyny np. Buenos Aires do USA, amerykańskimi liniami? Jeśli zostaną zakupione w ARS? Czy jakimś cudem działa to tylko na połączenia lotnicze wewnątrz kraju?
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 10 Paź 2023 22:20 
Awatar użytkownika

Jestem teraz w Ushuaia.Wczoraj miałem taką sytuacje w hotelu-zarezerwowalem przez booking na 2 doby za około 121 USD ,pytam w recepcji ile place, dostaje na kartce odpowiedź jak karta w USD to 121 USD, jak kartą w ARS to 44000 coś, a jak USD w gotówce to 57 USD bo to bluedollar, kurs u nich był wczoraj 820.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#219 PostWysłany: 11 Paź 2023 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Wszystkie płatności zagraniczna kk rozliczane są po kursie "MEP", nieco gorszym od "blue" (wpisujac w google 'blue dollar hoy' mozna znalezc orientacyjne kursy), ale wciąż płacimy ok. 60% ceny oficjalnie przeliczonej. Nie kupowałam lotów "zewmetrznych", ale wydaje mi się,że jeśli płatność rozliczana w Ars to powinno działać analogicznie.

Za noclegi staraliśmy sie płacić gotówką uprzednio wymieniona, ale raz czy dwa płaciliśmy karta i cena ostateczna w ARS wypadała po kursie nieoficjalnym (booking zawsze pokazywal nam na koncu ceny w usd).
2 ludzi uważa post za pomocny.

#220 PostWysłany: 26 Paź 2023 10:46 

niebieski
Ma ktoś może namierzony jakiś bankomat bez prowizji na lotnisku Ezeiza? I w samym Buenos?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości