Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 30 Lis 2023 11:06 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Zeus napisał(a):
W poniedziałek kupiłem bilet na flybondi, za 15047 ARS. Z Revoluta pobrało 42 USD a po 36h revolut zwrócił różnicę.

Dzięki, dobre wieści. A na Aerolineas próbowałeś?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#242 PostWysłany: 30 Lis 2023 11:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie, bo godziny lotu nie pasowały mi.
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 06 Gru 2023 17:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nawet hotele oferują opcje płatności w USD zamiast Blue Dollarem
Klepnąłem noclegi (3) w w Buenos, za 62,730 ARS (oficjalnie 173 USD) więc proponowali pobranie mi hajsu w ARS i płatność VSA 86 USD lub pobranie w USD za 70 USD. Więc warto sprawdzać bookinga w ARG w ARS i dzielić samemu bo ceny wyjściowe w EUR/USD są szokujące.
 Profil Relacje PM off
Digzy uważa post za pomocny.

#244 PostWysłany: 13 Gru 2023 14:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Javier Milei został zaprzysiężony w niedzielę na prezydenta Argentyny. Milei nie czekał na wdrożenie zmian i już zapowiedział, że obniża wartość argentyńskiego peso o 50 proc. względem dolara - informuje BBC. Dolaryzacja argentyńskiej gospodarki była jedną z jego obietnic wyborczych. Obecnie za jednego dolara trzeba zapłacić około 390 peso, po reformie będzie trzeba mieć już na ten cel 800 peso.
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30 ... 2465604605
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-67678276
https://www.bbc.com/news/business-67688727
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#245 PostWysłany: 13 Gru 2023 22:36 

-- 13 Gru 2023 21:31 --

Digzy napisał(a):
Zeus napisał(a):
W poniedziałek kupiłem bilet na flybondi, za 15047 ARS. Z Revoluta pobrało 42 USD a po 36h revolut zwrócił różnicę.

Dzięki, dobre wieści. A na Aerolineas próbowałeś?

Ja próbowałem dwa razy przez Revoluta. Raz pobrało z konta w USD i zwrot po 3 dniach po dobrym kursie. Drugi raz pobrało z konta EUR i tu już zwrot chyba po 9 dniach. Powoli zaczynałem tracić nadzieję :) No ale piszą ludzie w internecie, że zdaje się w przypadku Mastercarda może to potrwać do około 9-10 dni. Tego samego dowiedziałem się od obsługi z Revoluta.

-- 13 Gru 2023 21:36 --

Zeus napisał(a):
Klepnąłem noclegi (3) w w Buenos, za 62,730 ARS (oficjalnie 173 USD) więc proponowali pobranie mi hajsu w ARS i płatność VSA 86 USD lub pobranie w USD za 70 USD. Więc warto sprawdzać bookinga w ARG w ARS i dzielić samemu bo ceny wyjściowe w EUR/USD są szokujące.

Kto proponował pobranie w ARS? Czemu 86USD skoro było 173USD?
Z tego co patrzyłem na bookingu po wybraniu waluty ARS to serwis faktycznie wyliczy ceny w peso. Ale przechodząc do rezerwacji widzę, że płatność odbędzie się w USD, a wtedy traci się już korzyści z płatności w ARS. Booking wygląda, że przelicza cenę na ARS po kursie oficjalnym.
 Profil Relacje PM off
Digzy uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 18 Gru 2023 19:17 
Awatar użytkownika

platynowy
@Buyaka mozesz to prosze zrecenzowac? Przegryzam sie przez temat cinkciarstwa w AR... czytam o ARS, blue, MEP... a tu jeszcze Dólar tarjeta i Dólar turista. Czy te 2 ostatnie maja jakies zastosowanie obecnie? Ich kursy wydaja sie teoretycznie bardzo... ciekawe...
https://www.lanacion.com.ar/economia/do ... d18122023/

Buyaka napisał(a):
Wpadam na szybkiego powiadomić, za artykulem w lanacion.com, ze w Mastercardzie już funkcjonuje dolar dla turystów. Ponoć ma być tez wsteczny, i obejmować transakcje od ostatniego piątku.

Spoiler: już wiadomo, ze nie będzie to wartość blue, tylko trochę niższa niż przewidywano.
Przykład z wartościami z piątku:
- dolar blue: 312ARS
- dolar turystyczny: 297ARS

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-12-18 o 18.15.56.png
Zrzut ekranu 2023-12-18 o 18.15.56.png [ 63.48 KiB | Obejrzany 1365 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 21 Gru 2023 02:05 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
srebrny
Hej! Po niedawnym ̶w̶s̶t̶a̶p̶i̶e̶n̶i̶u̶ ̶n̶a̶ ̶t̶̶̶r̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶ objecia urzedu przez nowego prezydenta, wchodzi duzo zmian w argentynie.
Pare dni temu (prawie) zrownano kurs dolara oficjalnego z tym rynkowym dolarem blue. Wszystko co do tej pory przeczytales zaczyna przechodzic do historii (albo wraca do tej czesci, w ktorej Macri uwolnil kurs dolara pare ladnych lat temu).

Dólar tarjeta i Dólar turista to nic co moglys wykorzystac, te kursy odnosza sie do argentynskich kart uzywanych poza argentyna - kazdy kto korzysta z argentynskiej karty zagranica bedzie placil za dolara wiecej niz w kraju (to jeszcze pozostalosci poprzednich dodatkowego opodatkowania kazdego dolara ¨wyciagnietego¨ z krajowego rynku, dluga historia 😅).

czyli: aktualnie dolar oficjalny, prezydenckim dekretem zblizyl sie do wartosci dolara blue. Dolar MEP zawsze bedzie oscylowal delikatnie ponizej dolara blue (wartosc z twojego screenshotu pewnie byla chwilowa). Czyli ogladajac to wszystko z zewnatrz, nie bedzie az tak spektakularnych roznic cenowych a i sama argentyna jest juz dwa razy drozsza niz jeszcze kilka tygodni temu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#248 PostWysłany: 21 Gru 2023 10:02 
Awatar użytkownika

platynowy
@Buyaka Dzieki za wyjasnienie: Dólar tarjeta i Dólar turista
Czyli konkludujac powyzsze nie ma zastosowania dla turystow, a jest "utrudnieniem" dla miejscowych podrozujacych za granice...

Natomiast najwazniejsze jest to co napisalas na koncu - w zwiazku z realnym "prawie zrownaniem" kursow oficial, blue, MEP wlasciwie cala przewaga z posiadania $$$ wyparowala i podroz do/po AR jest obecnie prawie 2x drozsza niz jeszcze miesiac temu, gdy mozna bylo wykorzystac mechanizm blue. Szkoda.
Buyaka napisał(a):
... Czyli ogladajac to wszystko z zewnatrz, nie bedzie az tak spektakularnych roznic cenowych a i sama argentyna jest juz dwa razy drozsza niz jeszcze kilka tygodni temu.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#249 PostWysłany: 21 Gru 2023 11:52 

niebieski
Hm, skoro teraz wszędzie wymienając USD na ARS dostaniemy prawie tyle ile kiedyś wymieniając w cuevas, a płacąc kartą dostaniemy prawie tyle ile parę tygodni temu dopiero po zwrocie to dlaczego "argentyna jest juz dwa razy drozsza niz jeszcze kilka tygodni temu" ?
Ceny w ARS (pomijam kwestie inflacji) jak rozumiem zostały przecież takie same, a nie x2?
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 21 Gru 2023 11:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Koniec dofinansowania na paliwo i komunikacje, spowoduje wzrost cen, i to nie powolutku, tylko na raz (Terapia szokowa)

Cena paliwa do góry o 65%
Mięso 35%

Bardzo dobry podcast jest u Rosiaka, jak to wygląda i ma wyglądac

https://raportostanieswiata.pl/odcinki/ ... dnia-2023/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#251 PostWysłany: 21 Gru 2023 12:37 

srebrny
Bo to nie chodzi tylko o kwestie wartosci dolara i mozliwosc wykorzystania roznicy miedzy dolarem oficjalnym o blue przez turystow zagranicznych.
Tak jak Zeus mowi, konczy sie dorzucanie panstwa do paliwa, pradu, transportu publicznego, wczoraj juz zapowiedzial oooogrooooom ciec innych dofinansowan, odmrozenia cen zywnosci, etc.

Wszelkie importowane produkty, rozliczane wszak w dolarach, skoczyly z niespelna 400ARS za 1 USD na ponad 800ARS.

Plus, tak wygladal wzrost z dnia na dzien biletow argentynskich linii lotniczych (wczesniej 72K ARS, pozniej 158K ARS)
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#252 PostWysłany: 25 Gru 2023 01:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Myślę ze złote czasy podróżowania po ARG za grosze już się skonczyły.

Ceny noclegów w blokingu, w USD a nie jak się liczyło miesiąc temu, ze nocleg będzie korzystniej
Patrzę także za ceny w knajp i tez nie kolorowo. Pizza prawie 8-10 USD.

https://www.ft.com/content/3bba65ac-6e4 ... de8735dcff
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#253 PostWysłany: 27 Gru 2023 14:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zeus napisał(a):

Pięknie. Nocleg z 70 USD co było na początku miesiąca, teraz mi zmienili na 170 USD. Chyba będę musiał uciekać z Buenos ledwo co wyląduję...
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#254 PostWysłany: 27 Gru 2023 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@Zeus

Wiesz może czy już oficjalnie przestali używać ARS na rzecz USD?
Jak jak przeglądam z ciekawości hotele Accor z płatnością na miejscu to obciążenie tylko w USD.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 27 Gru 2023 15:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W grudniu nocleg był 63730 ARS czyli oficjalnie 173 USD a oferowali kurs blue za 75-80
teraz zmienili kurs na dolary, więć jest 140k ARS czyli 170 USD...

Jak Milei dożyje marca, będę uważać to na cud.

Dobry art. o cenach w Argentynie. Oferta specjalna na święta 1kg mięsa, prawie 5k ARS, ponad 5 USD. Gdzie 1/4 ludzi zyje na ubóstwie

https://www.ft.com/content/3bba65ac-6e4 ... de8735dcff
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#256 PostWysłany: 06 Sty 2024 16:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Western Uniono jeszcze działa. Wiadomo, nie są to kokosy jak z listopada, ale za każdą przelaną złotówkę mamy o 60 ARS więcej (prawie tyle co blue dollar), więć za każde 100 PLN to już mamy pizzę

Plusem takim jest, ze nie musimy targać USD, szukać cambio i bać się ze nas okantują
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#257 PostWysłany: 07 Sty 2024 15:54 

Zeus napisał(a):
Western Union jeszcze działa. Wiadomo, nie są to kokosy jak z listopada, ale za każdą przelaną złotówkę mamy o 60 ARS więcej (prawie tyle co blue dollar), więć za każde 100 PLN to już mamy pizzę

Plusem takim jest, ze nie musimy targać USD, szukać cambio i bać się ze nas okantują

To zależy od planu podróży, jeśli się jest kilka dni na początku w Buenos, w dni powszednie i dysponuje wolnym czasem, można się pobawić w operację z WU. Jeśli.
BTW: oszustwo w cueva to rzadkość, a argentyńskich banknotów nikt nie fałszuje - za mało są warte :-)
Tak czy inaczej czasy cinkciarzy chyba się kończą, ale kto wie ile Milei pociągnie...
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 08 Sty 2024 20:41 

srebrny
Do przejscia na dolary calej gospodarki to jeszcze troche minie, o ile do tego w ogole dojdzie.
Cinkciarze sie utrzymali nawet w paroletnim okresie w ktorym jeden z poprzednich prezydentow zniosl instytucje dolara oficjalnego i uwolnil kurs dolara. Jak? Na czym wtedy zarabiali? Tego akurat nie wiem 😅 Zapewne jak dzialali wtedy, tak beda dzialac nadal.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#259 PostWysłany: 08 Sty 2024 21:44 

niebieski
Bo jak pamiętam kurs dolar blue po uwolnieniu nigdy nie był dokładnie taki sam jak oficjalny, te 10-15% różnicy było. Natomiast cinkciarze mocno podupadli, pamiętam gościa, który wynajmował ze wspólnikiem sklep na calle Lavalle, dla picu "sprzedawał" jakieś używane marynarki, gdzie po kieszeniach miał poukrywane paczki z kasą ;) Uwolnienie kursu spowodowało zlikwidowanie biznesu, widziałem go jeszcze jak chodził po ulicy z plikami banknotów ukrytymi w skarpetkach (czy nawet specjalnych opaskach na nogach). Niby biznes się kręcił, ale zdecydowanie słabiej. Dawne czasy, niestety ostatnie lata, kiedy było el dorado dla turystów, jakoś mi się nie składało odwiedzić Argentynę :( Trzeba trochę poczekać, bo jedno jest pewne w tym kraju... częste zmiany polityki.
 Profil Relacje PM off
Buyaka lubi ten post.

#260 PostWysłany: 09 Sty 2024 12:36 

niebieski
A jak to jest z tym VATem przy rezerwacji z bookingu. Czy wyświetlana przez booking cena to jest cena już z VATem?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość