Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 01 Sty 2025 18:20 

HON fly4free
I przy tych wysokich cenach knajpy w BA pełne Argentyńczyków.
Ale rzeczywiście jest generalnie drogo obecnie.
 Profil Relacje PM off  

Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN Wczasy w Apulii 🍂🍷 4* hotel z wyżywieniem za 2340 PLN
🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨 🚨CO ZA CENA🚨✨283 PLN ✨za city break w Gruzji 💸 (z weekendem❗) Loty i hotel w centrum ✈️+🏨
#342 PostWysłany: 01 Sty 2025 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
Argentyńczycy zarabiają w peso. Im się ceny tylko o inflację zmieniają a zagraniczne rzeczy tanieją
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 02 Sty 2025 00:05 

srebrny
W sumie to inflacja (o ile jest kontrolowana) to jeden ze sposobów na dogonienie innych krajów (m.in. dla nas zachodu). Śledzę od dłuższego czasu Argentynę i jestem ciekamy jak to się potoczy za czasów Javier Milei'a.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 09 Lut 2025 22:44 

niebieski
Przeczytałem przed wyjazdem tu sporo dramatycznych relacji jak droga Argentyna się stała,ale prawda IMO leży gdzieś pośrodku. Są rzeczy bardzo drogie, np. znaczek do EU na poczcie w Ushuaia - 10usd, oczywiście nie kupiłem), nabiał, bilety wstępów do parków narodowych. Kawiarnie są tańsze niż w PL - kawa 2-4usd. Knajpy - różnie, kto lubi mięso zje je znacznie taniej niż w EU (Parilla w Mendozie 12-16usd/os), w BA za 8usd można zjeść całkiem dobry obiad. Piwo w knajpie 15-20zl. Niezwykle tanie są noclegi, podróżując w 5 osób płacimy za duże mieszkania/domki średnio około 8-10usd/os. To piękny kraj, inny niż Chile, z bardziej klimatycznymi miastami/miasteczkami ale zdecydowanie nie tak ciekawym południem jak zachodni sąsiad (przyroda,fiordy, szlaki
- obłędne).

Ostatnio edytowany przez yanas 10 Lut 2025 01:44, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#345 PostWysłany: 09 Lut 2025 22:52 
Awatar użytkownika

platynowy
Trochę się pogubiłem, co do końcówki - który kraj bardziej Ci się spodobał pod względem natury na południu: Argentyna, czy Chile? Akurat lecę za miesiąc do Chile i dopytuję z czystej ciekawości :)
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 09 Lut 2025 23:37 

niebieski
Chile, oczywiście. Nie ma czego porównywać. Aisen/Magallanes to kosmos. Ushuaia jest pięknie położona, ale nie ma "klimatu", jest tam masa ludzi z wycieczkowców, pobliski PN ma zaporowe ceny. Navarino to coś zupełnie innego. Ale - chilijski park TDP obecnie jest zawalony ludźmi pewnie nie mniej niż okolice Fitz Roy'a, trzeba rezerwować campy itp.
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 09 Lut 2025 23:54 
Awatar użytkownika

platynowy
OK, tak podejrzewałem, ale ten fragment mnie zmylił: "To piękny kraj, inny niż Chile, z bardziej klimatycznymi miastami/miasteczkami ale zdecydowanie nie tak ciekawym południem jak wschodni sąsiad (przyroda,fiordy, szlaki - obłędne)".
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 10 Lut 2025 01:42 

niebieski
Sorry,chodziło mi o ten drugi wschód, zachodni;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#349 PostWysłany: 12 Lut 2025 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
@yanas
Podejrzewam, że ceny w BA a np. w Mendozie jednak trochę się różnią. Poza tym w Polsce za $8 też zjesz całkiem dobry obiad, możesz nawet taniej ;)

Tak, znaczki w Argentynie są masakrycznie drogie. Pierwszy kraj z którego nie wysłałem kartek chociaż chciałem. Dotychczas wydawało mi się, że pocztówki z Wysp Owczych były drogie ale po wizycie w BA okazało się, że ich cena była całkiem przystępna ;)

Jeśli dobrze pamiętam wysłanie 6 kartek z Chile do Polski kosztowało nas tyle co wysłanie 2 kartek z Argentyny…
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#350 PostWysłany: 13 Lut 2025 11:08 

niebieski
Znaczki do EU z Chile są dokładnie 10 razy tańsze niż w Argentynie. A ceny między BsAs a Mendozà różnią się IMO niewiele (pomijając najdroższe dzielnice stolicy). Mam taką jeszcze obserwacje,że Argentyńczycy bardzo dostali po kieszeni i widać to także w knajpach wieczorami (puste w Mendozie, w środku sezonu!) i w bazie noclegowej (pusto i tanio w środku ichniejszych wakacji). Może za rok - dwa ich sytuacja ekonomiczna się wreszcie poprawi, na razie wygląda to słabo.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 13 Lut 2025 15:25 

platynowy
Wymiana walut na calle Florida wciąż kwitnie. Ale w związku z tym że różnica w kursie jest niewielka to towarzystwo przerzuciło się na oszustwa. Kilka lat temu wymieniałem tam pieniądze dwa albo trzy razy i nigdy oszukany nie zostałem a wczoraj niestety stało się.

Kurs trochę za dobry bo 1215 a na bluedollar.net 1200 (oficjalny 1036). Po wejściu do kanciapy daliśmy z kolegami każdy po $200 czyli $600, koleś coś zamachał i rzucił nam dwie jednodolarówki że niby się pomyliliśmy i daliśmy tylko $400. Na szczęście kolega był na 100% pewny że nie miał jednodolarówek więc twardo staliśmy przy swoim, typ nie chciał oddać to zacząłem dzwonić na 112. Wtedy oddał i poszliśmy sobie.

Druga próba, kurs 1220. Koleś miał tylko banknoty 2000 i 1000 których chciał się pozbyć, nam zależało na niskich nominałach więc się zgodziłem. No i dałem się nabrać na podrasowaną liczarkę to pieniędzy która wskazywała 100 sztuk a okazało się po przeliczeniu w domu że jest tylko 71 banknotów. Oczywiście mój błąd że na miejscu nie przeliczyłem. I w ten sposób na wymianie $600 straciliśmy ok. $110.

Także nie polecam wymiany w ten sposób. I chyba najlepszy sposób to bankomaty i pogodzenie się z gorszym kursem.
marek2011 lubi ten post.
13 ludzi uważa post za pomocny.

#352 PostWysłany: 13 Lut 2025 17:32 

Jest ryzyko jest zabawa, koniec końców dostałeś kurs gorszy niż używanie karty ;)
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 21 Lut 2025 14:25 

platynowy
Na mieście są jednak 'oficjalne' kantory w kurs jest również korzystny i najlepiej tam wymieniać. Np. na bazarze San Telmo. Nie tylko w Buenos ale i w Ushuaia, El Calafate itp. Najlepiej oczywiście mieć nowe niezniszczone banknoty $100 wtedy kurs jest korzystny. Wystarczy też popytać miejscowych, wskażą np. restaurację gdzie na piętrze jest kanciapa z wymianą.

#354 PostWysłany: 22 Lut 2025 15:13 

srebrny
W zasadzie to nawet nie trzeba pytać miejscowych tylko podejść w restauracji do baru i zapytać, czy wymienią USD na ARS. W El Calafate w co drugiej restauracji bez problemu mi wymieniali. Za to najlepszy kurs wymiany miałem w sklepie wielobranżowym w miejscowości Perito Moreno (w drodze do Bariloche).

@mucha ja mam wrażenie, że w Cuevas są sami oszuści, bo 2x wymieniałem i 2x brakowało pieniędzy. I nie tyle liczarki są przestawione, a umiejętnie wyciągają z niej pieniądze realizując poniższy scenariusz:
1. Wkładają z 80% banknotów do przeliczenia.
2. Dodają kolejne kilka procent.
3. Uzupełniają do 100% wymienianej kwoty.
Pomiędzy pkt 1 a 2 i / lub 2 a 3 drugą ręką, którą zasłaniają podbierają cześć z policzonych banknotów.

Jeśli chodzi o trik z 1 USD, zamiast 100 USD, to też to przerabiałem i teraz zawsze liczę na głoś i pokazuję po kolei banknoty - 100 USD, 100 USD, 100 USD, zamiast dawać zbitą „kupkę”.

Po powyższych akcjach w Cuevas przeniosłem się do wymiany pieniędzy w normalnych restauracjach i sklepach. Wolę dać zarobić pieniądze ludziom, którzy uczciwie pracują, a nie oszukują co drugą osobę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#355 PostWysłany: 22 Mar 2025 19:18 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Po doświadczeniach z forum z szemranymi wymianami skorzystałem z punktu WU https://maps.app.goo.gl/pbh7eY38KNvZDc2G9 kurs z dzisiaj 1usd = 1225 ARS.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 01 Cze 2025 09:40 

No i wygląda na to że przynajmniej w tej chwili temat "dolar blue" zniknął...
Co prawda fakt, że bank centralny już dwa razy interweniował, trochę niepokoi, ale wygląda na to, że różnica między kursem oficjalnym a czarnorynkowym zniknęła...

Załączniki:
db.png
db.png [ 25 KiB | Obejrzany 923 razy ]
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.
marek2011 uważa post za pomocny.

#357 PostWysłany: 01 Cze 2025 11:06 

HON fly4free
A to oznacza, że Argentyna stała się jeszcze droższa ;-)
"Piękna" droga od jednego z najtańszych krajów LATAM do chyba w tej chwili praktycznie najdroższego, może razem z Urugwajem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#358 PostWysłany: 04 Lip 2025 09:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Argentyna rozważa wprowadzenie nowej waluty od przyszłego roku:
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,32 ... 1571296205
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości