Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 27 Paź 2023 13:39 

niebieski
Kasica88 napisał(a):
Wszystkie płatności zagraniczna kk rozliczane są po kursie "MEP", nieco gorszym od "blue" (wpisujac w google 'blue dollar hoy' mozna znalezc orientacyjne kursy), ale wciąż płacimy ok. 60% ceny oficjalnie przeliczonej. Nie kupowałam lotów "zewmetrznych", ale wydaje mi się,że jeśli płatność rozliczana w Ars to powinno działać analogicznie

Kurs MEP dotyczy jakiejkolwiek karty, czy jest jednak różnica między Visą a Mastercard?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#222 PostWysłany: 28 Paź 2023 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Mam tylko Visa, więc niestety nie pomogę. Rozliczenie ylo bezpośrednio w MEP (nie jakies późniejsze zwroty etc.).
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#223 PostWysłany: 28 Paź 2023 12:55 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
U mnie płatności visa jak wyżej. Natomiast w mastercard podobno to działa tak, że najpierw obciążenie po kursie oficjalnym a potem korekta do kursu MEP. Trzeba tylko uważać na karty typu revolut, gdzie przeliczenie jest po stronie banku a nie organizacji płatniczej i wtedy idzie kursem oficjalnym.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 04 Lis 2023 21:29 

Czesc, przyznam ze kwestie wymiany waluty w Argentynie calkiem przespalem a bede tam juz pojutrze na tydzien. Mam ze soba 250 usd i rozumiem ze to najlepiej wymienic w nieoficjalnym punkcie po nieoficjalnym (wyzszym) kursie (obecnie chyba ponad 800 ARS). Niestety wiecej usd nie mam. Mam karte Revolut Visa ale z tego co czytam to niepolecacie nia placic. Co w takim wypadku? Wyrobic Virtual Revolut MasterCard i nia placic? Czy moze wymienic na Revolucie pln na usd i sprobowac wyplacic w jakims miejscu i wymienic na ARS? Chetnie przyjme kazda porade!
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 04 Lis 2023 21:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Revolut przeliczy po swoim, niekorzystnym kursie. Musisz mieć kartę przewalutującą po kursie organizacji płatniczej, wtedy idzie po kursie MEP, nieco gorszym, niż blue, ale znacznie lepszym, niż oficjalny. Albo weź w kantorze dokup dolarów i powymieniaj na "czarnym rynku" na miejscu.
 Profil Relacje PM off
zixart lubi ten post.
zixart uważa post za pomocny.

#226 PostWysłany: 04 Lis 2023 23:35 

dmirstek napisał(a):
Revolut przeliczy po swoim, niekorzystnym kursie. Musisz mieć kartę przewalutującą po kursie organizacji płatniczej, wtedy idzie po kursie MEP, nieco gorszym, niż blue, ale znacznie lepszym, niż oficjalny. Albo weź w kantorze dokup dolarów i powymieniaj na "czarnym rynku" na miejscu.

Jestem obecnie w Foz do Iguacu (Brazylia). Dokupienie usd do wymiany na czarnym rynku oznaczaloby ze musialbym wyplacic w ktoryms bankomacie real brazylijski i wymienic dopiero na usd. Myslisz ze to mialoby sens?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 04 Lis 2023 23:46 

niebieski
W Brazylii być może znajdziesz kantor, który wymienia reale na peso arg. Ja kiedyś wymieniałem podobnie w Chile i kurs był w miarę ok. Sprawdzić, popytać można.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 07 Lis 2023 00:05 
Awatar użytkownika

Sprawdzał ktoś jak to działa na kartach bankowych mastercarda?
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 11 Lis 2023 03:18 

niebieski
Beznadziejnie. Zaplacilem awaryjnie Mastercardem i 8 tysięcy ARS przeliczylo na 100 zl z groszami. I to nie Revolut. Na wyrownanie nie liczę, bo to było juz tydzień temu.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 14 Lis 2023 12:11 

No to u mnie odwrotne wrażenia. Co do zasady płaciłem gotówką (kurs wymiany 880 ARS). Natomiast zapłaciłem kilka razy kartą (uwaga - Visa Revolut) i przeliczało mi po (moim zdaniem) dobrym kursie. Za zakwaterowanie zamiast pierwotnych 2450 zł (kwota rezerwacji na Booking) zapłaciłem 167 000 - ściągnęło 900 zł (tutaj była jeszcze kwestia VATu). Za kolację płaciłem 33 500 albo 25 000, ściągnęło odpowiednio 180 i 120 zł - moim zdaniem bez dramatu. Po poprzednich relacjach z Visa Revoluta byłem przygotowany na dużo gorszą opcję. Zaznaczam, że ww. kwoty są już po wyrównaniu które zazwyczaj miało miejsce 2-3 dni po transakcji.
 Profil Relacje PM off
Digzy uważa post za pomocny.

#231 PostWysłany: 15 Lis 2023 19:00 

niebieski
Update: wyrównanie z płatności Mastercardem Velobanku przyszło na konto w USD i pierwotnie go nie zauważyłem :mrgreen: Przy 8 tysiącach ARS ściągnęło mi ostatecznie 1,12 zł więcej niż z Visy.

Btw, jeśli ktoś naczytał się o tych wszystkich cuevas i ma obawy przed chodzeniem po jakichś zakamarkach, to pieniądze po dobrym kursie można wymienić też w Top Travel Turismo na calle Florida. Poszedłem po bilety, zapytałem mimochodem o wymianę gotówki i wyszedłem z papierową torbą z pesos. Dali mi kurs lepszy o 5 peso za 1 dolara niż krzykacze na ulicy.

I jeszcze jedna wskazówka: jeśli ktoś skusi się w jakimś sklepie informacją przy wejściu/kasie o dobrym kursie wymiany pesos na dolary/euro i postanowi je nabyć przy okazji kupna jakiejś rzeczy, to niech ma na uwadze, że niektóre placówki mają gorszy kurs pesos przy wydawaniu reszty, o czym na wspomnianych karteczkach już nie informują.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#232 PostWysłany: 16 Lis 2023 13:48 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Czy ktoś płacił może ostatnio za loty wewnątrz Argentyny revolutem visa i opowie jaki był przelicznik?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 16 Lis 2023 22:48 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@Digzy

Z tego co pamiętam to Revo nie liczy niestety po kursie "MEP" (tym lepszym).
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 17 Lis 2023 10:57 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Tak, ale troszkę wyżej kolega @zixart pisał, że płacił kartą (na miejscu w Argentynie jak rozumiem) i dostawał zwrot po 2-3 dniach. Mam nadzieję, że w przypadku płatności za loty jest tak samo.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 20 Lis 2023 16:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ciekawe czasy się zapowiadają

Prezydent elekt Javier Milei potwierdza, że zamknie Bank Centralny Argentyny, sprywatyzuje państwowe przedsiębiorstwo energetyczne YPF, sprzeda wszystkie publiczne sieci nadawcze i uda się do Stanów Zjednoczonych i Izraela przed inauguracją 10 grudnia.

https://twitter.com/ProgIntl/status/1726607285064278193

Nowy prezydent Argentyny zapowiada:

❌ Zerwanie relacji instytucjonalnych z Chinami
❌ Odrzucenie zaproszenia do grupy BRICS+
💲 Przyjęcie dolara amerykańskiego jako waluty narodowej

https://twitter.com/T_Bortkiewicz/statu ... 2657657168
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#236 PostWysłany: 20 Lis 2023 17:41 
Awatar użytkownika

platynowy
"Ciekawe" czasy się tam zapowiadają. Nie wiem tylko, jaką siłę sprawczą ma w Argentynie prezydent? Czy on może te (i inne zapowiadane, nie mniej rewolucyjne) zmiany wprowadzić bez oglądania się na parlament, czy raczej tylko zainicjować proces ustawodawczy?
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 21 Lis 2023 16:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Blue Dollar, na dzień dobry 1 USD - 1000 ARS. I to początek dnia
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#238 PostWysłany: 26 Lis 2023 22:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zapytałem revoluta, jak tam ich MEP działa z Visa

Incase of VISA, they adjust the rate right after a transaction is completed.

Revolut offers a Blue dollar rate as the transaction is initiated and it is refunded partially by the processor as the MEP rate per the processor's policy.(If eligible)

Powiem szczerze, bałem się ze będę musiał tłumaczyć pracownikowi co to MEP, a tu jednak zaskoczenie ze wiedział :D

Jutro będę kupować bilet w Aerolineas i przetestuję :)
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

#239 PostWysłany: 28 Lis 2023 20:40 

Mi w zeszłym roku nie przeszła płatność Revolutem w Aerolineas.
Ostatecznie kupiłem bilet w BudgetAir za PLN, nawet taniej wyszło.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 29 Lis 2023 17:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W poniedziałek kupiłem bilet na flybondi, za 15047 ARS. Z Revoluta pobrało 42 USD a po 36h revolut zwrócił różnicę.

Załączniki:
visa_revo.JPG
visa_revo.JPG [ 29.88 KiB | Obejrzany 599 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 358 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość