Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#361 PostWysłany: 27 Lut 2017 23:00 
Awatar użytkownika

niebieski
To jeszcze dopytam się w temacie ubezpieczenia - czy normalna polisa ubezpieczeniowa z mbanku będzie ok?

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#362 PostWysłany: 28 Lut 2017 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Min 30k euro musi być na polisie.

#363 PostWysłany: 02 Mar 2017 18:44 

A czy miał ktoś podobną sytuację?

Do Rosji będę wpływał :) wyruszam z Helsinek wieczorem, docieram rano do Petersburga. I na kiedy już tą wizę mam mieć ważną?

Podobna sytuacja jak będę wracał. Wyjazd LuxExpress do Tallina o 23:15. Wiadomo, że będę się znajdował jeszcze na terytorium Rosji po północy. Hotel wyda mi voucher zgodnie z ilością noclegów, czyli bez tego jednego dnia dłużej.

Czy pokazanie ważnych biletów na prom i autobus i okazanie ich w konsulacie jest skuteczne? To znaczy czy otrzymam wizę na +1 dzień w każdym z tych przypadków?
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 02 Mar 2017 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
A teraz mała ciekawostka: jak się dostać do Rosji bez wizy, legalnie i za darmo?
Odpowiedź: odcinek drogi o długości ok. 850 metrów pomiędzy estońskimi miejscowościami Lutepää i Sesniki prowadzi przez terytorium Rosji. Niestety, na całym odcinku jest zakaz zatrzymywania się i nie można go pokonać pieszo.
Odcinek jest dostępny w Google Street View.
http://news.postimees.ee/1324420/border ... ism-magnet
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.

#365 PostWysłany: 02 Mar 2017 22:10 

srebrny
MrWujek napisał(a):
A czy miał ktoś podobną sytuację?

Do Rosji będę wpływał :) wyruszam z Helsinek wieczorem, docieram rano do Petersburga. I na kiedy już tą wizę mam mieć ważną?

Podobna sytuacja jak będę wracał. Wyjazd LuxExpress do Tallina o 23:15. Wiadomo, że będę się znajdował jeszcze na terytorium Rosji po północy. Hotel wyda mi voucher zgodnie z ilością noclegów, czyli bez tego jednego dnia dłużej.

Czy pokazanie ważnych biletów na prom i autobus i okazanie ich w konsulacie jest skuteczne? To znaczy czy otrzymam wizę na +1 dzień w każdym z tych przypadków?

Obawiam się, że dostaniesz wizę dokładnie na taki termin jaki będzie wynikał z voucheru.
Proponuję nie korzystać z vouchera hotelowego tylko zakupić voucher przez jedno z wielu dostępnych biur podróży z dodatkowymi dniami przed/po (sam voucher, bez rezerwacji hotelowej).
Nie powinno to kosztować zbyt wiele.
Wtedy sądzę, że nie będzie problemów.
Możesz też podpytać w centrum wizowym (tam udzielają informacji, w konsulacie/ambasadzie pewnie trudniej się coś dowiedzieć).
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 11 Mar 2017 18:37 

Przepraszam jeśli powielam...

Widzę tylko wpisy o Konsulacie w Krakowie.

Czy istnieje możliwość żeby załatwić sobie wizę w Konsulacie w Poznaniu (z szansą na jej uzyskanie) z pominięciem RCW w Poznaniu ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie ?
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 11 Mar 2017 21:11 

srebrny
Coś się rusza odnośnie spraw wizowych do Rosji, co prawda rzecz się tyczy Władywostoku, ale zawsze coś ...
http://tass.com/economy/934434
Single business, tourist and humanitarian electronic visas with the authorized period of stay up to 8 days will be issued without a consular fee to foreign citizens coming to Russia via border crossings in Vladivostok free port. Foreigners will be able to visit any of five Far Eastern regions where the free port regime is in place - Primorsky and Khabarovsk Territories, Sakhalin Region, Chukotka and Kamchatka. They will have an opportunity of free travel within the entry regions.
Foreign citizens with electronic visas should leave Russia also via the border crossings in Vladivostok free port territory.
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 15 Mar 2017 15:34 

Witam

Na stronie Centrum Wizowego znalazłem informację iż polisa ubezpieczeniowa musi być "oryginałem". Czy oznacza to, że nie może być zakupiona online i wydrukowana w domu i musi zawierać podpisy pieczątki itp ? Do tej pory sądziłem, że polisa kupiona online też będzie w porządku.
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 15 Mar 2017 18:25 

srebrny
Ja w konsulacie w Krakowie przedstawiałem wydruk polisy zakupionej online.
Nie było żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off
Frons lubi ten post.
Frons uważa post za pomocny.

#370 PostWysłany: 15 Mar 2017 19:50 

Próbuje umówić się na spotkanie w konsulacie w Poznaniu, ale wyświetla mi się taki komunikat: There are no open seats available for selected center - Russia Visa application center-poznan

To samo w przypadku innych miast. ktoś się z tym spotkał? czy telefonicznie też można się umawiać?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Wiza tranzytowa
#371 PostWysłany: 16 Mar 2017 15:50 

Chciałam zapytać czy wiecie jak wyglada wiza tranzytowa? czy jest na niej wypisana trasa? Mogę kupić bilet na np. autobus, na jego podstawie wnioskować o dwukrotną wizę tranzytową ale ostetecznie przejechać inna trasą?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Kasia
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 23 Mar 2017 00:56 

krasnal napisał(a):
A teraz mała ciekawostka: jak się dostać do Rosji bez wizy, legalnie i za darmo?
Odpowiedź: odcinek drogi o długości ok. 850 metrów pomiędzy estońskimi miejscowościami Lutepää i Sesniki prowadzi przez terytorium Rosji. Niestety, na całym odcinku jest zakaz zatrzymywania się i nie można go pokonać pieszo.
Odcinek jest dostępny w Google Street View.
http://news.postimees.ee/1324420/border ... ism-magnet

To ja dodam, że można bez wizy, legalnie i w przyzwoitej cenie :) Najfajniej wygląda opcja podróży to St.Petersburga.
Link: http://www.saimaatravel.fi/en/tours/vis ... etersburg/
 PM off  

#373 PostWysłany: 23 Mar 2017 03:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Mam pytanie, czy komus z Was odmowiono wydania wizy do Rosji i jaka byla tego przyczyna, gdyz slyszalem o przypadkach odmowy?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 23 Mar 2017 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Przebrnęłam przez procedurę wizową w konsulacie w Krakowie.
Stan na marzec 2017. Wiza turystyczna koszt 153 zł.
1. Dalej się da załatwić wizę w konsulacie.
2. Można załatwić dla najbliższej rodziny (nie ma jakiegoś specjalnego odpytywania; zgadzało się nazwisko).
3. Można pojechać w kilka osób nawet jeżeli termin jest na różne godziny tego samego dnia.
4. Pamiętaj, żeby wydrukować wnioski _bez dopasowywania_ (rozmiar rzeczywisty)
5. Wniosek może być wydrukowany dwustronnie ale nie musi.
6. Pamiętaj, żeby wziąć ze sobą wydrukowany voucher oraz ubezpieczenie (nie braliśmy kolorowego druku).
7. Opłatę, po otrzymaniu kwitka od pracownika konsulatu, uiszcza się jedynie w położonym obok biurze podróży Tamara (za 10 zł). Płatność za wizy na jedno nazwisko jest na jednym kwitku. Z potwierdzeniem trzeba ponownie udać się do konsulatu.
8. Na wejściu jest bramka oraz spisywanie kto wchodzi.
9. Ogólnie miło, sympatycznie i sprawnie.

Na wizytę umawiamy się przez link http://krakow.kdmid.ru/queue-pl/
Odbiór po tygodniu (lub później) w godzinach 14-16 (w piątek odrobinę krócej)
asiasz uważa post za pomocny.

#375 PostWysłany: 28 Mar 2017 13:17 

Witam. Mam pytanie w temacie wizy nawiazując do informacji powyżej "2. Można załatwić dla najbliższej rodziny (nie ma jakiegoś specjalnego odpytywania; zgadzało się nazwisko). "

Czy ktoś wie czy jest problem z załatwieniem wizy dla rodziny o innym nazwisku, dokładniej żona ma inne nazwisko niż moje (nie jest dwuczłonowe z moim) ?
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 28 Mar 2017 14:56 
Awatar użytkownika

niebieski
ja bym zaryzykowała, biorąc ze sobą np. akt ślubu :)

#377 PostWysłany: 28 Mar 2017 20:22 

cześć,

czy jeżeli mam voucher wystawiony na rezerwacje w hotelu w Moskwie a wyląduję w Petersburgu jest jakiś problem na granicy?
Czy we wniosku wizowym muszę też podać Petersburg?

dzięki
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 02 Kwi 2017 10:52 

Witajcie

Mam problem. Próbuję umówić termin wizyty w Centrum wizowym (VFS) lecz nie ma dostępnych miejsc (i to do jakiegokolwiek centrum) a muszę już złożyć wniosek. Czy mogę więc tam przyjść bez uprzedniego ustalenia terminu wizyty ? Przechodził już ktoś przez to ?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 08 Maj 2017 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Pytanie odnośnie Krakowa.
Próbuję wybrać datę spotkanie w Konsulacie i najbliższe wolne terminy są dopiero na 7 czerwca. Czy naprawdę tak trudno tam o termin spotkania? Poza tym piszą, że czas oczekiwania na wizę to 10 dni, a my wylatujemy do Moskwy już 15 czerwca.
Niestety dziś i jutro Konsulat zamknięty i nie mogę zadzwonić dopytać.

#380 PostWysłany: 08 Maj 2017 12:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Sorry, ze pytam, ale trzeba byc osobiscie?
Ja zalatwialem kilka razy droga pocztowa (listy polecone).

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 08 Maj 2017 13:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości