Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1404 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 09 Cze 2016 11:34 

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Ja moglabym zostac rentierem, ale wole pracowac i miec wieksze srodki do dyspozycji na podroze i w innych dziedzinach. Pracy nie mam jakiejs super, ale doceniam jej elastycznosc i mozliwosci zarobkowe.

no coz, jakbym mogl byc rentierem to bym nie pracowal :-)
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#622 PostWysłany: 09 Cze 2016 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
,
Ja moglabym zostac rentierem, ale wole pracowac i miec wieksze srodki do dyspozycji na podroze i w innych dziedzinach. Pracy nie mam jakiejs super, ale doceniam jej elastycznosc i mozliwosci zarobkowe.

Dokładnie to miałem na myśli. Moim zdaniem trzeba być desperatem
albo mieć jakąś traumę żeby rzucać prace i przejadać oszczędności. Przynajmniej dopóki są to oszczędności z których niewiele da się zrobić. Do tego praca to często kontakt z ciekawymi ludźmi, możliwość rozwoju itp. itd. Praca, oprócz oczywistych korzyści w postaci przychodu, może dać wiele niematerialnych korzyści, jeśli się na to podpowiedzi spojrzy. Ok, nie każda i nie zawsze ;)

#623 PostWysłany: 09 Cze 2016 11:49 

srebrny
Bruno mylisz zycie z dochodu pasywnego (z wczesniej wypracowanej kasy) ze zwyklym przejadaniem oszczednosci.
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 09 Cze 2016 12:11 
Awatar użytkownika

srebrny
michcioj napisał(a):

no coz, jakbym mogl byc rentierem to bym nie pracowal :-)

Ja chyba niedługo zostanę rentierem.
Znaczy się renta coraz bardzie się do mnie zbliża :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#625 PostWysłany: 09 Cze 2016 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Tylko w Twoim przypadku, to chyba nie ma sie z czego cieszyc. Chociaz faktycznie wiecej wolnego czasu moze byc pozytywne, jak nie masz wyboru w tej kwesti.

#626 PostWysłany: 09 Cze 2016 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie każdy wpis należy brać tak od razu na poważnie :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#627 PostWysłany: 09 Cze 2016 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
Bruno mylisz zycie z dochodu pasywnego (z wczesniej wypracowanej kasy) ze zwyklym przejadaniem oszczednosci.

To mi proszę pojaśnij różnice bo specjalnie nie dostrzegam. Oszczędności to wypracowana wcześniej kasa odłożona na kupkę. Mogę ją nazwać dochodem pasywnym, może wtedy mniej będzie bolało ze znika, ale to różnica ja poziomie semantyki. To ciagle ta sama skończona kasa, za którą nie kupiłem auta za 35tys ;) tylko przeznaczam ją na utrzymanie się w czasie gdy nie chce mi sie pracować.

#628 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:29 
Site Admin

W związku z wykasowaniem postów do których odnosiliście się - temat posprzątam bo stał się nieczytelny.
Powróćmy do uzależnień ;)

PS do Bruno - tu chodzi o życie z odsetek z Twoich oszczędności, a nie samych oszczędności - pieniądz pracuje a Ty wydajesz tylko tyle co wypracuje, nie zmniejszasz swojego kapitału.
BrunoJ lubi ten post.

#629 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:33 

srebrny
no wlasnie, nie dostrzegasz, ok zaraz wytlumacze.

wyobraz sobie, ze nagle dostajesz (albo bardzo powoli zbierasz :-)
dla przykladu milion zlotych.

masz dwie opcje:

1. za te pieniadze sobie zyjesz, trzymasz je w skarpecie czy tam na rachunku bankowym i bierzesz sobie 5.000 miesiecznie.
wystarczy na 16.6 lat zeby za to zyc.
2. za milion zlotych kupujesz 5 kawalerek w Krakowie, i je wynajmujesz za 1000 zlotych miesiecznie. czyli masz 5.000 na miesiac na zycie i za to zyjesz. de facto kasa ktora kiedys zarobiles zarabia na Ciebie.

Opcja jeden to przejadanie oszczednosci, a opcja dwa to zycie jako rentier. widzisz roznice ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#630 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Spoko, kumam. Nie brałem tego po uwagę z racji ze kolega inicjujący temat nic nie wspominał o pomnażaniu oszczędności tylko o ich przejadaniu. I jakiś mi się zafokusowało.

A żeby pogodzić temat pracy i uzależnienia od podróży - praca w której się dużo przemieszcza (podróżuje - nie mam na myśli dojazdów, nawet dalekich) na swój sposób uzależnia.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 09 Cze 2016 17:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#631 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:49 

srebrny
jasne, spoko rozumiem :)
eh.. piekne by to bylo tak sobie zyc z pieniedzy zarobionych w przeszlosci :-)
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, dlatego ja staram się iść w kierunku pracy, która da mi delegacje/wyjazdy itd.
 Profil Relacje PM off  

#633 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ciagle delegacje, nawet do innych krajow tez sie potrafia znudzic. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#634 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:13 

srebrny
potrafia, bo niestety trzeba wtedy pracowac.
jezdzenie jest fajne, ale delegacje kiedy np. wstajesz o 3 rano, bo samolot o 6tej, lecisz gdzies,
pracujesz/jezdzisz po spotkaniach itd...
 Profil Relacje PM off  

#635 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:16 

maarcin1938 napisał(a):
Tak, dlatego ja staram się iść w kierunku pracy, która da mi delegacje/wyjazdy itd.

Pod warunkiem, że te delegacje będą wystarczająco długie w danym miejscu ;).
Moi współpracownicy dużo "podróżują" służbowo, co z tego jak na ogół są to krótkie i bardzo pracowite wyjazdy, więc o poznawaniu miejsca czy nawet szwendaniu się przez kilka godzin nie ma mowy, no ale czasem mile wpadną i zaliczone miejsca na mapie też :P.
 PM off  

#636 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Zalezy jakie to sa delegacje. Np jak pare dni w jednym miejscu i jest po pracy chec i czas, zeby cos zobaczyc czy wyjsc z lokalesami, to ok. Gorzej jak np jednego dnia robisz trase: Londyn - Frankfurt - Monachium - Londyn. Wychodzisz z domu np o 4 rano i wracasz o 23.00, a widziales tylko lotniska i biuro klienta. Co gorsza zarobek milowy tez kiepski, bo lata sie ekonomiczna.
BrunoJ lubi ten post.

#637 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:26 

niebieski
Jedyne plusy delegacji to chyba tylko mile za loty (jak ktos moze latac biznesem) i punkty za hotele. + ewentualnie mozliwosc zostania gdzies na weeknd jak sie da. Ja po moich jestem tak padniety, ze wieczorem nie mam sily nawet na myslenie o jakimkolwiek zwiedzaniu,.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#638 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:36 

srebrny
. Gorzej jak np jednego dnia robisz trase: Londyn - Frankfurt - Monachium - Londyn. Wychodzisz z domu np o 4 rano i wracasz o 23.00, a widziales tylko lotniska i biuro klienta. Co gorsza zarobek milowy tez kiepski, bo lata sie ekonomiczna.

przykro to ale niestety zazwyczaj to tak to wlasnie wyglada, dodatkowo po odwiedzinach klienta, ma chwile w lozy na lotnisku
nad piwkiem nadganiac maile ktore przyszly tego dnia :(
 Profil Relacje PM off  

#639 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@michcioj
Ja zamiast browarka wole dobre winko wytrawne i jak mam odpowiadac na jakies maile, najlepiej odpowiada sie na co drugi czy trzeci. :)

@Swiat Pracy
Sadzac po wczesniejszych postingach Uzytkownikow wyglada na to, ze nie tylko podroze, ale i praca uzaleznia. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
grzegorz84 lubi ten post.

#640 PostWysłany: 09 Cze 2016 16:27 

srebrny
cccc napisał(a):
Ciagle delegacje, nawet do innych krajow tez sie potrafia znudzic. ;)

no tak, i zalezy jakie to sa delegacje. o na przyklad taka konferencja w Las Vegas.
fajnie pieknie swiatelka, widzialem w okolicach Vegas handlowe, bo... na wiecej nie starczylo czasu.
po przylocie do Polski spalem 17 godzin zeby taka ''delegacje'' odespac.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1404 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości