Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Komunikacja
transport,forum,1209

Autobusy: iran-ladem,1209,99965
Pociągi: pociagi-w-iranie,1209,101495
Samoloty: iran-air-ndash-jak-kupic-bilety-na-loty-krajowe,1209,90935 i loty-krajowe,1209,90061

Wiza
wiza-do-iranu,1223,88030
wiza-na-lotnisku-w-teheranie,1223,77254

Waluta
kursy-walut,1223,58576

Transport z/do IKA
teheran-imam-khomeini-nbsp-international-nbsp-airport-nbsp-dojazd,1167,27410

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 17 Mar 2015 16:39 

niebieski
Idzik napisał(a):
Polecam omijać Tehran, szalu nie ma-jest tlum, korek itp.

Metro-uwazajcie-bardzo tanie przejazdowki 5000 rials. Przejazdowki te sa "okresowe" jednak nikt nie wie ile podzialaja. Koleszka na bramce mówil ze 1day. Mieliśmy 2rodzaje biletow7day ticket i 3day ticket. Ja-1dnia pojezdzilem-2giego musialem kupic 3przejazdowki,
Kumpel-1dnia juz musial 2przejazdowki, a 3ciemu na 2dni 2wystarczyly. Los!!!

w metrze w Teheranie w automacie można kupić bilet jednoprzejazdowy
w okienku za te same pieniądze dawali bilety jednodniowe

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#62 PostWysłany: 17 Mar 2015 20:01 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Cyberpunk64 ;-) to co? Mala ustawia na piwko brzoskiniowe (0%) ...albo jogurcik miętowy hehe.

W Shiraz pada, mieszkam w hotelu Iran -pokoj 4os/ 50 tomanow!!! Nas jest 3-ech. Pokoj bez luxusow, lazienka wspolna ...i tyle plusow :lol:

Ceny jedzenia:
3falafele-7tomanow , nomminalnie 4tomany sztuka...kolejny raz promocja lub wychodzi matematyka.

Obiadek -iranska zupka z ciecierzyca, kartofelek, baraninka,+duza butla Piwa :P =10tomanow/os!!!

Lody o smaku szafranowym-2,5tomana (super smak).

Ps kupując bilet w shirazie dla 3os , mówi 17tomanow/os. My placimy 100tomanow- pan wydać 59tomanow ;-)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 18 Mar 2015 05:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Wydaje mi sie, ze autobusy zatrzymują sie na IKa ale tylko na żądanie. Będziemy testować przy powrocie z Esfahanu. Jak nie, idziemy z buta na lotnisko. Ciesz sie, ze nie bedziesz musiał paradowac cały dzień w chustce, ale okrycie głowy polecam przynajmniej od czasu do czasu. Dzisiaj leje cały dzień w Shiraz. Aż dziwnie

#64 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:52 

Kilometry: 33 232
cyberpunk64 napisał(a):
Wydaje mi sie, ze autobusy zatrzymują sie na IKa ale tylko na żądanie. Będziemy testować przy powrocie z Esfahanu. Jak nie, idziemy z buta na lotnisko. Ciesz sie, ze nie bedziesz musiał paradowac cały dzień w chustce, ale okrycie głowy polecam przynajmniej od czasu do czasu. Dzisiaj leje cały dzień w Shiraz. Aż dziwnie

zatrzymują się, wystarczy powiedzieć kierowcy odpowiednio wcześniej
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 22 Mar 2015 23:03 
Awatar użytkownika

niebieski
No niekoniecznie, VIP zatrzymał sie na rozwidleniu autostrady, stamtąd 2 km piechotą do parkingu nr 10 i bezpłatny autobus jeszcze jakieś 3 km do terminalu pasażerskiego

#66 PostWysłany: 22 Mar 2015 23:10 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Jest jedna firma (nie pamiętam nazwy, chyba Shafar), której autobusy jeżdżą bezpośrednio z Isfahanu na lotnisko, a nie tylko na rozwidlenie parę kilometrów stamtąd.
Nie są to wszystkie kursy do Teheranu, tylko niektóre.
Nie działa to w odwrotną stronę.

#67 PostWysłany: 27 Mar 2015 15:42 

niebieski
HAMSAFAR (niewiem czy seirosafa tez ktoś mówił) podobno mają busy z Esfahanu do IKA Airport. Na stronie nie sprawdze bo Farsi 8-)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 04 Kwi 2015 16:07 

niebieski
Co do Wizy się nie wypowiem ...bo te formalności mnie przerażały itp i do stolicy jeździc, przepłacac. - na lotnisku zapłaciłem "visa on arrival" :)

Ad 6 Co do budżetu:

to wszystko zależy od standardu, ilości wycieczek i suvenirów więc wylicze i powiem że "od" i w góre :mrgreen: :lol:

śniadanko (jeśli nie bedzie w cenie hostelu)- od 3-8pln +

przekąski itp - 10pln

obiad 8-12pln (najdroższy obiad jaki zjedliśmy na 3osoby to chyba było coś blisko 90pln-100pln lepsza restauracja, kebaby salatki, chlebki świeże, napiwki i parking, pełna wyżerka)

soczki-napoje: od 1zl do 10pln

Noclegi od 15 do 60pln. Nadroższy nocleg to Teheran 150pln za 3osoby ze sniadankiem. średnio można przyjąc ok 10USD/os ze sniadaniem.
------------------------------------------------------------------------------------

Podsumowując - koszty -ktoś mi doradził 300usd na 1os.- wziałem 255USD

po 10dniach zostało mi 100USD...wydałem troche na siłe na gadżety i lepsze żarcie (w 3dni).

Przykladowe ceny:
-woda 1pln
-chlebek - to 50gr (niewiem strasznie tani jakis był niepamiętam)
-Jogurt miętowy 1,5pln
-Falafel 3-5pln
-Hot dog 4-6pln
-Obiad (dizi, kebab, ...)+napój = 10 pln
-soczek wyciskany świeży 5-6pln

wstępy
średnio trzeba przyjąc 15-20pln
dużo tez jest miejsc bezpłatnych albo za 5pln

wycieczki typu pustynia, quady itp od 20usd w góre ...ale to już nie sprawdzałem

Podsumowując jesli ktoś chce zwiedzac duzo i wycieczki fakultatywne a przy tym standard życie (hotel, obiad) zachować no to 3000pln na 2osoby to nie będzie za dużo. spokojnie 400USD/os ... jeszcze gadzety suveniry - grosz do grosza.
 Profil Relacje PM off
emto uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 07 Kwi 2015 14:49 

Mój orange na kartę działał prawie wszędzie, towarzysz miał plusa abonament i w bardzo niewielu miejscach łapał zasięg. Stan na grudzień 2014
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 15 Kwi 2015 21:15 

niebieski
no i po co sie męczyć :mrgreen: na lotnisku , jak się zjedzie schodkami z "Odlotów" z pamiętnego kantora prosto jest pan od KART SIM :!: karta kosztuje 5usd (tam są środki pozwalające na dzwonienie i sms - akurat potrzebowaliśmy do kontaktu z ludźmi z CS). Zasięg jest ...mając karte Orange miałem możliwość zalogowania tylko do 1-ej inne brak dostepu.

Ostatnio edytowany przez Roku, 20 Cze 2015 04:10, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 03 Cze 2015 09:29 

niebieski
Witajcie,

wróciłem właśnie z Iranu. Moja trasa to: Teheran - Kashan - Esfahan - Yazd - Shiraz - Kerman - Mashad - Teheran, plus okolice tych miast. W razie pytań chętnie pomogę.

Jedźcie śmiało do Iranu, póki czas. Zaczynają się pojawiać wycieczki zorganizowane z Niemiec, Francji, Włoch, coraz więcej ludzi jeździ więc Irańczycy poznają się, że turysta = kasa. Już teraz powoli to widać. Co do słynnej gościnności, to ludzie są bardzo mili i przyjaźni, ale nie odbiega to normą od Gruzji czy np. Turcji wschodniej. Sporo przejechałem i nie spotkałem się też ze słynnym ta'arof, kupuję, płacę, jak wszędzie.

Co do kart sim to wszędzie działa na pewno PLAY, więc nie ma sensu bieganie za irańską kartą sim. Transport jest tani, na krótszych trasach nie ma sensu brania autobusu VIP, bo te zwykłe i tak są dostatecznie wygodne. Co do autobusów VIP to różnią się klasą w zależności od przewoźnika. Taavoni no 7 oferuje ekstra autobusy, szerokie fotele, fajny poczęstunek. Zawiodłem się na Iran Peyma - niby VIP, ale fotele mniejsze, mniej wygodne, dwa wafelki na całą noc. Tak więc odradzam tego przewoźnika.

Gdyby ktoś chciał jechać do Persepolis i Nekropolis, to polecam pana Javana z Shiraz, szuka on klientów przy twierdzy Karim Chana. Za 35 USD za auto mamy ponad 5-godzinną wycieczkę. W przerwie Javan częstuje herbatą, ciastkami, jest elastyczny czasowo. Mówi płynnie po angielsku, to emerytowany nauczyciel. Warto. W biurach turystycznych cena wycieczki to 50-55 USD od osoby. Tel do pana Javana - 09365897215.

Inne ceny wycieczek: do wież milczenia w Yazd można dojechać taksówką za 200 tys. IRR z dwugodzinnym czekaniem. Tyle wystarczy. Cena wycieczki Kharanaq - Chak Chak - Meybod jaką można wziąć z Yazd to normalnie 700-800 tys. IRR, ale popytajcie, poszukajcie, za 500-600 IRR spokojnie znajdziecie kierowcę.

Hotele są tanie, z wyjątkiem Yazd, tu zapłaciłem najdrożej bo 1 mln 100 tys. IRR za dwójkę. Słynny Silk Road czy Oasis, Kohan były w tym czasie jeszcze droższe. Na pewno polecam Amir Kabir w Esfahanie - 650 tys. IRR ze śniadaniem i hotel Mashad w Teheranie - 400 tys. IRR bez śniadanie. Poza tym noclegi w przyzwoitych warunkach, a nie norach nie są takie tanie.

Pytajcie jeśli co Was nurtuje, pomogę i poradzę.

Pozdrawiam,

Marek.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 19 Cze 2015 12:49 

Marku, a jak z tymi hotelami - robiłeś rezerwację wcześniej czy udawało się ogarnąć spanie ad hoc?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 10 Sie 2015 16:39, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 19 Cze 2015 23:47 

niebieski
Nie ma większego sensu robienie rezerwacji, na miejscu jest spory wybór hoteli. Podejrzewam, że w szczycie sezonu jest większe obłożenie, ale my, w maju nie mieliśmy żadnych problemów ze znalezieniem noclegu.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 19 Cze 2015 23:58 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
a czym się najlepiej poruszać po Iranie czy był ktoś i ew. może polecić jakąś miejscówke nad zatoką perską lub omańską tak,żeby ew. 2 dni spędzić na chilloucie? Planuje trasę - Teheran - Meszhed - Sziraz - Ishafan -Tebriz - Teheran i to jednak jest spory kilometraż więc mysle nad transportem wewnątrz. Moze jednak samoloty jesli sa tanie.

#75 PostWysłany: 20 Cze 2015 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Szukam czegoś na Sylwestrowe wojaże. Ta podróż może się zacząć 26.12 i skończyć ok. 10.01, ale również dobrze może to być tydzień ( 30 XII - 6 I) i wtedy pewnie tych miast będzie mniej. Niby znalazlem Iran Airlines ale nie wiem czy ktoś miał jakąkolwiek stycznośc. Np. lot między Teheranem a Meszhedem kosztuje tylko 40 euro. (ow) to nie jest dużo, ale wlasnie, jak wyglada podrózowanie wewnątrz Iranu czym najlepiej.
Szukam czegoś na Sylwestra i myślę, o Turcji Azjatyckiej, Izmir, Ankara, może Algier. Szukam czegoś cieplejszego niż PL czy Europa Srodkowa, ale tez nie przesadnych temperatur.

#76 PostWysłany: 13 Sie 2015 16:49 

Spotkał się ktoś z tym , żeby na lotnisku sprawdzano zgodność leków z opakowaniem ? Chodzi mi o to czy trzeba zabierać leki wraz z opakowaniami które jak wiadomo zajmą więcej miejsca .
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 20 Sie 2015 15:53 

niebieski
Hej! Aby nie było nieporozumień i problemów lepiej zabierać oryginalne opakowania leków, jednakże jak w maju lądowałem na IKA to po odbiorze bagażu nie było żadnego sprawdzania, prześwietlania, żadnej kontroli. Wziąłem plecak i wyszedłem z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 03 Gru 2015 15:30 

niebieski
Jeżeli ktoś się wybiera do Iranu, to może kogoś zainspiruje artykuł o tym kraju w najnowszym magazynie "Witaj w Podróży". Polecam!
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 03 Sty 2016 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Ehhh, za dwa tygodnie jadę, a tu zaczyna się robić średnio fajnie w Teheranie. Mam nadzieję, że z tych zawirowań z Arabią nie urodzi się nic większego...
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 04 Sty 2016 11:11 

lukket napisał(a):
Ehhh, za dwa tygodnie jadę, a tu zaczyna się robić średnio fajnie w Teheranie. Mam nadzieję, że z tych zawirowań z Arabią nie urodzi się nic większego...

W Paryżu co parę miesięcy ma miejsce zamach terrorystyczny i nikt tego nie traktuje jako straszaka.Wybieram się za miesiąc do Persji bez żadnego stresu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości