Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Komunikacja
transport,forum,1209

Autobusy: iran-ladem,1209,99965
Pociągi: pociagi-w-iranie,1209,101495
Samoloty: iran-air-ndash-jak-kupic-bilety-na-loty-krajowe,1209,90935 i loty-krajowe,1209,90061

Wiza
wiza-do-iranu,1223,88030
wiza-na-lotnisku-w-teheranie,1223,77254

Waluta
kursy-walut,1223,58576

Transport z/do IKA
teheran-imam-khomeini-nbsp-international-nbsp-airport-nbsp-dojazd,1167,27410

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 31 Sty 2014 21:17 
Site Admin

List priorytetowy to nie wiem, ale wszystkie pocztówki (sztuk bodajże 6) wysłane z Iranu dotarły tak w ok 2 tyg (może 3) do adresatów w Polsce.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 09 Kwi 2014 13:03 

Pytanie:

Chcę załatwić wizę na lotnisku w Teheranie. Czy wcześniej muszę w internecie wypełniać jakieś formularze czy po prostu po przylocie podchodzę do bramki, daję kasę, daję paszporty, daję zdjęcia i można wjezdzać do kraju?

------------------------

Mój kolega studiuje język perski i spędził w Iranie miesiąc. Podzielił się ze mną kilkoma spostrzeżeniami. Wrzucam notatki z naszej rozmowy:

kurta deszczowa sie przyda
dolary
chustka cały czas kobiety
zero krótkich spodenek
Lonely planet iran

Teheran: bazar, południowy teheran tani, szisza, pałac golestaan;

dar baste = w taksówce znaczy jadę sam, więcej zapłacę, o żąs taksówki jak nasze, korporacyjne; taksówki są tanie

sarrofi- kantor

boooonk - bank; toooooxi - taxi;

LAHESTOON - Polska;

hotel- hotel

PUL- pieniądze;

bale - tak;

na - nie;

mersi - dziękuję;

shahdune- prażone ziarna konopii indyjskich, dobre, nie jeść za dużo bo boli głowa;

zaferaan - szafran; super przyprawy;
woda różana; herbaty;

główne miasta:
isfahan; naqshe jahan oraz bazar obok; meczet królewski;

saafre obrusik fajny;

czooy- herbata;

chand- ciand ile płacić;

metro w teheranie wygodne, fajne, tanie;

bahman najlepsze szlugi;

czajxune - miejsce palenia sziszy, zwrócić uwagę czy palą kobiety szisze;

co warto zjeść?
kebab- kiabaab
dizi- bigosowate danie,
nun- chleb ; rodzaje: podstawowy lawasz, berberi, toftun, sangak najlepszy,

architektura, mozaika,

shiraz - najpiękniejsze miasto ;

kerman - pustynne miasto, fajnie tam znaleźć znajomych przekonać aby Cię zabrali na dasztelud pustynia; noc na pustyni, piękne gwiazdy

bandar abbas na południu;

Mashad północny wschód; jest radykalniej i afgańsko

góry elburs na północ od teheranu; Rasht główne miasto;

http://en.wikipedia.org/wiki/Masuleh blisko rashtu; zupełnie inny klimat, wilgotny, nie iracki

Alamut po drodze do rasztu ewentualnie (fajny zamek);

rękawy lepiej aby były długie; zakryta szyja, "jak weganka" kobieta powinna wyglądać ;)

wycieczka górska północny teheran;

kieloł pocie mózg barani

dzielnica ormian isfahan; ciekawe połaczenie islamu i chrześcijaństwa,

boomije długi chrupiący pączek

lody szafranowe

chusteczki toaletowe przydatne

darling i love you - dokument

Renesans Islamu Adam Mes książka

Odradzał też latanie samolotami wewnątrz. Nie są bezpieczne, a cenzura nie wypuszcza informacji o ich upadkach.
 Profil Relacje PM off
grzesiekc uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 30 Kwi 2014 11:54 

niebieski
Czy ma ktoś z was doświadczenia z Irańską pocztą lub jakimś kurierem? Potrzebuje wysłać z Iranu do Polski dość stary Koran i modlitewnik (ok 200lat) wyglądają na dość sfatygowane. Myślicie, że przejdzie bez problemu przez granice i nie zostanie naliczone cło a tym nardziej nie zostanie zatrzymany przez irańskich celników?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 04 Cze 2014 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Trochę z innej beczki... czy ktoś doświadczył / słyszał z pierwszej ręki o doświadczeniach podczas pobytu w Iranie w czasie ramadanu?
Z tego co poczytałam to raczej restauracje zamknięte, w sklepikach można się zaopatrzyć w coś do jedzenia czy picia, ale trzeba to konsumować tak, aby Iranczyńcy tego nie widzieli...

#25 PostWysłany: 05 Cze 2014 23:51 

Czy wyjazd do Iranu w listopadzie to dobry pomysł? Głównie chodzi mi o klimat i ewentualne święta.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 06 Cze 2014 13:39 

Dzięki za namiary na hotele!
Jak się jednak okazuje, znajomy Irańczyk, który ma agencję turystyczną, zorganizuje mi kod autoryzacyjny za flaszkę (tak, dosłownie za Żubrówkę! ;). Moje pytanie brzmi: czy i w jakim okresie po uzyskaniu wizy w ambasadzie można wlecieć do Iranu? Z tego co wiem to bywały różne - 30-sto dniowe, dwutygodniowe i w końcu nie wiem jaki jest stan obecny. Do Iranu planuję wjechać ok. 3 tygodnie po uzyskaniu wizy.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 06 Cze 2014 13:58 

Loty: 83
Kilometry: 154 172
niebieski
barka napisał(a):
Trochę z innej beczki... czy ktoś doświadczył / słyszał z pierwszej ręki o doświadczeniach podczas pobytu w Iranie w czasie ramadanu?

W zeszłym roku ponad tydzień pobytu wypadł w ramadan. Wszystkie uliczne restauracje, jadłodalnie, lodziarnie, budki z falafelami pozamykane na cztery spusty do zachodu słońca, żywność do zdobycia tylko u piekarzy i w sklepach. Konsumowanie spotka się z ostracyzmem. Nie dotyczy parków w Teheranie, gdzie wszyscy urządzali sobie pikniki lub po prostu zagryzali własne kanapki. Stołowanie się jest możliwe tylko w barach przy trasach międzymiastowych.

Generalnie ramadan jest uciążliwy, zwłaszcza, że nie powinno się także spożywać napojów, a obecnie miesiąc wypada w środku lata. Choć da się przeżyć, szczególnie, jeśli spędza się czas poza centrami miast ;)
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.

#28 PostWysłany: 06 Cze 2014 17:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kabanos, dzięki za potwierdzenie - zapowiada się wyjazd pokutny zamiast urlopowego :lol: : ramadan - trzeba się ukrywać jeśli się chce napić choć wody, +40 stopni a tu chusta, długie rękawy i spódnica, segregacja płciowa w niektórych autobusach... nie wiem czym tak bardzo nagrzeszyłam :lol:
Podobno można spotkać restauracje z zasuniętymi kotarami, aby przechodnie nie widzieli konsumujących. I ostatnia nadzieja w ludziach z CS, niektórzy podobno patrzą na turystów łaskawszym wzrokiem i nie mają nic przeciw jedzeniu w ciągu dnia...

#29 PostWysłany: 05 Lip 2014 19:36 

Loty: 34
Kilometry: 33 598
Racja, będzie dobijajaco ciepło na płd, jeżeli jedziecie za 10 dni. Juz na początku marca na Hormoz było 30 stop. C (!)
Zazdroszczę Ci wyjazdu, wrocilbym tam jeszcze. Pamiętaj, że Iran to nie tylko piękne miejsca, ale przede wszystkim niesamowici ludzie i ich niepowtarzalna gościnność. Przekonasz sie na miejscu. :-)
Sent from my LT18i using Tapatalk 2

#30 PostWysłany: 05 Lip 2014 21:43 

ja chcialem podziekowac za info jakie tutaj zamieszczacie, we wrzesniu bedziemy w Iranie i jestem wlasnie na ustalaniu priorytetow co zobaczyc i gdzie jechac, wiec jesli ktos ma czas i ochote to prosze o info co zwiedzac, na co zwrocic uwage, itp itd, na pewno bardzo sie przyda gdyz brakuje tego typu informacji. pzdr.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Lip 2014 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
JRA napisał(a):

Jeśli ktoś z Was wybiera się do Iranu w najbliższym czasie to proszę o kontakt, zostawiałem aparat na IKA, który czeka na mnie na posterunku lotniskowej policji. Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy mi go odebrać...

hejka

czemu zostawiles tam aparat?

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Lip 2014 02:08 
Awatar użytkownika

niebieski
wielkie dzięki za konkretne uwagi. Trochę czasu jeszcze mam, żeby pozmieniać plany, zresztą i tak zawsze weryfikuje je rzeczywistość na miejscu. Chyba faktycznie lepiej zamienić nadmorskie klimaty na górki, a Raszt oczywiście znalazł się na trasie jako baza przesiadkowa / nocleg. Co do Qom to w planie mam jedynie przystanek na kilka godzin. Yazd zapewne trzeba dodać, Abyaneh też wygląda super... gdyby nie ta temperatura i ramadan ;) W dużej mierze to, jak wspominamy dane miejsce zależy od ludzi jakich poznajemy, więc nawet niby nieciekawe miejsce może okazać się strzałem w dziesiątkę.

#33 PostWysłany: 10 Lip 2014 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
Kabanos napisał(a):
barka napisał(a):

W zeszłym roku ponad tydzień pobytu wypadł w ramadan. Wszystkie uliczne restauracje, jadłodalnie, lodziarnie, budki z falafelami pozamykane na cztery spusty do zachodu słońca, żywność do zdobycia tylko u piekarzy i w sklepach. Konsumowanie spotka się z ostracyzmem. Nie dotyczy parków w Teheranie, gdzie wszyscy urządzali sobie pikniki lub po prostu zagryzali własne kanapki. Stołowanie się jest możliwe tylko w barach przy trasach międzymiastowych.

Generalnie ramadan jest uciążliwy, zwłaszcza, że nie powinno się także spożywać napojów, a obecnie miesiąc wypada w środku lata. Choć da się przeżyć, szczególnie, jeśli spędza się czas poza centrami miast ;)

5 lat temu byliśmy we dwóch z kolegą w trakcie Ramadanu w Syrii.
O ile w ciągu dnia ze względu na jedzenie było to dość uciążliwe (na prawdę trzeba było się naszukać żeby zjeść cokolwiek), o tyle wieczorami było to już całkiem ciekawe przeżycie.
Kilka razy słyszeliśmy hasło, że jeden dobry uczynek w trakcie Ramadanu to jak 100 poza nim, więc kilka razy po zmierzchu miejscowi zapraszali nas do swoich stołów (sprzedawcy urządzali sobie chodnikowe uczty - każdy swoje rzeczy przynosił i jedli razem).
W Aleppo załapaliśmy się też przypadkiem na "ucztę" dla ubogich i bezdomnych. Wystawione były na placu pod cytadelą ławki i stoły i z wielkich garów nakładali do przynoszonych przez ludzi misek. To także w ramach ich dobrego uczynku było. Później "gospodarz" który nas tam przyjął i użyczył swojej miseczki ;), poopowiadał nam co nieco i chciał oprowadzać po mieście i suku.
Problem był taki, że jak już nas do stołu gdzieś zaprosili to był problem żeby czegokolwiek im odmówić, więc musieliśmy czasem jeść i pić rzeczy które ciężko było przełknąć.
Podejrzewam, że w Iranie może to wyglądać podobnie, bo w Syrii w wielu miejscach też do "turystów" byli nie przyzwyczajeni i bardzo na nich/nas otwarci.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Lip 2014 16:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze jedno pytanie do tych, co niedawno wrócili...czy z IKA nadal jeździ autobus do centrum Teheranu? Podobno był takowy do Azadi bus terminal, ale w tym momencie można wziąć jedynie taxi. Znajomy Teheranczyk zadzwonil na lotnisko w tym tygodniu z tym pytaniem i taką właśnie informację dostał.

#35 PostWysłany: 16 Lip 2014 21:03 
Awatar użytkownika

Witam.

W dniach 23-30 będę przebywał w Iranie i w związku z tym mam kilka pytań.

1) Z racji tego, ze bedziemy w Teheranie oraz Isfahanie w trakcie Ramadanu chciałbym zapytać o ewentualne miejsca gdzie można coś zjeść na legalu (restauracje/pubu). Czy mimo wszystko w tym czasie sklepy są otwarte? Chodzi mi o godziny 4 -20, kiedy zakaz obowiązuje.
2)Jak wygląda sprawa noclegu na Couchsurfingu? Znalazłem hosta, ale z tego co wiem CS jest zabroniony w Iranie. Czy w związku z tym mogę mieć problemy na lotnisku czy może lepiej zrobić rezerwację w hotelu/hostelu na jedną noc?
3)Czy można przewozić jakiś prowiant z Polski?

Z góry dzięki za odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 17 Lip 2014 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
pawelgadek napisał(a):
Witam.

W dniach 23-30 będę przebywał w Iranie i w związku z tym mam kilka pytań.

1) Z racji tego, ze bedziemy w Teheranie oraz Isfahanie w trakcie Ramadanu chciałbym zapytać o ewentualne miejsca gdzie można coś zjeść na legalu (restauracje/pubu). Czy mimo wszystko w tym czasie sklepy są otwarte? Chodzi mi o godziny 4 -20, kiedy zakaz obowiązuje.
2)Jak wygląda sprawa noclegu na Couchsurfingu? Znalazłem hosta, ale z tego co wiem CS jest zabroniony w Iranie. Czy w związku z tym mogę mieć problemy na lotnisku czy może lepiej zrobić rezerwację w hotelu/hostelu na jedną noc?
3)Czy można przewozić jakiś prowiant z Polski?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

odpowiem na 2 i 3 pytanie:
2) lepiej i bezpieczniej nawet nie dla Ciebie ale dla hosta, zebyś nie przyznawał się nikomu do coucha. Przed przylotem zrób rezerwacje w hotelu w Teheranie, one nie są wcześniej płatne dlatego że nasze karty nie są obsługiwane w Iranie. i taką rezerwację przedstaw na lotnisku.
Jak mówisz, couch jest zakazany przez władze i nie ma się co tym afiszować.

3) oczywiście tak, najwyżej zostanie wam zabrany, ale wszystko co my mieliśmy ze sobą, przeszło bez problemów. Osobistej rewizji bagaży nikt nie miał.

pozdrawiam !
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 11 Sie 2014 20:09 

dalu napisał(a):
ja chcialem podziekowac za info jakie tutaj zamieszczacie, we wrzesniu bedziemy w Iranie i jestem wlasnie na ustalaniu priorytetow co zobaczyc i gdzie jechac, wiec jesli ktos ma czas i ochote to prosze o info co zwiedzac, na co zwrocic uwage, itp itd, na pewno bardzo sie przyda gdyz brakuje tego typu informacji. pzdr.

a kiedy konkretnie się wybierasz we wrześniu?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 11 Sie 2014 20:51 

Loty: 47
Kilometry: 55 687
ja rowniez wybieram sie we wrzesniu. z jakiego ubezpieczenia korzystaliscie w Iranie?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Sie 2014 15:01 

Witajcie podróżnicy!

Orientujecie się może czy w Trabzon można jeszcze wyrobić wizę w ciągu jednego dnia i czy wogle jest to możliwe bez numeru referencyjnego? Najmilej widziane info z lipca i sierpnia 2014 :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 27 Sie 2014 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
yenne napisał(a):
ja rowniez wybieram sie we wrzesniu. z jakiego ubezpieczenia korzystaliscie w Iranie?

Podpinam się pod pytanie.
Jakie ubezpieczenie kupowaliście?
Czy przy wyrabianiu wizy w Ambasadzie w Warszawie ktoś jakieś szczegóły sprawdzał?

My lecimy 08.10-26.10. Wyjazd dzień wcześniej, więc wychodzi 19 dni ubezpieczenia.
W PZU wycenili mi to na 85zł (koszty leczenie i ewakuacji 80 000zł, NNW 10 000zł). Najwyższy pakiet (KL 500 000zł, NNW 300 000zł i jakieś dodatki) - bodaj 430zł.

Esky.pl w które wczytywałem się i kupowałem na Tajlandię na ten termin kosztuje około 140zł (z ich strony):
200 000 EUR - Ubezpieczenie OC za szkody na osobie
150 000 EUR - Koszty leczenia oraz assistance
10 000 EUR - Odpowiedzialność cywilna za szkody w rzeczach
6 000 EUR - Pokrycie kosztów ratownictwa w górach i na morzu
6 000 EUR - Następstwa nieszczęśliwych wypadków
500 EUR - Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z biletu lotniczego w sytuacjach nagłych
250 EUR - Opóźnienie w dostarczeniu bagażu podróżnego
150 EUR - Opóźnienie lotu

O ile pamiętam, to rok temu w OWU nie znalazłem niedobrych dla mnie zapisów, ale nie wiem jak to teraz wygląda.. Nie miałem czasu się wczytywać.

Ma ktoś może jakąś inną opcję?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość