Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Komunikacja
transport,forum,1209

Autobusy: iran-ladem,1209,99965
Pociągi: pociagi-w-iranie,1209,101495
Samoloty: iran-air-ndash-jak-kupic-bilety-na-loty-krajowe,1209,90935 i loty-krajowe,1209,90061

Wiza
wiza-do-iranu,1223,88030
wiza-na-lotnisku-w-teheranie,1223,77254

Waluta
kursy-walut,1223,58576

Transport z/do IKA
teheran-imam-khomeini-nbsp-international-nbsp-airport-nbsp-dojazd,1167,27410

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 17 Lis 2016 20:47 
Awatar użytkownika

srebrny
32 to nie plecak a plecaczek
dasz rade

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨ 👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨
#122 PostWysłany: 24 Lis 2016 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
O tym co może się stać jeśli poważnie brać słowa prezydenta elekta pewnego kraju sąsiadującego z Kanadą.
Z bliskiej mi lewicowej perspektywy i zbieżne z moimi obserwacjami.
http://m.krytykapolityczna.pl/artykuly/ ... lda-trumpa
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 30 Lis 2016 21:17 

Ameliee napisał(a):
czy jest szansa na przechowalnie bagażu na dworcach w Teheranie? nie uśmiecha mi się biegać po mieście z plecakiem 32l przez cały dzień :)

Na głównym dworcu kolejowym tak. Przylegający budynek, po lewej od wyjścia. Za darmo, ale trzeba było mieć bilet-mieliśmy przyjezdny i paszport pokazać, nie wiem po co.
 Profil Relacje PM off
Ameliee lubi ten post.

#124 PostWysłany: 26 Sty 2017 22:39 

Witajcie.

Wiem, że w Iranie cieniutko z alkoholem.
Czy na lotnisku jest szansa na zaopatrzenie się?
A może na strefie w Stambule? Choć kojarzy mi się, że jest chyba zakaz przywozu alko...

A co z hotelami? Restauracje hotelowe?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 26 Sty 2017 23:13 

Na lotnisku, jak i w całym kraju bez problemów możesz zaopatrzyć się w smaczny kompocik, smaczny kisielek ... i to byłoby na tyle z alkoholi.
W Iranie obowiązuje absolutny zakaz wwozu, sprzedaży i spożywania alkoholu.
 PM off  

#126 PostWysłany: 26 Sty 2017 23:26 

I Polacy tak masowo ciągną do kraju gdzie alkohol jest zakazany? Koniec świata.
 PM off  

#127 PostWysłany: 26 Sty 2017 23:47 

Koniec? Dopiero początek :D
Poradzimy sobie ;)
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 27 Sty 2017 00:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Higflyer napisał(a):
I Polacy tak masowo ciągną do kraju gdzie alkohol jest zakazany? Koniec świata.

Zakazany owoc podobno najlepiej smakuje. ;)
Pomimo zakazu w Iranie ponad milion ludzi pije alkohol. Od zakazu zwolnione sa nie-muzulmanskie mniejszosci narodowe, gdzie moga wwozic, spozywac i nawet produkowac, ale tylko i wylacznie do wlasnej konsumpcji oraz religijnych rytualow. Handel alkoholem jest kompletnie zakazany.
Dla turystow muzulmanow, czy nie-muzulmanow, jak wszystkim doskonale wiadomo, obowiazuje zakaz wwozu i spozywania alkoholu.
Mimo wszystko przestrzegam przed konsumpcja domowej roboty nalewek alkoholowych tzw. bimbru, ktorym mozna zostac poczestowanym przez miejscowych, a ogolnie wiadomo ze Iranczycy to b. goscinni ludzie.
Mozna nie tylko nabawic sie niepotrzebnych klopotow, gdyz prawo iranskie nakazuje 80 uderzen batem bez wzgledu na plec sprawcy, ale przede wszystkim przyplacic zdrowiem.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Kursy walut
#129 PostWysłany: 06 Mar 2017 03:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pabien napisał(a):
@‌PodróżeZwykłychLudzi‌
1. Iran to akurat miejsce w którym szanse, że cię okradną są niewielkie.

Koledze ukradli plecak w Iranie, z kasa i aparatem fotograficznym. Na szczescie paszport zostawil w hotelu.
Byly to lata 90-te, na policji spedzilismy prawie caly dzien, czekajac w dlugiej kolejce. Przed nami bylo rowniez kilka okradzionych osob, miedzy innymi Holenderka, ktorej ukradli paszport i facet z Emiratow, ktoremu zginal caly bagaz. Policjant pisal caly protokol do zeszytu olowkiem. ;)
O dziwo, jak bylem drugim razem w Iranie, zostawilem kurtke w restauracji hotelowej z paszportem i kasa. Jak wrocilem po kilku godzinach, nic mi nie zginelo. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 07 Mar 2017 13:18 

niebieski
Oto mój plan podrózy:

01.04/02.04 Kijów 20:00 Teheran 00:25 ( 02.04)
02.04 Teheran Bazar,Muzeum Klejnotów,Most Tabiat
03.04 Teheran Ambasada USA,Golestan Palace
03.04/04.04 Teheran Isfahan (noc) (autobus)
04.04 Isfahan Bazar,Meczet Jameh,Ali Qapu,Meczet Shah ,Katedra Vank
05.04 Isfahan Abyaneh Górska wioska Abyaneh
06.04 Isfahan Mosty,Chehel Sotun (pałac) ,Hasht Behesht (pałac),- Fire Temple
06.04/07.04 Isfahan Shiraz (noc) (autobus)
07.04 Shiraz Cheragh Aramgah Shah,Hafiz,Karim Khan
07.04 Shiraz Persopolis,Naqsh Rostam/Rajab
07/08.04 Shiraz Kerman noc-autobus)
08.04 Kerman Zwiedzanie Kerman
09.04 Kerman Pustynia Kaluts Pustynia Kaluts -najgorętsze miejsce na ziemii,kosmiczne krajobrazy
09.04/10.04 Kerman Yazd (noc) (autobus)
10.04 Yazd Wieże Milczenia,Stare Miasto,Muzeum Wody
11.04 Yazd Świątynia Ognia,Amir Czakmagh
11.04/12.04 Yazd Tehran (noc) (pociag)
12.04 Teheran Zwiedzanie Teheran

Jestem otwarty na sugestie,zastanawiam się czy warto jechać do Kerman,czy może dłuzej zostać w Shiraz albo Yazd.
A może cos ciekawego na północy (okolice Morza Kaspijskiego)

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 07 Mar 2017 13:26 

W Shiraz masz jeszcze do zobaczenia (koniecznie rano) Nasir ol Molk Mosque.
W Teheranie wychodzą Ci łącznie 3 dni? Możesz skrócić do dwóch i zastanów się czy chcesz zobaczyć cały Pałac Golestan, ale to już kwestia Twoich zainteresowań.
Isfahanu nie planuj tak z rozpiską i zegarkiem w ręku. Bazar to 45 maksimum minut (bo co będziesz, ciągle te gary oglądał?), ale warto pospacerować po mieście bez planu. O Kerman nic nie wiem.
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#132 PostWysłany: 07 Mar 2017 13:29 
Awatar użytkownika

srebrny
w Kerman jadłem najlepsze szaszłyki

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Soulfly uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 07 Mar 2017 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jak już napisał mój przedmówca, na Teheran nawet dwa dni może być za dużo. Bazar, muzeum klejnotów to atrakcje na parę godzin. Ja w Teheranie dołożyłbym kolejkę na Tochal Peak (całodniowa wycieczka).

Mnie podobało się w Qom (poza sanktuarium tam nic nie ma, podobne wrażenia będą w Shirazie, tylko Qom, bardziej wersja hard) ;)

Ja przy podobnym czasie zwiedzania wcisnąłem zamiast Kerman wyspę Queshm, ale to już daleko na południe. Na miejscu możecie podpytać w biurach podróży o samolot na trasach krajowych. My tak wracaliśmy z Shirazu, ni było bardzo drogo, a dużo szybciej i mniej męcząco.
 Profil Relacje PM off
Soulfly uważa post za pomocny.

#134 PostWysłany: 07 Mar 2017 17:54 

niebieski
Zastanawiam się właśnie czy nie odpuscić Kerman na rzecz dłuższego pobytu w Yazd, bo to wszystko będzie straszna gonitwa z miasta do miasta,ewentualnie zastąpić to Kaszan i Qom.

Ale zaintrygował mnie ten artykuł
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/t ... ,id,t.html

Szczególnie widoki na pustyni

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 07 Mar 2017 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
Ja bym obciela Teheran, tam, malo co ciekawego do zoabczenia.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 08 Mar 2017 17:27 

@‌Soulfly‌
Jadę dokładnie na tę samą ilość dni, tylko w okresie 15-26 kwietnia.
Też dużo zastanawiałem się nad kwestią podziału czasu, tak aby wchłonąć jak najwięcej wrażeń, a zarazem wszędzie nie biegać i nie spędzać każdej nocy w autobusie.

IMHO, jeżeli nie planujesz wewnętrznych lotów, to wyjazd do Kerman, czy Qeshm jest raczej nieopłacalny (odbędzie się kosztem Isfahanu, Yazdu, Shirazu).

Dużo czasu planujesz na Teheran (sądzę, że lepiej go poświęcić na inne rejony). Wystarczy skrócić pobyt w stolicy chociażby o 1 dzień i np. udać się na pustynie w okolicy Kashan - Isfahan. Z Kashan można wykupić wycieczkę po regionie z noclegiem na pustyni, która obejmie też Abyaneh, który planujesz 05.04 i transport do Isfahanu (oprócz polecanych w LP, można znaleźć info na TA - np. strona z free tourami oferuje też płatne wycieczki tego typu).
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 09 Mar 2017 08:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Bylem w Teheranie ok. 12h i mialem po dziurki w nosie tego barlogu [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Antia lubi ten post.

#138 PostWysłany: 09 Mar 2017 08:41 

Ja byłem prawie dwa dni, ale przy kolejnej okazji znów wstąpie na jeden dzień. Teheran to nie tylko centrum.
 PM off  

#139 PostWysłany: 09 Mar 2017 09:08 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
Ja byłem 5, a następnym razem wpadnę nawet na tydzień. To wszystko zależy co się chce tam robić. Jesli chodzi o atrakcje turystyczne to 2-3 dni w zupełności wystarcza.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 11 Mar 2017 21:07 

Był ktoś na północ od Teheranu- Qazvin, Alamut Valley, Masuleh, Kandovan? Lecę na 3 tyg, w 2 tyg chciałabym zrobić trasę Teheran-Qeshm, zastanawiam się jak rozplanować ten 1 tydzień.

-- 11 Mar 2017 21:04 --

Jeszcze Garmeh wygląda interesująco- był ktoś?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 173 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość