Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 24 Lip 2014 20:33 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
kaviorwiki napisał(a):
Magnesy(zaczyna brakować miejsca na lodówce),kubki(co weekend z żoną popijamy kawkę z innego i wspominamy podróże patrząc na magnesy) i oczywiście zdjęcia-na ścianie w różnych formatach!!!

...ale masz fajną żonę ja jeżdżę sam co nie przeczę też ma swoje zalety. Ja swoje wspomnienia staram się fotografować i zapisywać na kompie oraz opisywać np. na tripadvisor. Ponadto jakaś stała pamiątka musi być np. jakiś pluszak dla córki co i moje oko tuczy. :D
 Profil Relacje PM off
kaviorwiki lubi ten post.

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#82 PostWysłany: 24 Lip 2014 20:50 

My zasadniczo staramy się przywozić „praktyczne” (najczęściej jadalne :)) pamiątki, ale mamy też zwyczaj, że w każdym kraju kupujemy jakąś ciekawą świecę, którą potem zapalamy wieczorami i pamiątkową, ozdobną łyżeczkę z jakimś charakterystycznym znaczkiem, logo lub rysunkiem. Zrobiła się już z tego fajna kolekcja.
Swoją drogą – nie wszędzie te łyżeczki są łatwo dostępne, więc czasem mamy sporą satysfakcję z tego, że udało nam się je znaleźć. Zdarzają się przy tym też śmieszne sytuacje – w Czarnogórze nigdzie nie widzieliśmy łyżeczek, więc ostatniego dnia przed wyjazdem byliśmy już mocno zdesperowani i wszędzie po prostu o nie pytaliśmy, licząc na to, że ktoś wyciągnie nam jakąś „spod lady”. Przy jednym ze stoisk stoisk dziewczyna w ogóle nie mówiła po angielsku, więc mój mąż chcąc pokazać, o co nam chodzi zaczął gestykulować, udając, że je zupę i wyraźnie, najprostszą możliwą angielszczyzną mówić „spoon”, „to eat” itp. Na co dziewczyna spojrzała na nas nierozuiejącym wzrokiem, pomyślała chwilę i nagle powiedziała „aaaa… łyżeczka!” W ten sposób dowiedzieliśmy się, że niektóre języki są bardziej podobne do polskiego, niż nam się wydaje :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 24 Lip 2014 20:56 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
a byliście w krajach co jedzą głównie rękoma lub pałeczkami? Co wtedy czynicie? :D
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 24 Lip 2014 21:00 

krystoferson112 napisał(a):
a byliście w krajach co jedzą głównie rękoma lub pałeczkami? Co wtedy czynicie? :D

Nie byliśmy :) Jeśli nam się kiedyś zdarzy pojechać to będziemy się musieli zastanowić, czy pójść za przywiązaniem do przedmiotu i szukać łyżeczek mimo wszystko, czy też za jego przeznaczeniem (wtedy przywieziemy pałeczki albo obetniemy jakiemuś tubylcowi rękę :D)
 Profil Relacje PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#85 PostWysłany: 25 Lip 2014 12:20 

kaviorwiki napisał(a):
Zapomniałem jeszcze o butelce lokalnego trunku :mrgreen: i piwka :mrgreen:

A to już podstawa:)
Ostatnio z Hiszpanii czy Grecji mieliśmy całą walizkę win, każda butelka pieczołowicia zawinięta w podkoszulek, żeby zabezpieczyć przed ewentualnym stłuczeniem:)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 25 Lip 2014 13:05 

Jeśli tylko się da, i jestem nad słonym akwenem - szkło morskie. Bywa niesamowite, w obłędnych kolorach, kształtach. W USA są specjalne federacje zbieraczy 'sea glass', szkło wykorzystywane jest w jubilerstwie i sztuce użytkowej, organizowane są giełdy a poszczególne kolory i kształty szklanych 'klejnotów' mają określoną wartość i cenę. Nie wiem dlaczego w Europie na lotniskach sprawdzając bagaż patrzą na mnie jak na wariatkę, z Barcelony kiedyś z 8kg szkła targałam;). Na plaży zawsze dzieciaki mają zabawę z segregowaniem i układaniem szklanych obrazków na piasku, a ja myślę, że kiedy będę mieć trochę czasu, zrobię - ułożę na gipsie ozdobne płytki albo duży szklany-mozaikowy obraz :)
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#87 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 2 056
Kris napisał(a):
kaviorwiki napisał(a):
Zapomniałem jeszcze o butelce lokalnego trunku :mrgreen: i piwka :mrgreen:

A to już podstawa:)
Ostatnio z Hiszpanii czy Grecji mieliśmy całą walizkę win, każda butelka pieczołowicia zawinięta w podkoszulek, żeby zabezpieczyć przed ewentualnym stłuczeniem:)

Ja zawijam często alkohole w męskie skarpetki, bo moich ubrań po prostu mi szkoda :)
Oprócz alkoholi przywożę lokalne specjały- oliwki, pesto, oczywiście pocztówki, obrazki dla rodziców albo coś fajnego. Zdarzało się, że jak to baba wracałam z wakacji z nowymi torebkami, których naprawdę nie widziałam w Polsce :)

shipoffools22 napisał(a):
Jeśli tylko się da, i jestem nad słonym akwenem - szkło morskie. Bywa niesamowite, w obłędnych kolorach, kształtach. W USA są specjalne federacje zbieraczy 'sea glass', szkło wykorzystywane jest w jubilerstwie i sztuce użytkowej, organizowane są giełdy a poszczególne kolory i kształty szklanych 'klejnotów' mają określoną wartość i cenę. Nie wiem dlaczego w Europie na lotniskach sprawdzając bagaż patrzą na mnie jak na wariatkę, z Barcelony kiedyś z 8kg szkła targałam;). Na plaży zawsze dzieciaki mają zabawę z segregowaniem i układaniem szklanych obrazków na piasku, a ja myślę, że kiedy będę mieć trochę czasu, zrobię - ułożę na gipsie ozdobne płytki albo duży szklany-mozaikowy obraz :)

Bardzo fajny pomysł!
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 06 Wrz 2014 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 218 846
Może z racji zainteresowań, ja zawsze staram się zwiedzać stadiony drużyn piłkarskich i przywozić z nich szaliki, proporczyki i przypinki klubowe. Poza tym zawsze w walizce jest flaga kraju w którym byłem, pełna karta zdjęć, dobre wina i duuuuuuużo słodkości.

#89 PostWysłany: 22 Lis 2014 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
Cała moja rodzina z wyjazdów przywozi talerze ceramiczne z nazwą odwiedzanego miejsca. Później talerze lądują na ścianie w kuchni rodziców. Przyznam szczerze, że kolekcja prezentowała się fajnie jak było 15 talerzy, teraz jak jest ich już ok 50 i nie ma miejsca w kuchni wygląda trochę kiczowato.

Osobiście nic nie zbieram, choć o dłuższego czasu zastanawiam się nad zaczęciem zbierania małych flag naszywek, które bym doczepiał do mojego plecaka wyjazdowego.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 22 Lis 2014 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
My z podróży przywozimy figurki w strojach regionalnych z danego kraju. Czasem musimy się trochę nachdzic aby znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 22 Lis 2014 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 89 809
My przywozimy z każdego miejsca trochę piasku z plaży. Potem ustawiamy w kolejnym przeźroczystym, prostokątnym wazoniku na półce. Ciekawie wyglądają różnice w kolorze , grubości, składzie, itd.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Gru 2014 00:09 

Loty: 39
Kilometry: 83 532
1. Magnesy
2. Kubki
3. Pocztówki
4. Piasek z ulubionych plaż

#93 PostWysłany: 10 Gru 2014 00:15 

niebieski
My przywozimy magnesy,pocztowki,rekodziela z danego regionu swiata:)

#94 PostWysłany: 10 Gru 2014 02:36 

Kupuję tylko po jednej pocztówce z danego miejsca i nic więcej co się kurzy-jest nieużyteczne. Jak dla mnie najlepszą pamiątką są wspomnienia, a te przywołują zdjęcia. Wolę kupić dobry alkohol, perfumy czy też ubrania, które w jakiś sposób kojarzą mi się z moimi podróżami ;)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 10 Gru 2014 09:21 

Typowe pamiątki (w stylu magnes bądź inne drobiazgi) kupuję raczej rodzinie i znajomym. Mnie samej wystarczą zdjęcia, robione w ilościach skandalicznych oraz breloczki - kilka lat temu zaczęłam kolekcjonować breloczki z różnych odwiedzanych przeze mnie krajów, na początku przypinałam je do kluczy, które stale mam przy sobie, ale po pewnym czasie klucze zrobiły się zdecydowanie za ciężkie :)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 10 Gru 2014 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 499
Kilometry: 733 177
niebieski
Ja też kupuję po 1-2 widokówce z każdego miejsca gdzie byłem, a później wkładam w antyramy. Niestety w ostatnich 2-latach zacząłem tyle razy wyjeżdżać że już nie mam ścian na antyramy.

Załączniki:
DSC_0904.JPG
DSC_0904.JPG [ 243 KiB | Obejrzany 1225 razy ]
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#97 PostWysłany: 10 Gru 2014 10:09 

niebieski
My przywozimy głównie jedzenie, owoce i słodycze, butelkę wina. Na takie typowe pamiątki brak miejsca, zresztą one zwykle strasznie kiczowate są;)
Z jedzeniem różnie bywa, właśnie odkryłam cukier palmowy sprzed roku z Tajlandii. Suszone płatki kokosa-takie chrubki jeszcze nie otwarte... to samo z cukierkami z duriana z Kambodzy;) Zdecydowanie za rzadko goscimy kogos kto moglby to zjesc, zreszta czasem niezrecznie czestowac, bo mi sie wydaje ze sie chwale wtedy tymi wyjazdami:(
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 10 Gru 2014 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
U nas głównie magnesy. Chociaż dla siebie nie biorę, bardziej dla rodziny, która lubi :D Kiczowato to wygląda, ale coś za coś :). Jedyna "uniwersalna" rzecz jaka mi pasuje, jest względnie tania i nie zajmuje dużo miejsca w podręcznym ;).
Poza tym - jak u wszystkich - zdjęcia. Chociaż muszę przemyśleć pomysł z pocztówkami i antyramą bo nawet fajnie to wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 10 Gru 2014 12:05 

niebieski
Wg mnie lepsze własne foty w antyramie:)
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 10 Gru 2014 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Ja zawsze kupuję kiczowatą koszulkę z logo miescowego piwa o ile to możliwe :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości