Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 27 Lut 2014 14:28 

Witam,

Korzystałem z kont i kart BZWBK - "na papierze" wygląda dobrze. Niestety miałem problemy z wyciągnięciem kasy w Brazylii, Panamie, a ostatnio w Gruzji.

Podkreślam, że potrzebuję karty+konta do korzystania z wypłat oraz transakcji bezgotówkowych za granicą. W związku z tym biorę pod uwagę opłaty oraz koszty bankowe związane tylko z tymi operacjami.

Po dłuższym poszukiwaniu (obecnie potrzebuję rozliczeń do US $) wybrałem konto w Aliorze w USD. Co prawda wydawana karta to MasterCard ale w tym wypadku korzystając z $$ nie ma przewalutowania, a z waluty trzeciej przewalutowanie jest zawsze jedno do dolara.
Jedyna opłata to 5pln za miesiąc za kartę.

Drugą rezerwową kartę - Visa założyłem w BPH (+konto płatne 5pln na miesiąc; mając konto złotówkowe jakieś tam w tymże banku - konto walutowe jest prowadzone bezpłatnie). Korzystanie w kraju z karty jest dosyć drogie, natomiast za granicą jest praktycznie darmowe. Niestety jest zapis o 2% opłacie za przewalutowanie w wypadku transakcji z waluty innej niż waluta rachunku i waluta pln.

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez thomas76, 27 Lut 2014 16:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
#162 PostWysłany: 27 Lut 2014 14:32 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
W alior sync nie ma opłat za kartę.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:08 

vincenz napisał(a):
W alior sync nie ma opłat za kartę.

Ale jest 5zł od każdej wypłaty ze ściany.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:13 

co do alior sync - 5 zł za wypłatę z bankomatu za granicą; czyli jedna wypłata pokrywa koszty karty w aliorze;
nie wiem jak wygląda kwestia przewalutowania w alior sync
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:20 

hahaha - właśnie śmieję się z siebie; z góry przepraszam za słownictwo - kutafony z aliora wprowadzają nową tablę opłat i prowizji od 01.03. i ............. pobierają za wypłatę w bankomacie za granicą 5 pln.

ciekawostka jak banki ciągnął (cokolwiek by to miało znaczyć) - BPH - zmiana pinu karty - opłata 3,99pln

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:27 

Jeszcze jedno - jak już zasiedziałem się na tym forum. Mam pytanie czy ktoś z czytających może wie i chce się podzielić info jak uniemożliwić korzystanie z paypass na karcie - w banku nie można zablokować transakcji offline.

ps: z niepotwierdzonego źródła słyszałem, że można uszkodzić w odpowiednim miejscu kartę - ale z bardzo niewiarygodnego źródła info - od bankowca

Ostatnio edytowany przez thomas76, 27 Lut 2014 16:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:36 

są specjalne skarpety na kartę, nie ma sensu jej niszczyć, poza tym to chyba ściema?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 27 Lut 2014 15:39 

Rome Y - jak wygląda taka skarpeta na kartę? bardziej chodzi mi o problem przy kradzieży karty

Napisałem, że źródło co do uszkodzenia karty jest mało wiarygodne.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 27 Lut 2014 17:40 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Wydaje mi się, że nacinanie nie jest bezpodstawne.

Żeby karta działała zbliżeniowo, musi mieć antenę - jest to warstwa metalu umieszczona między warstwami plastiku, która idzie dookoła karty. Jeśli przerwiemy obwód w okolicach początku anteny, sygnał docierający do chipa będzie zbyt słaby, żeby go uruchomić (prąd potrzebny do działania jest doprowadzany na zasadzie indukcji) i karta nie odpowie terminalowi sygnałem - płatność nie będzie możliwa.

Unieszkodliwienie płatności zbliżeniowych nie powinno mieć żadnego wpływu na działanie płatności chipem i paskiem magnetycznym, bo te styki pozostaną nienaruszone.

#170 PostWysłany: 27 Lut 2014 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Nie testowalem tego ale gdzies czytalem instrukcje i sam nawet ogladalem dokladnie.
Wez karte i jakies bardzo mocne zrodlo swiatla (latarki w niektorych telefonach wystarcza do tego). Jak sobie przeswietlisz karte to zobaczysz ze w jednym miejscu bedzie zaszyty ten chip RFID i od niego odchodzi antena w postaci kilku zwojow drucika, przewaznie jakos po obwodzie karty. Wystarczy ze zlokalizujesz miejsce w ktorym mozna bezpiecznie przeciac ta antene i do dziela.
Tak jak napisal ms993 nie wylaczy to zupelnie paypassa ale bez dzialajacej anteny sygnal bedzie zbyt slaby zeby sie dalo z tego skorzystac.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 27 Lut 2014 19:00 

dzieki za info do paypass-a
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 27 Lut 2014 20:29 

Wpiszcie sobie w szukajkę "Sync PayPass zniszczenie", wyjdzie sporo linków jak zlikwidować tę funkcjonalność.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:01 

thomas76 napisał(a):
Witam,

Korzystałem z kont i kart BZWBK - "na papierze" wygląda dobrze. Niestety miałem problemy z wyciągnięciem kasy w Brazylii, Panamie, a ostatnio w Gruzji.

Gdzie miałeś te problemy? Chodzi o transakcje bezgotówkowe czy wypłaty z bankomatów? Jeżeli te pierwsze, to problemem może być nieuznawanie kart MasterCard w danym punkcie. Miałem ten problem w każdym sklepie spożywczym w Holandii, gdzie honorują jedynie Visa i Maestro.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 05 Mar 2014 01:29 

a jaki jest mechanizm wypłacania pieniędzy z konta walutowego za granicą innych walut niż te na koncie? Przykładowo chce wypłacić z konta walutowego prowadzonego w USD peso meksykańskie w Meksyku, to po jakim kursie nastąpi wypłata? Po kursie bankowym z usd na peso czy po kursie firmy obsługującej kartę (visa/mastercard - kursy na ich stronie)?
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 05 Mar 2014 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
A propos płatności w niemieckich/austriackich Lidl'ach i tym podobnych sklepach spożywczych - czy płatność kartą ING Maestro do konta walutowego w EUR przechodziła? Bo już z doświadczenia zeszłotygodniowego wiem, że ani MasterCard, ani Visa nie przechodzą niestety i trzeba było biegać do bankomatu. ;)

#176 PostWysłany: 05 Mar 2014 13:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
W niemieckim lidlu nie przechodzi

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

#177 PostWysłany: 05 Mar 2014 17:36 

niebieski
Mam pytanie. Czy w kantorze internetowym Alior można w każdej chwili zmieniać limity transakcyjne kart debetowych poprzez panel klienta?

Image
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 05 Mar 2014 17:40 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
tomczas napisał(a):
Mam pytanie. Czy w kantorze internetowym Alior można w każdej chwili zmieniać limity transakcyjne kart debetowych poprzez panel klienta?

Tak, możesz zmieniać.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 16 Mar 2014 16:37 

Loty: 162
Kilometry: 347 486
czy przy płatność karta EUR alior sync za granica występują jakieś problemy ?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 19 Mar 2014 10:42 

witam chciałbym zrobić przelew na konto chińczyka z ING w dolarach, początkowo przelew poszedł ale za kilka dni dostałem informacje od banku ze nr konta jest zły, poszło coś takiego :

Na rachunek: 122110000670400
Nazwa i adres: SHAANXI LSNM TECH CO LTD
11303 ROOM,GREEN HARBOR
GARDEN,HIGH-TECH 6 ROAD,CHIN
Kod BIC: CHASUS33

czy przed numerem konta należy coś dodać, tak jak to w polskim numerze PL ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości