Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 10 Wrz 2013 20:29 
Awatar użytkownika

Tak w tym wypadku dużo lepiej mieć kartę w USD mnie kombinowania.

Ostatnio edytowany przez DrLasonya98, 17 Gru 2013 22:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒 Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒
Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
#122 PostWysłany: 28 Wrz 2013 21:43 

ja zdecydowanie polecam konto indywidualne walutowe indywidualne walutowe, korzystam od dawna i w związku z podróżami bardzo mi się konto opłaca, bo sporo obcej waluty mam.

Jak to jest z innymi kontami z pobieraniem walut z bankomatów w innych krajach?

#123 PostWysłany: 10 Paź 2013 10:43 
Awatar użytkownika

Generalnie w Azji najkorzystniej mieć konto walutowe w USD, np. w Kambodży z bankomatu wychodzą dolary :). Ja korzystam z Aliora Sync - nie wiem czy najlepsze - raz podczas podróży zablokowali mi kartę bo było dużo wypłat w różnych dziwnych miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 11 Paź 2013 11:14 

Jeżeli ktoś chce dostać szybko kartę płatniczą to tylko Alior Bank, dostaje się ją od ręki, ale aktywować radzę ja w Polsce, bo za granicą mogą być problemy, które sam miałem
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 11 Paź 2013 14:24 

yarwar napisał(a):
Generalnie w Azji najkorzystniej mieć konto walutowe w USD, np. w Kambodży z bankomatu wychodzą dolary :). Ja korzystam z Aliora Sync - nie wiem czy najlepsze - raz podczas podróży zablokowali mi kartę bo było dużo wypłat w różnych dziwnych miejscach.

Do mnie dzwonili żeby sprawdzić, czy na pewno dokonałem dużych wypłat z kilku miejsc w krótkim odstępie czasu, co dobrze świadczy o podejściu synca do bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 11 Paź 2013 23:32 

odradzam konto w Aliorior banku konta walutowe, wziąłem specjalnie na wyjazd do usa ,,bezpłatne korzystanie ze wszelkich bankomatów na świecie tylko 5 zł za wybieranie bez względu na kwotę, ale zapomnieli dodać ze za każdym razem każdy bank-bankomat w USA pobiera swoja prowizję wiec oni swoja prowizje plus bank USA swoją i wychodziło koło 15-18 zl za wypłatę z bankomatu nie polecam
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 11 Paź 2013 23:44 

platynowy
jim12 napisał(a):
ale zapomnieli dodać ze za każdym razem każdy bank-bankomat w USA pobiera swoja prowizję wiec oni swoja prowizje plus bank USA swoją i wychodziło koło 15-18 zl za wypłatę z bankomatu nie polecam

Przecież to nie wina Aliora że bankomaty w USA pobierają dodatkowo swój haracz. Wyciągając jakąkolwiek inną kartą też by się ta prowizja naliczyła (zazwyczaj $2-3).

Zresztą nie tylko USA tak ma, większość bankomatów w Tajlandii tez pobiera swój haracz, zazwyczaj 150 THB.

#128 PostWysłany: 11 Paź 2013 23:53 

masz racje, ale weź pod uwagę hasło i reklamę aliora - bezpłatne wybieranie pieniądze ze wszystkich bankomatów na świecie tylko 5 zl nie brzmi przekonywując i fajnie, ah te nasze banki, wypłać w ciągu całego pobytu 10-20 razy (2 miesiące podroży po co masz brać gotówkę mogą ci okraść w Tajlandii...)to się rorbi już jakieś 100-200 zl a może i wieicej a o to chodzi na tym forum żeby podróżować tanio... ale to jest moja opina wiec może wziąśc sobie konto w Aliorze walutowe
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 16 Paź 2013 17:24 

Loty: 3
Kilometry: 5 559
Ja polecam eMAX walutowy w mBanku + kartę do konta.
Studiuję w tej chwili w Portugalii i nie płacę żadnych prowizji/kosztów przewalutowania podczas wyjmowania gotówki z bankomatu i płatności kartą. Ponadto, mogę płacić w euro przez internet bo do konta dodawana jest wypukła karta VISA.
Zero opłat za prowadzenie konta (naliczane są nawet jakieś śmieszne odsetki;)) a posiadanie karty jest bezpłatne przez pierwszy rok (później 30zł rocznie).
Generalnie przed wyjazdem zrobiłam duży research i nie żałuję wyboru.

Jeśli to ma być konto w PLN to z kolei polecam dbNET w Deutsche Banku - bezpłatne wypłaty we wszystkich bankomatach na całym świecie (wiadomo - następuje przewalutowanie ale żadnych prowizji). Sprawdzone przeze mnie między innymi w Chorwacji, Austrii, Włoszech czy Wielkiej Brytanii. W Polsce też bezpłatne wypłaty z każdego bankomatu - po ponad 4 latach używania tego konta, nie wyobrażam już sobie poszukiwania "odpowiedniego" bankomatu, który nie zje mi 5zł za wypłacenie 50zł :lol:
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 22 Paź 2013 15:06 

W Alior Sync (konto w PLN) też wypłata ze wszystkich bankomatów na świecie bez prowizji banku, ale kursy walut w Alior Banku są bandyckie, więc konto sprawdza się lepiej przy częstym wypłacaniu małych kwot..
A konto walutowe też mam w mBanku i też generalnie nie narzekam, bez problemu wypłata i płacenie karta w EUR. ta opcja sprawdza się najlepiej jeśli wypłata /stypendium wpływa bezpośrednio na konto w EUR
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 22 Paź 2013 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
dla wyjeżdzających do Gruzji - w prawie każdym bankomacie można wybrać kasę w dolarach (euro bardzo żadko) - czyli karta aliora USD albo mBanku USD i bez prowizji mamy dolary, kantory natomiast praktycznie wszędzie, wiele z nich otwartych do późnej nocy.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 26 Lis 2013 00:39 

W styczniu wybieram się do Kolumbii na jakieś 2 miesiące i też miałam niezły dylemat gdzie i jakie konto założyć. Zrobiłam mały research i na chwilę obecną skłaniam się jak niektórzy z Was ku BZ WBK- w moim przypadku konto walutowe w dolarach. Mam nadzieję, że to będzie dobry wybór :)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 26 Lis 2013 13:47 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
No i do tego dostajesz wypukłą kartę debetową przez pierwszy rok za darmo (po powrocie możesz ją zamknąć bez dodatkowych opłat). Mnie konto w EUR śmiga bez zarzutów :)
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 02 Gru 2013 14:58 

niebieski
Info nt konta USD W BZWBK

We wrześniu założyłem bezpłatne konto USD a to niego kartę Mastercard w USD. Bank zapewnia, że wszystkie transakcje w USD będą księgowane w USD. "To przecież oczywiste" usłyszałem w dwóch oddziałach banku w Katowicach. Do karty jest ubezpieczenie gratis przez pierwsze 2 (chyba) miesiące. Potem 2 PLN lub trzeba to wyłączyć.

A w praktyce ?
1. płatność za bilet AirTrain na Jamaica Station w NYC przeszła zgodnie z nominałem.
2. płatność za zakupy w domu towarowym została dwukrotnie przewalutowana - z usd na eur i spowrotem z eur na usd

Żadnych wyborów waluty, tym bardziej żadnych próśb o obciążenie w EUR.
Mastercard na wszelki wypadek zabezpiecza się formułkami na paragonie, który otrzymuje się do ręki razem z głośnym "next!" wypowiadanym przez kasjera w kierunki kolejki oczekujących na skasowanie.

Aktualnie BZWBK rozpatruje reklamację.

Czy ktoś z Was miał podobną sprawę? Jak się zakończyła?

Załączniki:
21.JPG
21.JPG [ 60.97 KiB | Obejrzany 2293 razy ]

#135 PostWysłany: 02 Gru 2013 15:16 

Ciacho majonez, a pamiętasz ile czekałeś na wydanie karty?
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 08 Gru 2013 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 355
Kilometry: 491 817
srebrny
anika-lodz napisał(a):

Ja kilka dni temu złożyłem wniosek przez internet o kartę USD w BZWBK. Jak przyjdzie, to powiem Ci ile czekałem od złożenia wniosku. Chociaż zakładam, że skoro pytasz to potrzebujesz na gwałt ;)

#137 PostWysłany: 08 Gru 2013 21:19 
Awatar użytkownika

@Wirecki1:
wygląda na to, że jest to "robota" domu towarowego, który inkasuje sobie dodatkową prowizję za przewalutowanie na EUR. Moim zdaniem albo system rozpoznał kartę jako wydaną w Europie, albo traktują tak wszystkie Mastercardy. Kasjerka oczywiście "zapomniała" poinformować o możliwości wyboru waluty.
Ciekawy jestem co odpowie BZWBK, oraz jaka kwota pojawiła się na terminalu w momencie wpisywania pinu.

#138 PostWysłany: 08 Gru 2013 23:14 

niebieski
Kwota na terminalu była oczywiście w USD.
Nie podejrzewam kasjerki, tam był ruch jak w ulu, nie miała by czasu o tym pomyśleć.
Czekam na odpowiedz z bzwbk. Dam znać.

#139 PostWysłany: 10 Gru 2013 11:47 

niebieski
jest odpowiedź. BZWBK uznał reklamację

Załączniki:
bzwbk reklamacja uznanie.JPG
bzwbk reklamacja uznanie.JPG [ 31.08 KiB | Obejrzany 2878 razy ]

#140 PostWysłany: 10 Gru 2013 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 355
Kilometry: 491 817
srebrny
Szyn3k napisał(a):
anika-lodz napisał(a):

Ja kilka dni temu złożyłem wniosek przez internet o kartę USD w BZWBK. Jak przyjdzie, to powiem Ci ile czekałem od złożenia wniosku. Chociaż zakładam, że skoro pytasz to potrzebujesz na gwałt ;)

Zamówiłem 5 grudnia, dziś znalazłem w skrzynce. 6 grudnia karta już była wyrobiona, a list nadany. Szybko :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bim-bam oraz 7 gości