Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Paź 2013 16:11 

Zbanowany
Jesli jestes tutaj to znazy ze niedlugo bedziesz w Lotnisko Doha z Qatar Airways jednym z moim ulubione linie ktore lecialem :).
z tego post bede pisal wlasne informacja dla tych co niedlugo beda tam czekac na lot kilka godzina albo kilkanascie :)

1. Informacja o Bilet
Image
Jesli masz wylot z Okéciu do Doha z economy class najlepiej byc w lotnisko 2 godzina przez wylotu dla bezpieczenstwo bo jesli masz promocyjnych bilet nie bedziesz mogl zmienic lot z powodu No Show czyli spoznienia na lot i bedziesz musial kupic nowe bilet. Zawsze miesz ze soba Karta Kredytowa albo Debetowa ktore uzywales na zakupy bilet z QatarAirways Online Booking .Bo zeba tego pokazac zeby dostac e-ticket.

Image
Jak juz dostajesz Bilet klasa Economy bedziesz mial kolor Yellow oraz taki malutki pasek do Bagaz podreczny , jesli ci nie daca tego pasek maly do bagaz podreczny to musisz pytac pracowniku zeby ci dali , niestety ja niedostalem i mnie pytali w doha dlaczego nie mialem ten zolty pasek do bagaz podreczny i dali mi tam nowe :p

2. Ladowania w Doha Airport
Image

Niestety w Doha wszystkie samolot po ladowania musisz siadac do autobus ktore jedzie okolo 10minute do terminalu
w stylu biletu dostaniemy taki mapa ktore pokazuje w ktorym terminal masz wysiadac , jesli masz przesiadke w Doha to musisz wysiadac na drugi przystanek ktore najwiecej ludzi wysiadaja , bo piewszy przystanek jest dla osob ktore sa wyjdz do Miasta. Po wejdziu do terminal bedzie jeszcze jedna kontrola bagaz i pasazerow
Image

3. Witaj w Doha International Airport! ;D
Image
Niestey Nowe lotnisko w Doha bedzie otwarte dopiero na poczatek 2014 ale nie wiadmo czy termin bedzie znowu przysuniety do inne daty. w starym lotnisko jest bardzo duzo ludzi ze nie ma jak siadac :) ale dla osob ktore leca w promocyjny bilet to 70% bedziecie mieli ladowania okolo godzina 23:00 , czyli prawie bez ludzi w lotnisko .

4. Jak przetrwać w lotnisko 9-12 godzina
Image
Jesli chcesz za darmo szukac miejsca do spania w 1 pietro na samym koncu lotnisko znajduje sie Quiet zone dla pasazerow z Boarding Pass, mamy wlaczony telewizor oraz poduczki i kolderek :) , niestety zamknia godzina wejdziu o godzina 22:00 i wtedy juz nie mozna wejdz do srodka
Image
Drugi miejsca w quiet zone nistety tam jest ciagle otwarte i nie jest taki quiet , i zawsze pelno ludzi w srodku .znajduje sie obok restauracja buffet
Image
Jesli ktos ma pieniadze to mozna sobie kupic Onyx Lounge w lotnisko , Cena Rates: USD 40.00 (QAR 140.00) MAX 6 GODZINA!!
•Cicha strefa
•Darmowe Wi-Fi
•Lockers do przechowywania bagażu podręcznego
•bezpłatne Gazeta PC i magazines
•Soups, sałatki, owoce i sandwiches
• prysznic
•Smoking Room i wiele wiecej
Image
Image
Image
Image
Image

5. Toaleta
Image
Niestety dla osob ktore beda mieli powrot do Warszawa w godzina rano albo poludniu bedzie bardzo duzo pasazerow w lotnisko , jest ich tak duzo ze jest kolejka do toaleta zeby zrobic kupa 30 osob do toalety we wszystkie 7 toalety w lotnisko :)

6. Darmowe Posilki
Image
Dla osob ktore musza czekac wiecej niz 6 godzin otrzymaja darmowe posilki w restauracja ktore znajduje sie na koncu terminal w 1 pietro , tam jest najwiecej stolik i wyglada jak buffet , wystarczy ze pokazac boarding pass do pracownika ktore tam siedze i daje kupony do kupowania posilki :)

7.Darmowe Hotel i Wiza oraz transfer
Image
Niedawno mialem okazja tego sprawdzisz jesli kupujesz bilet Qatar Airways bez promocyjny cenach i masz kolejne lot po 6 godzina dostajesz darmowe hotel wiza oraz transfer . ja wlasnie pytalem tego w okeciu pracowniku i wydrukowali mi voucher ktory mialem pokazac na pracowniku ktore jest widoczny na tym zdjeciu . :)

Narazie to wszystko jesli macie jakis pytania , prosze pytac napewno chetne odpowiem :) przepraszam za zly polskiego chialem tylko pomoc tych co bede lecieli do doha :)

MILEJ WAKACJA I UDANE LOTU!!

Przydatne Informacja :

1. Jesli podruzujesz i masz stop over bardzo dlugo ale sa wczesniejszy lot w tym samym kierunku np Bangkok , jesli posiadac normalny bilet bez promocyjny cenach , mozesz poprosic o zmian na ten lot . Jesli podrozujesz z promocyjnych cenach to zmian jest niemozliwe

2. W Doha uzywaja inny wtyczki niz w Polsce , jesli chcemy ladowac laptop czy komorki musimy kupic inny wtyczki
Image

3. WIFI - bardzo wolno i ciagle jest disconnect :)

Ostatnio edytowany przez bonta2323 26 Paź 2013 17:54, edytowano w sumie 6 razy
 Profil Relacje PM off
kazik_1983 lubi ten post.
kazik_1983 uważa post za pomocny.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 26 Paź 2013 17:07 

Wylot z warszawy 15:30 przylot 23:05 i kolejny do Bangkoku o 14:00
po przylocie będę chciał kupić wizę by wyjść na nocne zwiedzanie Dohy i pytanie:
gdzie mam wysiąść?? pierwszy - żółty ? czy drugi -różowy?
jeśli wysiądę na pierwszym żółtym to tam kupię wizę i wyjdę na miasto?
a jeśli wrócę z miasta to też zapewne będę mógł tym autobusem dojechać do różowej sfery?
Chciałbym skorzystać z leżanek tak do 12:00 bez wykupywania tej opcji, mogę zapewne skorzystać z Quiet Zone
tylko od której jest ona otwierana bo piszesz , że o 22 zamykają.
Co do darmowej wizy i transferu to one przysługują tylko w opcji normalny bilet i pod warunkiem , że w ten dzień w ciągu najbliższych godzin nie ma więcej niż jeden lot do danej destynacji
Czy te darmowe posiłki w terminalu 1 przysługują dla każdego pasażera który czeka powyżej 6 godzin na kolejny lot?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Paź 2013 17:32 

Zbanowany
Doha Arrival - Niebieski

tego nie wiem dokladnie gdzie sie kupuje wiza , wiekszoc lotniska to kupujesz u Immigration control , ostatni dzwonilem do qatar powiedzieli ze jesli chialbym wyjdz to cena okolo 80 zl

Chciałbym skorzystać z leżanek tak do 12:00 bez wykupywania tej opcji, mogę zapewne skorzystać z Quiet Zone
6-22

Czy te darmowe posiłki w terminalu 1 przysługują dla każdego pasażera który czeka powyżej 6 godzin na kolejny lot?
tylko dla pasazerow z boarding pass oraz maja powyszej 6 godzin stop over :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Lut 2016 15:33, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Paź 2013 17:41 

dzięki za info
mam pytanie jeszcze o strefę bezcłową jak wyglądają ceny kosmetyków i innych produktów ?? czy są w miarę konkurencyjne???
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Paź 2013 20:19 

Zbanowany
dzadzax napisał(a):
dzięki za info
mam pytanie jeszcze o strefę bezcłową jak wyglądają ceny kosmetyków i innych produktów ?? czy są w miarę konkurencyjne???

kupilem kilka perfumy cena okolo 80-100$
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Paź 2013 20:52 

dzadzax napisał(a):
Wylot z warszawy 15:30 przylot 23:05 i kolejny do Bangkoku o 14:00
po przylocie będę chciał kupić wizę by wyjść na nocne zwiedzanie Dohy i pytanie:
a jeśli wrócę z miasta to też zapewne będę mógł tym autobusem dojechać do różowej sfery?
Co do darmowej wizy i transferu to one przysługują tylko w opcji normalny bilet i pod warunkiem , że w ten dzień w ciągu najbliższych godzin nie ma więcej niż jeden lot do danej destynacji

Wysiadasz na PIERWSZYM stopie autobusu z samolotu !. Przy wyjsciu z autobusu facet bedzie zagradzal i mowil, ze nie bo transfer next stop. Ale smialo wysiadasz. To jest hala arrivals i od razu po wejsciu jest kolejka do immigration. Wize kupujesz po odczekaniu w dlugiej kolejce u urzednika na poczekaniu. Po powrocie wysiadasz taxi na terminalu departures lini Qatar Airways. Nie jedziesz juz autobusem. Autobus zawiezie z terminalu transferowego Qatar Airways prosto do samolotu po przejsciu odprawy. Wczesniej przejdziesz security. Chodza sluchy, ze nie ma juz od kilku miesiecy darmowych voucherow. Ale ale....Jak zechcesz wyjsc na pierwszym stopie i wyjdziesz w strefe immigration do przejscia do miasta to nie dostaniesz juz zadnych voucherow . Jezeli te jeszcze sa to sa wylacznie w strefie tranzytowej.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Paź 2013 20:57 

Z tego co ja słyszałem można tez spokojnie pojechać na transfery i tam poprosić obsługę o możliwość wyjścia na miasto, zaprowadza wtedy oficjalnie do busa ....
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Paź 2013 20:59 

czyli dobrze rozumiem? jeśli chcę dostać voucher na darmowe jedzenie muszę jechać do końca i nie wychodzić z lotniska bo jak wyjdę i wrócę a chciałbym skorzystać to już vouchera nie dostane?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Paź 2013 21:29 

Voucher dawali tylko na strefie tranzytowej. Na strefie arrival nikt nie daje voucherow bo tam wysiadasz z autobusu nieomal od razu do kolejki do immigration i po jej przejsciu wychodzisz juz na zewnatrz. Daj sobie spokoj z tym voucherem jak chcesz zwiedzic miasto. Wezmiesz sobie ewentualnie po powrocie na lotnisko.

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Lut 2016 15:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Paź 2013 21:30 

Awtaporuk napisał(a):
Z tego co ja słyszałem można tez spokojnie pojechać na transfery i tam poprosić obsługę o możliwość wyjścia na miasto, zaprowadza wtedy oficjalnie do busa ....

Stracisz duzo czasu...Autobus do strefy tranzytowej jedzie baaaardzo dlugo. W tym czasie ty juz przejdziesz immigration i bedziesz w miescie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Paź 2013 14:00 

Zbanowany
dzadzax napisał(a):
czyli dobrze rozumiem? jeśli chcę dostać voucher na darmowe jedzenie muszę jechać do końca i nie wychodzić z lotniska bo jak wyjdę i wrócę a chciałbym skorzystać to już vouchera nie dostane?

jacek6619 napisał(a):
dzadzax napisał(a):

Voucher dawali tylko na strefie tranzytowej. Na strefie arrival nikt nie daje voucherow bo tam wysiadasz z autobusu nieomal od razu do kolejki do immigration i po jej przejsciu wychodzisz juz na zewnatrz. Daj sobie spokoj z tym voucherem jak chcesz zwiedzic miasto. Wezmiesz sobie ewentualnie po powrocie na lotnisko.

o czym wy gadacie , zeby dostac voucher wystarczy pokazac bilet Doha - Bangkok do pracownik ktore tam siedzi wtedy on cos pisze w naszym biletu i da nam voucher do restauracja , albo wogule nie da nam voucher tylko musimy podchodzisz do restauracja z boarding pass ktore byl pisane cos przez tego faceta ktory stoi. i dostaniemy jedzeniu
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Paź 2013 15:36 

bonta2323 napisał(a):
dzadzax napisał(a):

jacek6619 napisał(a):
dzadzax napisał(a):

o czym wy gadacie , zeby dostac voucher wystarczy pokazac bilet Doha - Bangkok do pracownik ktore tam siedzi wtedy on cos pisze w naszym biletu i da nam voucher do restauracja , albo wogule nie da nam voucher tylko musimy podchodzisz do restauracja z boarding pass ktore byl pisane cos przez tego faceta ktory stoi. i dostaniemy jedzeniu

Nie wprowadzaj w blad ! Voucher mozna dostac wylacznie w strefie tranzytowej. I kropka. Osoby ktore chca zwiedzic miasto wysiadaja na pierwszym stopie busa z samolotu do strefy arrival i nie dostana tam zadnego vouchera. Tam nie ma nawet zadnej restauracji. Ty nawet nie byles w tej strefie lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Paź 2013 15:53 

Zbanowany
Przepraszam zly czytalem , myslalem ze chodzi wam o terminal transytowe :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Lis 2013 03:42 

Bonta 2323, mam pytanie. Lecę 29.11.2013 r. z Warszawy do Melbourne przez Doha. W Doha mamy na przesiadkę 1:50. Rozumiem, że tak jak pisałeś na początku lądujemy na kolorze Zielonym i jak w Warszawie dostaniemy kartki w żółtym kolorze to wysiadamy z busa przy kolorze żółtym. Wchodzimy na terminal i szukamy naszego lotu. Czy tak. Przepraszam wiem, ze to banalne co pisze ale pierwszy raz lecę tak daleko i to jeszcze z małym dzieckiem.
A i jeszcze jedno mam kupiony bilet elektroniczny, kiedy i w jaki sposób mogę zarezerwować miejsca w samolocie Qatar Ariways.
Proszę o odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Lis 2013 09:43 

Zbanowany
mpz napisał(a):
A i jeszcze jedno mam kupiony bilet elektroniczny, kiedy i w jaki sposób mogę zarezerwować miejsca w samolocie Qatar Ariways.
Proszę o odpowiedź

W każdej chwili możesz wejść na stronę Qatar i po numerze rezerwacji wybrać miejsca/posiłki itp.

#16 PostWysłany: 17 Gru 2013 22:52 

pytanie za 100 punktów
czy podczas przesiadki w Doha zabiorą mi z podręcznego alkohol kupiony na lotnisku w Bombaju (opakowany w Duty Free) czy dowiozę go do Polski?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Gru 2013 00:34 

tominor napisał(a):
pytanie za 100 punktów
czy podczas przesiadki w Doha zabiorą mi z podręcznego alkohol kupiony na lotnisku w Bombaju (opakowany w Duty Free) czy dowiozę go do Polski?

prawdopodobnie nie wsiądziesz już do samolotu w Bombaju z alko w podręcznym. ja przez to przechodziłem na Sri Lance wracając przez Rijad - musiałem oddać flaszkę z powrotem do Duty Free i na nic było przekonywanie, że nie zamierzam zbezcześcić ich świętej ziemi alkoholem..
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Lut 2014 16:21 

Samo jedzenie dla pasażerów oczekujących powyżej 4 godzin nie jest warte specjalnego jechania na terminal tranzytowy żeby potem znów zmieniać terminal i wyjść na miasto. Dostaje się trochę ryżu z sosem i kurczakiem.

W zeszłym roku miałem transfer 18 godzin w drodze z Bangkoku. Na szczęście leciałem klasą biznes i przewoźnik zapewnił wszystko: hotel, transfer samochodem, posiłki, wstępy do muzeów i gratis wejście na pole golfowe.
Samo miasto w sam raz na krótki transfer, nic szczególnego nie ma. Ciekawe muzeum islamu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lut 2014 14:30 

Mam pytanko odnośnie przesiadki 1,5 godziny w Doha czy da się to zrobić na luzie czy trzeba raczej biegnąć.rozumiem że dojeżdzam na żółty terminal i tam sobie szukam swojego loty.przechodzę tam jeszcze jakieś odprawy które spowalniają mnie.Mam przylot do docha o 18.20 a wylot o 19.50.Co się stanie jeżeli nie zdążę na ten lot to znaczy będzie za duża kolejka lub jakieś problemy na terminalu.Linia lotnicza wtedy przebukuje mi bilet na następny lot jak to wygląda.bilety są kupione w taryfie promocyjnej.

Dzięki wielkie za rady
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Lut 2014 14:44 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
spokojnie zdążysz, przechodzisz tylko przez szybką kontrolę i potem na bramki ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości