Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 09 Cze 2016 14:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Pawo napisał(a):
Może trafiłeś do pierwszej toalety przy wyjściu/wejściu do/z samolotu?
Tam generalnie jest pełno toalet i więszkości raczej pusto. Warto przejść kawałek dalej :)

wszedlem do pierwszej i byla kolejka, w drugiej [spory kawalek dalej] tez kolejka, w trzeciej [kolejny spory kawalek dalej] tez kolejka, ale zrobilem mine 'zaraz wybuchne' i mnie przepuscili
 Profil Relacje PM off  

Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎 Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎
Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷 Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷
#62 PostWysłany: 11 Sie 2016 11:14 

niebieski
Jako że wycieczki Qatar po mieście robi teoretycznie do godziny 19, czy ktoś z Was lądował o 17:30 i skorzystał z tej atrakcji ?

#63 PostWysłany: 13 Sie 2016 15:13 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
Odpowiem Ci za 2 tyg :)

#64 PostWysłany: 13 Sie 2016 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Tak. Zapisy na ostatnią wycieczkę trwają do 18:45 lub do osiągnięcia maksymalnej chętnych (22).
Zbiórka jest ok. 19:00; około pół godziny trwa sprawdzenie czy wszyscy są, przejście tajemnymi, bocznymi korytarzami przez kontrolę paszportową; busik rusza przed 20:00.
Lądując o 17:30 spokojnie się zdąży, natomiast udział zależy od tego czy będą jeszcze wolne miejsca.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 24 Sie 2016 21:17 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
Nie wiem czy gdzieś to pytanie się pojawiło, jeśli tak to przepraszam.
Czy mając transfer w Doha 4h55m bez zamiaru wychodzenia z lotniska muszę kupować wizę?

#66 PostWysłany: 24 Sie 2016 21:42 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Nie - transfer na lotnisku jest bezwizowy .
Przy wycieczkach z Qatar Airways jest bezpłatna wiza :P
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#67 PostWysłany: 24 Sie 2016 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Na stronie Qatar jest taki zapis odnośnie mobilnej karty pokładowej: "*Please note that you need a paper boarding pass to use your e-Gate card in Doha."
To znaczy, że "mobilną kartę to sę możesz mieć leszczu, ale bez drukowanej nie przejdziesz"? Lecę między dwoma lotniskami, które wspierają mobile karty, tylko z podręcznym i chcę oszczędzić jakieś małe drzewko na zbyteczny papier i nie do końca rozumiem czy mogę czy nie :?:

#68 PostWysłany: 24 Sie 2016 22:20 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
@Apocalipse

po co Ci e-gate? Chcesz wychodzić z lotniska? Jeśli tak to do wycieczki Qatar nie potrzebujesz drukowanej karty a po wizę tradycyjną możesz się udać do stanowiska immigration i od razu pobiorą opłatę (płatność kartą, 100 QAR) i wbiją pieczątkę.

@jimi, pod Bogiem, jakimi bocznymi korytarzami?! :shock: spod punktu, w którym zapisuje się na wycieczkę wyjeżdża się na górę, do miejsca, w którym jest "Transfer screening", i idzie się dalej normalnie korytarzem, który prowadzi do immigration xD

i jak ja tam byłem (31.07) o 18:45 była już zbiórka, a wycieczka ruszyła ok. 19:20. Check-in był zamknięty dużo wcześniej, a mimo to autobus nie był pełny. Wycieczka trwała 2h i obejmowała parking z widokiem na dzielnicę biznesową (wieżowce) i muzeum sztuki islamskiej, przejazd po dzielnicy z wieżowcami, Pearl-Qatar i Souq Waqif (na którym mieliśmy zawrotne 30 min czasu wolnego :mrgreen: ). Podobno ze względu na jakieś prace drogowe Katara nie jest aktualnie odwiedzana przez te wycieczki. Ogólnie przewodnik trochę nudził, mówił ogólnie o Katarze, władcy państwa, tradycjach. Jeśli jeszcze raz będę miał okazję być w Doha to postaram się mieć cały dzień i wykupić wizę bo tak naprawdę na tej wycieczce nie ma czasu żeby wyjrzeć gdziekolwiek poza miejsce, do którego Cię zawieźli ;)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 30 Sie 2016 06:17 

niebieski
Nam dali wielszy autobus bo bylo sporo zainteresowanych. Reszta tak jak kolega pisze. Ogolnie to taki zabijacz czasu, uwaga na mocna klime w autobusie, jak sie wraca z bazaru to jest sie mocno spoconym i mozna sie latwo przeziebic. Jak dla mnie to w tym kraju nie da sie zyc, za goraco. Horror.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#70 PostWysłany: 09 Wrz 2016 13:11 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
slotherin napisał(a):
Jeśli jeszcze raz będę miał okazję być w Doha to postaram się mieć cały dzień i wykupić wizę bo tak naprawdę na tej wycieczce nie ma czasu żeby wyjrzeć gdziekolwiek poza miejsce, do którego Cię zawieźli ;)

Ze względu na klasę rezerwacyjną nie przysługiwał nam darmowy nocleg, postanowiliśmy więc wziąć dłuższy stopover, samemu ogarnąć hotel i zobaczyć trochę miasta.

Ogólnie nie jest to bardzo tania przyjemność jak na 14-godzinny stop. Zapłaciliśmy 2x100 QAR za wizy, bodajże 490 QAR za hotel (jeśli dobrze pamiętam Qatar Airways proponował nam swój hotel za 100 lub 150 USD od osoby hehe), wymieniliśmy jeszcze na miejscu 20 EUR - starczyło na kolację (ale w restauracji typu "street food"), jakieś lody i pamiątki. Natomiast hotel, mimo iż jeden z tych "tańszych" - klasa. Darmowy transfer na lotnisko, darmowy upgrade do fajniejszego pokoju, śniadanie rozmiarem i z rozmachem sporego obiadu. Jacuzzi w hotelu niby jest osobne dla kobiet i mężczyzn, ale przyszliśmy godzinę przed zamknięciem jak już nikogo nie było, pokazaliśmy obrączki i zgodzili się - po czym pani zamknęła nas na klucz, mówiąc że w takim razie ma to być prywatna impreza :lol:

Samo miasto jakoś szczególnie nie powala, nie można powiedzieć, że jest tam jakoś ładnie ;) klimat daje się we znaki - wylądowaliśmy po zmierzchu, mimo to było gorąco jak w fińskiej saunie. W samochodzie natomiast klima "grzała" jak w dobrej lodówce.

Czy nam się podobało? Spoko było odwiedzić i zobaczyć nowe miejsce, to na pewno. Nie wyobrażam sobie siebie na tygodniowych wakacjach w Katarze, więc fajnie, że dało się odwiedzić "przy okazji". Czy wybiorę się drugi raz? Raczej nie za tą cenę.
 Profil Relacje PM off
dziabulek uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 22 Wrz 2016 12:11 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
niebieski
w zwiazku z promocja Pegasus bi.ety za pol ceny chcialbym poleciec z przesiadka w Doha na Maledivy
przy czym do Doha Pegasusem potem Qatar airways z bagazem nadanym
czy musimy miec wize zeby odebrac bagaz i nadac go w Doha? transfer w ciagu 24godzin
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 22 Wrz 2016 12:50 
Redaktor F4F

Tak. Jeśli chodzi o obywateli Polski, to tylko tranzytowi pasażerowie zwolnieni są z obowiązku posiadania wizy.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 22 Wrz 2016 13:27 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
niebieski
ciacho_majonez napisał(a):
Tak. Jeśli chodzi o obywateli Polski, to tylko tranzytowi pasażerowie zwolnieni są z obowiązku posiadania wizy.

nawet jesli przylatuje pegasusem a potem lece Qatar Airways
i musze odebrac 1bagaz+wozek dla dziecka i go nadac co wiaze sie z wyjscie do Arrivals

lecimy rodzina 2+2 paszporty polskie i UK
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 22 Wrz 2016 13:52 
Redaktor F4F

mega78 napisał(a):
nawet jesli przylatuje pegasusem a potem lece Qatar Airways

Nawet? Raczej zwłaszcza, jaki interes miałby Katar w fundowaniu darmowych transferów pasażerom innych linii? (Możliwy jest darmowy transfer przy lotach Qatar Airways, nie wychodzimy wtedy poza strefę tranzytową i nie mamy możliwości odebrania bagażu na przesiadce).

mega78 napisał(a):
i musze odebrac 1bagaz+wozek dla dziecka i go nadac co wiaze sie z wyjscie do Arrivals

No więc potrzebna będzie wiza oraz ponowne przejście przez immigration.

mega78 napisał(a):
lecimy rodzina 2+2 paszporty polskie i UK

Nie wiem jak w przypadku UK, obiło mi się o uszy, że wiza też jest potrzebna, ale to już sprawdzić będziesz musiał sam. Jeśli chodzi o obywateli polskich, to nie trzeba aplikować o wizę wcześniej, można otrzymać ją na lotnisku - on arrival. Koszt wizy dla jednej osoby to 100 QAR, czyli trochę ponad 100 PLN. Ważne! Jest to 30-dniowa wiza jednokrotnego wjazdu. Czyli na w drodze powrotnej, po lądowaniu w Doha pojawi się konieczność zakupu następnej wizy.

Kiedyś interesowałem się tym tematem, nie sprawdzałem tego jednak w praktyce: w czasie rozmowy telefonicznej z Ambasadą Kataru zasugerowano mi, żeby po przylocie zapytać, czy w takiej sytuacji można ubiegać się o jakąś wizę dwukrotnego wjazdu po okazaniu biletu powrotnego innymi liniami (osoba, z którą rozmawiałem sama stwierdziła, że szansa powodzenia jest mała).
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 21 Paź 2016 11:40 

Loty: 14
Kilometry: 90 771
niebieski
Czy ktoś może potwierdzić, że w przypadku długiej przesiadki w DOH przyznawana jest bezpłatna wiza 96-godzinna? Chodzi mi o to, czy ta zapowiedziana 3 tyg. temu zmiana już działa - lecę za tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 27 Paź 2016 15:17 

niebieski
Nie wiecie czy na lotnisku można gdzieś przechować bagaż? Jakieś szafki czy coś. Jakie ceny?

Image
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 31 Paź 2016 22:54 

niebieski
Od jutra (1 listopada) wchodzą bezpłatne wizy na 96-h.
Aplikować trzeba online minumum 7 dni przed lotem (trzeba mieć bilet Qatar Airways).

Przed chwilą złożyłem odpowiedni wniosek:
https://transitvisa.qatarairways.com/tr ... isa/search

#78 PostWysłany: 01 Lis 2016 10:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Apocalipse napisał(a):
Na stronie Qatar jest taki zapis odnośnie mobilnej karty pokładowej: "*Please note that you need a paper boarding pass to use your e-Gate card in Doha."
To znaczy, że "mobilną kartę to sę możesz mieć leszczu, ale bez drukowanej nie przejdziesz"? Lecę między dwoma lotniskami, które wspierają mobile karty, tylko z podręcznym i chcę oszczędzić jakieś małe drzewko na zbyteczny papier i nie do końca rozumiem czy mogę czy nie :?:

Sam sobie odpowiem - nie ma opcji żeby przejść tylko na mobilnej karcie pokładowej. Idąc do okienka "mobile check-in" i tak wydrukują fizyczną kartę pokładową. Jedyną odpowiedzią na pytanie po co mi fizyczna karta było: "takie są przepisy". Nie poddawałem się - wydrukowaną kartę schowałem do kieszeni i próbowałem wejść do samolotu na mobilnej. Nic z tego. Pan na bramkach dał mi do zrozumienia, że z takim czymś to nie przejdę - fizyczna karta musi być.

Mimo wszystko polecam wykonać odprawę przez mobilną aplikację. Z dwóch powodów. Pierwszy: kolejki do stanowiska mobile check-in były żadne, a do klasycznej odprawy trzeba było poczekać parę minut. Drugi: mobilna aplikacja na bieżąco pokazuje nam status naszej podróży: przede wszystkim opóźnienia i status bagażu. Czułem się spokojniejszy, gdy dostałem powiadomienie, że bagaż nadawany już czeka w samolocie.

#79 PostWysłany: 06 Lis 2016 21:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Przypomniał mi się jeszcze jeden istotny problem tego lotniska. Tak zwany quiet room to prawdopodobnie najgłośniejsze miejsce na całym lotnisku (konkretnie quiet room przy bramkach E). Co z tego, że pomieszczenie jest wyciszone i zaciemnione, skoro co ok. 5 minut odczytywane są na pełnej głośności komunikaty o nadchodzących odprawach. Żadne zatyczki tego nie tłumią! Nie wiem co za geniusz to wymyślił, ale powinien wylecieć z pracy. Z hukiem.

PS Nie wiem jak jest z wyciszonymi pomieszczeniami w innych strefach, bo już nie miałem czasu i chęci na poszukiwania, ale tej przy bramach E zdecydowanie unikajcie. Ja finalnie położyłem się z zatyczkami na fotelach przed bramkami - było ciszej.

#80 PostWysłany: 07 Gru 2016 12:22 

niebieski
Nie pamiętam w jakim byłem, ale komunikatów nie było, za to mocne światło u góry, które swieciło prosto w oczy, jak się leżało.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość