Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: wizy do Rosji
#101 PostWysłany: 02 Sie 2013 20:24 

niebieski
Link do kompleksowego opisu procedury ubiegania się o wizę do Rosji, ze szczególnym uwzględnieniem Ambasady Rosji w Warszawie (podtytuł Wiza):

czyli-moskwa-na-weekend,209,31875&start=60
 Profil Relacje PM off  

Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗 Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗
Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
#102 PostWysłany: 08 Wrz 2013 23:00 

sawiet napisał(a):
Czy Polak moze uzyskac wize rosyjska w jakims konsulacie w UK czy trzeba sie pofatygowac do Polski?

Jak najbardziej może. Polecam http://www.travel-direct.com/visas/russia, bardzo sympatyczna Polka tam pracuje (bodajże p. Agnieszka). Miałam wizę w ręce dokładnie tydzień od wysłania paszportu do Edynburga.

Peru - 2,500km śladami Cabanacondy* (Kwiecień 2013)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 10 Sty 2014 11:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak wygląda teraż wyrobienie wizy, w konsulacie w Krakowie? Mogę iść do konsulatu i zrobic ją od ręki, cy będę musiał przez nich zrobic wizę : www.poland-ifs.com ?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#104 PostWysłany: 17 Sty 2014 08:41 

Loty: 72
Kilometry: 108 698
A jaki jest koszt wizy?
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 17 Sty 2014 09:05 

niebieski
Nesut-biti napisał(a):
A jaki jest koszt wizy?

Czysty koszt to 154 zł. Do tego na pewno dochodzi koszt ubezpieczenia turystycznego oraz w większości przypadków koszt voucheru; no i oczywiście koszt pośrednictwa, jeżeli nie chcesz tego załatwiać sam :-)

Na początku swojej relacji z Moskwy trochę opisałem procedurę ubiegania się o wizę:

czyli-moskwa-na-weekend,209,31875&start=60
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 17 Sty 2014 11:23 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Jeśli ktoś potrzebuje zaproszenia do Rosji a nie ma tam nikogo znajomego, to łatwo można mieć:

www.singles.ru

Świetna strona dla wszystkich podróżujących na wschód, no i łatwiej poznać kogoś na drinka niż na couchsurfing ;)

#107 PostWysłany: 18 Sty 2014 00:18 

Witam wszystkich!
Podpinam się pod Zeusa. Jak wygląda sprawa wizy w Konsulacie w Krakowie?
1. Czy można normalnie złożyć papiery w Konsulacie, a nie w IFS celem uniknięcia opłaty 25 euro? Dzwoniłem do Konsulatu dzisiaj, to mi powiedzieli że Oni się już wizami nie zajmują i polecają IFS.
2. Jest strona internetowa z rejestracją terminu w Konsulacie. Czy to w ogóle działa? Pytam, bo u ruskich różnie bywa. Do tego zastanawiają wszystkie terminy dostępne.
3. Czy każdy internetowy pośrednik pobiera 25 euro opłaty podawczej?
4. Czy można składać papiery w imieniu znajomego?
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 27 Sty 2014 14:32 
Awatar użytkownika

Witam,

wlasnie zalatwialem sobie wize rosyjska przez konsulat w Krakowie.

Odpowiadajac na Wasze pytania:
1. Czy można normalnie złożyć papiery w Konsulacie, a nie w IFS celem uniknięcia opłaty 25 euro? Dzwoniłem do Konsulatu dzisiaj, to mi powiedzieli że Oni się już wizami nie zajmują i polecają IFS.
Tak, mozna, choc oczywiscie wszedzie w konsulacie i na stronach sa informacje, ze nalezy to robic przez IFS i takze w konsulacie tam odsylaja, wiec trzeba byc troszke wytrwalym. Jednak wystarczy sie zarejestrowac ws. wizy i nie ma problemu.

2. Jest strona internetowa z rejestracją terminu w Konsulacie. Czy to w ogóle działa? Pytam, bo u ruskich różnie bywa. Do tego zastanawiają wszystkie terminy dostępne.

W Krakowie trzeba sie zarejestrowac na wizyte. Mam wrazenie, ze nie zawsze strona z rezerwacja dziala, bo mi sie kiedys przez tydzien nie udalo, ale teraz rejestrowalem sie i nie bylo klopotu - jest mnostwo wolnych terminow, nawet na dwa dni przed wizyta.

Ceny zaleza od posrednikow - mnie calosc kosztow zwiazanych z wyrobieniem wizy (oplata konsularna, oplata za przelew, ubezpieczenie i voucher) kosztowaly 287,32 PLN - podczas, gdy w pobliskim biurze za calosc chciano ode mnie 450 PLN.

O ile wiem w konsulacie mozna skladac wnioski tylko osobiscie - natomiast w IFS mozna tez w imieniu innych osob.

Ogolnie wyrobienie wizy zajelo mi moze 10 min., w tym rowniez koniecznosc dokonania platnosci za wize. Bez problemu, milo, sprawnie i przyjemnie.

Powodzenia!
2 ludzi lubi ten post.

#109 PostWysłany: 02 Lut 2014 23:37 

Loty: 376
Kilometry: 539 680
niebieski
Mam pytanie - czy potrzebuję wizy tranzytowej - lecę z WAW przez SVO do BKK Aeroflotem. Na SVO przylatuję na Terminal D, a odlatuję po 4 godzinach z Terminala F. Wszystko na jednym bilecie, bagaż nadawany do celu w Warszawie. Nie opuszczam terenu lotniska, nawet chyba nie przekraczam granicy rosyjskiej. Nie wiem jak to wygląda architektonicznie...
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 02 Lut 2014 23:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

nie
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 02 Lut 2014 23:53 

niebieski
DXmaniac napisał(a):
Mam pytanie - czy potrzebuję wizy tranzytowej - lecę z WAW przez SVO do BKK Aeroflotem. Na SVO przylatuję na Terminal D, a odlatuję po 4 godzinach z Terminala F. Wszystko na jednym bilecie, bagaż nadawany do celu w Warszawie. Nie opuszczam terenu lotniska, nawet chyba nie przekraczam granicy rosyjskiej. Nie wiem jak to wygląda architektonicznie...

Wizy do 24 h na lotnisku nie potrzeba, a szczegółowo opis, jak się poruszać pomiędzy terminalami znajdziesz tutaj (w części: International flight arrival at Terminal D, international flight departure from Terminal E, F):

http://www.svo.aero/en/transit/int-int/

i plan terminali:

http://www.svo.aero/en/transport/
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 03 Lut 2014 00:30 

niebieski
Czy przy wycieczce Helsinki - Sankt Petersburg trzeba miec standardowa wizę? Czy przy zorganizowanych inaczej to wyglada? Spotkałem sie z wyprawami 2-3 gdzie niby piszą ze nie jest potrzebna ?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 03 Lut 2014 00:44 
Awatar użytkownika

srebrny
bbartekk2 napisał(a):
Czy przy wycieczce Helsinki - Sankt Petersburg trzeba miec standardowa wizę? Czy przy zorganizowanych inaczej to wyglada? Spotkałem sie z wyprawami 2-3 gdzie niby piszą ze nie jest potrzebna ?

Coś tam ostatnio zmienili, że jak przyplywasz promem to wizy nie trzeba do 72h , ale chyba trzeba wybrać odpowiednią firmę

#114 PostWysłany: 03 Lut 2014 01:33 

niebieski
A ktoś wie jak to dokładnie działa?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 04 Lut 2014 16:49 

majlech napisał(a):
Witam,

wlasnie zalatwialem sobie wize rosyjska przez konsulat w Krakowie.

Odpowiadajac na Wasze pytania:
Tak, mozna, choc oczywiscie wszedzie w konsulacie i na stronach sa informacje, ze nalezy to robic przez IFS i takze w konsulacie tam odsylaja, wiec trzeba byc troszke wytrwalym. Jednak wystarczy sie zarejestrowac ws. wizy i nie ma problemu.

W Krakowie trzeba sie zarejestrowac na wizyte. Mam wrazenie, ze nie zawsze strona z rezerwacja dziala, bo mi sie kiedys przez tydzien nie udalo, ale teraz rejestrowalem sie i nie bylo klopotu - jest mnostwo wolnych terminow, nawet na dwa dni przed wizyta.

Ceny zaleza od posrednikow - mnie calosc kosztow zwiazanych z wyrobieniem wizy (oplata konsularna, oplata za przelew, ubezpieczenie i voucher) kosztowaly 287,32 PLN - podczas, gdy w pobliskim biurze za calosc chciano ode mnie 450 PLN.

O ile wiem w konsulacie mozna skladac wnioski tylko osobiscie - natomiast w IFS mozna tez w imieniu innych osob.

Ogolnie wyrobienie wizy zajelo mi moze 10 min., w tym rowniez koniecznosc dokonania platnosci za wize. Bez problemu, milo, sprawnie i przyjemnie.

Powodzenia!

Dziękuję pięknie za konkretne odpowiedzi!!!!!!!

EDIT: jeszcze jedno pytanie. Korzystałeś ze strony http://krakow.kdmid.ru/queue/Default.aspx?
Pytam, bo lekko się dzisiaj zdziwiłem. Cała strona jest w języku rosyjskim i nie ma tam ani słowa o wizach....

Jeszcze dwa tygodnie temu strona była po polsku i jedyna opcja jaka tam widniała to WIZA
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 07 Lut 2014 15:21 

Byłem dzisiaj w konsulacie w Krakowie. Przeżyłem wszystko na własnej skórze. Konsulat przyjmuje w pon., śr. i piątki od 8 do 12. Trzeba się koniecznie umówić na wizytę poprzez stronę http://krakow.kdmid.ru/queue/Default.aspx. Cel wizyty jest nieważny. Można zaznaczyć dowolną opcję, nawet sprawy emerytalne. Jak się człowiek ładnie uśmiechnie, to można napisać na miejscu upoważnienie i odebrać dokumentu w imieniu całej grupy.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 09 Lut 2014 14:33 

niebieski
Mam dwa pytanie:

1. Jak jest z wizami dla dzieci, bo jadę z córką (10 lat). Czy ona też musi stawić się do konsulatu, czy też wystarczy jeden z rodziców z jej paszportem, czy też trzeba mieć jakąś zgodę pisemną drugiego rodzica na wyrobienie dziecku wizy.

2. Czy od drugiego małżonka wystarczy zwykłe pisemne upoważnienie do wyrobienia mu wizy, czy też misi być na nim potwierdzony podpis np. u notariusza albo w urzędzie miasta (chodzi o wizę dla tego małżonka).
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 09 Lut 2014 20:20 

beskidnik napisał(a):
Mam dwa pytanie:

1. Jak jest z wizami dla dzieci, bo jadę z córką (10 lat). Czy ona też musi stawić się do konsulatu, czy też wystarczy jeden z rodziców z jej paszportem, czy też trzeba mieć jakąś zgodę pisemną drugiego rodzica na wyrobienie dziecku wizy.

2. Czy od drugiego małżonka wystarczy zwykłe pisemne upoważnienie do wyrobienia mu wizy, czy też misi być na nim potwierdzony podpis np. u notariusza albo w urzędzie miasta (chodzi o wizę dla tego małżonka).

Odpowiadając na pytanie nr 2 sprawa ma się następująco: jak się wizę wyrabia w konsulacie to należy się stawić osobiście. Natomiast w IFS wystarczy zwykłe upoważnienie (nienotarialne). Mowa o małżonku. Jak się wyrabia dla znajomego wymagane jest notarialne. Odebrać paszport może z kolei jedna osoba. Tak jak pisałem wcześniej wystarczy zwykłe upoważnienie.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 09 Lut 2014 20:43 

Loty: 55
Kilometry: 66 321
littleboy1989 napisał(a):
bbartekk2 napisał(a):

Coś tam ostatnio zmienili, że jak przyplywasz promem to wizy nie trzeba do 72h , ale chyba trzeba wybrać odpowiednią firmę

Możesz przebywać w Petersburgu max. 72 godziny, jeżeli masz bilet na trasie Helsinki-Petersburg-Helsinki. Taką możliwość daje armator St PetersLine jedynie. Jedyny warunek żeby skorzystać z tej możliwości to konieczność rezerwacji dodatkowo do miejsca w kabinie shuttle busa w cenie 25E/osoba. Ten bus czeka na pasażerów w porcie i docelowo zatrzymuje w okolicy Soboru Św Isaaca. Tym samym busem masz możliwość dotrzeć do portu w dzień wyjazdu. Rezerwując rejs wpisujesz tylko numer paszportu a pole z numerem wizy zostawiasz niewypełnione. Ja wybieram się do Petersburga w ten sposób w czerwcu. Warto uważać na ceny - jest spora różnica pomiędzy cenami w czerwcu a lipcu. U mnie to wyszło 100 E.
Czytałam tez ostatnio taką wiadomość: BEZ WIZ DO ROSJI od 1 czerwca 2014 tutaj szczegóły : http://www.kontynenty.com.pl/nowosci/11 ... erwca-2014, może się przyda.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:14 

niebieski
My jedziemy w lipcu, loty juz zabookowane:/

A hotel trzeba jakis określony czy pełna dowolność jedynie prom+bus?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości