Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#161 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Można uderzyć prosto na ambasadę/konsulat i wyrobić wizę

Co do voucher, spytaj się ich: http://wiza.info/kontakt
Mają dość tanio vouchery, i polecam ich :)
 Profil Relacje PM off
PM20110100 lubi ten post.

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#162 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:41 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
PM20110100 napisał(a):
Może ktoś mi pomoże rozwikłać tę zagadkę,
w kilku miejscach spotkałem się z informacją, że teraz trzeba aplikować o wizę, przez 'Rosyjskie Centrum Wizowe', które pobiera dodatkową opłatę wysokości 25euro. W innych źródłach ta informacja jest pomijana, mógłby ktoś bardziej doświadczony ją zweryfikować? ;)

O wizę aplikujesz w ambasadzie/konsulacie pod który podlegasz ze względu na zamieszkanie. Musisz sobie sprawdzić.
25 Euro to tzw. "Opłata podawcza" którą pobiera Rosyjskie Centrum Wizowe. Nie sądzę by się udało ją pominąć załatwiając wizę.
Zresztą wszelkie opłaty i dokumenty jakie musisz posiadać masz wymienione tutaj: http://visabrokers.pl/rosja90.html
Załatwiałem wizę u nich i wszystko odbyło się bezproblemowo.

#163 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:42 
Awatar użytkownika

srebrny
A korzystaliście może z tych voucherów? :
http://visabrokers.pl/voucher_r.html
całkiem niedrogo.

#164 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Jak pisał kolega @Zeus, 25€ pobierane jest tylko w przypadku złożenia wniosku przez Centrum Wizowe. Na stronie wydziału konsularnego FR jest wszystko wytłumaczone.
Cytuj:
Wnioski wizowe należy osobiście lub za pośrednictwem osoby trzeciej złożyć w Rosyjskim Centrum Wizowym (adres: 02-516 Warszawa, ul.Starościńska 1, lok.C, http://www.poland-ifs.com, E-mail: info@poland-ifs.com) lub osobiście w Wydziale Konsularnym po uprzednim zarejestrowaniu się tutaj.
/.../
Istnieje również możliwość składania dokumentów bezpośrednio w placówce konsularnej po wcześniejszym zapisie przez Internet. Warunkiem koniecznym jest osobista obecność wnioskodawcy lub członka najbliższej rodziny (w placówce konsularnej nie ma możliwości składania dokumentów za osoby trzecie za upoważnieniem).
 Profil Relacje PM off

#165 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:48 

dzięki za odpowiedzi,
i wybacz, że jeszcze dopytam, ale czy może w ostatnim czasie udało Ci się załatwić wizę osobiście, bez pośrednictwa Centrum Wizowego?
Bo rozmawiałem właśnie z 2 osobami, które powiedziały, że niestety teraz większość wniosków wizowych jest kierowanych do Centrum Wizowego i ciężko załatwić wizę samemu w konsulacie,

z drugiej strony na stronie wydziału konsularnego jest informacja:
Cytuj:
Wnioski wizowe należy osobiście lub za pośrednictwem osoby trzeciej złożyć w Rosyjskim Centrum Wizowym (adres: 02-516 Warszawa, ul.Starościńska 1, lok.C, http://www.poland-ifs.com, E-mail: info@poland-ifs.com) lub osobiście w Wydziale Konsularnym po uprzednim zarejestrowaniu się tutaj.

Dlatego będę wdzięczny za info, czy komuś udało się wizę załatwić, osobiście, nie przez centrum ;)

Edit: no i kolega uprzedził moje pytanie, dzięki!
Edit2: Ehhh, widzę, co osoba to inna informacja, no nic, będę próbował załatwić wszystko z pominięciem centrum, zobaczymy. Dam znać czy się udało ;)

Ostatnio edytowany przez PM20110100, 19 Sty 2015 15:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:53 

niebieski
Uściślając.
Załatwiasz wizę osobiście (przejazd do ambasady/konsulatu, złożenie dokumentów, i ponowne trzeba się tam zjawić po odbiór paszportu z wizą) = nie płacisz opłaty podawczej.
Jesli wizę załatwiasz przez pośredników lub załatwiasz wizy dla kilku osób których z Tobą nie będzie w podczas składania wniosku = płacisz opłatę podawczą za te osoby.

#167 PostWysłany: 19 Sty 2015 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
A opłata podawcza nie jest przypadkiem za korzystanie z pośrednictwa?
Osobiście załatwiając wizę myślę że pomijamy?
Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć :)

#168 PostWysłany: 19 Sty 2015 16:02 

niebieski
wtak
A zajrzałeś pod link, który podałem kilka postów wyżej ?
Tam wszystko jest rozpisane co za ile.

#169 PostWysłany: 19 Sty 2015 16:03 

opłata za pośrednictwo to jedno (pobierana przez najczęściej biuro podróży, które za ciebie załatwia wszystkie formalności i dostarcza potem gotową wizę) a opłata podawcza to co innego (pobierana przez oficjalne rosyjskie centrum wizowe)

Pierwszą opłatę pomijasz bez problemu, gromadząc i składając wszystkie dokumenty sam, drugą - właśnie próbuję się dowiedzieć, wygląda na to, że również da się ją ominąć. W przeciągu miesiąca dam znać czy mi się udało :D
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 19 Sty 2015 16:05 

niebieski
Oczywiście że uda sie pominąć jesli załatwiasz wizę sam, dla siebie.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 19 Sty 2015 16:59, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off

#171 PostWysłany: 19 Sty 2015 16:28 

Idąc tym tropem można wyróżnić 3 rodzaje opłat:

1. Opłata wizowa (154 zł) - tego oczywiście nie da się uniknąć.

2. Opłata podawcza (25 €) - jak najbardziej można pominąć. W tym celu zamiast składać wnioski do Centrum Wizowego, trzeba je złożyć bezpośrednio w ambasadzie / konsulacie. Żeby to zrobić trzeba się wcześniej umówić przez internet na wizytę. Linki do odpowiednich miast:
Warszawa - http://warsaw.kdmid.ru/queue-pl/
Kraków - http://krakow.kdmid.ru/queue-pl/
Gdańsk - http://gdansk.kdmid.ru/queue-pl/
Poznań - http://poznan.kdmid.ru/queue-pl/

3. Opłata za pośrednictwo - tym bardziej można pominąć. Wystarczy nie korzystać z usług żadnych biur pośredniczących w załatwianiu wizy.

Podsumowując - najtańsza opcja to skompletowanie wszystkich dokumentów samemu, umówienie się na wizytę w ambasadzie / konsulacie i złożenie właśnie tam wszystkich dokumentów. Wtedy pobierana jest jedynie opłata wizowa. Oczywiście trzeba doliczyć również koszt ubezpieczenia oraz vouchera.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 19 Sty 2015 16:47 

niebieski
Maciejjjjj napisał(a):
2. Opłata podawcza (25 €) - jak najbardziej można pominąć. W tym celu zamiast składać wnioski do Centrum Wizowego

w Centrum Wizowym tę opłatę nazywają "opłatą serwisową"

Maciejjjjj napisał(a):
3. Opłata za pośrednictwo - tym bardziej można pominąć. Wystarczy nie korzystać z usług żadnych biur pośredniczących w załatwianiu wizy.

z zastrzeżeniem, że sam voucher jednak najlepiej załatwić przez biuro pośredniczące w załatwianiu wizy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 19 Sty 2015 17:33 

Grzegorz40 napisał(a):
w Centrum Wizowym tę opłatę nazywają "opłatą serwisową"

Kwestia nazewnictwa. Ważniejsze, żeby ją ominąć :D

Grzegorz40 napisał(a):
z zastrzeżeniem, że sam voucher jednak najlepiej załatwić przez biuro pośredniczące w załatwianiu wizy ;-)

A z tym się nie zgodzę ;) Tak na pewno będzie najłatwiej, ale z drugiej strony nie zawsze najtaniej. W zeszłym roku długo siedziałem w temacie i w końcu voucher załatwiłem sobie na stronie jednego z moskiewskich hoteli (miałem w nim rezerwację, którą później anulowałem, ale tak na dobrą sprawę wcale nie musiałem tej rezerwacji mieć). Pamiętam, że płaciłem mniej, niż ówczesna opłata w biurach pośredniczących (niestety nie mogę teraz znaleźć potwierdzeń płatności, więc nie podam konkretnych kwot). Niestety na stronie tego hotelu nie ma już możliwości wystawiania voucherów. Pamiętam jedynie, że był tam wgrany moduł z iVisa (http://ivisaonline.com/). Obecna cena w iVisa to 23$ - cena zbliżona do polskich biur pośredniczących, więc szału nie ma ;) Tak czy siak czasem warto poszukać głębiej i zasada, że voucher najlepiej załatwić przez biuro pośredniczące, jest według mnie nieuzasadniona ;)

#174 PostWysłany: 19 Sty 2015 19:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Doczu napisał(a):
wtak
A zajrzałeś pod link, który podałem kilka postów wyżej ?
Tam wszystko jest rozpisane co za ile.

Tak Doczu, zajrzałem.
Starajmy się czytać ze zrozumieniem ;) , ku chwale tanich podróży.
Powyższe posty wiele wyjaśniają

#175 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Kilka świeżych informacji dotyczących uzyskania rosyjskiej wizy (marzec 2015, dotyczy konsulatu KRK).
Jeśli sami możecie podejść do konsulatu to proponuję zrezygnować z pośredników. Zostanie parę
pln w kieszeni. Obecnie opłata wizowa 152 zł + 10 zł (za wpłatę w pobliskim biurze podróży).

Oczywiście należy pamiętać o obowiązkowej internetowej rejestracji wizyty na stronie konsulatu (w cyrylicy, "niepiśmienni" też dadzą radę z tłumaczem gógl ;) ). Termin wybieramy z dostępnych na stronie (pn, śr, pt od. 8.30 do 12.30).
Obecnie nie ma żadnych kolejek. Złożenie wniosku to kilka minut, sprawnie, szybko.
Czas oczekiwania na wizę (zwykłe tempo)- ok. 7-9 dni, (szybsze tempo - nawet 3 dni).
rqs uważa post za pomocny.

Temat postu: Rosja - wiza
#176 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:23 

Zbanowany
Hej,
lecę na Malediwy przez Rosję.

Warszawa - Moskwa - Male - Moskwa - Warszawa

W drodze 'tam', będę na lotnisku w Moskwie tylko w celu tranzytu przez 4h, tak więc nie potrzebuję wizy. W drodze powrotnej muszę spędzić 24h w Moskwie i chcę wyjść z lotniska. Mam już nawet zabookowany hotel. Od hotelu załatwiłem sobie travel voucher, który potrzebny jest mi do wizy (na okres tego jednego dnia).

Tak więc moje pytanie, we wniosku o wizę, jaką podać datę wjazdu do Rosji? Datę pierwotnego przylotu czy datę drugiego przylotu na okres którego mam travel voucher?
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:38 

niebieski
Na mój gust tylko tę drugą datę. Pierwszy pobyt jest bezwizowy. Zdaje się, że we wniosku trzeba też podać wcześniejszy pobyt w Rosji. Ciekawe, czy ten pobyt bezwizowy też się wlicza? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

2 datę.

Przy pierwszej, to de facto nie jesteś na terytorium Rosji, tylko na strefie tranzyt (jak Tom Hanks w filmie Terminal) ;)
 Profil Relacje PM off
mariuszewski lubi ten post.

#179 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Travel voucher musi dotyczyć okresu, na który chciałbyś dostać wizę (podobnie z ubezpieczeniem zdrowotnym), więc we wniosku wpisujesz tylko II okres pobytu.
Ponadto w I okresie nie opuszczasz terminalu - nie jesteś w Rosji ;) .
@ zeus
Też mi się Tom Hanks przypomniał ;)

#180 PostWysłany: 10 Mar 2015 10:25 

Zbanowany
Dzięki :)

-- 10 Mar 2015 10:31 --

Dużo osób mnie pyta kto mi wystawił voucher. Zabookowalem na booking.com hotel, napisałem do nich czy mi wystawią voucher no i mi wystawili :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości