Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#141 PostWysłany: 08 Cze 2014 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Mhmm... czyli chyba lepiej załatwić to przez jakieś biuro, niż ciągać go tam po notariuszach w Holandii. Nóż jeszcze do czegoś w okienku w Krakowie się przyczepią. I kolejne listy będzie trzeba słać.

Na razie pisałem do Silesii, chcą 320 pln + voucher i ubezpieczenie, wyjdzie ~400 zł.
 Profil Relacje PM off  

🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
#142 PostWysłany: 17 Gru 2014 18:03 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Mam takie pytanko może ktoś wie.
Myślę, nad podróżą do Petersburga, ale zeby nie było tak różowo to postanowilem sobie ułatwić/utrudnić - sam nie wiem. Inaczej ją zorganizować. Mianowicie złapać samolot z Kaliningradu do Petersburga, i teraz zastanawia mnie jedno, czy jeśli powalczyłbym o wizę to dostaję wizę na podróż ogólnie do Rosji i czy w związku z tym muszę jechać koniecznie do Rosji czy mogę również wjechac na niej do Kaliningradu. Rozumiem, że wiza jest jednokrotna, wiec jak ew. traktuje się lot z Kaliningradu do Peteresburga jako wewnętrzny.
Jasne muszę mieć voucher, ale to nie problem mysle, zabookowac hotel w Kaliningradzie a potem po uzyskaniu wizy go odwołać albo nawet już ostatecznie zabookować tylko hotel w Peteresburgu.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 18 Gru 2014 13:11, edytowano w sumie 1 raz
literówka :)
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 18 Gru 2014 09:53 

niebieski
Robaku napisał(a):
Myślę, nad podróżą do Petersburga, ale zeby nie było tak różowo to postanowilem sobie ułatwić/utrudnić - sam nie wiem. Inaczej ją zorganizować. Mianowicie złapać samolot z Kaliningradu do Petersburga, i teraz zastanawia mnie jedno, czy jeśli powalczyłbym o wizę to dostaję wizę na podróż ogólnie do Rosji i czy w związku z tym muszę jechać koniecznie do ROsji czy mogę również wjechac na niej do Kaliningradu. Rozumiem, że wiza jest jednokrotna, wiec jak ew. traktuje się lot z Kaliningradu do Peteresburga jako wewnętrzny.
Jasne muszę mieć voucher, ale to nie problem mysle, zabookowac hotel w Kaliningradzie a potem po uzyskaniu wizy go odwołać albo nawet już ostatecznie zabookować tylko hotel w Peteresburgu.

Może po prostu wyślij maila do oficjalnego Rosyjskiego Centrum Wizowego, opisz sytuację, napisz, że chcesz złożyć wniosek wizowy i zastanawiasz się, jakie musisz skompletować dokumenty:

info@poland-ifs.com

Na mój gust to lot wewnętrzny i wystarczy chyba jednorazowa wiza turystyczna.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 18 Gru 2014 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
no to jest jakis pomysł, choc nie wiem czy będą zadowoleni z takiego kombinowania.
Obecnie loty z Waw do Peteresburga na lipiec to kwota 840 zł
z Kaliningradu - 350 zł na lepka, jest róznica.

#145 PostWysłany: 18 Gru 2014 12:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Robaku napisał(a):
Myślę, nad podróżą do Petersburga, ale zeby nie było tak różowo to postanowilem sobie ułatwić/utrudnić - sam nie wiem. Inaczej ją zorganizować. Mianowicie złapać samolot z Kaliningradu do Petersburga, i teraz zastanawia mnie jedno, czy jeśli powalczyłbym o wizę to dostaję wizę na podróż ogólnie do Rosji i czy w związku z tym muszę jechać koniecznie do Rosji czy mogę również wjechac na niej do Kaliningradu. Rozumiem, że wiza jest jednokrotna, wiec jak ew. traktuje się lot z Kaliningradu do Peteresburga jako wewnętrzny.

Nie ma żadnego problemu jak wiedziesz. W aplikacji wizowej, podasz ze masz lot Kaliningrad - Sankt Petersburg, i pojedziesz spokojnie do Kaliningradu.

Ja miałem tylko Moskwę w aplikacji, i pojechałem do Rygi przez Petersburg, i nie było żadnego problemu.

Jak masz voucher, to nawet nie musisz rezerwować noclegu. Ja miałem voucher i spałem w couchsurfingu :)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 29 Gru 2014 20:40 

Mam kilka pytań w kwestii wiz rosyjskich, może ktoś bardziej doświadczony będzie mi w stanie pomóc,

Po pierwsze, czy można składać wnioski o wizę na pół roku do przodu czy istnieją jakieś ograniczenia? Chciałby wjechać do Rosji w okolicach lipca 2015, a od lutego będę poza granicami kraju. Załatwienie wizy zagranicą nie wchodzi w grę, bo Rosjanie wydają wizy jedynie rezydentom krajów w których składa się wniosek - tak było przynajmniej kiedyś, czy w tej kwestii coś się zmieniło?

Druga sprawa, czy ktoś kiedyś podróżował na wizie biznesowej? To chyba najlepszy (jedyny?) sposób na wizę na dłużej niż 30dni, nie znam konkretnych dat wjazdu do Rosji, więc bezpieczniejsza dla mnie byłaby wiza 90-dniowa. Czy formalności przy załatwianiu tego typu wizy są bardziej skomplikowane, trudniej o taką wizę, czy sam proces wygląda podobnie?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 29 Gru 2014 20:49 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Nie ma ograniczeń co do terminu aplikowania o wizę.
Będąc za granicą i tak wizy byś nie załatwił, ponieważ istnieje coś takiego jak rejonizacja i aplikując o wizę musisz to zrobić w odpowiedniej (względem Twojego zamieszkania) placówce.
Co do wizy biznesowej, nie mam rozeznania.
Ostatecznie możesz także skorzystać z pośrednictwa jednego z licznych biur, które załatwiają wizy, ale jest jeden kłopot - musisz do biura wysłać paszport, więc jeśli przebywałbyś poza UE to może być różnie jeśli chodzi o ewentualne problemy z brakiem paszportu za granicą.
PM20110100 lubi ten post.
PM20110100 uważa post za pomocny.

#148 PostWysłany: 29 Gru 2014 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Ja w lipcu załatwiałem wizę do Rosji, koledze który był za granicą. Przesłał mi pocztą paszport, zdjęcie i uzupełniony wniosek. Dokumenty złożyłem i odebrałem za niego. Konsulat Kraków. Z zagranicy wrócił na dowodzie i polecieliśmy do Moskwy.
 Profil Relacje PM off

#149 PostWysłany: 29 Gru 2014 21:28 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
PM20110100 napisał(a):
Druga sprawa, czy ktoś kiedyś podróżował na wizie biznesowej? To chyba najlepszy (jedyny?) sposób na wizę na dłużej niż 30dni, nie znam konkretnych dat wjazdu do Rosji, więc bezpieczniejsza dla mnie byłaby wiza 90-dniowa. Czy formalności przy załatwianiu tego typu wizy są bardziej skomplikowane, trudniej o taką wizę, czy sam proces wygląda podobnie?

Ja miałem wizę biznesową. Aby ją uzyskać musisz mieć zaproszenie od partnera po stronie rosyjskiej. Jego potwierdzenie trwało ok. miesiąca, potem standardowa procedura w konsulacie. Można takie zaproszenie potwierdzić szybciej, ale jest to podobno związane z dodatkowymi kosztami strony zapraszającej.
Jeśli nie miałeś żadnej wizy rosyjskiej w ciągu ostatniego roku (szczegóły do sprawdzenia na stronie ambasady), to pierwsza wiza będzie na max 2 wjazdy. Dopiero kolejna może być wielokrotna.

#150 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Troszkę szumu informacyjnego, więc pytam :)

mając bilet RT (e-tix) + rezerwację z bookingu (bezpłatne anulowanie :lol: )
uda mi się załatwić bez pośredników wizę do Rosji (konsulat Kraków) ?

#151 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Będziesz musiał załatwić zaproszenie (można je kupić na necie) + ubezpieczenie

UWAGA!

W związku ze świętami państwowymi
1 - 11 stycznia
Konsulat Generalny Rosji w Krakowie
będzie nieczynny.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Zaproszenie?
Mimo rezerwacji hotelu?

To od kogo by było najlepiej i najtaniej? :lol:

#153 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja vouchera kupiłem tutaj

http://wiza.info/voucher_turystyczny

po 48 godzin, miałem go na maila, wydrukowałem i podałem razem z aplikacją :)
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#154 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:53 

niebieski
wtak napisał(a):
Zaproszenie?
Mimo rezerwacji hotelu?

To od kogo by było najlepiej i najtaniej? :lol:

Tak, zaproszenie; mimo rezerwacji

Zaproszenie w sensie voucher turystyczny, czyli jeszcze innymi słowy - umowa świadczenia usług turystycznych wraz z potwierdzeniem obsługi turysty zagranicznego przez rosyjską organizację prowadzącą działalność turystyczną.

Nie wiem, czy najtaniej, ale załatwiałem we Wspólnocie 2000 (70 zł za voucher, jeżeli np. hotel rezerwowałeś na booking.com, ale z linku Wspólnoty 2000):

http://wspolnota2000.com.pl/voucher.php
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:55 
Awatar użytkownika

srebrny
To jeszcze zapytam.
W tej sytuacji rezerwacja z bookingu jest również konieczna?
A ubezpieczenie przypięte do karty Diners Club wystarcza?

#156 PostWysłany: 02 Sty 2015 00:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie jest potrzebna rezerwacja z bookingu ;)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 02 Sty 2015 22:18 

Witam
chciałabym się wybrać w czerwcu do Rosji jednak pojawił się znaczący problem w postaci paszportu - wniosek o jego wyrobienie złożyłam dopiero dzisiaj :/ Czy jest jakaś szansa, że wpuszcza na terytorium Rosji jeśli paszport nie będzie miał ważności od 180 dni? Czy może te 180 dotyczy dnia końca paszportu?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 02 Sty 2015 22:31 

Loty: 55
Kilometry: 66 321
Paszport powinien być ważny jeszcze 180 dni od daty kiedy wiza traci ważność, nie może być "za stary" po prostu.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 02 Sty 2015 22:34 

Dziękuję za informację w takim razie kamień z serca :)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 19 Sty 2015 14:44 

Może ktoś mi pomoże rozwikłać tę zagadkę,
w kilku miejscach spotkałem się z informacją, że teraz trzeba aplikować o wizę, przez 'Rosyjskie Centrum Wizowe', które pobiera dodatkową opłatę wysokości 25euro. W innych źródłach ta informacja jest pomijana, mógłby ktoś bardziej doświadczony ją zweryfikować? ;)

A i może ktoś ma jakiś sprawdzone (tanie) źródło, gdzie można kupić zaproszenie biznesowe (90dni), na razie spotkałem się z cenami 700, 600 i 350, ale też słyszałem, ze można dostać za 200. Jakby ktoś miał jakieś wskazówki, będę wdzięczny ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość