Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 163  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#61 PostWysłany: 07 Lis 2012 13:49 
Awatar użytkownika

Cytuj:
ale to musisz mieć paszport uk jak rozumiem,czy nie?

Pomyśl logicznie.Jakby miał brytyjski paszport to po co aplikowałby po wizę?
 Profil Relacje PM off  

City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷 City break w Porto🇵🇹 Loty i 4 noclegi za 989 PLN🍷
Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
#62 PostWysłany: 27 Lis 2012 18:24 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
dzisiejsza wizyta w Konsulacie w Krakowie.
Formalność.
Miałem pierwszy numerek. punktualnie o 8:30 rozpoczęła sie rozmowa:
- W jakim celu Pan jedzie?
- Turystycznie.
- Dokąd?
- Do Nowego Jorku.
- Na jak długo?
- Na tydzień.
- Był Pan juz kiedys w USA?
- Nie, pierwszy raz.
(w tym czasie dokładnie oglądał inne wizy w moim paszporcie, m.in. Indyjską i Nepalską)
- Czym sie Pan zajmuje?
- Pracuje.
- Coś więcej na ten temat...
- Zajmuję się ...............
- Sam Pan jedzie?
- Nie, z dziewczyną.
- Dziewczyna ma juz wize?
- Jeszcze nie ma, bedzie się starać dopiero w grudniu, ponieważ teraz nie dostanie wolnego dnia na rozmowe.
- Wszystko w porządku, otrzymuje Pan wize.
- A moge wiedzieć na jak długo?
- Na 10 lat oczywiście :)

Cała rozmowa trwała 4 minuty :)

Dodam, że jestem dwa lata po studiach, pracuję obecnie na umowe-zlecenie nie w zawodzie. Myślę, że plusem były częste podróże (kilkanaście krajów przez ostatnie 5 lat).

Jednak opłacało się kupić bilety Alitalii za 140zł RT :D

W razie szczegółowych pytań odnośnie wizyty w Krakowie chętnie pomogę.

#63 PostWysłany: 28 Lis 2012 01:16 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Ile teraz pieniążków na wizę trzeba mieć?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 28 Lis 2012 02:08 
Awatar użytkownika

niebieski
528 zł.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 28 Lis 2012 02:13 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
niebieski
528 PLN. Kilka zmian od sierpnia 2012 roku:

- pieniądze wpłacane mogą być tylko w siedzibach Banku Pocztowego (nie mylić ze zwykłą pocztą),
- nie dzwonimy już na drogi, płatny nr - teraz można albo zadzwonić na nr warszawski, albo, co
jest zdecydowanie wygodniejsze wybrać sobie termin online,
- kurier nie jest już dodatkowo płatny; przesyłek nie obsługuje DHL, tylko zdaje się TNT.

Ja załatwiałem wizę na przełomie miesiąca. W środę rezerwowałem termin już na piątek.
Wizyta w Warszawie trwała od wejścia do wyjścia zaledwie 10 minut, byłem z żoną
i półrocznym dzieckiem, więc wszędzie dostawałem numerek Priority. Ludzi ogólnie było
mało, ale był to 2 listopada, więc może dlatego.

Co do rozmowy z konsulem poszło szybko jak u kolegi powyżej. Chyba ważne jest pytanie,
czy byłeś gdzieś w ostatnich 5 latach, bo u nas jak konsul zobaczył ze 20 krajów to tylko
się uśmiechnął i wypytał o plany zwiedzania w USA. Miałem ze sobą sporo papierów (w związku
z podróżą to bilety lotnicze, przeloty na miejscu, bilety megabusa, noclegi), ale nic nie
było potrzebne, więc nawet tego nie wyciągałem.

#66 PostWysłany: 28 Lis 2012 03:04 

niebieski
Mam nadzieję, że moje parę lotów W6 i F4 po Europie i status studenta pomogą mi i też bez problemu wizę otrzymam. Tylko na razie muszę odłożyć te pięć stówek..o jeju, ile to wyrzeczeń będzie :P
Dziękuję Wam za pomoc, pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 28 Lis 2012 04:20 
Awatar użytkownika

srebrny
codriver napisał(a):
Mam nadzieję, że moje parę lotów W6 i F4

Chyba FR ;)

A taka rada do wszystkich lecacych w tym kierunku, ze wydana wiza nie oznacza na 100% wjazdu, wiec polecam zabrac ze soba stosowne dokumenty potwierdzajace co bedziemy robic w USA, gdzie nocleg czy pobyt jest na czyjes zaproszenie itp. Lecac w niedziele przez Amsterdam mialem przyjemnosc pieciominutowego przesluchania (jak kazdy inny pasazer o obywatelstwie innym niz amerykanskie), podczas ktorego musialem sie podeprzec kilkoma wydrukami, kartami, etc.

Udanej wyprawy! :)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 28 Lis 2012 06:43 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Joker napisał(a):
[...]
- pieniądze wpłacane mogą być tylko w siedzibach Banku Pocztowego (nie mylić ze zwykłą pocztą),
[...]

Przyczepie sie do tego ;)
Można już płacić za wizę przelewem z banku internetowego lub kartą kredytową.
W zeszłym tygodniu płaciłem przelewem, a jako potwierdzenie miałem wydruk z Mbanku. Żadnych problemów.

#69 PostWysłany: 28 Lis 2012 07:24 

niebieski
A jak wtedy wygenerowałeś ten nr potrzebny do zalogowania przy wyborze terminu?

#70 PostWysłany: 28 Lis 2012 09:11 
Awatar użytkownika

witajcie
chyba już można przelewem:

Formy płatności
Elektroniczny Transfer Środków Pieniężnych ( Bankowość Internetowa)

Osoby posiadające internetowe konto w polskim banku mogą dokonać opłaty za rozpatrzenie wniosku o wizę, określanej jako opłata MRV (opłata za rozpatrzenie wniosku o wizę do odczytu maszynowego) przy pomocy przelewu internetowego bezpośrednio ze swojego konta bankowego. Ten proces płatności może być wykonywany online ( za pośrednictwem Internetu). Proszę postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w poniższym linku aby dokonać opłaty odpowiadającej Państwa kategorii wizowej.

Jeśli chcą Państwo sprawdzić czy Państwa bank uczestniczy w systemie SOFORT, można to zrobić tutaj.

Po kliknięciu w poniższy link, który odpowiada Państwa kategorii wizowej, zostaniecie Państwo przekierowani na stronę płatności systemu SOFORT, gdzie będziecie mogli Państwo uzupełnić dane do przelewu internetowego. Jeśli wyznaczacie Państwo spotkanie wizowe dla kilku członków rodziny lub grupy, możecie wybrać ilość osób ubiegających się o wizę poprzez zaznaczenie odpowiedniej ilości w tabelce poniżej i dokonać płatności.

Gdy Państwa płatność zostanie zweryfikowana otrzymają Państwo Unikalny Numer Transakcji (Przykład poniżej zakreślony). PROSIMY SIĘ UPEWNIĆ, ŻE ZACHOWAJĄ/WYDRUKUJĄ PAŃSTWO TEN NUMER TRANSAKCJI. Numer transakcji jest Państwa dowodem wpłaty i musi zostać użyty do wyznaczenia spotkania wizowego w Ambasadzie/Konsulacie.

Info ze strony Ambasady USA

szczegóły są tutaj

pozdrav

Image
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 28 Lis 2012 11:47 

niebieski
No to w końcu ucywilizowali tą procedurę, a musiałem jeszcze szukać Banku Pocztowego :-)

#72 PostWysłany: 28 Lis 2012 15:37 
Site Admin

To ja również potwierdzę - wpłata rano, następnego dnia umówienie wizyty, można było już na następny dzień rozmowę z konsulem, odbiór wizy powiedzieli ok 4 dni, tyle też było - czyli powiedzmy z zapasem nie trwa całość dłużej niż 2 tyg

Sama rozmowa nie trwała nawet 1 minuty:
- W jakim celu?
- Zwiedzić NY, w drodze powrotnej z Kanady
- Był pan w stanach wcześniej?
- Nie, pierwszy raz
- Studiuje pan X?
- Tak
- Otrzymuje pan wizę na 10 lat

Niestety duże kolejki w ambasadzie w Warszawie, ok 1,5h, a aplikacja dla mężczyzn to istny horror pod względem szczegółowości (kobiety mają skrócony formularz, np nie pytają się o kraje odwiedzone w ciągu ostatnich 5 lat, lub o szczegółowy plan wycieczki)

#73 PostWysłany: 28 Lis 2012 16:03 

Teraz są już nowe formularze. Faktycznie kiedyś było tak, że mężczyźni musieli wypełniać dodatkowy druczek. Teraz jest tylko jeden formularz i wypełnia się go on-line. O tyle łatwiej, że nie trzeba drukować i wypełniać ręcznie, ale taki jest minus, że tym samym formularz rozrósł się do jakiejś absurdalnej ilości pytań. Trza się trochę nasiedzieć, żeby przez to przebrnąć, hahaha ;) foteczkę trzeba mieć w formacie cyfrowym, bo pierwszy krok wypełnienie wniosku on-line to upload odpowiedniego zdjęcia. Bez wypełnienia tego formularza nie ma nawet co dzwonić na infolinię ambasady, bo i tak nie umówi się spotkania, trzeba przez telefon podać nr wypełnionego wniosku. Cała procedura czasochłonna i kosztowna, więc dobrze jest, jak dadzą na 10 lat, żeby nie trzeba było znowu przez to niebawem przechodzić, hahaha ;) ale teraz już wielu osobom dają na 10 lat, więc szansa jest spora. powodzenia

#74 PostWysłany: 28 Lis 2012 16:06 

niebieski
Kurde, żeby to tych 5 stów jeszcze nie kosztowało. Nie mogą znieść tych wiz?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 28 Lis 2012 16:31 
Site Admin

Jest jeden formularz, ale nie jest taki sam dla wszystkich;) Przetestowane osobiście ok 2 tygodni temu (wypełnialiśmy z dziewczyną tego samego dnia, zresztą z tego samego komputera;) 2 różne w treści formularze) - i rzeczywiście szczegółowość jest absurdalna, a np dodawanie krajów odwiedzonych to koszmar bo trzeba je dodawać pojedynczo oO

#76 PostWysłany: 28 Lis 2012 16:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

500 zlotych wiza amerykanska
360 zlotych paszport grecki z programem visa waive,
juz wiem co mam wybrac ;D
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 30 Lis 2012 19:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pytanie może głupie, ale... rozmowa z konsulem odbywa się w języku polskim czy angielskim?
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 30 Lis 2012 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Z tego co czytałem jest różnie, rozmowa w języku angielskim to duży plus dla ubiegającego się o wizę, jednak można rozmawiać w języku polskim :)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 30 Lis 2012 20:10 

niebieski
NIe moge znalezc w watku. Ile trwa cala procedura od wypelnienia formularzu online?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 30 Lis 2012 20:24 
Site Admin

Jest kilka postów wcześniej - da się w 2 tyg wyrobić (dla mieszkańców Warszawy, priorytet ma zarówno drukowanie wiz jak i poza wwa "kurier" więcej zajmuje)
Rozmowa różnie - teoretycznie po polsku (ja taką miałem i taka powinna być), ale w sąsiednim okienku konsul nie radził sobie za dobrze w naszym języku ojczystym więc rozmowa była polsko-angielska - co dziwne, bo petent władał angielskim całkiem fluentnie, nie wiem więc czemu konsul nie przeszedł po prostu na angielski zamiast dalej próbować po polsku

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości