Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10339 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 513, 514, 515, 516, 517
Autor Wiadomość
#10321 PostWysłany: 04 Gru 2025 17:52 
Awatar użytkownika

złoty
Pierwsze, reklamacja w lufie, negatywnie więc SRUFV drugie, tym razem pomogli, poprzednio nie, więc trzecie do pośrednika w Polsce, poszli do sądu w Monachium i sprawa wygrana minus 25%
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛 Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛
Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
#10322 PostWysłany: 09 Gru 2025 20:48 
Awatar użytkownika

złoty
Jak już wcześniej pisałem, po opóźnionym locie o 12h lufa mimo ewidentnych faktów odmówiła wypłaty odszkodowania, ponowienie reklamacji 2 tygodnie bez odpowiedzi, skarga do SRUV, po kilku dniach dosłanie "dowodów", po kilku dniach informacja ze SRUV, że lufa zgadza się na wypłatę i po kolejnym tygodniu kasa na koncie, czasami więc warto do SRUV uderzyć, nic nie kosztuje a może pomóc i nie przekreśla dalszej drogi do odszkodowania
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10323 PostWysłany: 10 Gru 2025 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 448
Kilometry: 482 236
niebieski
@kostek966 mi ULC odpisał na maila (poza formularzem), że aktualnie pracują nad wnioskami z 4 kwartału 2025. Zatem 90 dni na odpowiedź jest realna. Jak LH się nie ustosunkuje, pójdę do niemieckiego arbitrażu, ale też zależy mi, że w przypadku przyznania mi rekompensaty, LH dostała odpowiednią karę - nawet gdyby moje postępowanie miało trwać znacznie dłużej. Bo widać, że kłamią pasażerom w żywe oczy o tym, że im się odszkodowanie nie należy. Byłoby to nawet większą nagrodą niż te 800 EUR. To może jednak od razu iść z nimi do sądu? Bo arbitraż jest raczej "porozumieniem stron"?
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#10324 PostWysłany: 10 Gru 2025 15:29 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
U mnie parę lat temu podobna sprawa skończyła się sądzie, który nakazał Lufie wypłatę odszkodowania.
Zgadzam się z Tobą, że jakiś urząd powinien w końcu nałożyć na LH karę na notoryczne próby oszukiwania pasażerów. Niby "porządne" linie a krętactwo maja w genach.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#10325 PostWysłany: 10 Gru 2025 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 448
Kilometry: 482 236
niebieski
@DMW tym bardziej, że miałem z nimi kiedyś przeboje. Wbity gold inny niż SEN i na check-in'ie w WAW odsyłają do kasy za prośbę o zmianę miejsca na przy oknie. Natomiast wcześniej na infolinii byli tak niemili i szyderczy "nie zapłaciłeś, to teraz płać!". Nie zamierzam pozostawić na nich suchej nitki. Dla zasady.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10326 PostWysłany: 11 Gru 2025 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
Państwa członkowskie Unii Europejskiej chcą złagodzić przepisy dotyczące praw pasażerów lotniczych, m.in. wydłużając czas na naprawę samolotu w razie awarii. Jednak Parlament Europejski sprzeciwił się ograniczaniu ochrony podróżnych. Dla pasażerów to chwilowa ulga – spór o prawa obu stron dopiero się zaostrza.
https://turystyka.rp.pl/linie-lotnicze/ ... an-za-loty
 Profil Relacje PM off

#10327 PostWysłany: 12 Gru 2025 16:01 

cześć,
LOT odwołał mi lot krajowy BZG-WAW. za bilet oddali, odszkodowania odmówili bo niby odwołanie z powodu złych warunków atmosferycznych,
tylko że lot miał być o 5.40 a oni już o 23:30 dnia poprzedniego odwołali, bo pewne z WAW do BZG ten samolot już nie wyleciał, więc logiczne że mój o 5:40 dnia następnego też nie mógł i odwołali,
czy jest tu przestrzeń aby jednak uzyskać odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#10328 PostWysłany: 12 Gru 2025 16:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak cięzko podać dnia kiedy anulowano?
 Profil Relacje PM off  

#10329 PostWysłany: 12 Gru 2025 16:08 

przepraszam, nie sądziłem że to istotne w tym pytaniu,
8 listopada 2025 miał być lot

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 12 Gru 2025 16:18, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#10330 PostWysłany: 15 Gru 2025 15:32 

LOT odrzucił moje roszczenia, uzasadnil, że odszkodowanie nie należy się, ponieważ lot był odwołany przez radę fabryczna samolotów Dream liner, a zwrotu zbalot alternatywny nie uznają, ponieważ zaproponowali mi lot 3 dni później, argukentowalem w mailu, że prowadzenie działalności i inne obowiązki nie pozwalały mi skorzystać z tego terminu. Po za tym w mailu ani na infolinii nie podawali przyczyny odwołania, więc też inaczej traktowałem te sytuację i stwierdziłem, że mogę sobie pozwolić na ewentualnie droższy powrót skoro będzie odszkodowanie. Czy jest szansa coś jeszcze ugrać? Czy stwierdzenie poniższe uzasadnienie jest nie do ruszenia, czy jest szansa coś jeszcze ugrać? :

Rejs został odwołany z powodu wady projektowej silników samolotu Dreamliner. Jest to problem globalny, który dotyczy wielu linii lotniczych. Są to okoliczności od nas niezależne, które zwalniają nas z obowiązku wypłaty odszkodowania.

bartwwa napisał(a):
PLL LOT odwołał mi powrót z JFK do WAW 8.11 pierwszego dnia po przylocie(30.10). W mailu nie podał przyczyny i
zawarł informacje, że nie mają dla mnie alternatywnego połączenia, na infolinii zaproponowali 11.11 lub 5.11, żaden z tych terminów mi nie pasował, więc zarezerwowałem powrót 8.11 swissem. Na infolinii powiedzieli, że nie mogą mi zaoferować podróży innymi liniami w tym terminie. Dostałem na maila kalkulację i wyszło, że zwrot za ten odcinek jest ok 1000 zł mniejszy niż zapłaciłem za bilety w swiss. Czy mogę się ubiegac o wyrównanie tej różnicy? Na infolinii odsyłają do formularzy, nie chcą udzielać żadnych informacji.
Jeśli mogę się ubiegać to pytanie jak najefektywniej to zrobić, czy osobno składać wnioski dostępne na stronie, czy napisać jednego maila z opisem całuję sytuacji i w punktach wypisać roszczenia, czyli :
1. Zwrot kosztów biletów
2. Zwrot różnicy bilety zakupionego w swiss
3. Odszkodowanie
 Profil Relacje PM off  

#10331 PostWysłany: 15 Gru 2025 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 573 646
platynowy
U mnie podobny przypadek i powołanie na Wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej nr C-411/23. Na poczatku listopada LOT odwolal kilka longhaulowych połączeń, u mnie to było Tokio ale z tego co sie orientuje to były też miedzy innymi Indie. Zaproponowane alternatywy tylko swoimi połączeniami kilka dni wczesniej lub pozniej. Moim zdaniem sprawa jest raczej do wygrania ale bez sądu sie chyba nie obejdzie.
LOT jest fajny gdy wszystko idzie dobrze - niezły produkt, przyjemna obsługa. Niestety gdy coś zaczyna się sypać w podróży to standard obsługi zjeżdza w okolice najgorszych lowcostów :(

Ostatnio edytowany przez tunczaj 15 Gru 2025 15:49, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10332 PostWysłany: 15 Gru 2025 15:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zwrot kosztów alternatywnego biletu w Sądzie

#10333 PostWysłany: 15 Gru 2025 16:01 

Gemini twierdzi, że standardowa odpowiedź linii i że te problemy nie są nowe i są wpisane w ryzyko prowadzenia działalności lotniczej i powinni być na to przygotowani, sugeruje odwołanie i później ewentualne skierowanie sprawy do UCL, co o tym sądzicie? Yo jednak AI i może trochę fantazjować
 Profil Relacje PM off  

#10334 PostWysłany: 15 Gru 2025 16:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

ULC już dawno przestało pełnić jakąkolwiek, nie mówiąc już o istotnej, rolę.
2 ludzi lubi ten post.

#10335 PostWysłany: 15 Gru 2025 16:46 

Podsumowując, czy mam jakiekolwiek szanse, czy jestem na straconej pozycji? Dodam, że ponfimowali mnie 10 dni przed powrotem, dla opcje lecieć 3 dni później lub 3 dni wcześniej, odmówili połączenia innymi liniami, a sma zarezerwowałem lot 1.5h przed planowanym startem i lądowaniem 1.5h po planowanym
 Profil Relacje PM off  

#10336 PostWysłany: 15 Gru 2025 18:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To nie jest kwestia szans, to jest przynależne Ci prawo do uzyskania rekompensaty poniesionych kosztów w związku z anulacją lotu i wyborem najmniej uciążliwego dla Ciebie rozwiązania.
Zeus lubi ten post.

#10337 PostWysłany: 19 Gru 2025 00:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Lipiec, Finnair ze względu na przepychanki z pracownikami lotniska w HEL (?) odwołał małą część lotów, w tym jeden z lotów z WAW (zdecydowana większość lotów AY i wszystkie loty innych linii latały do Helsinek normalnie). Teraz odszkodowania odmawia, tłumacząc, że: "If the exceptional voluntary change is done the right to any compensation is lost, this applies regardless of whether the original flight was cancelled or operated as scheduled, as customer did not have a booking for that flight." i mimo odwołań w kółko brnie w ten argument, że zmiana lotu była dobrowolna.

Dla mnie brzmi to absurdalnie, bo zmiana lotu była na skutek odwołania lotu właściwego, oczywiście involuntary. Wstępny research z firmami odszkodowawczymi spuszcza na drzewo, bo "strajk". Coś mądrego da się z tym jeszcze zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#10338 PostWysłany: 20 Gru 2025 02:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie byli to pracowinicy Finnair a lotniska? Finnair nie miał wpływu na ich strajk?
Więc odszkodowanie się nie należy.
Finnair na HEL jest linią dominującą i dlatego strajk dotknął w ich w pierwszej kolejności.
 Profil Relacje PM off  

#10339 PostWysłany: 21 Gru 2025 22:31 

HON fly4free
@dmirstek: jeśli chodzi o strajki w HEL to one były dwojakiego rodzaju: jedne były ze strony pilotów AY, drugie ze strony pracowników zrzeszonych we IAU - Ilmailualan Unioni - który to związek reprezentuje pracowników bezpośrednio zatrudnianych także przez AY do obsługi samolotów. Wydaje mi się, że w lecie były już tylko te drugie strajki, bo z pilotami się dogadali. Trzeba by dokładnie zbadać sprawę i powiązania (kto dokładnie kogo zatrudnia), ale wydaje mi się, że nie był to strajk niezależny od AY i przewoźnik miał na niego wpływ, bo nie chciał się bardzo długo zgodzić na podwyżki płac dla tych ludzi, a jeśli tak to podstawy do ewentualnego odszkodowania mogą wystąpić. Sprawa jednak to szczegółowej analizy, tak jak powiedziałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10339 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 513, 514, 515, 516, 517

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości