Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 509, 510, 511, 512, 513  Następna
Autor Wiadomość
#10221 PostWysłany: 05 Sie 2025 13:59 

Cześć , bilet na LH do Chicago kupiony z przesiadką we Frankfurcie. Dolot w porządku . Na powrocie lot LH operowany przez United . Spóźnił się wylot o 2 godziny. Nie zdążyłem na lot LH z Frankfurtu do Warszawy. Doleciałem przez Wiedeń 6 godzin opóźniony. Napisałem o odszkodowanie do LH. A może jednak do United powinienem pisać ??? Oni zawalili swoim lotem ale nie spóźnili się powyżej 3h...
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
#10222 PostWysłany: 05 Sie 2025 16:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Co na to LH?
 Profil Relacje PM off  

#10223 PostWysłany: 06 Sie 2025 11:11 

Dzień dobry, zwracam się do Was z prośbą o wskazanie właściwego trybu postępowania.
Zakupiłem bilety lotnicze na oficjalnej stronie Etihad na docelowy lot na Seszele.
Trasa 15.06 WAW - AUH (operator Etihad) oraz 16.06 AUH - SEZ (operator Air Seychelles) - tutaj poszło bezproblemowo
Powrót niestety nie
Lot z SEZ do AUH 23.06 godz. 20.30 (operator Air Seychelles) nr lotu HM018/EY1000 został odwołany (przyczyna nie podana/albo ja nie znam wersji przewoźnika) chodziło o zamkniecie przestrzeni powietrznej na Bliskim Wschodzie (oficjalnej wersji nie mam)
Finalnie wyszliśmy z samolotu i po informacji od obsługi lotniska (brak przedstawiciela Etihad) która stwierdziła iż nie posiada możliwości zakwaterowania nas i zasugerowała abyśmy poszukali sobie zakwaterowania bo oni nie udziela nam pomocy. Finalnie na lotnisku nie otrzymaliśmy żadnego vouchera na wodę/kanapkę i na własną rękę załatwiliśmy sobie zakwaterowanie i taxi (biorąc dowody zapłaty).
Na drugi dzień po godzinnej rozmowie na infolinii Etihad przebukowano nam bilety na 25.06 z SEZ do AUH i następnie z AUH do WAW.
Finalnie mieliśmy dwa dodatkowe noclegi w SEZ.

Chciałem od przewoźnika uzyskać zwrot kosztów za noclegi, wyżywienie itd bez odszkodowania. Niestety pomimo kilku monitów brak odp. Chciałem uzyskać pomoc od pośrednika jednak zgodnie z 261 - odszkodowanie z tym przypadku się nie należy.

Pozostaje nękać wciąż przewoźnika o zwrot kosztów?
 Profil Relacje PM off  

#10224 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:11 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Zdecydowanie nękać linie lotnicze o zwrot poniesionych kosztów.
Zeus lubi ten post.

#10225 PostWysłany: 07 Sie 2025 19:45 
Awatar użytkownika

Cześć, czy udało się komuś coś uzyskać od Etihad na trasie spoza EU do EU? Jedna rezerwacja na loty tam i z powrotem. Lot z WAW do SEZ odbył się bez problemów, za to powrót z SEZ do WAW z opóźnieniem więcej niż 24 godziny. Wiem, że przewoźnik spoza EU, ale może komuś udało się bezpośrednio napisać do nich o odszkodowanie na innych zasadach niż prawo europejskie?
 Profil Relacje PM off  

#10226 PostWysłany: 07 Sie 2025 20:49 
Awatar użytkownika

złoty
Chyba lecieliście razem z @birtur :D
https://www.fly4free.pl/forum/posrednicy-w-odszkodowaniach-za-loty-ceny-opinie,1498,134286&start=480#p1781765
 Profil Relacje PM off
birtur uważa post za pomocny.

#10227 PostWysłany: 08 Sie 2025 08:47 

apacino napisał(a):
Cześć, czy udało się komuś coś uzyskać od Etihad na trasie spoza EU do EU? Jedna rezerwacja na loty tam i z powrotem. Lot z WAW do SEZ odbył się bez problemów, za to powrót z SEZ do WAW z opóźnieniem więcej niż 24 godziny. Wiem, że przewoźnik spoza EU, ale może komuś udało się bezpośrednio napisać do nich o odszkodowanie na innych zasadach niż prawo europejskie?

Napisałem wiadomość prywatną.
 Profil Relacje PM off  

#10228 PostWysłany: 11 Sie 2025 16:12 

To mi odpisała LH dot tego lotu z Chicago do Wwy z odcinkiem operowanym przez United. Z tego co na forum piszecie wystraczy chyba do odszkodowania że chociaż jeden segment jest operowany przez linię z Europy ? Tak czy nie ?

Po dokładnej analizie Pana sprawy pragniemy poinformować, że nie podlega ona

przepisom rozporządzenia EC261, które regulują kwestie odszkodowań w

przypadku opóźnień lub odwołań lotów.

Z dostępnych informacji wynika, że przewoźnik obsługujący lot nie jest europejską

linią lotniczą, a sam lot nie wylatywał z lotniska na terenie Unii Europejskiej. W

związku z tym, zgodnie z obowiązującymi reuglacjami, przepisy EC261 nie mają

zastosowania w tej sytuacji.

Z tego powodu nie możemy przyznać Panu rekompensaty finansowej za

zaistniałą sytuację. W celu uzyskania dalszych informacji lub rozpatrzenia

roszczenia, prosimy o bezpośredni kontakt z linią lotniczą United Airlines.

Z naszej strony możliwy jest udział w zwrocie dodatkowo poniesionych kosztów za posiłek w wysokości 12,68 zł. Prosimy o podanie Pana numeru konta IBAN w walucie PLN.

Aby Pana dane dotarły do nas w sposób bezpieczny, prosimy skorzystać z naszego formularza opinii i wprowadzić swoje dane bankowe w pole tekstowe ("Twoja opinia"). W alternatywie można odpowiedzieć na tę wiadomość e-mail, podając numer referencyjny.

Prosimy o zrozumienie, że Lufthansa nie jest w stanie spełnić prośby o

odszkodowanie. Wyrażamy nadzieję, że Pana przyszłe podróże odbędą się bez utrudnień, będzie nam miło powitać Pana ponownie na pokładach naszych linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off  

#10229 PostWysłany: 12 Sie 2025 15:41 

Czesc. 01.08.2025 lecialem z USA (Houston) do Polski (Warszawa) liniami Air France. Był to jeden bilet łączony obejmujacy 2 loty: Houston ->Paryz oraz Paryz -> Warszawa. Lot z USA mial opoznienie o jakies 1.5 godziny z powodu, jak podala obsluga (na lotnisk przez glosniki), nie przybycia zalogi na czas. Przez to spoznilem sie na lot z Paryza do Warszawy. Air France znalazl mi kolejny lot 4 godz pozniej. Na miejsce do Warszawy dolecialem ostatecznie ponad 4 godziny pozniej anizeli planowana godzina przylotu. Jako że bilet obejmowal trase na odcinku ponad 3500km, napisalem do przewoznika wniosek o przyslugujace mi odszkodowanie w wysokości 600 euro. Po kilku dniach dostalem taka odpowiedz:

Cytuj:
Przepraszam za opóźnienie lotu AF637 z Houston (IAH) do Paryża (CDG) w dniu 1 Sierpnia 2025 roku z powodu opóźnienia załogi z przyczyn lotniska, co niestety spowodowało, że nie udało się zdążyć na lot łączony.

Proszę o przyjęcie szczerych przeprosin w imieniu Air France.

Przyczyna opóźnienia należy jednak do nadzwyczajnych okoliczności, w związku z czym nie przysługuje prawo do odszkodowania zgodnie z rozporządzeniem EU261/2004.
Wypełniliśmy również nasz obowiązek zminimalizowania niedogodności spowodowanych tą okolicznością, przez zaoferowane alternatywnego lotu.

Mamy nadzieję, iż będziemy mogli gościć Pana ponownie na pokładzie naszych samolotów w niedalekiej przyszłości.

I tu pytanie, czy cos z tym mozna zrobic? Czy drazyc dale i dopytywac o te nic nie mowiace "przyczyny lotniska"? Czy pisac jakies odwolanie? Jest to moja pierwsza sytuacja z opoznionym lotem wiec bede wdzieczny za wszelkie porady!
 Profil Relacje PM off  

#10230 PostWysłany: 12 Sie 2025 15:48 

srebrny
Zgłoś się do pośrednika.
 Profil Relacje PM off
walerek lubi ten post.

#10231 PostWysłany: 13 Sie 2025 16:28 

Do pośrednika możesz iść zawsze, ale jeśli jest tak jak piszesz to masz ogromne szanse na samodzielne uzyskanie odszkodowania. Chyba, że bardzo chcesz dać zarobić innym.
Air France raportuje to opóźnienie jako 'przczyny operacyjne':
https://wwws.airfrance.pl/pl/flight-sta ... mber=AF637

Odwołaj się, dołącz im ten status, wytłumacz zaistniałe okoliczności, poszukaj jakiegoś ładnego orzeczenia dla podobnej sprawy, sprawdź inne odloty z tego lotniska/terminala itp. Zapewnienie załogi jest podstawowym obowiązkiem przewoźnika.
 Profil Relacje PM off  

#10232 PostWysłany: 13 Sie 2025 23:12 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Czy jest jakaś strona internetowa gdzie można sprawdzić dlaczego lot był opóźniony?

Może mi ktoś sprawdzić w FR24 faktyczną godzinę lądowania lotu WAW-KRK LO3911 w dniu 16.07.2025 r. ???
 Profil Relacje PM off  

#10233 PostWysłany: 13 Sie 2025 23:36 
Awatar użytkownika

złoty
@ted07, fr24 nie podaje faktycznych godzin tylko przybliżone, spróbuj na flightstats
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10234 PostWysłany: 14 Sie 2025 06:52 
Awatar użytkownika

złoty
ted07 napisał(a):
Czy jest jakaś strona internetowa gdzie można sprawdzić dlaczego lot był opóźniony?

Może mi ktoś sprawdzić w FR24 faktyczną godzinę lądowania lotu WAW-KRK LO3911 w dniu 16.07.2025 r. ???

12:01 AM
3 ludzi lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

#10235 PostWysłany: 14 Sie 2025 13:36 

Dot opóźnienie Chicago Monachium UA i potem LH . Lufthansa się nie poczuwa wcale. Każą pisać do United ale United jako nie unijna linia i wylot spoza UE to na jakiej zasadzie ma wypłacić odszkodowanie ? Chyba strata czasu ? W USA chyba nie ma takich odszkodowań ? Zostaje mi tylko pośrednik który z tym pójdzie do sądu ?
 Profil Relacje PM off  

#10236 PostWysłany: 28 Sie 2025 23:03 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
czy w ramach pomocy ze strony Schlichtungsstelle Reise & Verkehr to normalne, że SRV proponuje ugodę na 60% wartości odszkodowania zamiast 100%? linia twierdzi, że przyczyną opóźnienia było zderzenie z ptakiem, a faktycznie to były jakieś problemy techniczne samolotu i brak autoryzowanego mechanika na lotnisku.

#10237 PostWysłany: 29 Sie 2025 13:00 

HON fly4free
Skoro ugoda, to zakłada negocjacje i kompromis co do roszczenia. Nikt przecież nie muszą Cię do jej zawarcia.
Zawsze to kwestia oceny i wyceny rownież swojego czasu i energii w dalsze prowadzenie sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#10238 PostWysłany: 29 Sie 2025 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
W lipcu miałem odwołany lot LH. O ile do tej pory zawsze po wysłanych wnioskach o odszkodowanie odpisywali szybko, i przychodził przynajmniej numer sprawy, o tyle teraz minął miesiąc od wysłania wniosku i cisza. Ile maksymalnie mają czasu na odpowiedź? Pytałem dodatkowo mailem i przez chat- nie udzielają żadnych odpowiedzi, odsyłają znów do formularza, nawet nie mam jak sprawdzić czy ten case do nich dotarł.
 Profil Relacje PM off  

#10239 PostWysłany: 29 Sie 2025 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
Czy odszkodowanie za opóźniony lot powyżej 3h należy się w przypadku biletu z dwoma lotami na jednym bilecie. Pierwszy lot opóźniony 1h ale spowodował, że pasażer nie zdążył na przesiadkę na drugi samolot. Drugi lot został przebookowany na następny najbliższy lot ale spowodowało to przybycie z 4 h opóźnieniem w stosunku do planowanego przybycia.
Czy takie opóźnienie może się klasyfikować do odszkodowania?
 Profil Relacje PM off  

#10240 PostWysłany: 29 Sie 2025 23:18 

srebrny
Może.
 Profil Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 509, 510, 511, 512, 513  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości