Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:19 

Witam wszystkich na forum. Mam nadzieję, że to dobry dział no i że nikt nie ma nic przeciwko takiemu postowi. Pewnie wszystkich forumowiczów łączą niewątpliwie piękna pasja jaką są podróże. Ja dopiero "raczkuje" w temacie, ale nie ukrywam, że szukam pasji która wprowadzi do mojego życia trochę kolorytu, wrażeń i wspomnień. Mam obecnie 27 lat i bardzo trudny okres w swoim życiu(wiele, naprawdę wiele problemów z poważnymi zdrowotnymi na czele, ale nie ma co się na ten temat rozwodzić, bo nauczyłem się tego że użalaniem się tylko się pogarsza sytuacje :D). Jeżeli chodzi o moje doświadczenie związane z podróżami to są w zasadzie znikome, byłem tylko na Ukrainie w czasach szkolnych i cztery razy w Czechach, przy okazji festiwali i uwielbiam Pragę. Poza tym z dziewczyną, z którą jestem dwa lata od jakiegoś czasu polubiliśmy zwiedzanie Polski. Często zdarza nam się wyjechać na parę dni do jakiegoś miasta. Ale chciałbym pójść o krok dalej. Aby mój pierwszy lot samolotem i pierwsza podróż organizowana od początku do końca przeze mnie była udana i obyło się bez niespodzianek chciałbym ją dobrze zaplanować (uwielbiam spontany, ale myślę że przyjdzie na nie czas), dlatego postanowiłem że będzie to na majówkę (bo o wolne również najłatwiej wtedy). Jako kompletny żółtodziób jeżeli chodzi o loty i wyjazdy zagraniczne miałbym kilka prostych, może głupich pytań. Nie ukrywam też że budżet nie jest nieograniczony, ja ostatnie dwa lata przez operację, rehabilitacje nie zaoszczędziłem wiele. By było bardziej czytelnie wypisze je w punktach.

1. Dokąd polecieć? Ze względu na to że mieszkamy nad morzem najbliżej nam do Gdańska i stamtąd chcielibyśmy lecieć. Może polecacie jakiś fajny kierunek na parę dni? Najbardziej myślałem o czymś w stylu citi breaku, ale najlepiej w jakimś ciepłym i mało tłocznym miejscu.
2. Nie jesteśmy zaszczepieni (bardzo bym prosił o nie ocenianie). Czy to mocno zawęża nam ilość miejsc do których możemy polecieć na podstawie testów? Jak ogólnie to ogarnąć?
3. (Głupie pytanie :p) Czy damy radę zmieścić się w bagaż podręczny? Czy działa to tak że musimy wykupić dodatkowo bagaż na pokład samolotu?
4. (Kolejne głupie) Nie będą nam potrzebne żadne dodatkowe papiery lub dokumenty jak np. paszport gdy po prostu polecimy do jakiegoś państwa należącego do Unii Europejskiej?
5. Warto się ubezpieczyć na czas podróży? Jeżeli tak to macie jakieś wskazówki jak i gdzie?
6. Na czym można by było zaoszczędzić? Pytanie dla doświadczonych w budżetowym lataniu osób gdzie można uciąć koszty by atrakcyjność wycieczki mocno nie ucierpiała. Nie chcemy zbytnio oszczędzać na zabytkach i w sumie jedzeniu (tzn. chcemy posmakować lokalnej kuchni, ale też bez przesady)
7. Jak wypatrzeć tani lot i tanie zakwaterowanie na czas podróży? Na co zwracać uwagę?
8. Co koniecznie ze sobą zabrać?

To chyba na tyle póki co. Jeżeli ktoś może polecić gotowe poradniki, blogi, vlogi gdzie mógłbym się dokształcić, bo te na które trafiam nie do końca do mnie trafiają będę wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedź :D

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Sty 2022 16:40, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎 City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎
🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️ 🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️
#42 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:30 
Awatar użytkownika

srebrny
W dzisiejszych czasach jedyne pewne podróże to te spontaniczne. Nie nastawiaj się, że na majówkę polecisz właśnie tam gdzie w styczniu sobie wymarzyłeś.
Jeśli budżet niewielki to darmowe szczepienie na Covid potrafi obniżyć koszt weekendowego citybreak'a nawet kilkukrotnie.
6 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:32 

platynowy
8. Zabierz otwieracz do wina i piękną kobietę. Jak nie masz pięknej kobiety to wtedy sam korkociąg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:33 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tez popieram @Hose, jeżeli zdrowie pozwala, to warto się zaszczepić. Oprócz ze chorobę przejdziecie gładko to pozwoli ułatwienie w podróżach.

https://www.fly4free.pl/pierwszy-wyjazd-na-wlasna-reke/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Fanatykrm napisał(a):
Jeżeli ktoś może polecić gotowe poradniki, blogi, vlogi gdzie mógłbym się dokształcić

To forum to jeden wielki poradnik. Możesz zacząć lekturę od poniższych linków:

jak-szukac-taniego-lotu-v-0-3-3,8,57900
dyskusja-ogolna-pytania-zwiazane-z-podrozowaniem,forum,135
kraje-ktore-otwieraja-zamykaja-granice-w-trakcie-covid-19,0,151716

Zajrzyj też do działu z relacjami z podróży jeśli znajdziesz już konkretniejszy kierunek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:47 

Dzięki wielkie za porady. Właśnie sytuacja jest taka, że moja dziewczyna ma przeciwwskazania do szczepienia się na covida, nie mogła się już wcześniej szczepić na inne choroby, dokładnie nie wiem, chodzi chyba o uczulenie na jakąś substancje zawartą w szczepionkach ale nie chcę skłamać. Ja osobiście cały czas się waham, jestem po dwóch operacjach już i jeszcze nie wróciłem do pracy, więc nie było ciśnienia pli co, a mam po prostu pewne obawy, ale nie chciałem o tym pisać, bo wiem ile emocji wywołuje ten temat.
Miałem jeszcze pytanie o to jak się poruszać będąc na miejscu? Skąd tam brać internet, czy mapy google normalnie chodzą jak u nas?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Sty 2022 15:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na świecie jest 194 krajów, i bardzo cięzko Ci napisać o necie/Google bo kazdy kraj to co innego.
Zacznij z czegoś łatwego, jak UE gdzie net będziesz mieć z roamingu darmowego
Poczytaj to co @maginiak podała i spokojnie zacząć z czegoś bliskiego
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 04 Sty 2022 16:12 

platynowy
Fanatykrm napisał(a):
Dzięki wielkie za porady. Właśnie sytuacja jest taka, że moja dziewczyna ma przeciwwskazania do szczepienia się na covida, nie mogła się już wcześniej szczepić na inne choroby, dokładnie nie wiem, chodzi chyba o uczulenie na jakąś substancje zawartą w szczepionkach ale nie chcę skłamać. Ja osobiście cały czas się waham, jestem po dwóch operacjach już i jeszcze nie wróciłem do pracy, więc nie było ciśnienia pli co, a mam po prostu pewne obawy, ale nie chciałem o tym pisać, bo wiem ile emocji wywołuje ten temat.
Jesteś po dwóch operacjach. Nie wnikam jakiego typu masz problemy, ale nie boisz się latać po operacjach, nie boisz się lecieć na drugi koniec Europy czy inny kontynent, gdzie dostęp do służby zdrowia może być utrudniony, a masz obawy przed szczepionką?

No ok.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 04 Sty 2022 16:35 

Nie, bo wydaje mi się że najgorsze za mną. Dlatego chciałem zacząć od czegoś europejskiego, ale widzę że bez szczepień to ciężka misja no i w sumie szybko wprowadziliście mnie na ziemię.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Sty 2022 16:46 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@Fanatykrm: da się ale to powoduje dodatkowe często spore koszty. Co prawda i tak dziś co raz więcej krajów już szczepienia nie respektuje tylko oczekuje testu ale są jeszcze takie (pytanie jak długo?) do których wystarczy samo szczepienie.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 04 Sty 2022 16:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tylko ze niektóre kraje puszczają do restauracji tylko po okazaniu szczepienia lub ozdrowieńca.
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 04 Sty 2022 16:56 
Awatar użytkownika

złoty
Ech, nic dziwnego że tak ciężko się nam wszystkim ostatnio porozumieć, jeśli na podróżniczym forum z długiego pytania o podróżowaniu spore grono zauważyło tylko "niezaszczepieni" :D (Sorki za OT)

Co do pytań @Fanatykrm

1. Jak Gdańsk, to pewnie na północ bądź UK :D Co ma plusy - angielski i dość łatwe do ogarnięcia miejsca i minusy - koszty, koszty, koszty.
2. Dzisiaj tak, w maju kto wie.
3. ile ubrań potrzebujesz na city break? Ile w maju? A ile z tego nie możesz mieć na sobie w czasie podróży? Odpowiedzieć musisz sobie sam - dla jednych walizka to mało na weekend, inni biorą plecak na pół roku.
4. Znajdź cel, potem się martw o papiery. A i czasem paszport jest potrzebny w EU
5. Bezwzlędnie tak, szczególnie jeśli masz dużo wpisów w swojej historii medycznej. Ale wtedy też musisz sprawdzać OWU przed zakupem, czy Twoje choroby nie neutralizują ubezpieczenia
6. Na pierwszej wyprawie na pewno wydasz więcej niż mógłbyś, więc nie ma co się tym stresować. Hotel, lot i przejazdy będziesz miał obliczone wcześniej, a na forum jest wiele relacji w któych są opisane koszty, więc można się przygotować budżetowo - szczególnie w "popularnych" celach (a do takiego polecicie)
7. Już dostałeś linki.
8. Partnerkę. Otwieracza do wina lepiej nie, mogą zabrać na lotnisku. Poza tym entuzjazm, telefon z roamingiem, zapasowy dokument i zapasową kartę. Więcej nie trzeba, szczególnie w EU

Sugerowałbym zobaczyć gdzie leci coś bezpośredniego z Gdańska okołoweekendowo w dogodnych dla Was porach (w sezonie letnim) i popatrzeć na aktualne restrykcje - jeśli to będzie coś bardzo nieżyciowego (jak UK), to odłożyć na kolejne podróże, jeśli coś sympatyczniejszego, to zapisać w kajeciku i wrócić do tematu 1,5 miesiąca przed terminem wyjazdu. Chyba nie ma sensu stresować się na pierwszy wyjazd przesiadką w jakimś hubie...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Po pierwsze: Unia Europejska - najłatwiej wjechać (dowód osobisty), nie martwisz się o internet (roam like at home).
Po drugie: w maju ograniczenia dla niezaszczepionych będą pewnie jeszcze bardziej uciążliwe niż dziś. Ty się zaszczep, a twoja dziewczyna niech załatwi dokument potwierdzający przeciwskazania do szczepienia i da do tłumacza przysięgłego.
Po trzecie: jeśli możesz zrób "majówkę", ale nie w długi weekend - święta, długie weekendy, wakacje oznaczają zwykle (choć oczywiście zdarzają się wyjątki od reguły) wyższe ceny biletów lotniczych.
Po czwarte: wybierz miejsce, które nie zrujnuje budżetu (a takim może być np. Paryż). Osobiście "na pierwszy raz" polecałbym np. Hiszpanię - dobrze rozwinięta infrastruktura turystyczna, łatwość komunikacji z miejscowymi (wiele osób mówi po angielsku) i dość dużo połączeń lotniczych. Noclegi w znośnych cenach. Kulinaria? Lubię koncepcję tapas, bo pozwala posmakować wielu rzeczy, czasem za stosunkowo niewielkie pieniądze. Tanie i dobre wina. Prawdę mówiąc ja się w Hiszpanii nigdy nie nudzę, a byłem kilkanaście razy w różnych rejonach.
3 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@abelincoln Bo większość pytań była jak sam autor stwierdził "głupia" i mało istotna.
Oczywiście możesz doradzić koledze ile par majtek ma zabrać na wyjazd ;)
Chociaż tu też nic nowego nie wymyśli, algorytm jest znany od dawna -> ilość majtek = liczba dni w podróży / 4 (przód, tył, prawa strona, lewa strona) :)
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:34 

niebieski
To forum jest opanowane przez miłośników szczepień. Nie przejmuj się, bez szczepionek też dasz radę. Mój syn jest tego przykładem. W ub. roku 5 podróży (3 x Unia, 2 x poza) i wszystko ogarnął testami. Faktem jednak jest, iż ze szczepionką taniej, testy niestety kosztują.
Poza tym, w co poniektórych krajach (np. Austria) testy zostały zniesione i jako niezaszczepiony będziesz miał kłopoty z codziennym funkcjonowaniem (hotele, restauracje. muzea, etc tylko dla zaszczepionych, chore to, ale prawdziwe).Sam musisz zdecydować, co dla Ciebie ważniejsze...
Poza tym, jak koledzy już napisali, w obecnym czasie trudno cokolwiek z góry planować. Jeśli myślisz o majówce, to wybierz 2-3 kierunki, poczytaj, przygotuj się, nawet zrób wstępne (z możliwością bezpłatnej anulacji) rezerwacje noclegów. A bilety kup w ostatniej chwili, zależnie od lokalnych obostrzeń.
A czy musisz korzystać z samolotu ? Jeśli jesteś z (okolic) Gdańska, to może np. promem do Sztokholmu ? Lub kraje bałtyckie, Litwa, Łotwa, Estonia ?

Tak, czy siak, powodzenia !
Paweł
 Profil Relacje PM off
Fanatykrm lubi ten post.

#56 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:47 

niebieski
Nie wnikam dlaczego nie chcesz się zaszczepić. :shock:
Pewne ograniczenia na pewno zostaną zniesione w okresie letnim, a więc poczekaj .
Podróżowanie obecnie bez szczepień jest możliwe, ale dużo trudniejsze, o wiele mniej atrakcyjne (w wiele miejsc, po prostu Cię nie wpuszczą) i dużo droższe. Ważny jest wybór pierwszej destynacji, żeby była w miarę atrakcyjna, łatwa w opanowaniu transportu, akomodacji i komunikacji z lokalsami. Ja, na pierwszą wyprawę wybrałbym Bergamo, na drugą Bergamo i na trzecią Bergamo. Wszystkie wiadomości na temat tego dlaczego wybieram to miejsce znajdziesz na tym forum wchodząc na odpowiedni dział. W innych działach dowiesz się, że Europa to mała wioska, której jesteśmy członkiem i dowiesz się, czy działa GM (tak), internet (przeważnie za 0zł), itd.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:48 
Awatar użytkownika

platynowy
abelincoln napisał(a):
Ech, nic dziwnego że tak ciężko się nam wszystkim ostatnio porozumieć, jeśli na podróżniczym forum z długiego pytania o podróżowaniu spore grono zauważyło tylko "niezaszczepieni" :D (Sorki za OT)

1. Jak Gdańsk, to pewnie na północ bądź UK :D ..

W dzisiejszych czasach nie da sie inaczej.. na przykladzie UK jako niezaszczepiony:

Potrzebujesz test przed wylotem.. kupione wczesniej testy: na drugi dzien pobytu i na 8 dzien pobytu - oba PCR. Juz nie wspominajac 10 dniowa kwarantanne po przylocie :lol: Ani to ze jak odwiedzisz Londyn to na chwile obecna prawie gwarantowane ze covida zlapiesz i kolejne 10 dni kwarantanny..

Chyba jedynie co ma sens to Meksyk..

Przed/Po pandemii to UK / Tajlandia czy dowolne duze miasto w Europie typu Rzym/Paryz/Barcelona jest dobrym pomyslem ,
badz tez ciekawe kraje w siatce Ryana/Wizza typu Maroko/Gruzja itd.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:51 
Awatar użytkownika

złoty
@Hose skoro zostały wyartykułowane, to może nie są takie głupie?
Kilka miesięcy temu rozmawiałem z (daleko) znajomą parą bliźniaków - planowali pierwszy wyjazd samolotem za granicę. Niby 25-letnie wielkie byki z dużego miasta z wyższym wykształceniem (i to z dobrej uczelni), a spora część pytań mogła być uznana za głupie, inne były do banalnego wyszukania w internecie. Każdy kiedyś zaczynał i (prawie) każdy zadawał głupie pytania...

Ostatnio edytowany przez abelincoln, 04 Sty 2022 18:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 04 Sty 2022 17:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Na pierwszy rzut oka pomyslalem, ze to zart i ktorys ze zbanowanych gosci chcial nakrecic temat...

@Fanatykrm na poczatek jako przedszkolakowi podrozowania polecilbym poczytac w istniejacych watkach oraz przy uzyciu google „moj pierwszy lot samolotem“; kopalnia wiedzy i b. ciezko ogarnac, ze kompletnie nic nie znalazles. ;)

jak-zaczac,135,115981

Poza tym b. dziwne, ze nawet Twoja dziewczyna nie potrafila ogarnac jakiegos wypadu weekendowego samolotem. Dzis dziewczyny sa b. przedsiebiorcze, pelne inicjatywy i bez problemu ogarniaja to wszystko, co facet nie potrafi lub jest za leniwy i nie chce potrafic.

Sprawdz sobie, gdzie nie ma obowiazku szczepien i portfel Ci pozwoli, np. Albania. Generalnie to powinienes robic tak, aby przede wszystkim dziewczyna byla zadowolona i uwzgledniac jej zyczenia.

Jesli chodzi o bagaz podreczny, sprawdz wymiary i wage podrecznego na stronach linii, wladuj najpotrzebniejsze rzeczy i sobie zwaz. Nie zapomnij o skarpetach!
A jesli uwazasz, ze temat Cie przerasta i sobie nie poradzisz to kup wycieczke zorganizowana przez biuro podrozy, ale tu o wyjazdy z biurem nie pytaj.

Btw daj prosze znac, co wybrales i jak bylo, bo jak bedzie brak Feedback to dokladnie wiadomo...

Do odwaznych swiat nalezy i powodzenia.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 04 Sty 2022 19:16 
Awatar użytkownika

srebrny
@Fanatykrm , może zacznijmy od szczepionki, bo to jednak spore ułatwienie dla Twoich planów. Czy skoro masz wątpliwości to czy zrobiłeś coś w kierunku tego, aby je rozwiać? Jak obserwuję swoje otoczenie, to osoby "niezdecydowane" nie dążą do poszerzenia wiedzy o źródła naukowe, a jednocześnie padają ofiarą propagandy i dezinformacji zaskakujących rewelacji w Internecie, znajomych znajomych i sprzątaczek pracujących w sanepidzie. Nie trzeba być badaczem i studiować badania naukowe, na youtube tylu masz pasjonatów nauki, którzy wszystko ładnie tłumaczą. Natomiast skala dezinformacji jest ogromna, niektórzy bardzo wstydzą się, że się nie zaszczepili i silnie walczą, żeby pokazać, że nie są głupsi czy gorsi i normą jest już, że po różnych forach piszą "Lancet wykazał, że szczepionki nie są skuteczne, i co teraz?", a jak klikniesz w badanie to możesz przeczytać, że wykazało skuteczność szczepień. Jak ktoś nie stara się być w temacie i jest biernym obserwatorem to łatwo może się dać oszukać.

Piszesz, że zależy Ci na względnie budżetowej podróży i pewnie nie chciałbyś przykrych niespodzianek? Bez szczepienia zwiększasz swoje szanse na niechciane przygody, bo skuteczności szczepień chyba trudno nie zauważyć? Domyślam się, że obawy dotyczą bardziej ewentualnych skutków ubocznych.

Jeśli zaś chodzi o właściwą część dotyczącą pytań o podróżowanie to tutaj rodzi się pytanie czy chcesz być autonomicznym "podróżnikiem" czy turystyczną amebą (bez urazy, to nie do Ciebie :) a przynajmniej jeszcze nie wybrałeś swojej drogi). Najlepszą metodą jest dojść do wszystkiego samemu, a google i fly4free to potężne narzędzia, które w tym pomogą. Najlepiej pytać o rzeczy, na które nie znalazłeś odpowiedzi, a starałeś się to zrobić. Albo jeśli masz poważne wątpliwości, napięte plany i chcesz zapewnić sobie spokój ducha. Osoby zadające proste pytania nie są zbyt dobrze traktowane na forum i nie ma się co dziwić - jak byś zareagował jako pracownik dużego marketu, do którego przychodzi ta sama osoba i pyta gdzie znajduje się każdy jeden potrzebny jej produkt, albo żeby jej wręcz go przynieść? Tu jest bardzo podobnie, przy czym nikt tu nie pracuje, więc w rezultacie nikt Ci nie odpowie, ewentualnie pokażą drzwi, być może nogą. Zadawanie pytań "jak znaleźć tani lot" w zasadzie od razu pokazuje, że nawet nie spróbowałeś wyszukać takiego hasła i o nim poczytać, czyli, że przychodzisz na gotowe. Oczywiście zdarza się, że są ludzie permanentnie niezdolni do szybkiego przestudiowania przepisów wjazdowych podawanych przez MSZ, ale wtedy trzeba mieć świadomość, że może być ciężko z tym podróżowaniem.

Natomiast ćwiczenie mózgu, poszukiwanie informacji, przetwarzanie ich to fundamentalna zdolność potrzebna do rozpoczęcia przygody z podróżowaniem. Z pewnością w podróży trafisz na wiele problemów i dylematów, które będziesz musiał szybko rozwiązać sam, bo tu nikt nie siedzi 24h na dobę i nie odpowiada po 2 minutach. Później z forum będziesz nie tylko brał, ale też i coś do niego wartościowego dodawał. Im więcej ogarniesz samemu tym swobodniej będzie Ci się podróżowało w przyszłości.

Za jedyne sensowne pytanie uznałbym pierwsze, bo być może jesteś zwyczajnie zagubiony i w mnogości możliwości nie wiesz na co się zdecydować. Najlepiej jechać tam gdzie zawsze chciałeś, do miejsca, które w jakikolwiek sposób, choćby irracjonalny, Ci się spodobało. Wtedy tylko weryfikujesz możliwości - czy można tam wjechać, jak i za ile oraz jak drogo jest na miejscu. Wszystko trzeba rozpatrywać kompleksowo, czyli uwzględnić też dojazd z lotniska do celu, podróżowanie na miejscu, bo choć jest wiele miejsc gdzie "jakoś to będzie" to są też takie, gdzie jakoś nie będzie i zaboli portfel lub kręgosłup. Jeśli pojawiają się przeszkody, które Cię przerastają to wybierasz inny cel, który Ci się zawsze podobał trochę mniej. Inna strategia to wybieranie po kosztach, czyli sprawdzasz co jest tanie, gdzie łatwo dolecieć, a później tylko weryfikujesz czy można wjechać, czy na miejscu nie ma jakichś mniej oczywistych problemów, no i czy Ci się podoba.

Wybieranie celu podróży to świetna zabawa i po co się tego pozbawiać zdając się na opinie innych?

Ostatnio edytowany przez ghostwriter, 04 Sty 2022 19:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości