Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 15 Gru 2017 14:51 

@dziadeklata Poczta Polska od pewnego czasu oferuje usługę o nazwie eINFO: awizo. Dzięki tej bezpłatnej usłudze na wskazany adres e-mail lub nr telefonu komórkowego można otrzymywać informacje o oczekujących przesyłkach. Uruchomienie usługi jest banalnie proste.

Więcej informacji tutaj: https://www.poczta-polska.pl/e-uslugi/einfo/awizo/

Co ważne, powiadomienia drogą elektroniczną nt. oczekujących przesyłek nie zastąpią w 100% tradycyjnego awizo (np. w przypadku przesyłek poleconych świadczonych na zasadach specjalnych (np. postępowania administracyjne)). Jest to usługa dodatkowa, z której mogą skorzystać zainteresowane osoby.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 15 Gru 2017 15:00, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#82 PostWysłany: 15 Gru 2017 14:59 

@grzegorz.jot - dzięki za podpowiedź ale ja nie szukam usługi oferowanej przez PP. I @becek też chyba mi nie zproponuje tego rozwiązania bo chyba miał co innego na myśli.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 15 Gru 2017 15:08 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
@becek - ciekawe. to i tak niewiele zmieni, jeśli nie wydłużą terminu - chyba, że będzie można zrobić to elektronicznie

przy okazji chciałem zauważyć, że sprawa nie dotyczy tylko pism z urzędów, ale także wszystkich innych poleconych

#84 PostWysłany: 16 Gru 2017 16:34 
Awatar użytkownika

srebrny
zmieni bo to nie chodzi o poinformowanie tylko o mozliwosc ci do#####ania
maja testowac na komisji ds zwrotu nieruchomosci

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 16 Gru 2017 17:36 

Widzę że niektórzy są mocno zdziwieni. Pismo nieodebrane po 14 dniach traktowane jest jako doręczone.
To żeby to bezmierne zdziwienie jeszcze powiększyć, dodam , że np ordynacja podatkowa mówi wyraźnie.
W razie nieobecności adresata , pisma można doręczać dorosłemu domownikowi, DOZORCY ! , a nawet SĄSIADOWI !! ,ze skutkiem doręczenia . :mrgreen: I nie ma gadania " Bo ja nie wiedziałem , że coś ode mnie chcecie"

[url]
Art. 148. Miejsca doręczania pism osobie fizycznej
§ 1. Pisma doręcza się osobom fizycznym pod adresem miejsca ich zamieszkania albo pod adresem do doręczeń w kraju.
§ 2. Pisma osobom fizycznym mogą być także doręczane:
1) w siedzibie organu podatkowego;
2) w miejscu zatrudnienia lub prowadzenia działalności przez adresata – adresatowi lub osobie upoważnionej przez pracodawcę do odbioru korespondencji.
3) (uchylony)
§ 3. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób określony w § 1 i 2, a także w innych uzasadnionych przypadkach pisma doręcza się w każdym miejscu, gdzie się adresata zastanie.
Art. 149. Doręczanie pism w przypadku nieobecności adresata w miejscu zamieszkania lub pod adresem do doręczeń
W przypadku nieobecności adresata w miejscu zamieszkania albo pod adresem do doręczeń w kraju pisma doręcza się za pokwitowaniem pełnoletniemu domownikowi, a gdyby go nie było lub odmówił przyjęcia pisma – sąsiadowi, zarządcy domu lub dozorcy – gdy osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. Zawiadomienie o doręczeniu pisma sąsiadowi, zarządcy domu lub dozorcy umieszcza się w oddawczej skrzynce pocztowej lub na drzwiach mieszkania adresata, lub w widocznym miejscu przy wejściu na posesję, na której zamieszkuje adresat lub której adres wskazano jako adres do doręczeń.
[/url]
 PM off  

#86 PostWysłany: 17 Gru 2017 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
jar188 napisał(a):
Rozwiń proszę do czego jest potrzebna policja w przypadku mandatu ZTM bo mnie rozbawiłeś trochę :)
ZTM występuję drogą cywilną o zapłacenie za jazdę bez biletu , co ma do tego policja ?
Kontrolerzy MZK nie mają uprawnień do legitymowania osoby tylko mogą żądać okazania dokumentu tożsamości (a to w brew pozorom nie to samo !!! :mrgreen: ). Jeżeli osoba nie posiadająca ważnego biletu i odmawia okazania dokumentu tożsamości kontrolerowi w celu wystawienia jej kwita z opłatą dodatkową wzywa się policję, która legitymuje taką osobę (ustala tożsamość) i przekazuje dane kontrolerowi. Odmowa podania danych personalny lub wprowadzanie w błąd policjanta w tym zakresie jest wykroczeniem

Podstawy prawne

Art. 33a. Ustawy Prawo przewozowe

1. Przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu , może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu.
..
3. W razie stwierdzenia braku odpowiedniego dokumentu przewozu przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo osoba przez niego upoważniona pobiera właściwą należność za przewóz i opłatę dodatkową albo
wystawia wezwanie do zapłaty.
...
7.Przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo osoba przez niego upoważniona ma prawo:
1)w razie odmowy zapłacenia należności żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego;
2) w razie niezapłacenia należności i nieokazania dokumentu ująć podróżnego i niezwłocznie oddać go w ręce Policji lub innych organów porządkowych, które mają zgodnie z przepisami prawo zatrzymania podróżnego i podjęcia czynności zmierzających do ustalenia jego tożsamości;

Art. 65 Kodeks Wykroczeń
§ 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania, podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#87 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zastanawiam sie, ile osob wplacilo i wplaci niezaplacone mandaty i kary przed wyjazdem po przeczytaniu tego watku? :lol:
Milego wieczoru.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:31 

Jeśli chodzi i kary za przejazd za brak biletu i nieopłacenie takiego biletu to mogą też zatrzymać na lotnisku chociaż taka kara nie figuruje w urzędzie skarbowym?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:32 

A poczytaj ten temat, 20 minut i cię oświeci skoro cię to nurtuje
 PM off  

#90 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:59 

Przeczytałem uważnie i jestem właśnie nie do końca przekonany jak to jest wiem tylko, że jak ktoś nie ma miejsca meldunku zapisanego to mogą zatrzymać. Ale jak jest z opłatą dodatkową za brak biletu to nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 17 Gru 2017 21:04 

Kolejny....raptem stronę wcześniej TWÓJ post i pod nim okoliczności dlaczego kary nie kara za przejazd oraz czym to skutkuje
 PM off  

#92 PostWysłany: 17 Gru 2017 21:11 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
poprosiłem admina o zamknięcie wątku , to co niektórzy wypisują tu to tylko zaśmiecanie forum
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości