Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:09 

Witam,
Przeczytałem dzisiaj rano artykuł na znanej stronie z wiadomościami. Dowiedziałem się , że od kwietnia br. zaostrzyły się przepisy i pewne osoby zostają zatrzymane za np. niezapłacony mandat.
Głupia sprawa ' bo tego roku ' jakoś marzec to był ' dostałem mandat nie zapłaciłem go, a w lipcu dostałem pismo z Urzędu Skarbowego ' ale nie pamiętam właśnie czy to zapłaciłem ' miałem wtedy kłopoty finansowe .
I pytanie moje właśnie polega na tym , za kilka dni wylatuje z Polski i czy mogę mieć problemy?
I istnieje jakaś możliwość sprawdzenia tego czy wszystko jest okej na moim koncie ' zadzwonić do Urzędu albo inne miejsce żeby ewentualnie opłacić?
Proszę o odpowiedź, ważne.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Gru 2017 23:55, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#22 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:14 

niebieski
Michusd napisał(a):
ale nie pamiętam właśnie czy zapłaciłem

zadzwon do wierzyciela to ci sie przypomni

btw jak powiedzial pewien bankier - lepiej miec dlugi niz krotki
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:26 

Hmm a Policja podczas zwykłej kontroli powiedzmy sprawdza tak samo jak SG i gdyby coś było nie tak to też za brak opłaconego mandatu mogą mnie zatrzymać bo jakoś 2 tygodnie byłem kontrolowany i wszystko okej puścili bez żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:27 
Awatar użytkownika

A czy to pismo z Urzędu Skarbowego nie było przypadkiem informacją o zajęciu części wypłaty na mandat?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
odwiedzisz US, podasz dokument tozsamosci
zapewne otrzymasz informacje o biezacym zadluzeniu oraz naliczonych odsetkach
zaplacisz w kasie na miejscu /jezeli nadal jest zadluzenie/, potwierdzenie zachowasz na przyszlosc
amen
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#26 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Tutaj artykuł gdyby ktoś chciał poczytać:
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje ... 48607.html

#27 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:44 

Cytuj:
Jedyną przepustką na wolność było dostarczenie oryginału potwierdzenia opłacenia mandatu.

I w tym momencie wystarczyło zrobić przelew z aplikacji, po czym dostarczyć potwierdzenie elektroniczne (najpewniej w pdf.) wygenerowane po dokonaniu transakcji. To załatwia sprawę, ponieważ potwierdzenie przelewu, zgodnie z prawem bankowym, może być sporządzane na elektronicznych nośnikach informacji, jeżeli dokumenty te będą w sposób należyty utworzone, utrwalone, przechowywane i zabezpieczone.
 PM off  

#28 PostWysłany: 14 Gru 2017 13:48 

Michusd napisał(a):
Głupia sprawa bo tego roku jakoś marzec to był ' dostałem mandat 'nie zapłaciłem go, a w lipcu dostałem pismo z Urzędu Skarbowego ale nie pamiętam właśnie czy zapłaciłem ' miałem wtedy kłopoty finansowe .

Przecież można to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy odwiedzić Urząd Skarbowy i poprosić o odpowiednie informacje. Skoro nie pamiętasz tak oczywistej sprawy, jak zapłaty za mandat, to zapewne nie zapłaciłeś. Mandatu raczej nie dostaje się co chwilę (w każdym bądź razie Ty wspominasz tylko o jednym mandacie).

Michusd napisał(a):
I pytanie moje właśnie polega na tym , za kilka dni wylatuję z Polski i czy mogę mieć problemy?

Jeśli nagminnie uchylasz się od zapłaty "daniny" na rzecz Urzędu Skarbowego, ignorujesz wezwania, pisma itd., jak najbardziej możesz w każdej chwili spodziewać się zatrzymania i to nie tylko na lotnisku (są znane przypadki zatrzymania pasażerów w autobusach itd.). Wcześniej czy później, Urząd Skarbowy zleci np. ustalenie Twojego aktualnego miejsca zamieszkania/przebywania (np. z tego powodu możesz zostać zatrzymany na lotnisku do "wyjaśnienia").

Jeśli Twoja sytuacja życiowa nie pozwalała na zapłatę mandatu, trzeba było z tym problemem zgłosić się do Urzędu Skarbowego z odpowiednim wnioskiem. W szczególnych przypadkach zapłata może zostać odroczona w czasie lub kwota zapłaty rozłożona na "raty".

Wcześniej czy później Urząd Skarbowy i tak skutecznie "upomni" się o zapłatę. Jednak do zapłaty nie będzie tylko kwota mandatu, lecz jeszcze dodatkowe koszty z tego tytułu poniesiesz (i niekoniecznie tylko finansowe).

Podsumowując, jeśli jesteś uczciwym człowiekiem, zgłoś się po prostu do Urzędu Skarbowego celem wyjaśnienia sytuacji.
 PM off  

#29 PostWysłany: 14 Gru 2017 14:12 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
kamo375 napisał(a):
Tutaj artykuł gdyby ktoś chciał poczytać:
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje ... 48607.html

Pani musi być lepszy cwaniak-kombinator skoro nie posiadała konta z pieniędzmi (normalnie komornik ściąga z konta, sąd ot tak nie wydaje od razu nakazu aresztowania za mandat) ale leci do Singapuru. Fakt,że nie odbierała korespondencji od US, sądu i komornika jest tym bardziej dziwny bo to nie było jedno pismo.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 14 Gru 2017 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Mnie w tym wszystkim bardziej razi w oczy to, że Pan mąż miał gdzieś co się dzieje z jego żoną i poleciał sam jakby się nic nie stało, a w artykule Pani żona nie ma żadnych pretensji do zachowania męża. Jak dla mnie taki związek trzeba nazwać patologią, a nie małżeństwem.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 14 Gru 2017 14:27 

BZDURA, to się nazywa minimalizacja strat
Wiedzieli, że wystarczy na wskazane konto wpłacić choćby w żabce 100 zł i okazać dowód wpłaty, pech że trochę to potrwało
 PM off  

#32 PostWysłany: 14 Gru 2017 17:03 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Cytuj:
Jedyną przepustką na wolność było dostarczenie oryginału potwierdzenia opłacenia mandatu.

I w tym momencie wystarczyło zrobić przelew z aplikacji, po czym dostarczyć potwierdzenie elektroniczne (najpewniej w pdf.) wygenerowane po dokonaniu transakcji. To załatwia sprawę, ponieważ potwierdzenie przelewu, zgodnie z prawem bankowym, może być sporządzane na elektronicznych nośnikach informacji, jeżeli dokumenty te będą w sposób należyty utworzone, utrwalone, przechowywane i zabezpieczone.

Mogę się mylić, ale osoba zatrzymana powinna być chyba pozbawiona dostępu do swojego telefonu

#33 PostWysłany: 14 Gru 2017 17:36 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Swoją drogą...

"Jest taka reguła, że jeśli nie odbierzemy poczty, a do skrzynki trafi drugie awizo, to traktowane jest to jako doręczenie przesyłki"

...niezły absurd. :shock:

#34 PostWysłany: 14 Gru 2017 17:55 

HON fly4free
Dlaczego absurd? Gdyby przyjąć odmienną zasadę, to nikt nigdzie nie odbierałby niewygodnych dla siebie przesyłek z sądów, urzędów, prokuratur itp.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 14 Gru 2017 17:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

trochę offtop, ale
Jak nie odbierze za pierwszym razem awizo, to za drugim razem zostawić list w skrzynce. I tak list jest uznany za odebrany.
U mnie pobudowało się tyle nowych osiedli wokół, a poczta wciąż tylko jedna stara. Kolejki na poczcie to 2-3 godziny. Masakra.

#36 PostWysłany: 14 Gru 2017 18:43 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Jak się stosuje zasadę Strusia i chowa głowę w piasek to :!:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/2 ... czone.html
A potem płacz bo nie wiedziałem ....
Jak lecisz np. z sądem w kulki to......................... nie polecisz :lol:
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 14 Gru 2017 18:46 

marek2011 napisał(a):
Dlaczego absurd? Gdyby przyjąć odmienną zasadę, to nikt nigdzie nie odbierałby niewygodnych dla siebie przesyłek z sądów, urzędów, prokuratur itp.

Niestety sprawa nie jest zawsze taka oczywista. Znam przypadek sąsiadki, która mieszkała sama i nie mogła odebrać listu poleconego, gdyż przez dłuższy czas znajdowała się w szpitalu ze względu na wykryty u niej nowotwór.

Nieodebranie listu w terminie wskazanym na drugim awizo było traktowane jako odebranie przesyłki. Z oczywistych względów nie było to prawdą i nie było to spowodowane złą wolą tej kobiety.

Na szczęście nowotwór u sąsiadki został pokonany. Tylko niestety po wyjściu z szpitala, sąsiadka zamiast spokojnie odpocząć, miała sporo problemów na głowie w związku z nieodebraniem listu poleconego (m.in. komornik zajął jej środki finansowe na rachunku bankowym). Odkręcenie wszystkiego zajęło jej ... ponad 1,5 roku. Kilka miesięcy później sąsiadka niestety zmarła w związku z nawrotem choroby.
 PM off
Qba85 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 14 Gru 2017 19:09 

srebrny
SPLDER napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Cytuj:

Mogę się mylić, ale osoba zatrzymana powinna być chyba pozbawiona dostępu do swojego telefonu

Mylisz się. To dotyczy osób aresztowanych. Tu chyba chodzi o osobę zatrzymaną do wyjaśnienia, ale nie czytałem szczegółów, więc jesli był nakaz aresztowania, to zabierają wszystko.
 Profil Relacje PM off
SPLDER uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 14 Gru 2017 21:45 

Mam jeszcze pytanie jako, że pisma z Urzędu przychodzą z Opola to mieszkając w innym mieście udzielone zostaną mi informacje na temat mandatu i ewentualnej możliwości zapłaty w innym Urzędzie jak ten Opolski?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Gru 2017 21:51 

TYLKO Opole
http://kielce.wyborcza.pl/kielce/1,4726 ... opolu.html

Ale informacje co do wyroku, który może skutkować zatrzymaniem na lotnisku do odbycia kary aresztu lub pozbawienia wolności tylko sekcja wykonawcza danego sądu, gdzie popełniono dane wykroczenie lub przestępstwo (w tym karno-skarbowe)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości