Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:30 

zulu napisał(a):
Michusd napisał(a):
Ok ale jak mnie Policja nie zatrzymała po tej sytuacji, którą opisałem to mogę być spokojny?
Zadzwoń do dzielnicowego on "obsługuje" (a przynajmniej w teorii powinien wiedzieć) czy masz czynne poszukiwania.

Nie będzie jakoś dla nich to dziwnie brzmieć, że pytam o takie rzeczy tym bardziej jak byłem legitymowany to nic patrol Policji nie powiedział.
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#62 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:31 

zulu napisał(a):
Inny przypadek doprowadzenie do AŚ bo sąd zamienił grzywnę na areszt. Sąd zarządza poszukiwania celem doprowadzenia do AŚ. Policja rejestruję Cię jako poszukiwanego z dyspozycją. .

Najzabawniejsze i dla wielu nieakceptowalne jest to, że sekcja wykonawcza danego sądu najpierw wzywa do np. opłacenia grzywny wynikającej z wyroku sądu i również wzywa do zgłoszenia się w wyznaczonym czasie w wyznaczonym areszcie czy zakładzie karnym do odbycia kary, dopiero jak się SAM nie zgłosi wystawia nakaz doprowadzenia i ewentualnie wszczyna poszukiwania

I tylko od osoby i jej podejścia zależy, czy ma się czego bać np. podchodząc do kontroli paszportowej na lotnisku

@zulu przez telefon?! :shock: :lol: :shock:

@Michusd generalnie powinni i musieli cię sprawdzić czy komuś nie jesteś potrzebny, dlatego śpij spokojnie
 PM off
zulu lubi ten post.

#63 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:32 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
zulu napisał(a):
ind_globtroter napisał(a):
Jak są wszczęte poszukiwania to taka osoba nie jest w sytuacji, że nie zapłaciła mandatu tylko to niezapłacenie mandatu ( notoryczne ) skutkowało wyrokiem sądowym o odsiadce a więc doprowadzeniu do aresztu. To jest jedyna sytuacja w której się nie poleci.
Dokładnie jest jak piszesz.
Mandat to nie jest żaden wyrok sądowy.
Pełna zgoda. Jest to grzywna w drodze mandatu karnego.

No to w czym problem? Po co powstają żałosne tytuły, że za niezapłacony mandat się nigdzie nie poleci?

Nie poleci się w sytuacji gdy za niezapłacone mandaty ma się orzeczoną sądownie karę aresztu. Po co straszyć ludzi?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:34 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
-- 14 Gru 2017 22:33 --

jar188 napisał(a):
@zulu
Weź ty idź pisać o lasach.

Za jazdę bez biletu dostajesz tzw umownie mandat i o tym mowa od początku.
Skończył ci się temat o lasach i szukasz nowego do pisania bzdur ?

Czy ja Cię obraziłem ? To dlaczego ty obrażasz mnie i podważasz to co napisałem bez sprawdzenia ?

Skoro rozpatrujemy przypadki prawne należy stosować WŁAŚCIWĄ nomenklaturę a nie używać potocznej.
Ze strony ZTM Warszawa : Opłata dodatkowa za przejazd bez odpowiedniego dokumentu przewozu - stanowi 38-krotność ceny biletu jednorazowego przesiadkowego normalnego, obowiązującego w strefie 1 i 2 http://www.ztm.waw.pl/?c=110

Proponuję też poczytać Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie Art. 95. Podmioty uprawnione do prowadzenia postępowania mandatowego § 1. Postępowanie mandatowe prowadzi Policja, a inne organy, gdy przepis szczególny tak stanowi. => ZTM nie jest organem = nie ma prawa wystawiać mandatów. W języku potocznym używa się takiego określenia ale de facto jest to opłata dodatkowa.

-- 14 Gru 2017 22:34 --

zulu napisał(a):
Jak są wszczęte poszukiwania to taka osoba nie jest w sytuacji, że nie zapłaciła mandatu tylko to niezapłacenie mandatu ( notoryczne ) skutkowało wyrokiem sądowym o odsiadce a więc doprowadzeniu do aresztu. To jest jedyna sytuacja w której się nie poleci.
Dokładnie jest jak piszesz.
Mandat to nie jest żaden wyrok sądowy.
Pełna zgoda. Jest to grzywna w drodze mandatu karnego.

No to w czym problem? Po co powstają żałosne tytuły, że za niezapłacony mandat się nigdzie nie poleci?

Nie poleci się w sytuacji gdy za niezapłacone mandaty ma się orzeczoną sądownie karę aresztu. Po co straszyć ludzi?
Nie mam pojęcia. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:35 

Anonymous napisał(a):
zulu napisał(a):
Inny przypadek doprowadzenie do AŚ bo sąd zamienił grzywnę na areszt. Sąd zarządza poszukiwania celem doprowadzenia do AŚ. Policja rejestruję Cię jako poszukiwanego z dyspozycją. .

Najzabawniejsze i dla wielu nieakceptowalne jest to, że sekcja wykonawcza danego sądu najpierw wzywa do np. opłacenia grzywny wynikającej z wyroku sądu i również wzywa do zgłoszenia się w wyznaczonym czasie w wyznaczonym areszcie czy zakładzie karnym do odbycia kary, dopiero jak się SAM nie zgłosi wystawia nakaz doprowadzenia i ewentualnie wszczyna poszukiwania

I tylko od osoby i jej podejścia zależy, czy ma się czego bać np. podchodząc do kontroli paszportowej na lotnisku

@Michusd generalnie powinni i musieli cię sprawdzić czy komuś nie jesteś potrzebny, dlatego śpij spokojnie

Skoro piszesz, że mogę spać spokojnie może mi się uda bo cały czas się stresuje ale skoro wtedy nic patrol nic mi nie powiedział tym bardziej nie zatrzymał to chyba mogę faktycznie być spokojny :)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Michusd napisał(a):
zulu napisał(a):
Michusd napisał(a):
Ok ale jak mnie Policja nie zatrzymała po tej sytuacji, którą opisałem to mogę być spokojny?
Zadzwoń do dzielnicowego on "obsługuje" (a przynajmniej w teorii powinien wiedzieć) czy masz czynne poszukiwania.

Nie będzie jakoś dla nich to dziwnie brzmieć, że pytam o takie rzeczy tym bardziej jak byłem legitymowany to nic patrol Policji nie powiedział.
Dzielnicowy nie takie tematy ogarnia wiec niczemu się nie dziwi.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:37 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Czy admin przeniósł wątek @Michusd do wątku @mezo23 ?

@zulu przez to mogło mi się trochę pomieszać, jak obraziłem niepotrzebnie to sorry. Wróciłem do pierwszego postu żeby doczytać i się upewnić o czym tu mowa a tu zonk, zgubiłem się.
Któryś z adminów nie potrzebnie miesza. Nie pierwszy raz ;)

Ostatnio edytowany przez jar188 14 Gru 2017 23:40, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:41 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 14 Gru 2017 22:39 --

Anonymous napisał(a):
Każdy dzielnicowy ma służbowy telefon dostępny na stronie danej jednostki policji. Dzielnicowy też człowiek i jeszcze będzie dziękował jak człowiek z poszukiwaniami UMP z nim się umówi i podpisze mu kwita albo w jednostce albo podczas obchodu. Do dogadania się z nim.
W przypadku grzywien z zastępstwem na AŚ jemu też wygodniej by delikwent zapłacił i mieć temat z głowy niż ma kogoś "wiązać" i osadzać na dołku. Jak ktoś jest szukany to i tak dzielnicowy do niego zawita chyba że uprzedzi go ktoś z kryminalnych od "poszukiwaczy".

-- 14 Gru 2017 22:41 --

jar188 napisał(a):

@zulu przez to mogło mi się trochę pomieszać, jak obraziłem niepotrzebnie to sorry. Wróciłem do pierwszego postu żeby doczytać i się upewnić o czym tu mowa a tu zonk, zgubiłam się.
OK nie było tematu. Temat jak widać "się rozwija" ;)

Ostatnio edytowany przez zulu, 14 Gru 2017 23:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:43 

jar188 napisał(a):

........
Któryś z adminów nie potrzebnie miesza. Nie pierwszy raz ;)

Tak, bo to jest logiczne i sensowne

Niepotrzebnie zmienił na tytuł na ten co jest, ja proponuję:

"Zatrzymanie osoby na lotnisku- powód lub z czego wynika?!"

@zulu ok, o ile się nie wyda, bo wtedy na to jest & w KK i nie piszę o karcie kredytowej 8-)
 PM off  

#70 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:45 

HON fly4free
Niby tak ale to dwie różne sprawy, mandat od policji i kara za jazdę bez biletu od ZTM, inaczej ścigane.
Bo w przypadku ZTM nie masz problemu z Urzędem skarbowy,więc tytuł mylący.

Ostatnio edytowany przez jar188, 14 Gru 2017 23:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
@zulu ok, o ile się nie wyda, bo wtedy na to jest & w KK i nie piszę o karcie kredytowej 8-)
Jasna sprawa. Zawsze można zadzwonić po prostu zadzwonić, umówić się, podjechać do dzielnicowego i po temacie.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:49 

jar188 napisał(a):
Niby tak ale to dwie różne sprawy, mandat od policji i kara za jazdę bez biletu od ZTM, inaczej ścigane.
Bo w przypadku ZTM nie masz problemu z Urzędem skarbowy,więc tytuł mylący.

Oczywista BZDURA w każdym wariancie z powodu wyroku sądu, ZTM też musi wystąpić za pośrednictwem Policji z wnioskiem o ukaranie do sądu z powodu wymienionej w kodeksie wykroczeń liczby przejazdów bez opłaty

Dlatego piszę i warto przeczytać znaczenie słowa "laik"
 PM off  

#73 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:53 

HON fly4free
Rozwiń proszę do czego jest potrzebna policja w przypadku mandatu ZTM bo mnie rozbawiłeś trochę :)
ZTM występuję drogą cywilną o zapłacenie za jazdę bez biletu , co ma do tego policja ?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Gru 2017 23:55 

Czyli jak posiadam mandat za przejazd bez biletowy komunikacja miejską to jestem w gorszej sytuacji jak mandat od Policji?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 15 Gru 2017 00:01 

jar188 napisał(a):
Rozwiń proszę do czego jest potrzebna policja w przypadku mandatu ZTM bo mnie rozbawiłeś trochę :)
ZTM występuję drogą cywilną o zapłacenie za jazdę bez biletu , co ma do tego policja ?

Ty jednak jesteś BARDZO UPARTY LAIK,
kłania się art. 121 Kodeksu Wykroczeń,

Kod:
Jeśli nie posiadamy przy sobie pieniędzy na zapłatę opłaty dodatkowej, to dostaniemy pokwitowanie z terminem płatności. Jeśli nie zapłacimy pieniędzy w tym terminie, to przewoźnik możę skierować sprawę do sądu. Zaznaczam, że jazda bez biletu jest wykroczeniem, czyli sprawa może trafić do sądu także jako wykroczenie.
...............na forum prawnym
Po co pytasz, skoro czytając art. 121 kw jasno idzie zrozumieć, że możesz dostać areszt (od 5 do 30 dni), a w związku z tym, że już wcześniej byleś karany za to wykroczenie jest to bardzo prawdopodobne. Bardzo możliwa w Twoim przypadku jest także grzywna (do 5000zł). Wtedy się odechce Tobie takich numerów na długo.

PM off  

#76 PostWysłany: 15 Gru 2017 00:11 

HON fly4free
Jednorazowy przejazd nie jest wykroczeniem, nie wprowadzaj w błąd. Wykroczeniem jest szalbierstwo, które powstaje w momencie, gdy gapowicz po raz trzeci w ciągu roku kalendarzowego zostaje złapany bez biletu i nie opłacił dwóch dotychczas wystawionych mandatów.
I trzeba dodać ,że tą są skrajne przypadki, trafiają się ale są skrajne.

@gorny77 ja wiem z praktyki jak jest a ty?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 15 Gru 2017 00:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A ten Zatrzymany jeszcze siedzi, czy go w koncu wypuscili? ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#78 PostWysłany: 15 Gru 2017 12:33 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
marek2011 napisał(a):
Dlaczego absurd? Gdyby przyjąć odmienną zasadę, to nikt nigdzie nie odbierałby niewygodnych dla siebie przesyłek z sądów, urzędów, prokuratur itp.

Dlatego, że 14 dni na odbiór przesyłki to mało i uznawanie, że przesyłka została doręczona po tym terminie jest zakładaniem złej woli odbiorcy. Dwutygodniowa nieobecność poza adresem korespondencyjnym wcale nie jest niczym dziwnym. Zresztą nawet nie musi to być dwutygodniowa nieobecność, bo przecież wracając w piątek wieczorem i wyjeżdżając ponownie w niedzielę i tak nie odbierzesz przesyłki. Najgorsze jest to, że po tym okresie przesyłka jest uznawana za doręczoną, ale ty nie masz do niej dostępu. Czyli przykładowo byłeś na 16-dniowych wakacjach, wracasz, leżą dwa awiza, idziesz na pocztę i nic nie zdziałasz.

#79 PostWysłany: 15 Gru 2017 12:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Qba85 napisał(a):
marek2011 napisał(a):
Dlaczego absurd? Gdyby przyjąć odmienną zasadę, to nikt nigdzie nie odbierałby niewygodnych dla siebie przesyłek z sądów, urzędów, prokuratur itp.

Dlatego, że 14 dni na odbiór przesyłki to mało i uznawanie, że przesyłka została doręczona po tym terminie jest zakładaniem złej woli odbiorcy. Dwutygodniowa nieobecność poza adresem korespondencyjnym wcale nie jest niczym dziwnym. Zresztą nawet nie musi to być dwutygodniowa nieobecność, bo przecież wracając w piątek wieczorem i wyjeżdżając ponownie w niedzielę i tak nie odbierzesz przesyłki. Najgorsze jest to, że po tym okresie przesyłka jest uznawana za doręczoną, ale ty nie masz do niej dostępu. Czyli przykładowo byłeś na 16-dniowych wakacjach, wracasz, leżą dwa awiza, idziesz na pocztę i nic nie zdziałasz.

No idlatego zmieniają
Teraz zawiadomienia będą elektroniczne
Jeszcze zatęsknimy za awizo ?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#80 PostWysłany: 15 Gru 2017 14:29 

@becek możesz mi , nam podpowiedzieć o tym powiadomieniu elektronicznym ? Z czyjej strony ono ma być poczty czy Sądu czy innego organu i w jakiej formie ? Załóżmy że nie posiadam telefonu komórkowego ani konta e-mail to jak mnie poinformują ? OCZYWIŚCIE jestem za porządkiem prawnym i przypadkowe wtopy rozliczałbym po ich wystąpieniu a nie czekałbym do trzech i powyżej tych np.przejazdów aby nie być szalbierzem...... Bo chyba jak już będą dowody osobiste z chipem to nie zacznie on( dowód) błyskać że mam powiadomienie elektroniczne :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości