Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:13 

Loty: 144
Kilometry: 175 402
niebieski
Miejsca, w których nie byłem i kompletnie mnie tam nie ciągnie:

- USA (choć właściwie ze względu na rozmiar i różnorodność trudno traktować jako całość)
- Indie (stereotypowo)
- Egipt i kraje Maghrebu (jak to się ładnie mówi - nie moja estetyka)

W Europie chciałbym kiedyś w mniejszym lub większym zakresie odwiedzić wszystkie kraje, ale gdybym miał wymieniać te najmniej pociągającego to: Bułgaria, Turcja, Ukraina.

Miejsca, w których byłem i nie mam ochoty tam wracać jako turysta:

- Paryż (dodatkowo czuję się tam nieswojo pod względem bezpieczeństwa)
- Mediolan
- Londyn

Pomijam mniejsze niezbyt nastawione na turystów miasta i miasteczka (typu Bamberg czy Eindhoven), do których zawitałem trochę przypadkiem. Chyba nie o takie miejsca chodzi :)

Ogólnie mój problem polega trochę na tym, że często podróżuję służbowo, więc wiele miejsc kojarzy mi się tym, jak przebiegała praca... Np. byłem kiedyś w Ligurii, która jest niewątpliwie ładna i urokliwa, ale z pewnych przyczyn jej wspomnienie działa mi na nerwy :)
BrunoJ lubi ten post.

Wycieczka na Cypr za 999 PLN 🌴 Loty + 5* Radisson Beach Resort 😎 Wycieczka na Cypr za 999 PLN 🌴 Loty + 5* Radisson Beach Resort 😎
Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
#122 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:24 

Wiem ,że do Japonii i Szanghaju już więcej nie polecę. Zawsze z chęcią wracam do Tajlandii i Zanzibaru. Uwielbiam Korfu i jestem tam co rok. Lubię też Sardynię ale Rzym to najgorsze miejsce w jakim byłem tak samo jak Paryż.Z opisu widać więc ,że jestem leniuchem,plażowiczem.
 PM off  

#123 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sko1czek napisał(a):
...
Ostatnio w Barcelonie byłem - na Fiesta de Avril trochę się zasymilowaliśmy, było świetnie. ..
....

No przecież to jest strzał w stopę! Barcelona ma dość masowej turystyki i wcale się z tym nie kryje; nawet jak Ramblą będziesz przechodził i się dobrze rozejrzysz to zobaczysz #TerritorioGuiri na jednym z budynków administracji publicznej. Płatny wstęp do Parku Guell, specjalna ceny na metro na lotnisko, i np karanie kupujących (głównie turystów) a nie sprzedających badziewie "imigrantów".
Teraz usiłują zablokować lub ograniczyć działanie airbnb i szeroko-pojętego wynajmu mieszkań turystycznych. Za dużo hoteli i nie ma gdzie mieszkań budować; za dużo usług stricte dla turystów, a przecież Barcelona to miasto władane przez komunistów i, kto jak kto, ale klasa robotnicza musi czuć się jak u siebie.
To samo na Balearach; pewnie słyszałeś o podatkach turystycznych i o zakazie picia czegokolwiek na Ibizie. To raczej nie są elementy świadczące o otwartości na masowa turystykę.
michcioj lubi ten post.

#124 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:56 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Ja raczej standardowo - Indie ze względu na stereotypowy wszędobylski "syf" i obawy odnośnie bezpieczeństwa zwłaszcza przy podróży we dwoje. Do tego wydaje mi się trochę przereklamowana Tajlandia, ale jak w niej jest naprawdę to przekonam się wreszcie w grudniu, bo zdobyłem się na odwagę i resztki tegorocznego urlopu przeznaczam na 8 dni w tym kraju (chociaż z tego wyjazdu narazie cieszę się chyba mniej niż z planowanej Lizbony na koniec maja 2017, o której od dawna marzyłem ale czekałem na bilety w dobrej cenie - dzięki Ci O'Leary za otwarcie WRO-LIS ;) ).

Dodałbym jeszcze Turcję (bo niebezpiecznie a szkoda...) oraz Egipt (bo nie nurkuję ;) ). Reszta mam nadzieję przede mną.

W przeciwieństwie do wielu najlepiej czuję się jednak w USA (nie przeszkadza mi ich polityka wizowa, mam już trzecią wizę do Stanów i za każdym razem nie miałem żadnych problemów z jej zdobyciem) i żałuję, że nigdy nie aplikowałem o GC. Z jednym się zgadzam - przy obecnym kursie $ ten kraj jest cholernie drogi, zwłaszcza Kalifornia w sezonie (mimo tego uważam, że naprawdę warto!).

Nie wiem czy jest tu wątek "Miejsca gdzie CHCE Ci się jechać i mówią, że są fajne" ale po krótce: Hong Kong, Singapur, Szanghaj, Montreal, Hawaje i Australia (kolejność obojętna).

Pozdrawiam.

PS. Widzę, że ten wątek wzbudza nie mniejsze emocje niż ostatnia relacja z Japonii... :D
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 14 Wrz 2016 06:15 

Przestancie pisac o tych Wloszech, przeciez i tak naczelna zasada wszystkich sporow w Luznych Gatkach jest to, ze na koncu kazdy pozostaje przy swoim zdaniu :)
A tak na serio, to byla proba przekonania kolegi, nie zadzialalo. Trudno. Jedziemy dalej.

Aha, watek jest o "nie bylem i nie chce jechac". Nie o "bylem i chce ponownie" ani "bylem i nie chce".
 PM off
gosiagosia lubi ten post.

#126 PostWysłany: 14 Wrz 2016 06:51 

Ciekawy watek. Jakos nie ciagnie mnie specjalnie na bliski wschod. Zwlaszcza do sunnickich krajow zatoki perskiej, ktore bardzo sie "zwesternizowaly".
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss - racja. Może więc jako ojciec tematu ;) poprosisz moda, żeby wydzielił bo faktycznie rozmowy na temat Italii mało mają wspólnego z ideą tematu.

#128 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:37 

srebrny
jestem za - zrobmy temat : OT - dlaczego nie warto jechac do Wloch :-)
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:44 

@gosiagosia, wedle życzenia :)
@Zeus, @michzak, @krasnal, @Abcn, @KtokolwiekInnyKtoMiNiePrzyszedłDoGłowy - proszę, jako ojciec tematu, o usunięcie albo wydzielenie OT o Włoszech.
Tylko nie zamykajcie tematu, tak jak w relacji o Japonii, gdzie ukarany został autor, dlatego że część nie potrafiła się zachować.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#130 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:48 

Loty: 263
Kilometry: 554 450
USA - ze względu na wizy
Indie - brud
Japonia-Chociaż zawsze chciałem - ale po zagłębieniu się w temat jak zorganizować i co zobaczyć odpuściłem sobie
Australia-Chociaż zawsze chciałem - ale po zagłębieniu się w temat jak zorganizować i co zobaczyć odpuściłem sobie

#131 PostWysłany: 14 Wrz 2016 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
@Don_Bartoss @gosiagosia @michcioj
zgodnie z Waszą prośbą wydzieliłem nowy wątek w dziale "Włochy > Atrakcje" dlaczego-nie-warto-jechac-do-wloch,1227,100573. Teraz dajcie mi chwilę na zrobienie porządku z raportami, bo od tych aż czerwono. Uprzedzam, że posty które straciły po wydzieleniu sens, a także kompletny off-top "o rurkach i częściach rowerowych" polecą do kosza i ewentualne reklamacje w tej sprawie proszę od razu w Nadgorliwych, bo mam dużo pracy i mało chęci wykłócać się na PW.
Jeśli przegapiłem któryś post do przeniesienia proszę o raport.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#132 PostWysłany: 14 Wrz 2016 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli tak:
kraje z drogą i trudną do załatwienia wizą i drogie w zwiedzaniu - bo są dla mnie za drogie,
kraje gdzie jest wojna i niebezpiecznie - bo jest wojna i niebezpiecznie,
kraje gdzie jest brudno i dużo naciągaczy - bo brudno i naciągacze,
kraje gdzie nie ma dla mnie nic ciekawego - bo nie ma dla mnie nic ciekawego.

"Klikajcie kto jest za."
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 14 Wrz 2016 13:04 

Indie - szambo można zobaczyć i poczuć też w Polsce,
USA - wizy i koszty z tym związane,
Francja - nie lubię kebabów,
 PM off  

#134 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:16 

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Ja mam wątpliwości co do Maroka - z jednej strony słyszałem mnóstwo zachwytów odnośnie Marakeszu, Atlasu, czy Merzougi - z drugiej strony nie cierpię festyniarstwa i hordy "majfriendów" chcących naciągnąć na co tylko się da. Zastanawiam się czy Marakesz albo Fez nie przypomina np. takiej Jerozolimy (której starówka to po prostu jeden wielki bazar), a klimat miasta jest takim ubogim bratem Stambułu (bo też gdzieś tak przeczytałem), albo czy znając jordańską Wadi-Rum zwiedzanie Sahary będzie jakoś strasznie odbiegało od innych pustyń.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Zawsze możesz odpuścić Marakesz i pojechać do takich miejsc jak Sidi Ifni albo Taroudant. Trochę tam lepiej a nawet sporo. Albo tylko w góry Atlas. Majfriendyzmu w całości nie unikniesz ale możesz popatrzeć na niego pozytywnie: darmowe ćwiczenia z asertywności.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 15 Wrz 2016 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Mam pewne uprzedzenia, ale to tylko takie luzne spostrzezenia na dzien dzisiejszy, kiedys pewnie tam trafie. :)

USA - wiza, slowo klucz. Ze niby na 10 lat i to sie zwroci? Zbyt duze ryzyko ze nie, bo w tym momencie nie widze powodu zebym w najblizszych 10 latach mial powod zeby leciec tam wiecej niz raz. 600 zlotych + masa niedogodnosci, zostawiam na pozniej.

Indie - wiele relacji z pierwszej reki potwierdzilo tylko to, co widzialem na zdjeciach, filmach, prezentacjach. Brud, balagan, specyficzne podejscie do zycia. Ale kiedys sie przelamie.

Azja poludniowo-wschodnia - polece jak bedzie bardzo dobra okazja cenowa i raczej nie bedzie to kilkutygodniowy pobyt. Tamtejsze warunki klimatyczne to dla mnie straszna meczarnia.

Rosja - nie rozpisujac sie dlugo - kompletnie nie rozumiem "rosyjskiej duszy", nie moje klimaty ;)

Mam jeszcze taka preferencje co do wyjazdow - lubie jezdzic do miejsc, ktorych jezyki znam choc troche i jestem w stanie sie w nich porozumiec z miejscowymi. To nadaje zupelnie inny wymiar wyjazdowi.

#137 PostWysłany: 15 Wrz 2016 13:42 

Dodam jeden kraj, którego nie cierpię, a jest tak blisko.
SŁOWACJA
Nie byłem tam od chyba 7 lat. Chociaż mam tylko 100 km. Nie rozumiem czym się tam zachwycać.
Ceny. W € . Raczej drogo.
Cyganie. Baseny termalne. Żart. U nas na Podhalu jest kilka nowych. Nie te ich dziady z czasów komuny.
Jedzenie - nieporozumienie. Nie znają np surówek i warzyw
Policja- strasznie upierdliwa. Polują na kierowców z PL, bo np ten kawałek drogi jest płatny i wyciągają jakąś śmieszną mapkę
Baza noclegowa- 20 lat za nami
Słynne piwo - już dawno nie. Chemia koncernowa. To nie Czechy
itd. itp
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 15 Wrz 2016 21:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Świetny wątek i nareszcie wiem skąd się wziął ten cały temat z Wlochami ;)
Nie byłem i nie spieszy mi się do:
USA - wiza i inne bardziej polityczne względy których nie chcę tu poruszać
Indie - syf
Afryka Północna - nie bo nie :D Nie będę rozwijał żeby nie prowokować zbędnych OT
RPA - bo za bardo w wuwuzele nachrzaniali na MS 2010 i mnie zrazili
Chiny - tłumy ludzi, tłumy ludzi i jeszcze raz tłumy ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 16 Wrz 2016 04:43 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 49 494
marcino123 napisał(a):
Sponsorować reżimów totalitarnych, też nie planuje, więc i one odpadają.

Wychodzę z podobnego założenia. Dodatkowo u mnie, ze względu na "politykę" wobec ludzi i/lub zwierząt odpadają m.in. Chiny, Rosja, Tajlandia...
Zupełnie nie ciągnie mnie do Afryki - może za wyjątkiem Zanzibaru, ale to promil całości - nad pogranicze amerykańsko-meksykańskie i wielu innych miejsc ze względu na duże ryzyko uszczerbku na zdrowiu (tak, Pitcairn też ;) ).
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 16 Wrz 2016 07:23 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
USA - wiza, slowo klucz. Ze niby na 10 lat i to sie zwroci? Zbyt duze ryzyko ze nie, bo w tym momencie nie widze powodu zebym w najblizszych 10 latach mial powod zeby leciec tam wiecej niz raz. 600 zlotych + masa niedogodnosci, zostawiam na pozniej.
.

wiza do USA sie przydaje jak lubisz latac do Ameryki Poludniowej czesto przez Stany jest poprostu taniej ,wiec jesli interesuje Cie ten kierunek to wiza sie zwroci napewno.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 24 gości