Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 24 Gru 2017 00:24 

- Barcelona, Paryż, Wenecja, Piza - nie lubię miejsc zalanych turystami, które w dodatku ostatnio tychże chcą zniechęcić do wizyty. Raczej tam nie zawitam ;)

- ogólnie Francja: niebezpiecznie, bardzo drogo, wymaganie znajomości francuskiego przez miejscowych, inaczej foch ;) Byłem dwa razy i prędko nie wrócę.

- Skandynawia: Koszmarnie drogo, zimno, mało otwarci ludzie, słaba kuchnia. Chętnie pojechałbym tam popracować na jakiś czas, ale turystycznie to na ten moment zdecydowałbym się co najwyżej na weekend Sztokholmie.

-Indie, Bangladesz, Pakistan. Już wcześniej dużo się osób na ten temat rozpisało ;)

- Rosja- niby niedaleko, ale jednak niełatwo tam wjechać. Ponadto jest niebezpiecznie z różnych powodów (mnóstwo wypadków drogowych i wypadków ogółem, zamachy separatystów, duża przestępczość) plus to kraj zacofany w stosunku do nas. W dodatku Rosjanie mają bardzo, bardzo różne podejście do Polaków. Poznałem super ludzi stamtąd, ale kilka razy poznałem również niemało niefajnych osób, bardzo negatywnie nastawionych do nas. Kiedyś na pewno tam pojadę, ale Rosja musi się jeszcze ucywilizować.

- USA z powodu m.in. przepisów wizowych. Wcześniej kilku użytkowników forum racjonalizowało sobie (10 lat itp.) płacenie za drugą najdroższą wizę dla Polaka i przechodzenie upokarzającej procedury, ale na przykład ja nie jestem szczególnie majętnym człowiekiem, więc byłby to dla mnie raczej jednorazowy wypad w życiu. Do położonej daleko, odległej kulturowo Japonii dostaniesz się bez problemu, a Wielki Sojusznik Zza Oceanu traktuje mnie jak przybysza drugiej kategorii? Na tę chwilę - podziękuję.

- Arabia Saudyjska i inne miejsca, gdzie prawo szariatu bardzo wyraźnie decyduje o życiu mieszkańców i pobycie turystów u nich.

- Maroko, Egipt, Tunezja i podobne klimaty: nienawidzę traktowania mnie jako chodzący bankomat, a wiadomo, jakby to tam wyglądało. W ogóle nie przemawia do mnie kultura zakupów polegająca na targowaniu się (i zawsze i tak przepłacaniu), ciągłe uciekanie przed nachalnymi sprzedawcami, przewodnikami, oszustami itp. W większości państw regionu jest raczej niebezpiecznie i Europejczycy zamknięci są w nudnych kurortach.

- Połowa Ameryki łacińskiej (Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala, Wenezuela, Haiti). Pomijając odległość i drogie bilety, jest tam zbyt niebezpiecznie. Miałem okazje poznać obywateli tychże krajów i wprost to przyznają: "jest u nas pięknie, raczej tanio i ciepło, ale w zależności od miejsca, grożą Tobie, Europejczykowi: choroby, BARDZO wysoka przestępczość, nierzadko katastrofy naturalne itp".

- Korea Północna i inne chore reżimy.

- Mołdawia: biedne, mało ciekawe, smutne miejsce. Byłem dwukrotnie bardzo blisko granicy, ale wybrałem ostatecznie inne lokalizacje. Tanie wino i specyficzny klimat to za słabe argumenty, szczególnie że to samo + dużo więcej znajdziemy w wielu krajach.

Ostatnio edytowany przez zlo1991 24 Gru 2017 00:41, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN
Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️ Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️
#182 PostWysłany: 24 Gru 2017 00:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Lepiej byłoby zmienić temat na "miejsca, gdzie mówiono Wam, że jest fajnie, a nie chcecie tam wracać". Byłem w większości w/w krajów i mam kompletnie inne zdanie. Najpierw pojedź, później oceniaj, bo bez tego to wróżenie z fusów i poleganie na ogólnych odczuciach innych ludzi o innych oczekiwaniach, innym spojrzeniu na świat, na zrozumienie innych kultur, specyfiki miejsca etc. może skończyć się sporym zaskoczeniem - ja się na tym wielokrotnie się przejechałem :lol:
4 ludzi lubi ten post.

#183 PostWysłany: 24 Gru 2017 00:53 

zlo1991 napisał(a):
- Barcelona, Paryż, Wenecja, Piza - nie lubię miejsc zalanych turystami, które w dodatku ostatnio tychże chcą zniechęcić do wizyty. Raczej tam nie zawitam ;)

- ogólnie Francja: niebezpiecznie, bardzo drogo, wymaganie znajomości francuskiego przez miejscowych, inaczej foch ;) Byłem dwa razy i prędko nie wrócę.

- Skandynawia: Koszmarnie drogo, zimno, mało otwarci ludzie, słaba kuchnia. Chętnie pojechałbym tam popracować na jakiś czas, ale turystycznie to na ten moment zdecydowałbym się co najwyżej na weekend Sztokholmie.

-Indie, Bangladesz, Pakistan. Już wcześniej dużo się osób na ten temat rozpisało ;)

- Rosja- niby niedaleko, ale jednak niełatwo tam wjechać. Ponadto jest niebezpiecznie z różnych powodów (mnóstwo wypadków drogowych i wypadków ogółem, zamachy separatystów, duża przestępczość) plus to kraj zacofany w stosunku do nas. W dodatku Rosjanie mają bardzo, bardzo różne podejście do Polaków. Poznałem super ludzi stamtąd, ale kilka razy poznałem również niemało niefajnych osób, bardzo negatywnie nastawionych do nas. Kiedyś na pewno tam pojadę, ale Rosja musi się jeszcze ucywilizować.

- USA z powodu m.in. przepisów wizowych. Wcześniej kilku użytkowników forum racjonalizowało sobie (10 lat itp.) płacenie za drugą najdroższą wizę dla Polaka i przechodzenie upokarzającej procedury, ale na przykład ja nie jestem szczególnie majętnym człowiekiem, więc byłby to dla mnie raczej jednorazowy wypad w życiu. Do położonej daleko, odległej kulturowo Japonii dostaniesz się bez problemu, a Wielki Sojusznik Zza Oceanu traktuje mnie jak przybysza drugiej kategorii? Na tę chwilę - podziękuję.

- Arabia Saudyjska i inne miejsca, gdzie prawo szariatu bardzo wyraźnie decyduje o życiu mieszkańców i pobycie turystów u nich.

- Maroko, Egipt, Tunezja i podobne klimaty: nienawidzę traktowania mnie jako chodzący bankomat, a wiadomo, jakby to tam wyglądało. W ogóle nie przemawia do mnie kultura zakupów polegająca na targowaniu się (i zawsze i tak przepłacaniu), ciągłe uciekanie przed nachalnymi sprzedawcami, przewodnikami, oszustami itp. W większości państw regionu jest raczej niebezpiecznie i Europejczycy zamknięci są w nudnych kurortach.

- Połowa Ameryki łacińskiej (Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala, Wenezuela, Haiti). Pomijając odległość i drogie bilety, jest tam zbyt niebezpiecznie. Miałem okazje poznać obywateli tychże krajów i wprost to przyznają: "jest u nas pięknie, raczej tanio i ciepło, ale w zależności od miejsca, grożą Tobie, Europejczykowi: choroby, BARDZO wysoka przestępczość, nierzadko katastrofy naturalne itp".

- Mołdawia: biedne, mało ciekawe, smutne miejsce. Byłem dwukrotnie bardzo blisko granicy, ale wybrałem ostatecznie inne lokalizacje. Tanie wino i specyficzny klimat to za słabe argumenty, szczególnie że to samo + dużo więcej znajdziemy w wielu krajach.

- Znaczna większość "czarnej" Afryki. Konflikty, choroby, niezbyt bezpiecznie, rasizm, traktowanie przybyszów z Europy jak frajerów do dojenia, prawie wszędzie potrzebne wizy, szczepienia, ciężko się dostać.

Zaznaczę, że każdy z powyższych punktów opieram na podstawie wielu przeczytanych relacji, obejrzanych filmów, rozmów z miejscowymi lub bywalcami, itp. Możliwe że stan faktyczny jest diametralnie inny od tego czego się spodziewam, niemniej raczej nie mam zamiaru tego prędko rewidować ;) Jest mnóstwo innych miejsc, co do których mam dużo mniejsze wątpliwości, że mi się spodobają.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 24 Gru 2017 02:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zlo1991 napisał(a):
- Znaczna większość "czarnej" Afryki. Konflikty, choroby, niezbyt bezpiecznie, rasizm, traktowanie przybyszów z Europy jak frajerów do dojenia, prawie wszędzie potrzebne wizy, szczepienia, ciężko się dostać.

Polecam Antarktyde i pozdr. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#185 PostWysłany: 24 Gru 2017 03:23 
Awatar użytkownika

srebrny
zlo1991 napisał(a):

Ufff
Zostaje Ustka i Władysławowo na wyjazdy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#186 PostWysłany: 24 Gru 2017 03:47 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
nie licząc Brazylii i Mołdawii to się z Forumowiczem @zlo1991 zgadzam.
samaki9 lubi ten post.

#187 PostWysłany: 24 Gru 2017 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja się zgadzam z całością opisu kolegi @zło1991 , ale już nie z wnioskami. A już w szczególności takimi typu - nie lubię wizy do US bo mam mało pieniędzy i pojadę tam raz w życiu. Czytam to jako: nie jestem ambitny i z góry wiem ze niczego nie osiągnę. Z takim podejściem to i we Władku będzie słabo, bo parawanów za dużo, i w Zakopanem, bo oscypki maja za mało koziego mleka.
Zostaje wiec tylko Ustka

Więcej optymizmu w nowym roku.
2 ludzi lubi ten post.

#188 PostWysłany: 24 Gru 2017 11:05 

niebieski
Oj, dużo tych "nie chcę, mimo, że nie byłem" ;) . Na szczęście raczej nie mam takiej listy. I też w żadnej mierze nie zgadzam się z powodami, tym bardziej, że nie sprawdzonymi osobiście, więc niekoniecznie realnymi. Raczej mam miejsca, które poznałam (na pewno nie szczegółowo), do których juz nie chce mi się wracać.

Wszędzie, gdzie inaczej, niż codziennie wokół, jest dla mnie ciekawie :)
Pozdrawiam świątecznie!
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 24 Gru 2017 11:26 

@BrunoJ, oscypek robi się z owczego mleka :)

Minął ponad rok, odkąd ułożyłem swoją listę w poście założycielskim tego tematu. Nowa lista (na czerwono nowe pozycje):

1. USA - nie zapłacę za wizę nawet pół dolara.
2. Arabia Saudyjska - żyłem w iluzji, że skoro tak trudno tam wjechać to zapewne chronią w ten sposób swoje skarby. Poczytałem, zasięgnąłem języka i nie... Arabia Saudyjska nieprędko nawet po liberalizacji przepisów wizowych.
3. Francja, UK, Szwecja, Niemcy - z tych samych i dobrze znanych uważnym czytelników moich postów powodów (plus Niemcy z kilku innych - szczegóły w pierwszym poście wątku).
4. Malediwy, Seszele, Karaiby, Palau, Finlandia - myślę, że będę się tam nudził.
5. Katar - zobaczyłem Doha w czasie długiej przesiadki. Raz jeden, przy okazji, to nawet niezły pomysł, ale argumentów by tam wrócić nie znajduję.
6. Kraje, w których trzeba wypożyczyć auto żeby coś sensownie zdziałać.

Dwa kraje wypadły, oto one:
1. Maroko - Maroko oddaliło się od końca mojej podróżniczej listy. Dalej jest dość daleko, ale w związku z tym, że nie ciągnie mnie do Afryki Środkowej, ani Afryki Południowej (RPA, Namibia), a dobrze się czuję w krajach arabskich, to Maroko awansowało.
2. Bułgaria - przemyślałem temat Bułgarii i myślę, że poprzednio pospieszyłem się z umieszczeniem jej na liście.
 PM off
zlo1991 lubi ten post.

#190 PostWysłany: 24 Gru 2017 11:48 

Zbanowany
niebieski
Prawie każdy kraj ma swoja indywidualna specyfikę i dlatego marzę o poznaniu wszystkich. Oczywiście pobyty dłuższe więc raczej dalej pozostanie to w sferze...marzeń :P :P :P
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#191 PostWysłany: 24 Gru 2017 12:29 

niebieski
Z mojej strony, bo jak zwykle uwielbiam nie do końca konkretne tematy: ;)

W zasadzie dwa takie miejsca:
* Nowy Jork- to chyba wie już każdy ;) Z całą paletą swoich ekhm ekhm obiektywnych zalet, miasto jest po prostu przereklamowane w typowo amerykańskim, marketingowym, stylu i to chyba główny zarzut. Aspiruje do cech, których absolutnie nie ma.

* Paryż- Chyba "jak wyżej". Zobaczyć na pewno warto, żeby wyrobić sobie opinię. Chyba- w odróżnieniu od NYC- w opinii n/t Paryża nie jestem osamotniony. Na dobrą sprawę, powód podobny do NYC. Miasto zakochanych? Miasto romantyczne? Światowa stolica turystyki? A rzeczywistość skrzeczy...

Oprócz tego: Co Wy kurde macie do tej wizy amerykańskiej?

Mieszać typową politykę (i politykę "administracyjną") z walorami turystycznymi i np. tym, jacy są ludzie (a są bardzo fajni) no i tym, czy warto gdzieś jechać?
Cena wizy to po prostu jeden z kosztów "praktycznych". Do innych krajów trzeba np. się zaszczepić. Jeszcze gdzie indziej ceny biletów są droższe.

Czemu nie traktujecie tego w ten sposób? Wiza turystyczna to jak najbardziej normalna sprawa i absolutnie nie decyduje o tym, czy ktoś jest mile widziany. W USA jesteście bardzo mile widziani.
O wymogach wizowych decyduje jeszcze- o dziwo, w dzisiejszych czasach- w miarę spójna polityka wizowa i konkretne liczby.
Nie nasza wina ale tez nie wina Amerykanów, że nasi rodacy tak a nie inaczej traktują prawo innego kraju, który akurat ma tę przypadłość i jest po prostu praworządny, plus ma tę przypadłość, że lubi się w nim zostawać dłużej ;)
A koszty- no cóż. kto wart, ten się ceni ;) Poważnie, to też element polityki wizowej właśnie.

---
Wesołych wszystkim!!!
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 24 Gru 2017 12:52 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
USA-poki nie zniosa wiz to nie wybieram sie.......zdaje sie ze poczekam ladnych kilka lat.

koszt wizy jest zbyt wysoki. za moja rodzine z dojazdem 3000zl -za to mam juz 2 bilety do Azji

Ostatnio edytowany przez Kian, 24 Gru 2017 12:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 24 Gru 2017 12:54 

Demokratyczna Republika Kongo oraz Republika Środkowoafrykańska - poki nie zniosą wiz to nie wybieram się. :evil:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#194 PostWysłany: 24 Gru 2017 12:58 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
tez nie zartuja z cena do Kongo
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 24 Gru 2017 14:08 

becek napisał(a):
Ufff
Zostaje Ustka i Władysławowo na wyjazdy

Nie masz racji. Jest jeszcze Giżycko, Zakopane, Ciechocinek :)))

A poważniej. Istnieją setki, jeśli nie tysiące ciekawszych miejsc, do których mnie bardziej ciągnie. To tylko moja własna opinia, być może innych forumowiczów ciągnie do Mołdawii czy Paryża, mnie nie musi.

BrunoJ napisał(a):
Ja się zgadzam z całością opisu kolegi @zło1991 , ale już nie z wnioskami. A już w szczególności takimi typu - nie lubię wizy do US bo mam mało pieniędzy i pojadę tam raz w życiu. Czytam to jako: nie jestem ambitny i z góry wiem ze niczego nie osiągnę. Z takim podejściem to i we Władku będzie słabo, bo parawanów za dużo, i w Zakopanem, bo oscypki maja za mało koziego mleka.
Zostaje wiec tylko Ustka .

Dziwna interpretacja, darujmy sobie argumenty ad personam. Piszę z mojej perspektywy w tym momencie . Być może za 15 lat Arabia zniesie prawo szariatu i będzie rajem dla turystów, Polacy będą mogli wjeżdżać do USA jak do siebie, a ja będę zarabiał kilkukrotność średniej krajowej, ale w tej chwili tak nie jest, więc nie gdybam, tylko piszę z mojej dzisiejszej perspektywy ;)

Astarloa12 napisał(a):
@zło1991 Zacofanie Rosji w stosunku do nas widać gołym okiem :D
Proponuję najpierw trochę pogooglować, a potem wyciągać pochopne wnioski.

Piszę o Rosji, a nie o państwie w państwie, jakim jest Moskwa ;) Twoim googlowym sposobem i wybiórczym dobieraniem zdjęć każde państwo można przedstawić jako potęgę i bogactwo/
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 24 Gru 2017 14:34 
Awatar użytkownika

Loty: 142
Kilometry: 176 028
niebieski
@zlo1991 Pytanie za 100 punktów byłeś w ogóle w Rosji? Takim sposobem (nie byłem ale i tak mi się nie spodoba) część mieszkańców Europy zachodniej dalej uważa nas za kraj złodziei samochodów (vide niemieckie reklamy Media Markt).
PS. Dużo tam mają państw w państwie :D

Załączniki:
1280px-Grand_Cascade_of_Peterhof_01.jpg
1280px-Grand_Cascade_of_Peterhof_01.jpg [ 394.98 KiB | Obejrzany 1163 razy ]
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#197 PostWysłany: 24 Gru 2017 14:49 

srebrny
zlo1991 napisał(a):
.

bez przesady, wize dostaniesz po 30 sekundach rozmowy, nic nie widzialem upokarzajacego w tej procedurze.
wiza USA przydaje sie przy okazji przesiadek w USA do Ameryki Poludniowej i Srodkowej.
zlo1991 napisał(a):

e tam z ta Kolumbia to przesadasz, wystarczy doswiadczenia i uwazanie na siebie. piekny kraj, polecam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#198 PostWysłany: 24 Gru 2017 15:09 

Astarloa12 napisał(a):
@zlo1991 Pytanie za 100 punktów byłeś w ogóle w Rosji? Takim sposobem (nie byłem ale i tak mi się nie spodoba) część mieszkańców Europy zachodniej dalej uważa nas za kraj złodziei samochodów (vide niemieckie reklamy Media Markt).
PS. Dużo tam mają państw w państwie :D

Nie zrozumiałeś co wcześniej napisałem ;) Nie da się zaprzeczyć, że Rosja to ogromny, ciekawy i różnorodny kraj, to jest truizm. Możesz wrzucać kolejne zdjęcia, ale to i tak nie zmieni faktu, że niestety Rosja jest w trochę innym miejscu mentalnie i cywilizacyjnie niż nasza część Europy. Poznałem wielu Rosjan, mam za sobą sporo rozmów z osobami które tam mieszkały, czytałem sporo relacji, więc uważam to za w miarę miarodajne. Na razie - podziękuję.

michcioj napisał(a):
bez przesady, wize dostaniesz po 30 sekundach rozmowy, nic nie widzialem upokarzajacego w tej procedurze.
wiza USA przydaje sie przy okazji przesiadek w USA do Ameryki Poludniowej i Srodkowej.

Jeśli ta rozmowa trwa 30 sekund, to jaki ona ma sens? Wolę pojechać gdzieś, gdzie nie muszę wcześniej tracić czasu na wizy, promesy, dokumenty, płacić kilkaset pln i jechać kilkaset kilometrów na 30 sekundową rozmowę :)

michcioj napisał(a):
e tam z ta Kolumbia to przesadasz, wystarczy doswiadczenia i uwazanie na siebie. piekny kraj, polecam.

Jeśli będzie więcej takich opinii i pojawia się relacje z udanego i bezpiecznego pobytu w Kolumbii, to oczywiście zmienię zdanie ;) Kraj duży i piękny, z tym nie da się dyskutować.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 24 Gru 2017 15:31 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
To sobie panowie podyskutowaliście.
Mnie to przypomina słynną frazę z "Chłopaki nie płaczą":
"- No, więc posłuchaj mnie teraz uważnie, Bolek. Byłeś w Stanach?
- Nie.
- No właśnie, a ja... znam kogoś, kto był i opowiedział mi to i owo."

I ma się w Waszym przypadku zarówno do Rosji jak i Górnego Sląska.
Bo Rosja to kraj kontrastów w którym bardzo widać różnice w zamożności społeczeństwa. W samej Moskwie jeżdżą wypaśne limuzyny pomiędzy starymi Moskwiczami i Wołgami.
Centrum piękne, ale obrzeża straszne z blokowiskami, w których okna zatyka się dyktą.
Astarloa12 napisał(a):
Gwarantuję Ci, że na Górnym Śląsku znalazłoby się co najmniej parę takich miejsc gdzie złapałbyś się za głowę :D

Nawet w Sosnowcu już tak nie ma. :D
Bezrobocie jest prawie zerowe, a gdziekolwiek, nawet w takim Będzinie czy Siemianowicach, to jak się pojawi taka rudera, to jest na celowniku deweloperów i po kilku miesiącach, rzadziej latach powstaje tam nowy, piękny budynek.

A Kolumbię polecam. W stolicy bezpiecznie, mnóstwo policji, piękna Cartagena z świetnym karaibskim klimatem. Tylko Zipaquria to moim zdaniem strata czasu. Wieliczka ciekawsza i piękniejsza.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 24 Gru 2017 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja lista wygląda następująco:
Niemcy - bo nie ma tam nic co chciałbym zobaczyć, nie licząc może dekadenckiej i cukierkowej Bawarii (mój znajomy spędza tam często święta i zachwala przy każdej okazji) ale nie dałem się jeszcze przekonać

Francja - bo niebezpiecznie, bo trzeba mówić po francusku. Jednak kiedy te problemy w ciągu najbliższej dekady, może dwóch zostaną zapewne w sposób naturalny rozwiązane, wtedy czemu nie. Jako turysta, będę mógł się tam, wreszcie poczuć równie bezpiecznie jak nie przymierzając w Iranie, chętnie wówczas wybiorę się na północny - zachód tego kraju w postaci Bretonii i Normandii

Anglia (nie mylić z Irlandią i Irlandią Pn.) - bo niebezpiecznie i nie ma tam nic co chciałbym zobaczyć, nie licząc mekki historyków wojskowości czyli Brytish War Museum. Mają tam niemalże wszystko i to w większości w oryginałach a nie jakieś tam wierne repliki. Widać, że Anglicy od zawsze piastowali rolę podpalacza Świata

Szwecja - jak wyżej, tylko gorzej z bezpieczeństwem i nie mają tak fajnego muzeum

Ameryka Południowa - bo nigdy jakoś mnie tam nie ciągnęło, niby ładna przyroda (bo Patagonia, bo Andy, bo Dżungla) i parę innych zachwalanych rzeczy ale jakoś nie mogę się przekonać (nie mówię nie, ale to raczej tak przy okazji jakiegoś stopoveru czy innych tanich biletów)

Indie - bo wszechobecny brud i nie odpowiada mi rola żywego bankomatu

@Don_Bartoss, co do Finlandii to może zmienisz zdanie, bo są świetne trasy trekkingowe na Półwyspie Kolskim w Laponii ( broń Boże, nie kojarzyć z tą marną, odpustową i protestancką podróbką biskupa Miry) oraz Dziki Obszar Vatsari.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 363 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości