Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#981 PostWysłany: 01 Wrz 2021 09:30 

niebieski
kiimi napisał(a):
W praktyce max. połowa ludzi nosi maski na dworze. Ja nie noszę i nikt mi jeszcze uwagi nie zwrócił.

ale policja już się wzięła za wystawianie mandatów tym bez maseczek.. :(
tu np. widać od połowy filmu
https://www.ilmessaggero.it/video/crona ... 65314.html
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#982 PostWysłany: 01 Wrz 2021 13:12 

a są może jakieś informacje na temat ewentualnego przejścia Sycylii na pomarańczową strefę? Czy dużo jeszcze brakuje?
 Profil Relacje PM off  

#983 PostWysłany: 01 Wrz 2021 14:06 

niebieski
eneedue napisał(a):
a są może jakieś informacje na temat ewentualnego przejścia Sycylii na pomarańczową strefę? Czy dużo jeszcze brakuje?

w kilku gminach na Sycylii już jest na pomarańczowo.. włoskie media piszą że cała Sycylia pomarańczowa prawdopodobnie za 2 tygodnie...
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#984 PostWysłany: 01 Wrz 2021 15:03 

niebieski
W każdy poniedziałek wchodzą decyzje odnośnie sytuacji, najbardziej zagrożona była jeszcze dwa tygodnie temu Toskania, a teraz okazuje się że Sycylia, więc jest to dynamiczne.
Póki co wszystkie regiony w strefie białej, tylko Sycylia w żółtej.
https://www.salute.gov.it/portale/nuovo ... menu=vuoto
 Profil Relacje PM off  

#985 PostWysłany: 01 Wrz 2021 20:32 

Macie może informacje z pierwszej ręki jak te obostrzenia na Sycylii wyglądają w praktyce?
Na ile to wpływa na klimat wyspy, życie wieczorne, ogólnie pojętą swobodę. Rozumiem, że gdzieś na skwerze w większym miasteczku policja potrafi wypisać mandaty :) Ale Wiem też, że to co w mediach to jedno, to co na miejscu to często zupełnie inna bajka. Planowałem lecieć w przyszłym tygodniu, trochę się waham..

@kiimi jesteś może jeszcze?
 Profil Relacje PM off  

#986 PostWysłany: 01 Wrz 2021 22:00 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Zaraz wylatuję, ale:
1. Dziś w Palermo chodziłam bez maski, przechodziłam koło policji - pełna olewka . W tramwaju nawet nie wszyscy mieli maski..
2. Wczoraj w Cefalu - też nie nosiłam maski, nikt nie zwracał uwagi. Mało kto tam nosił, jakieś babcie i dziadki lokalne raczej.
3. Przedwczoraj w Termini Imerese był jakiś publiczny pokaz mody na placu, sporo ludzi miało maski, bo jednak był tłum, ale część ludzi (w tym ja ) nie miała i służby nie zwracały uwagi. W ciągu dnia w miastach Bagheria i Porticello swobodnie bez masek , upominali tylko w barze przy dojściu do stolika.

Z kolei gadałam przed chwilą z jakimiś dziewczynami z Polski i mówiły, że w poniedziałek w Cefalu policja upomila ludzi.

Jak mam sama ocenić to wg mnie nosi kto chce. Życie nocne normalne poza dyskotekami - w piątek policja rozpędziła swobodna zabawę taneczną na placu , ale w czwartek się odbyła ;)
Knajpy działają normalnie.
wojtekf93 lubi ten post.

#987 PostWysłany: 04 Wrz 2021 17:16 

niebieski
Dzień dobry, jak to jest obecnie we Włoszech (Watykan i Rzym) - bo o ile dla osób w pełni zaszczepionych rozumiem, że nie ma problemu z wjazdem/wyjazdem oraz pobytem, to z tego co czytam odnośnie dzieci poniżej lat 12 na stronie MZS brzmi to... dwuznacznie? :shock:
Z jednej strony piszą, że są zwolnione z obowiązku testu dzieci poniżej lat 12 - ale że niby "dotyczy krajowego programu szczepień".
A w innym miejscu, że "zwolnione z testu są dzieci poniżej lat 6".

Byłem ostatnio w Austrii, Chorwacji i Hiszpanii - i wszędzie dla dzieciaków poniżej lat 12, jak rodzice byli zaszczepieni, to nie było żadnych obostrzeń. We Włoszech jest inaczej...?
 Profil Relacje PM off  

#988 PostWysłany: 04 Wrz 2021 17:52 

złoty
IMO >6 lat test na przylocie wymagany , a do 12 lat nie muszą mieć green pass by wejść do knajpy, muzeum etc.

Ale gdyby ktoś potwiedził z autopsji byłoby miło :) Też niedługo lecę z dzieciakami na weekend i nie bardzo mam ochotę na robienie tych testów.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#989 PostWysłany: 04 Wrz 2021 18:25 

niebieski
Ja podobnie - a nawet nie mam zbytniej ochoty lecieć, jak znowu się mam bawić w testy.
Jakoś tak naiwnie myślałem, że w całej UE jest/będzie podobnie dla zaszczepionych plus brak wymogu testu dla dzieci poniżej 12 lat z rodzicami zaszczepionymi. Naiwnie... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#990 PostWysłany: 04 Wrz 2021 19:02 

niebieski
Bo testy zabijają podróże. Paszporty covidowe, dodatkowe kontrole czy PLF-y to upierdliwość, ale jakoś tam da się zaakceptować. Ciągłego testowania moim zdaniem niespecjalnie, a już dla rodziny to koszmar jak któreś dziecko złapie pozytywa :roll: Areszt domowy ;) Szkoda, że tego nie przemyślano do końca zostawiając decyzję poszczególnym krajom.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#991 PostWysłany: 05 Wrz 2021 20:47 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
jasiub napisał(a):
IMO >6 lat test na przylocie wymagany , a do 12 lat nie muszą mieć green pass by wejść do knajpy, muzeum etc.

Ale gdyby ktoś potwiedził z autopsji byłoby miło :) Też niedługo lecę z dzieciakami na weekend i nie bardzo mam ochotę na robienie tych testów.

Generalnie nikt tych testow nie sprawdza, we Włoszech na przylotach pełna olewka.
W Polsce na wylocie - z kilkoma osobami z forum pisalem co byli ostatnio w Bergamo , i sam z autopsji sprawdzilem tydzień temu - nikt nawet o test nie zapytał. Lecialem z 7 i 10 latką ;) osobiscie zaryzykowałem i nie robiłem testów. Bylem wczesniej na lotnisku , by w razie wypadku zrobić szybki test przed wylotem ;)
 Profil Relacje PM off
jasiub uważa post za pomocny.

#992 PostWysłany: 05 Wrz 2021 21:23 

niebieski
Ja natomiast jak wracałem w czerwcu z Alicante, to na lotnisku w PL udało mi się papierowym wydrukiem paszportu covidowego "przekonać" pogranicznika, że moje dzieci są zaszczepione. A były zaszczepione tylko 1 dawką. I to pisało w tymże paszporcie - ale nie zwrócił uwagi. Udało się.

Ale nikogo nie przekonuję i nie namawiam, że "mi się udało, to innym też".
I lepiej na to nie liczyć. Uda się - to fajnie, szczególnie jak nie ma nic do stracenia.
Ale martwić się jeszcze przed wyjazdem czy się uda, czy nie - sorry. Mam 5-osobową rodzinę i firmę - i przed wyjazdem mam sporo więcej na głowie, żeby sobie jeszcze "na własne życzenie" wsadzać problem pt.: "a może się uda...".
Lubisz - to tak rób.
Ja tak nie lubię - i robię tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia. ;)
 Profil Relacje PM off  

#993 PostWysłany: 05 Wrz 2021 21:30 

niebieski
Jak ktoś lubi dreszczyk emocji czy się uda czy nie to dlaczego nie :)
Ostatnio w Bergamo z lotniska para z Polski jechała bez biletów autobusem z lotniska i płaciła karę po 77 euro od osoby, a pewnie wielu na gapę przejechało.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#994 PostWysłany: 06 Wrz 2021 19:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Żadne testy dla dzieci poniżej 12 roku życia nie były wymagane oraz nikt niczego nie sprawdzał.

#995 PostWysłany: 06 Wrz 2021 19:51 

złoty
@RKS1926 Testy dla dzieci > 6 lat są wymagane, co najwyżej nikt ich nie sprawdzi.
Po przylocie do Katanii, wyrywkowo co niektórych kierują na testy i posiadanie własnego testu/ paszportu COVID'owego nic nie zmieniał.
Testy dla dzieci są teraz za darmo, więc nie wiem czemu macie z tym problem?
 Profil Relacje PM off  

#996 PostWysłany: 06 Wrz 2021 20:07 

niebieski
Gdzie są za darmo? I gdzie jest to oficjalnie zakomunikowane?
Na wszystkich lotniskach we Włoszech czy tylko na Sycylii?
 Profil Relacje PM off  

#997 PostWysłany: 06 Wrz 2021 20:12 

złoty
Testy za darmo dla dzieci są w Polsce:
https://www.gov.pl/web/gov/zapisz-dziecko-na-test-na-koronawirusa-przed-wyjazdem-zagranicznym

Trzeba uważać, na to, że PCR ma ważność we Włoszech, jak i w PL, tylko 48h. Z tego powodu syna testowałem dwa razy, dwa dni pod rząd.

Obowiązek testowania dzieci >6 lat jest zakomunikowany tu: https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto&tab=3
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#998 PostWysłany: 07 Wrz 2021 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Koszt takiego testu z tłumaczeniem to 85 zł a nie za darmo ...
sanchopan uważa post za pomocny.

#999 PostWysłany: 07 Wrz 2021 10:33 

niebieski
...no to czemu gość pisze, że "za darmo"? Normalnie, szkoda słów. :shock: :shock:
Ja też mogę "usługę" zrobić "za darmo" - koszt dojazdu 100 zł/1 km. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#1000 PostWysłany: 07 Wrz 2021 10:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
O jakim wy tłumaczeniu piszecie? Przecież te wyniki dostaje się od razu w jęz. polskim i angielskim - coś się zmieniło?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość