Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#921 PostWysłany: 06 Sie 2021 09:08 

Przepraszam za może banalne pytanie - ale wolę się upewnić. Czy mając Unijny Certyfikat Covid (np w aplikacji mObywatel) będę musiał coś jeszcze wyrabiać czy jest to równoznaczne z Green Pass?
 Profil Relacje PM off  

Zimowa wycieczka do Włoch 🇮🇹🍕 Loty + 3 noce w Sorrento za 789 PLN 🍝 Zimowa wycieczka do Włoch 🇮🇹🍕 Loty + 3 noce w Sorrento za 789 PLN 🍝
Leć Lufthansą na Korsykę z Polski od 586 PLN😎😍Terminy także na majówkę❗😲 Leć Lufthansą na Korsykę z Polski od 586 PLN😎😍Terminy także na majówkę❗😲
#922 PostWysłany: 06 Sie 2021 09:23 

srebrny
To wystarczy.Jeszcze tylko formularz lokalizacyjny będzie trzeba wypełnić.
 Profil Relacje PM off  

#923 PostWysłany: 06 Sie 2021 12:18 

niebieski
Czy to jest ten wielostronicowy elaborat ze strony Ryanaira ??? Doszłam do 4 strony i wyświetlaja się kolejne pola na czerwono, których po prostu nie rozumiem :( . Lecę na Sardynię.
 Profil Relacje PM off  

#924 PostWysłany: 06 Sie 2021 12:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
https://r.pl/do-pobrania/dokumenty/wyty ... amolot.pdf
oraz
https://www.esteri.it/mae/resource/doc/ ... labile.pdf
@ewaolivka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#925 PostWysłany: 06 Sie 2021 12:57 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Od strony ilości zachorowań robi się mało ciekawie, jak będzie tak rosło szybko to można spodziewać się za tydzień max dwa ponownie jakiś obostrzeń.
Od jutra we Włoszech zaczyna obowiązywać wymóg okazywania przepustki Covid-19 przy wejściu do lokali gastronomicznych w zamkniętych pomieszczeniach, kin, teatrów i innych placówek kultury, muzeów, zabytków, na basen, do siłowni, ośrodków fitness, term, parków rozrywki, na imprezy targowe, zjazdy i konferencje.
Wiem, że to dopiero od dzisiaj, ale może ktoś szybko będzie miał jakieś doświadczenia (planuję kilkuosobowy wyjazd samochodem).
Jak dokładnie będzie egzekwowany ten wymóg posiadania przepustki coeidowej? Czy faktycznie na wejściu, ktoś to będzie sprawdzał?
Byłem w połowie lipca i mam wrażenie, że w stosunku do roku ubiegłego było pewne rozluźnienie.
Czy wyrywkowo będzie to sprawdzane?
I teraz lista miejsc. Wnętrza barów, restauracji - rozumiem. Placówki kultury? Czy zabytkowy kościół to już placówka kultury? Czy dopiero, jak przy kościele jest muzeum?
 Profil Relacje PM off  

#926 PostWysłany: 06 Sie 2021 13:06 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Zaszczep się i nie będziesz miał dylematów.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#927 PostWysłany: 06 Sie 2021 13:50 

Dzięki za dobrą radę. Nie o mnie akurat chodzi. Ja się zaszczepiłem. Liczę, że ktoś się jednak pochwali swoim doświadczeniem w kwestii, o którą pytam.
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#928 PostWysłany: 06 Sie 2021 14:01 

niebieski
jsiewko napisał(a):
Wiem, że to dopiero od dzisiaj, ale może ktoś szybko będzie miał jakieś doświadczenia (planuję kilkuosobowy wyjazd samochodem).
Jak dokładnie będzie egzekwowany ten wymóg posiadania przepustki coeidowej? Czy faktycznie na wejściu, ktoś to będzie sprawdzał?
Byłem w połowie lipca i mam wrażenie, że w stosunku do roku ubiegłego było pewne rozluźnienie.
I teraz lista miejsc. Wnętrza barów, restauracji - rozumiem. Placówki kultury? Czy zabytkowy kościół to już placówka kultury? Czy dopiero, jak przy kościele jest muzeum?

Wydaje się skomplikowane ale przecież chyba każdy wyjeżdzający zagranicę myślał o tym żeby sie zaszczepić ( od 2 miesięcy nie ma żadnych problemów z dostępem do szczepionek ), więc jaki problem z pokazaniem QR z mObywatel jeśli ktoś gdzies będzie potrzebował ?

Ja bardziej się obawiam żeby nie zwiększali restrykcji, jakiś lokalnych stref zamknięć, godziny policyjne, no i to o czym zapominamy czyli możliwość zakażenia się, i nie chodzi o to że zepsujemy sobie wyjazd tylko chodzi o własne zdrowie, a to wielu umyka jak groźnym jest covid-19.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#929 PostWysłany: 06 Sie 2021 14:16 

niebieski
@jsiewko Jakich oczekujesz doświadczeń, skoro regulacje zaczynają dziś wprowadzać? Poza tym nie siejcie paniki, co to będzie. Aktualnie całe Włochy są zdaje się w białej strefie (ostatnio gdzieś mi to mignęło) i mimo lokalnych niewielkich wzrostów nic się nie dzieje. Co będzie to się okaże, może polityka paszportu covidowego się sprawdzi i nie będzie innych obostrzeń?

Ps. Rozbawiło mnie, że do środka restauracji będzie wymagane okazanie paszportu covidowego, ale nie dotyczy to wypicia kawy przy barze :lol: No i jak nie lubić Włoch? :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#930 PostWysłany: 06 Sie 2021 14:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Znajomy pisał, że weszli do knajpy policjanci i sprawdzali wszystkim gościom dokumenty covidowe. Kto nie miał - ten out.
8 ludzi lubi ten post.

#931 PostWysłany: 07 Sie 2021 13:32 

Japonka76 napisał(a):
Znajomy pisał, że weszli do knajpy policjanci i sprawdzali wszystkim gościom dokumenty covidowe. Kto nie miał - ten out.
No i o takie właśnie doświadczenia pytałem
 Profil Relacje PM off  

#932 PostWysłany: 07 Sie 2021 14:02 

platynowy
Bolonia dzisiaj - siadając w środku obsługa pyta się czy mamy certyfikat, ale nie sprawdza.

Ciekawostką jest salonik na lotnisku w Bolonii - nie sprawdza certyfikatów, za to od dzisiaj teoretycznie serwują jedzenie i picie tylko przy barze :lol: w praktyce oczywiście każdy sobie bierze z baru i je przy stoliku :P

Załączniki:
PXL_20210807_115336330.jpeg
PXL_20210807_115336330.jpeg [ 76.88 KiB | Obejrzany 1214 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#933 PostWysłany: 08 Sie 2021 22:30 

Loty: 70
Kilometry: 143 287
Lot WAW - FCO, dzisiaj - zwykłe karty pokladowe z apki WIZZ, prosto do gate'u, żadnych dPLF, żadnych certyfikatow nikt nie sprawdzał.

Gdyby nie te maseczki, byłoby normalnie, jak kiedyś...
 Profil Relacje PM off  

#934 PostWysłany: 09 Sie 2021 02:12 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 1 219 297
Do Wloch nie sorawdza sie juz dokumentow covid

#935 PostWysłany: 09 Sie 2021 06:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wejscie do saloniku w Bergamo po okazaniu covid passa.
Skanowanie kodu QR blyskawiczne i zapraszamy :)
 Profil Relacje PM off  

#936 PostWysłany: 09 Sie 2021 07:45 

niebieski
WMI-BGY-WMI - w Modlinie przed przejściem do security pytanie dokąd lecimy bez sprawdzania czegokolwiek. Przy bramce tylko karta pokładowa, po raz kolejny bez sprawdzania ID. Po wylądowaniu w Bergamo prosto do wyjścia. We Włoszech maski w pomieszczeniach, na zewnątrz pojedyńcze osoby. Ostatniego dnia pobytu wprowadzono te nowe przepisy o czym się dowiedziałem gdy w trakcie lekkiego przepakowywania plecaka w sklepie po zakpupach pani poprosiła o opuszczenie sklepu. Na lotnisku w Bergamo zero pytań o cokolwiek, jak przed pandemią. Formlarzy lokalizacyjnych nikt nie sprawdzał ani w PL ani w ITA. Po wylądowaniu w WMI sprawdzanie dokumentów COVIDowych, co ewidentnie zaskoczyło sporo osób.
 Profil Relacje PM off  

#937 PostWysłany: 09 Sie 2021 08:00 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
jsiewko napisał(a):
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Od strony ilości zachorowań robi się mało ciekawie, jak będzie tak rosło szybko to można spodziewać się za tydzień max dwa ponownie jakiś obostrzeń.
Od jutra we Włoszech zaczyna obowiązywać wymóg okazywania przepustki Covid-19 przy wejściu do lokali gastronomicznych w zamkniętych pomieszczeniach, kin, teatrów i innych placówek kultury, muzeów, zabytków, na basen, do siłowni, ośrodków fitness, term, parków rozrywki, na imprezy targowe, zjazdy i konferencje.

Wczoraj wróciliśmy autem. Przed wyjazdem wypełniłam formularz lokalizacyjny i przygotowałam dokumenty covidowe (w tym 2 testy dla dzieciaków). Nie sprawdzano nas nigdzie, aczkolwiek należy się liczyć z wyrywkowymi kontrolami przy tranzycie.
Wyjeżdżając - 7 sierpnia były masowe testy covidowe dla turystów, w wiadomościach również były informacje o zmiananach we Włoszech (byliśmy na północy, w prowincji Venetto, nad morzem). Z tego co mi wiadomo nie bedzie można wejść nawet do sklepu bez zaświadczenia. Jak będzie to wymagane - nie wiem, ale bez szczepienia bym nie jechała.
 Profil Relacje PM off  

#938 PostWysłany: 09 Sie 2021 10:01 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
No to dodam i ja, wczoraj zwiedzanie Mediolanu, muzea, restauracje, katedra itd. Green passow wymagaja w wyżej wymienionych miejscach, skanuja kod telefonami, na 5 skanow tylko w 1 miejscu muzeum u Sforzow sprawdzali qr z ID, pozostalem miejsca tylko skan. W restauracjach na zewnatrz mozna siedziec bez GP, a wewnatrz trzeba miec. Nie widzialem zadnych kontroli ze strony policji. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#939 PostWysłany: 09 Sie 2021 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
esposa napisał(a):
Wczoraj wróciliśmy autem. Przed wyjazdem wypełniłam formularz lokalizacyjny i przygotowałam dokumenty covidowe (w tym 2 testy dla dzieciaków). Nie sprawdzano nas nigdzie, aczkolwiek należy się liczyć z wyrywkowymi kontrolami przy tranzycie.
Wyjeżdżając - 7 sierpnia były masowe testy covidowe dla turystów, w wiadomościach również były informacje o zmiananach we Włoszech (byliśmy na północy, w prowincji Venetto, nad morzem). Z tego co mi wiadomo nie bedzie można wejść nawet do sklepu bez zaświadczenia. Jak będzie to wymagane - nie wiem, ale bez szczepienia bym nie jechała.

Robia testy na wyjezdzie samochodem z kraju? Jaki jest tego cel i na ktorej granicy? Myslalam, zeby przemknac sie ze Szwajcarii po przeleczy, pod warunkiem oczywiscie, ze do wrzesnia wszystko sie nie sypnie i nie bedzie gorzej.

#940 PostWysłany: 15 Sie 2021 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
Aga_podrozniczka napisał(a):
[
Robia testy na wyjezdzie samochodem z kraju? Jaki jest tego cel i na ktorej granicy? Myslalam, zeby przemknac sie ze Szwajcarii po przeleczy, pod warunkiem oczywiscie, ze do wrzesnia wszystko sie nie sypnie i nie bedzie gorzej.

Jak wracaliśmy nie kontrowali nas na żadnej z granic (Włochy/Austria, Austra/Czechy, Czechy/Polska). Nie wiem czy nadal tak jest.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości