Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1001 PostWysłany: 07 Wrz 2021 23:22 

złoty
sanchopan napisał(a):
...no to czemu gość pisze, że "za darmo"? Normalnie, szkoda słów. :shock: :shock:
Ja też mogę "usługę" zrobić "za darmo" - koszt dojazdu 100 zł/1 km. :roll:

Czyli jedna osoba wraz z ładnie wyszczególnionymi źródłami przedstawia Ci jakąś informację, druga ją neguje bez żadnego źródła, więc mając dwie sprzeczne informacje zaczynasz jechać po tej pierwszej pisząc o "gościu na którego szkoda słów". Chłopie, jak Ty prowadzisz tę firmę z takim poziomem weryfikacji informacji? Przeszło Ci przez myśl, żeby poświęcić 30 sekund na wygooglowanie tego?

A @RKS1926 napisz może skąd ta informacja, poprzyj to czymś, bo na podstawie moich doświadczeń po prostu piszesz bzdury.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#1002 PostWysłany: 08 Wrz 2021 05:30 

złoty
RKS1926 napisał(a):
Koszt takiego testu z tłumaczeniem to 85 zł a nie za darmo ...

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Test jest za darmo i na IKP jest do pobrania europejski certyfikat w jęz. angielskim, z tym, że jest ważny we Włoszech tylko 48 godzin.

sanchopan napisał(a):
...no to czemu gość pisze, że "za darmo"? Normalnie, szkoda słów. :shock: :shock:
Ja też mogę "usługę" zrobić "za darmo" - koszt dojazdu 100 zł/1 km. :roll:

Bo gość sprawdził to na własnej skórze.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#1003 PostWysłany: 08 Wrz 2021 10:52 

Loty: 9
Kilometry: 9 737
Wróciłem właśnie z Sycylii, gdzie od poniedziałku obowiązuje strefa żólta, czyli obowiązkowe maseczki na zewnątrz. Obowiązuje tylko w teorii, bowiem nikt ich prawie nie nosi (może z 10% osób na zewnątrz), w tym również policja. W miejscach zamkniętych raczej każdy nosi maseczkę.
Przy wejściach do restauracji i zabytków sprawdzany jest green pass.
 Profil Relacje PM off  

#1004 PostWysłany: 09 Wrz 2021 10:28 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 09 Wrz 2021 10:23 --

Test w języku polskim koszt 58 zł, koszt testu z tłumaczeniem - 85 zł. Czego nie rozumiesz ?

-- 09 Wrz 2021 10:28 --

Kashpir napisał(a):
O jakim wy tłumaczeniu piszecie? Przecież te wyniki dostaje się od razu w jęz. polskim i angielskim - coś się zmieniło?

Jak zapłacisz w laboratorium za test z tłumaczeniem 85 zł to dostaniesz wynik za pół godziny.
Jak zapytałem o możliwość darmowego testu ( w dwóch laboratoriach ) to mnie wyśmiali.
Jest napisana stała cena na testy antygenowe dla dzieci niezaszczepionych powyżej 12 roku życia.

#1005 PostWysłany: 09 Wrz 2021 10:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
Nie napisałeś, że chodzi ci o antygenowe. Darmowe są RT-PCR.

#1006 PostWysłany: 09 Wrz 2021 10:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Przy wylocie do Włoch potrzebowałem dla dzieci antygenowe.
Pytałem w dwóch miejscach, z tłumaczeniem 85 zł, po powrocie ponownie ale tu był już wybór, z tłumaczeniem 85 zł lub bez tłumaczenia 58 zł.

#1007 PostWysłany: 09 Wrz 2021 18:58 

niebieski
Baakamono napisał(a):
Wróciłem właśnie z Sycylii, gdzie od poniedziałku obowiązuje strefa żólta, czyli obowiązkowe maseczki na zewnątrz. Obowiązuje tylko w teorii, bowiem nikt ich prawie nie nosi (może z 10% osób na zewnątrz), w tym również policja. W miejscach zamkniętych raczej każdy nosi maseczkę.
Przy wejściach do restauracji i zabytków sprawdzany jest green pass.

jakie miasto/miasta?
 Profil Relacje PM off  

#1008 PostWysłany: 09 Wrz 2021 19:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 1 219 297
@harti SERIO ?

#1009 PostWysłany: 09 Wrz 2021 21:29 

niebieski
oskiboski
ale co serio? jestem ciekawy w jakiej miejscowości/miejscowościach jest sytuacja którą kolega opisuje
mam tylko informacje z pierwszej ręki z Katanii, że część osób nosi, część olewa, policja nosi maseczki i często upomina ale nie karze mandatami, na plaży tylko niektórzy mają maseczki..
natomiast we włoskich mediach kilka dni temu pisali, że prezydent Sycylii nakazał władzom lokalnym bardziej to kontrolować, bo inaczej znajdą się w pomarańczowej strefie.. sam wybieram się do Katanii dopiero za miesiąc ale jeśli będą poważne restrykcje i będą przestrzegane to zmieniam lokalizację na Maltę..
tu jest w wersji angielskiej: https://www.italy24news.com/local/177992.html

Ostatnio edytowany przez Abcn 09 Wrz 2021 22:52, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#1010 PostWysłany: 09 Wrz 2021 21:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Si fueris Romae, Romano vivito more. Po prostu rób tak jak inny albo jeszcze lepiej, rób jak prawo każe. To ze kogoś upomnieli nie znaczy ze ciebie też.
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 10 Wrz 2021 01:25 

złoty
RKS1926 napisał(a):
Przy wylocie do Włoch potrzebowałem dla dzieci antygenowe.
Pytałem w dwóch miejscach, z tłumaczeniem 85 zł, po powrocie ponownie ale tu był już wybór, z tłumaczeniem 85 zł lub bez tłumaczenia 58 zł.

Przed wylotem test PCR dla dzieci i certyfikat ważny we Wloszech, jest za darmo jeśli jesteś ubezpieczony w NFZ, masz konto IKP i dzieci są podpięte pod twoje konto.
Po powrocie do Polski dziecko do lat 12tu nie potrzebuje testu o ile leci z zaszczepionym rodzicem. Dziecko > 12 lat test potrzebuje o ile nie chce na kwarantannę i nie jest zaszczepione.

Nic nie trzeba tłumaczyć (no chyba, że zrobisz test we Włoszech, po włosku, na powrót).
 Profil Relacje PM off  

#1012 PostWysłany: 10 Wrz 2021 11:29 

niebieski
OK, to dopytam jeszcze, najlepiej kogoś, kto już przerabiał ten temat:
1) To jest PCR, a nie antygenowy - i bo przeszedłem cały formularz (poza "wyślij") i jakoś jednoznacznie mi się to nie rzuciło w oczy?
2) Gdzie kierują na ten test - w miejscu zamieszkania? Bo też ani słowa o tym...?
3) Wyniki w języku angielskim są również?
4) Po jakim czasie są wyniki czyli z jakim wyprzedzeniem zrobić test dziecku?
5) Rozumiem, że tylko poniżej 12 lat to dotyczy, jeśli starsze mam zaszczepione?
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 10 Wrz 2021 13:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Kashpir napisał(a):
Nie napisałeś, że chodzi ci o antygenowe. Darmowe są RT-PCR.

a czym się one różnią od antygenowych ?
Jak lecieliśmy do Włoch to wyraźnie było napisane - dla dzieci niezaszczepionych, testy antygenowe.

#1014 PostWysłany: 10 Wrz 2021 13:23 

złoty
sanchopan napisał(a):
OK, to dopytam jeszcze, najlepiej kogoś, kto już przerabiał ten temat:

1) To jest PCR, a nie antygenowy - i bo przeszedłem cały formularz (poza "wyślij") i jakoś jednoznacznie mi się to nie rzuciło w oczy?
- Na NFZ jest tylko test PCR i jak najbardziej wystarczy do Włoch - ważność testu 48h od pobrania.

2) Gdzie kierują na ten test - w miejscu zamieszkania? Bo też ani słowa o tym...?
- Jak zarejestrujesz dziecko na test, dostaniesz skierowanie do najbliższej placówki. Jeśli nie będzie ci pasować miejsce i czas to już samemu możesz sobie zmienić.

3) Wyniki w języku angielskim są również?
- Wynik otrzymasz w formie certyfikatu UE (z kodem QR) w jęz. polskim i angielskim.

4) Po jakim czasie są wyniki czyli z jakim wyprzedzeniem zrobić test dziecku?
- chyba standartowo +/- 12h, ale piszą, że do 24h.

5) Rozumiem, że tylko poniżej 12 lat to dotyczy, jeśli starsze mam zaszczepione?
- Tak. Od 6ciu do 12tu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#1015 PostWysłany: 11 Wrz 2021 00:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
Przylot do Treviso - dPLF oczywiście wypełniłem, ale na lotnisku zero kontroli.
Wenecja i Mestre - ok. 25-30% ludzi nosi maseczki na ulicy. W Wenecji sprawdzają certyfikaty covidowe przy wejściu do atrakcji turystycznych i pomiar temperatury. Do wejścia do Campanile na placu św. Marka wymagane maseczki FFP2, ale wydają w pakiecie z biletem. :)
3 ludzi lubi ten post.

#1016 PostWysłany: 11 Wrz 2021 16:32 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
@nilka12 i inni ;)
Znajomi wybierają się do Bari. W grupie cześć szczepiona a cześć nie. Jak to teraz wyglada? Dla tych z Green Passem zero problemów (poza ewentualnym upierdliwym okazywaniem go)? A dla tych bez? Problem z wejściem do knajp ale w ogródkach bez problemu? Jakieś inne potencjalne problemy?
 Profil Relacje PM off  

#1017 PostWysłany: 11 Wrz 2021 18:51 

srebrny
Zielony^ napisał(a):
Jakieś inne potencjalne problemy?

Przy powrocie do PL konieczność testu by nie mieć kwarantanny lub mieć jak będzie + ;)
 Profil Relacje PM off  

#1018 PostWysłany: 11 Wrz 2021 21:43 

niebieski
Zielony^ napisał(a):
@nilka12 i inni ;)
Znajomi wybierają się do Bari. W grupie cześć szczepiona a cześć nie. Jak to teraz wyglada? Dla tych z Green Passem zero problemów (poza ewentualnym upierdliwym okazywaniem go)? A dla tych bez? Problem z wejściem do knajp ale w ogródkach bez problemu? Jakieś inne potencjalne problemy?

Wszystkie atrakcje "pod dachem" wymagają okazania pass, zastanawiają się póki co czy rozszerzać ale wątpię, sytuacja epidemiologiczna jest optymistyczna u nich.
 Profil Relacje PM off  

#1019 PostWysłany: 11 Wrz 2021 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 327 442
niebieski
Zielony^ napisał(a):
@nilka12 i inni ;)
W ogródkach, w hotelach bez problemu. Korzystając z ubikacji w knajpach też nikt nie sprawdzał testu. Uważajcie bo mi na lotnisku w Bolonii kazali okazać test, aby przejść do kontroli (miałem zamiar lecieć do Polski z nieważnym testem (minęło 48h) i w przypadku kontroli ważności testu przez SG poddać się kwarantannie następnie wykonując test w Polsce.) W check-in dopatrzyli się, że test przekroczył ważność o 15 godzin i musiałem robić go na lotnisku, a widać, że włosi lubią się znęcać kręcąc dość długo i głęboko w nosie... Po kilku testach wykonanych wcześniej ten we Włoszech zdecydowanie najgorszy + obawa, że wyjdzie fałszywy wynik pozytywny. Po teście z powrotem do check -in i po sprawdzeniu, że test jest negatywny i ważny wlepili na kartkę z testu zieloną nalepkę którą w domu bym wydrukował w 30 sek :lol:
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#1020 PostWysłany: 12 Wrz 2021 12:00 

niebieski
Czy dla osob ktore musza robic test wystarczy okazac ten certyfikat ktory po tym generuje sie z IKP czy konieczne jest zabranie fizycznego wyniku testu z laboratorium po angielsku?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości