Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1021 PostWysłany: 12 Wrz 2021 12:17 

niebieski
Czy Green Pass jest równoznaczny certyfikatem pobieranym ze strony pacjent.gov?
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹 Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹
Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
#1022 PostWysłany: 12 Wrz 2021 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Czy wylatujac z Wloch potrzebuje zrobic test zeby wsiac do samolotu tak jak to jest w przypadku podrozy z PL do UK ?
 Profil Relacje PM off  

#1023 PostWysłany: 12 Wrz 2021 12:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wylatując do UK, do Kanady lub USA to tak, trzeba mieć test.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 17 Wrz 2021 13:53, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#1024 PostWysłany: 12 Wrz 2021 13:58 
Site Admin
Awatar użytkownika

totti napisał(a):
Czy Green Pass jest równoznaczny certyfikatem pobieranym ze strony pacjent.gov?
Tak
 Profil Relacje PM off
eskie uważa post za pomocny.

#1025 PostWysłany: 14 Wrz 2021 14:26 

niebieski
Wygląda to dość optymistycznie we Włoszech, jest lekkie wygaszenie tej aktualnej fali zakażeń, może październik nie będzie miał zwiększonych obostrzeń.
 Profil Relacje PM off  

#1026 PostWysłany: 17 Wrz 2021 08:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 7,79cfc278
@Marcin Bartoszewski raczej pesymistycznie :(
 Profil Relacje PM off  

#1027 PostWysłany: 17 Wrz 2021 09:34 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Jak tak czytam ten wątek, to nadal nie rozumiem młodych ludzi, którzy nie chcą się szczepić "bo nie" i idą na test płacąc kasę, choć mogą coś mieć za darmo.

Rozumiem kwestie medyczne. Sam mam koleżankę, która ma problem medyczny (mocne uczulenie), ale i tak idzie się szczepić. Ma adrenalinę, będzie pod kontrolą lekarza i z respiratorem pod ręką.

Niemniej tych, którzy chcą latać bez szczepionki, przestrzegam. Kolega po pobycie w Egipcie, wtedy jeszcze bez szczepienia, skończył w szpitalu covidowym.

Wiem, że za chwilę może się wylać i to nie do końca ten wątek, ale widzę że wiele osób nie zdaje sobie powagi z sytuacji.
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1028 PostWysłany: 17 Wrz 2021 09:39 

niebieski
correos napisał(a):
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wlochy-wprowadzaja-jedna-z-najsurowszych-restrykcji-pandemicznych-na-swiecie/wylwvq7,79cfc278

Po czym wnioskujesz, ja patrzę na ilość zachorowań, która ładnie spada, szczyt fali mieli dwa tygodnie temu, wprowadzają kolejne obostrzenia związane z certyfikatem i bardzo dobrze,

Ostatnio edytowany przez Marcin Bartoszewski 17 Wrz 2021 15:10, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1029 PostWysłany: 17 Wrz 2021 13:36 

niebieski
-- 17 Wrz 2021 13:33 --

correos napisał(a):
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wlochy-wprowadzaja-jedna-z-najsurowszych-restrykcji-pandemicznych-na-swiecie/wylwvq7,79cfc278

co jest pesymistycznego w artykule, w którym wskazuje się między innymi, że cyt.

"We Włoszech zanotowano od 8 do 14 września spadek wszystkich wskaźników dotyczących epidemii koronawirusa, czyli liczby zgonów, zakażeń i hospitalizacji – podała w czwartek medyczna fundacja Gimbe. W szpitalach są niemal wyłącznie osoby niezaszczepione przeciw COVID-19.
reklama
REKLAMA

W najnowszej analizie danych z monitoringu podkreślono, że liczba odnotowanych zakażeń spadła w tym okresie o 15 proc. Stwierdzono ich 33 tys., podczas gdy w poprzednich siedmiu dniach było ponad 39 tys.

Liczba zgonów zmniejszyła się z 417 do 389, czyli o prawie 7 proc."

-- 17 Wrz 2021 13:36 --

Marcin Bartoszewski napisał(a):
wprowadzają kolejne obostrzenia związane z certyfikatem i bardzo dobrze, u nas takie rzeczy by nie przeszły bo by nasz rząd komisja europejska do TSUE dała i opozycja z mediami zjadła.

tu się akurat nasz rząd boi nie instytucji europejskich i opozycji oraz mediów, ale własnych wyborców, którzy w części są antyszczepionkowi, a dodatkowo konkuruje o ten sam elektorat z Konfederacją
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1030 PostWysłany: 17 Wrz 2021 13:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Co jest w optymistycznego gdy:

We Włoszech zanotowano od 8 do 14 września spadek wszystkich wskaźników dotyczących epidemii koronawirusa, czyli liczby zgonów, zakażeń i hospitalizacji
a zarazem, każdy pracownik, który nie przedstawi ważnego świadectwa zdrowia, zostanie zawieszony bez wynagrodzenia, ale nie może zostać zwolniony – wynika z dekretu, do którego dotarł Reuters. Pełne szczegóły zostaną opublikowane później.

Jezeli skocza nieco słupki zachorowań/pozytywnie wytestowanych to jakie beda kolejne pomysly?
 Profil Relacje PM off  

#1031 PostWysłany: 17 Wrz 2021 15:14 

niebieski
correos napisał(a):
Jezeli skocza nieco słupki zachorowań/pozytywnie wytestowanych to jakie beda kolejne pomysly?
Póki co spadają ale jak wzrosną to trzeba będzie otwierać szpitale covidowe, potem trzeba będzie wprowadzać restrykcje i obostrzenia, a potem lockdown jeśli służba zdrowia nie będzie mogła sobie poradzić... ale nic na to nie wskazuje żeby była powtórka tego co rok temu bo jest dużo zaszczepionych, są obostrzenia także te związane z greenpass itd.

Ja w tym roku byłem trzy razy we Włoszech i mam zamiar jeszcze raz wyjechać, jestem pozytywnie zaskoczony jak ludzie akceptują zmiany wprowadzane odnośnie walki z pandemią i popieram to co wprowadza u nich władza.
 Profil Relacje PM off  

#1032 PostWysłany: 17 Wrz 2021 18:07 

złoty
Włochów solidnie przeorała pierwsza fala pandemii na wiosnę 2020 i po tym zostało im poważniejsze podejście do środków ostrożności. Dwa lata pod rząd, w lecie 2020 i teraz w lecie 2021 byłem na wakacjach najpierw w Austrii, a potem we Włoszech i w obu przypadkach byla zauważalna różnica jeżeli chodzi o noszenie maseczek itp. Teraz chyba to widać w ilości zaszczepionych, wygląda, że we Włoszech antyszczepionkowy sabotaż się nie przyjął. Być może dzięki temu ta obecna tendencja spadkowa się już utrzyma.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1033 PostWysłany: 17 Wrz 2021 20:57 

niebieski
correos napisał(a):
Co jest w optymistycznego gdy:

We Włoszech zanotowano od 8 do 14 września spadek wszystkich wskaźników dotyczących epidemii koronawirusa, czyli liczby zgonów, zakażeń i hospitalizacji
a zarazem, każdy pracownik, który nie przedstawi ważnego świadectwa zdrowia, zostanie zawieszony bez wynagrodzenia, ale nie może zostać zwolniony – wynika z dekretu, do którego dotarł Reuters. Pełne szczegóły zostaną opublikowane później.

No ale nakłanianie sceptykòw do szczepień za pomocą subtelnego przymusu ma sens zanim skoczą słupki zachorowań. Procedura zaszczepienia trwa ok. 6 tygodni, więc w szczycie zachorowań to będzie musztarda po obiedzie
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 17 Wrz 2021 22:37 

niebieski
Niekoniecznie, tam społeczność widziała co się działo rok temu i co istotne nie było w tym polityki jak u nas, więc teraz jak widzieli wzrosty zachorowań to zmobilizowało nawet sceptyczne południe, wizja lockdownów i np straty ponownie turystów jest dużym argumentem za szczepieniem się.

Będąc w Lombardii miesiąc temu widziałem jak lokalna ludność przykłada się do obostrzeń i nie dlatego że może być mandat, w sklepach często było od klientów przypomnienie o maseczkach, a u nas w biedrze kasjerki bez maseczek, a klienci jak popadnie.
 Profil Relacje PM off  

#1035 PostWysłany: 18 Wrz 2021 10:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Przejrzałem kilka ostatnich stron, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Chcę lecieć do Rzymu wykonując test antygenowy do 48h przed wylotem. Ten rodzaj testu (zgodnie z informacją w Salve) nie jest wprowadzany do systemu, nie okażę zatem zielonego certyfikatu/QR, a jedynie sam papier/PDF - czy wylegitymowanie samym negatywnym wynikiem testu pozwoli mi swobodnie odbyć podróż oraz korzystać na miejscu w obrębie tych 48h m.in. z restauracji?
 Profil Relacje PM off  

#1036 PostWysłany: 18 Wrz 2021 10:18 

złoty
Podróż na pewno tak. Z restauracjami nie wiem, ale ostatnio na Fiumicino na hasło 'Green Pass' pokazywałem test i zawsze było ok.
 Profil Relacje PM off
Konrad_PL uważa post za pomocny.

#1037 PostWysłany: 20 Wrz 2021 09:58 

Loty: 55
Kilometry: 82 330
walnałem się w formularzu do Włoch. Jako tempolary adress wpisałem stały adres w Polsce. Ktoś na to zwróci uwagę? Rozumiem że poprawki sie nie da zrobić? Wypełnić od nowa co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#1038 PostWysłany: 20 Wrz 2021 10:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Nikt tego dokładnie nie sprawdza. Ani u nas ani tym bardziej u nich.

#1039 PostWysłany: 20 Wrz 2021 11:02 

Loty: 30
Kilometry: 87 409
bigwalus2 napisał(a):
walnałem się w formularzu do Włoch. Jako tempolary adress wpisałem stały adres w Polsce. Ktoś na to zwróci uwagę? Rozumiem że poprawki sie nie da zrobić? Wypełnić od nowa co myślicie?

A nie zakładałeś konta jak zacząłeś wypełniać formularz? Mi kazało załozyć i potem mogłam edytować ten formularz ile razy chciałam. Natomiast fakt, że nikt na ten formularz nie spojrzał we Włoszech, tylko na lotnisku w Warszawie w okienku odprawy sprawdzali czy go mam.
 Profil Relacje PM off  

#1040 PostWysłany: 20 Wrz 2021 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 278 325
niebieski
info od osoby z Sycylii - wyspa ma wpaść do strefy białej
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości