Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Italia post-covid
#941 PostWysłany: 15 Sie 2021 15:38 

Dwa tygodnie temu objechaliśmy Alpy przełęczami i jedyna oficjalna kontola była wykonana przez Carabinieri. Raczej wyrywkowo kolegę na bęben wrzucili ' pytając czy jedziemy do Szwajcarii.
O paszporty covidove pytali nie na kwaterach i czasami w knajpach ale proforma.
O dziwo paliwo było tańsze po stronie szwajcarskiej.

Image

Pro

Ostatnio edytowany przez Abcn, 20 Sie 2021 10:19, edytowano w sumie 1 raz
bęben :)
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹 Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹
Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
 Temat postu: Tranzyt
#942 PostWysłany: 20 Sie 2021 06:56 

Takie pytanie dla upewnienia się - lot Wizz z PL do Bergamo, przesiadka na Ryan, bez opuszczania lotniska, na lot do Bukaresztu.
Na rumunskiej liscie i Polska i Włochy są "zielone", tzn nie potrzeba żadnych dodatkowych formalności poza formularzem.
Czy Wizz bez problemu akceptuje bilet z Ryan jako dowód tranzytu czy któryś nadgorliwy pracownik na polskim lotnisku może nie chcieć mnie wpuścić na pokład bez testu?

Tnx ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Italia post-covid
#943 PostWysłany: 20 Sie 2021 10:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
@Nahavandi 2 razy leciałem Wizzem z Warszawy do Bergamo i w obu przypadkach zostałem przewieziony do hali z odbiorem bagażu, a w Bergamo nie ma tam przejścia tranzytowego (a przynajmniej nie było). To znaczy, że wtedy wyjdziesz na landside - strefę ogólnodostępną i będą cię obowiązywać obostrzenia tak jakbyś wjeżdżał do Włoch. Ale poczytaj dokładnie przepisy, może znajdziesz jakiś wyjątek. Nie wiem natomiast jaką obecnie praktykę ma Wizz na lotach do Włoch, ale np. do Grecji nie dostałem karty pokładowej po odprawie online i musiałem się stawić w okienku odprawy bagażowej celem przedstawienia dokumentacji wjazdowej i dopiero wtedy otrzymałem kartę.

#944 PostWysłany: 20 Sie 2021 10:44 

HON fly4free
@Nahavandi: poza tym lot może być zawsze opóźniony albo odwołany , a masz dwie rezerwacje u dwóch przewoźników, i co wtedy?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Tranzyt
#945 PostWysłany: 20 Sie 2021 11:28 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
Nahavandi napisał(a):
Takie pytanie dla upewnienia się - lot Wizz z PL do Bergamo, przesiadka na Ryan, bez opuszczania lotniska, na lot do Bukaresztu.
Na rumunskiej liscie i Polska i Włochy są "zielone", tzn nie potrzeba żadnych dodatkowych formalności poza formularzem.
Czy Wizz bez problemu akceptuje bilet z Ryan jako dowód tranzytu czy któryś nadgorliwy pracownik na polskim lotnisku może nie chcieć mnie wpuścić na pokład bez testu?

Tnx ;)

Wedlug wloskich przepisow powinienes miec zielony paszport ,ale dopuszczaja loty tranzytowe, bez opuszczania strefy tranzytowej .Nie wiem jak to dziala na tym lotnisku.Lecac do Rumunii i tak bedziesz prawdopodobnie musial wyjsc z 2 powodow.
1. To,ze do Rumunii musisz przejsc kontrole paszportowa
2.Byc moze Ryanair ,tez bedzie ogladal kwitki.
Teraz to jest gdybanie bo kazda linia w kazdym miejscu ma swoje zasady.
Lecialem w odwrotna strone z Bukaresztu Ryan do Rzymu i tu wszystkie kwity przejrzeli ,nawet wloski qr nie wystarczyl ,pani chciala caly pdf a potem wizz do Warszawy.Tu w ogole jedni mieli karty bez miejsc,inni jak ja musieli oo odprawie online udac sie po karte,bo byla niewazna.

A tak w praktyce to ,tak jak myslisz ,tranzyt,pozwala wleciec do wloch,wydrukuj sobie z wloskiej strony zasady wjazdu ,formularza lokalizacyjnego we wloszech nikt nie sprawdza.
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 21 Sie 2021 23:12 

Loty: 260
Kilometry: 606 093
Wczoraj w WAW przy gate, lot LOTem, sprawdzali plf i certyfikaty. W samolocie natomiast rozdawali papierowe formularze dla tych, co nie wypełnili plf online, więc nie wiem w sumie po co to sprawdzali i czy robili komuś problemy jak nie miał plf lub certyfikatu.
 Profil Relacje PM off  

#947 PostWysłany: 21 Sie 2021 23:26 

LOT to akurat wszędzie rozdaje te papiery, nawet tam gdzie nie jest to wymagane (Bułgaria, USA, Włochy)... paranoja jest z tą papierologią + cierpią drzewa.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#948 PostWysłany: 21 Sie 2021 23:28 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 579
Kilometry: 1 219 297
@potylika no akurat do US jest wymóg tych papierowych deklaracji zdrowotnych. Gdyby zmniejszyli czcionke zmiesciloby sie na A5
Zeus lubi ten post.

#949 PostWysłany: 22 Sie 2021 01:01 

Bardziej chodziło mi o to, że LOT rozdaje pomimo, że w USA i tak to samo musimy przy rozmowie ze strażnikiem granicznym podpisać, nawet gdy dostaliśmy formularz w samolocie (obsługa go nie zabiera, tak jak naszych PLF lecąc do Polski).
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 23 Sie 2021 01:08 

złoty
esposa napisał(a):
Aga_podrozniczka napisał(a):
[
Robia testy na wyjezdzie samochodem z kraju? Jaki jest tego cel i na ktorej granicy? Myslalam, zeby przemknac sie ze Szwajcarii po przeleczy, pod warunkiem oczywiscie, ze do wrzesnia wszystko sie nie sypnie i nie bedzie gorzej.

Jak wracaliśmy nie kontrowali nas na żadnej z granic (Włochy/Austria, Austra/Czechy, Czechy/Polska). Nie wiem czy nadal tak jest.

Przez ostatni miesiąc przekraczałem na alpejskich drogach granice Włochy/Austria, Włochy/Szwajcaria (po 3 razy w każdą stronę - jeździliśmy sobie na jednodniowe wyciecki) i Włochy/Francja. Jeden raz na przejściu był policjant leniwie machający ręką, żeby jechać. Pozostałe razy na granicy ani żywego ducha.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#951 PostWysłany: 27 Sie 2021 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Zobaczymy jak będzie. Jade do Szwajcarii za półtora tygodnia i pokręcę się w te i z powrotem do Włoch. Jak będzie ok, to zatrzymam się tez na kampingu po włoskiej stronie. Moim problemem sa tablice rejestracyjne, które zdradzają skąd przyjechałam. Juz w zeszłym roku zatrzymali mnie na granicy szwajcarskiej z tego powodu i pytali się skąd jadę. Na szczęście wiem, na których granicach są budki, a gdzie nie ma.
wojtekf93 lubi ten post.

#952 PostWysłany: 27 Sie 2021 12:00 

złoty
Jeżeli jesteś zaszczepiona, to nie powinno być absolutnie żadnego problemu nawet jak Cię zapytają o to skąd i dokąd jedziesz, na co szanse są małe. Kręciłem się po włosko-szwajcarskim pograniczu przez tydzień, jest sporo aut na niemiejscowych tablicach (niemieckie, francuskie, holenderskie, rzadziej, ale też trafiają się czeskie i polskie). Oba kraje są w pełni otwarte dla zaszczepionych, a na granicy jest znowu pełny Schengen.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#953 PostWysłany: 27 Sie 2021 13:14 

niebieski
Znajomi wrócili z objazdówki Francja, Szwajcaria i Włochy, wszędzie normalnie paszportem covidowym wjedziesz i wyjedziesz bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#954 PostWysłany: 27 Sie 2021 17:29 

niebieski
Na Sycylii robi się gorsza sytuacja.
https://wyborcza.pl/7,75399,27501319,od ... 2-L.1.maly

Artykuł ciekawy, teza poparta cyferkami jest taka, że na Sycylii jest jeden z najmniejszych wskaźników szczepień we Włoszech, co w kombinacji z turystyką daje taki efekt.

Na razie restrykcje to tylko nakaz noszenia maseczek nie tylko w pomieszczeniach zamkniętych, ale też na wolnym powietrzu oraz limit do czterech osób mogących siedzieć przy jednym stoliku w restauracji. Ale fatalny jest już efekt psychologiczny i przekaz dla turystów. Pogarszanie się z tygodnia na tydzień wskaźników sugeruje – jak przepowiadają pesymiści - że od połowy września Sycylia może spaść do strefy pomarańczowej, a to by oznaczało restrykcje w poruszaniu się poza własną gminą.
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 28 Sie 2021 00:14 

niebieski
W przyszłym tygodniu chciałem kupować bilety na październik na Sycylię, ale skoro już wprowadzają maseczeki na zewnętrz... to chyba nie ma sensu.

#956 PostWysłany: 28 Sie 2021 10:13 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Jestem obecnie na Sycylii i w porównaniu z resztą Włoch to ludzie mają tu bardziej wywalone na maseczki itp. Kelnerzy rzadko kiedy mają i obsługa w hotelu czy sklepie... w autobusach wszyscy mają. Ale coś się zaczyna dziać , bo wczoraj na imprezowym placyku w Palermo stała policja i nic się nie dzialo, a przedwczoraj jedna wielka impreza: tańce hulance i drinki.
Maski na dworze to będzie dramat :o ciekawa jestem czy to będzie tu przestrzegane... Zostaję do środy, więc jeszcze dam znać ;)

PS. Wczoraj sprawdzali certyfikat covidowy , żeby wejść do restauracji

#957 PostWysłany: 28 Sie 2021 10:38 

niebieski
A orientuje się może ktoś czy są jakieś inne regiony Włoch gdzie maseczki na zewnątrz są już obowiązkowe?

#958 PostWysłany: 28 Sie 2021 11:08 

niebieski
Pudelek napisał(a):
A orientuje się może ktoś czy są jakieś inne regiony Włoch gdzie maseczki na zewnątrz są już obowiązkowe?

nie, tylko Sycylia od poniedziałku staje się żółtą strefą, ale trzeba być gotowym że inne regiony też mogą w najbliższym czasie zmienić kolor..
tu masz wyszczególnione jak jest aktualnie: https://www.qualitytravel.it/colori-reg ... arzo/92843

Sycylia jest regionem gdzie statystycznie jest najmniej zaszczepionych w całych Włoszech, 55% Sycylijczyków jest po 2 dawkach, a w takim np. Lazio - 73%

z włoskich mediów:

Sycylia znalazła się w strefie żółtej. Potwierdził to minister zdrowia Roberto Speranza: "Właśnie podpisałem nowe rozporządzenie. Jest to potwierdzenie, że wirus nie został jeszcze pokonany i że priorytetem jest dalsze inwestowanie w kampanię szczepień oraz rozważne i właściwe zachowanie każdego z nas.

Region przekroczył trzy nowe parametry dla zmiany koloru. Obłożenie oddziałów intensywnej terapii wynosi 12,1% (wobec progu 10%), obłożenie łóżek w niekrytycznych obszarach medycznych 19,4% (wobec progu 15%), a także najwyższa we Włoszech 7-dniowa zachorowalność (20-26 sierpnia) - 200,7 przypadków na 100 000 mieszkańców wobec progu 50. Są to dane zawarte w tabeli Ministerstwa Zdrowia/Ochrony Cywilnej dołączonej do tygodniowego monitoringu

Obowiązujące od lipca przepisy określają próg zajętości oddziałów intensywnej terapii na 10%, a zwykłych oddziałów na 15% przy przejściu z koloru białego na żółty.

Należy również wziąć pod uwagę zachorowalność: aby zmienić kolor, należy przekroczyć próg 50 nowych przypadków tygodniowo na 100 000 mieszkańców.

Z kolei Sardynia nie odnotowuje zmiany koloru z białego na żółty. Zawód intensywnej opieki medycznej jest na poziomie 11,2%, a w obszarze medycznym odsetek ten wynosi 14%, z 148,5 zachorowalnością.

Na żółtym obszarze ograniczenia powróciły, choć większość z nich z czasem wygasła. Najważniejszą zasadą, której należy przestrzegać, jest obowiązek noszenia maski, który powraca zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz.

Wszystkie zajęcia zostały ponownie otwarte (z wyjątkiem dyskotek) i dzięki zielonej przepustce nie będą musiały być zamykane. Bary, puby i restauracje będą mogły również otwierać się na kolację bez żadnych ograniczeń czasowych.

Powrócił jednak limit czterech nie mieszkających ze sobą osób siedzących przy jednym stole. Na miejsca siedzące wewnątrz budynku wymagana jest zielona przepustka.

Nie będzie już ograniczeń czasowych w ruchu drogowym: 21 czerwca w całym kraju zniesiono godzinę policyjną.

Jeśli chodzi o podróżowanie między regionami, będziesz mógł swobodnie poruszać się w żółtej strefie. Możliwe jest dotarcie do drugich domów poza regionem bez względu na kolor obszaru pochodzenia i obszaru przybycia

Teatry, kina, koncerty i muzea są otwarte i obowiązują te same zasady, co w strefie białej: będzie można uczestniczyć w wydarzeniach rozrywkowych, rezerwując miejsca i zawsze na podstawie zielonej przepustki.
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#959 PostWysłany: 28 Sie 2021 11:25 

niebieski
Czyli jak rozumiem: jak na razie strefa żółta oznacza "tylko" obowiązek maseczek na zewnątrz i limity przy stoliku?

#960 PostWysłany: 28 Sie 2021 11:34 

niebieski
@Pudelek praktycznie tak, ale jeśli planujesz ten wyjazd na październik to jeszcze może się tam sporo zmienić, niestety na gorsze.. oni mają w sumie 4 kolory, został jeszcze pomarańczowy i czerwony...

a tu kolejny kawałek przetłumaczony z włoskich mediów a propos tego co się zmienia na Sycylii:

Sycylia w strefie żółtej: zasady obowiązujące od poniedziałku 30 sierpnia

Ale co oznacza zmiana z białej strefy na żółtą? W rzeczywistości bardzo niewiele. Żadne zajęcia nie zostaną zamknięte, kina, teatry i imprezy pozostaną otwarte z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa. Możesz nadal chodzić do restauracji, ale teraz będzie wymóg, aby nie więcej niż 4 osoby na stół, zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz.

Następnie, i to jest główny aspekt zmiany koloru, następuje powrót do wymogu maski, nawet na zewnątrz. Od końca czerwca maska była obowiązkowa tylko w pomieszczeniach zamkniętych, a na zewnątrz tylko w sytuacjach, w których nie można było zachować bezpiecznej odległości.

Obecnie, po przejściu do strefy żółtej, maski są obowiązkowe przez cały czas. Od momentu wyjścia z domu do momentu powrotu. Więc nawet na plaży. Oczywiście można go zdjąć podczas opalania i pływania, ale trzeba go nosić podczas spacerów i w kiosku.

Jeśli chodzi o turystów, nie ma żadnych dalszych ograniczeń ani kontroli wjazdu na Sycylię. Przypominamy jednak, że od 1 września Zielona Karta będzie obowiązkowa w pociągach, samolotach i na statkach na terenie całych Włoch. Jeśli przestrzegasz zasad bezpieczeństwa, możesz nadal podróżować po wyspie, chodzić na plażę i cieszyć się wakacjami w cudownym miejscu, jakim jest Sycylia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości