Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#901 PostWysłany: 28 Lip 2021 09:05 

Leciałem wczoraj z Katowic do Bergamo. Zero kontroli zarówno przed wylotem jak i po przylocie, no może w Bergamo wyrywkowo była sprawdzana temperatura i to tyle. Żadnych testów, dPLFów czy czegokolwiek
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#902 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:03 
Awatar użytkownika

srebrny
maggo napisał(a):
Czy ktoś się orientuje czy są jakieś dodatkowe obostrzenia dla osób wlatujących do Włoch z Hiszpanii a dokładnie z wysp Kanaryjskich? Chcę lecieć właśnie z przesiadką we włoszek do PL.

Czy juz sprawdziles to w praktyce jak to jest z przesiadka w Bergamo?
U mnie podobnie, bede lecial BCN-BGY-WMI, oczywiscie dwa osobne bilety FR. Pytanie czy w Bergamo wytlumaczenie, ze jest sie tranzytem wystarczy zeby nie miec wloskiej karty lokalizacji albo potwierdzenia szybkiego testu?

Przy okazji, czy aktualnie w BGY przy przesiadce trzeba ponownie przechodzic przez security?

#903 PostWysłany: 29 Lip 2021 20:19 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Ja sie upewnie bo jutro jade :D

Lece z KRK do RCO Wizzem na terminal 3 .Tam mam stopa okolo 5 godzine Z FCO dalej do Szarm el-Szejk tez Wizzem, tez z term nr 3

Jestem szczepiony wiec wiem, ale lece z dwoma synami. Zrobilem EU-PLF dla rozdziny i nie robie testow jako niepotrzebnych przy tranzycie

czy dobrze mysle?

Jak sie pomyle to umre ze wstydu :D
 Profil Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 31 Lip 2021 09:51 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
0dpowiadam. :D
Dziś poranny lot o 8.50 z Krk nikt o nic nie pyta. Jak kiedyś
Żadne qr czy certyfikaty

Lecialem na lekko więc wystarczyłoby być na lotnisku godz wcześniej. Mobilne karty stykaja

Ci z walizkami musieli dostać swoje.
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 02 Sie 2021 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
niebieski
Czy ktoś leciał po 30.07 na Sycylię? Od 29.07 Sycylia jest oznaczona kolorem czerwonym na mapie Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) jako rejony wysokiego ryzyka zakażeń koronawirusem.
Jak wygląda sprawdzanie po przylocie (interesuje mnie Palermo, ale doświadczenia z każdego innego na tej wyspie też będą ok)?
Czy dla zaszczepionych są jakieś dodatkowe restrykcje, np. kwarantanna?
Jak wygląda poruszanie się transportem publicznym po wyspie? Czerwony kolor na mapie ECDC póki co nie ma przełożenia na obostrzenia w przemieszczaniu się, ale różnie to bywa...
Czy są jakieś nowe ograniczenia ze względu na powyższą mapę ECDC?
Mam loty na połowę sierpnia, i nie wiem czy wobec powyższego lecieć czy nie, a w necie narazie o obostrzeniach po 30.07 mało informacji.

#906 PostWysłany: 02 Sie 2021 22:08 

złoty
Ja dzisiaj leciałem do Katanii. Ani w Polsce, ani na Sycylii nic nie było sprawdzane. Transport działa jak ma działać. Jeżeli na coś teraz trzeba uważać, to na pożary. Na czas gaszenia mogą być chwilowo zablokowane drogi.
 Profil Relacje PM off
macias uważa post za pomocny.

#907 PostWysłany: 04 Sie 2021 20:29 

Witam,

Czy orientujecie się może jak wygląda kwestia tranzytu z nocką w hotelu po przylocie z kraju Non Schengen. Mam lot z Am.płd z międzylądowaniem w Madrycie i docelowo Mediolan Linate - przylot o 19:00 i za bardzo nie ma jak się wydostać dalej po tej godzinie - czy jest możliwość spędzenia nocy w hotelu i wylotu w dniu następnym? . Przylot jest z kraju z listy E więc automatyczna kwarantanna, czy można zmienić lotnisko na MXP ? ( ponoć nie można używać transportu publicznego ).

Jakieś rady jak to można "ugryźć"
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
Wydaje mi się, że jeśli opuszczasz strefę tranzytową na lotnisku, to podlegasz ogólnym przepisom wjazdowym. Obawiam się, że wjazd ze strefy E może być niemożliwy, chyba że udowodnisz to "koniecznością powrotu do miejsca zamieszkania" - radziłbym jak najszybszy kontakt z linią lotniczą, żeby nie okazało się, że nie wpuszczą cię do samolotu. Pytanie czy możesz np. wysiąść w Madrycie? Choć nie wiem skąd lecisz i jakie z kolei są obostrzenia w Hiszpanii.
tomazs lubi ten post.

#909 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:24 

Lot z Kolumbii przez Madryt - Iberia, lot za 2 miesiące ( może się jeszcze coś zmienić ? ) ale tak jak radzisz, bez telefonu do lini lotniczej się nie obędzie
 Profil Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

2 miesiące to teraz jak wieczność 8-) W takim wypadku radzę odczekać jeszcze co najmniej miesiąc i wtedy sprawdzić przepisy wjazdowe.
2 ludzi lubi ten post.

#911 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:35 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
Dlaczego mieliby nie wpuścić na poklad samolotu.Jest obywatelem UE ,zakladam,ze ma certyfikat,moze lecieć.Tranzyt jest dopuszczalny.Legalnie to tylko nie moze wyjsć ze strefy ,bo wtedy powinien mieć test i kwarantannę.Tylko znowu robi się masło maślane bo jak ktoś leci na 1 dzien to po co ma być 10 na kwarantannie.W wyjatkach podaja mase takich przykladow i jeden bardzo ogolny,jesli z waznych przyczyn do 120 godzin to zwalniaja z testu i kwarantanny.Tylko co jest dla nich wazna przyczyna?

Rozumiem,ze Mediolan jest miastem tranzytowym w dalszej podrozy
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jak zrozumiałem Linate jest docelowe na bilecie Iberii, a dalszy transport to inne linie, oddzielny bilet.
Zeus lubi ten post.

#913 PostWysłany: 04 Sie 2021 22:54 

Tak Mediolan jest docelowy na bilecie Iberii, dalszy transport gdziekolwiek ( z metą w Polsce ), poprostu po godzinie 20:00 nie ma na tą chwilę żadnych lotów międzynarodowych z Linate ( jedynie loty krajowe )
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 05 Sie 2021 01:39 

Loty: 100
Kilometry: 105 516
niebieski
Mam pytanie - jak jest liczone 48h od testu?
Czy to jest liczone od pobrania czy od wyniku testu.
Musimy przetestować młodą ponieważ jest pomiędzy wiekiem 6 lat a możliwością zaszczepienia.
Skorzystałbym z darmowej możliwości zrobienia testu dla dzieci zgodnie z https://www.gov.pl/web/gov/zapisz-dziecko-na-test-na-koronawirusa-przed-wyjazdem-zagranicznym
Wylatujemy w piątek rano więc pobranie trzeba będzie zrobić w środę, punkt pobrań działa od 8-10, więc jeśli 48h działa od pobrania to teoretycznie dolecimy około 50h.

Pewnie przejmuje się niepotrzebnie bo w Bergamo nikt tego nie będzie sprawdzał, ale pewnie jeszcze zażądają od nas papierów w Katowicach a tej obsługi nie lubię.
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 05 Sie 2021 08:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wyniki antygenowych chyba powinny być szybko - może da się zrobić w czwartek?
z0mb3k lubi ten post.

#916 PostWysłany: 05 Sie 2021 12:51 

niebieski
Tak to się chyba skończy - tylko te darmowe robią testy PCR.
 Profil Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 05 Sie 2021 22:04 

niebieski
Od strony ilości zachorowań robi się mało ciekawie, jak będzie tak rosło szybko to można spodziewać się za tydzień max dwa ponownie jakiś obostrzeń.
Od jutra we Włoszech zaczyna obowiązywać wymóg okazywania przepustki Covid-19 przy wejściu do lokali gastronomicznych w zamkniętych pomieszczeniach, kin, teatrów i innych placówek kultury, muzeów, zabytków, na basen, do siłowni, ośrodków fitness, term, parków rozrywki, na imprezy targowe, zjazdy i konferencje.
 Profil Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 05 Sie 2021 23:16 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Cytuj:
Musimy przetestować młodą ponieważ jest pomiędzy wiekiem 6 lat a możliwością zaszczepienia.

Jak obecnie wygląda wjazd do Włoch dzieci do 12 r.ż.?
 Profil Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 06 Sie 2021 00:06 

niebieski
Obecnie dzieci powyżej 6 lat muszą mieć test.
 Profil Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 06 Sie 2021 07:42 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
A czy nie jest tak ,że z rodzicem posiadajacym paszport covid mogą ale wylecieć do 12 r.ż bez testu??
Generalnie przepisy swoje, a jak w praktyce??
Ktoś miał jakieś doświadczenia??
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość