Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#841 PostWysłany: 14 Lip 2021 22:12 
Awatar użytkownika

ncn napisał(a):
kbk napisał(a):
W sensie: PL-UA-IT? Ciekawie sobie skomplikowałeś sytuację :D
Polecam wypełnić formularz tu https://infocovid.viaggiaresicuri.it/

Wypełniłem i z tego co widzę, w tym przypadku musiałaby być kwarantanna i testowanie... Pomyślałem, że wrócę do Polski i zrobię PL-UA-PL-IT, ale formularz wskazuje, że jeśli w ciągu 14 ostatnich dni odwiedziłem UA, to obostrzenia jakbym stamtąd przyleciał, więc będę musiał sobie chyba Ukrainę odpuścić :(

myślisz że to sprawdzają?
 Profil Relacje PM off  

Bezpośrednio i z bagażem na Maderę za 499 PLN❗✈️🧳 Czarterowe loty z Polski Bezpośrednio i z bagażem na Maderę za 499 PLN❗✈️🧳 Czarterowe loty z Polski
Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣 Okazja! Czarterowe loty na wyspę Sal z Warszawy za 999 PLN 🌤️👙👣
#842 PostWysłany: 14 Lip 2021 22:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Może tak, a może nie. Jak ktoś chce zaryzykować to zawsze może.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#843 PostWysłany: 15 Lip 2021 06:46 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Pobawiłam się formularzem i jeśli dobrze rozumiem, to lotnicza podróż ze zmianą lotniska we Włoszech (żaden tranzyt):
Polska-Włochy-Albania-Włochy-Polska
lub
Polska-Włochy-Macedonia Północna- Włochy-Polska
w celach turystycznych NIE będzie możliwa?
Mimo, że Polska-Albania-Polska
lub
Polska-Macedonia Północna-Polska
już TAK?

#844 PostWysłany: 15 Lip 2021 10:12 
Awatar użytkownika

złoty
ptak23 napisał(a):
ncn napisał(a):
kbk napisał(a):
W sensie: PL-UA-IT? Ciekawie sobie skomplikowałeś sytuację :D
Polecam wypełnić formularz tu https://infocovid.viaggiaresicuri.it/

Wypełniłem i z tego co widzę, w tym przypadku musiałaby być kwarantanna i testowanie... Pomyślałem, że wrócę do Polski i zrobię PL-UA-PL-IT, ale formularz wskazuje, że jeśli w ciągu 14 ostatnich dni odwiedziłem UA, to obostrzenia jakbym stamtąd przyleciał, więc będę musiał sobie chyba Ukrainę odpuścić :(

myślisz że to sprawdzają?

Pewnie nie, ale nawet jeżeli jest mała szansa że to odkryją, to 10 dni kwarantanny wydają mi się tak nieatrakcyjną opcją spędzenia urlopu, że chyba wolę nie ryzykować ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#845 PostWysłany: 15 Lip 2021 15:41 
Awatar użytkownika

powrotny do PL tego samego dnia,

choć jednak sam algorytm mnie ciekawi, mam wylot do Rzymu 12 dni po pobycie w Gruzji, nigdy bym nawet nie wpadł że w UE, jako zaszczepiony, lecąc z Polski mogę mieć jeszcze jakieś problemy, tym bardziej jak mija ponad 10 dni, ktoś może wie jak to się odbywa na Chopinie w Warszawie? Kilka osób pisało że karty pokładowe bierze się teraz przed wejściem, domyślam się że główna procedura czy ktoś był poza UE i nakłamał w PLF w ciągu ostatnich 2 tygodni jest sprawdzana również przed wylotem?

albo przynajmniej jakiś test zwalniający z tego absurdu..

na samej stronie infocovid.viaggiaresicuri.it nie ma przecież ani słowa o zaszczepionych
 Profil Relacje PM off
dabecja1 lubi ten post.

#846 PostWysłany: 16 Lip 2021 13:41 

Czy w PLF podczas wjazdu do Włoch wystarczy że wpiszę osoby które ze mną podróżują (żona i szwagierka) czy każda osoba ma mieć osobny wypełniony PLF ?
Wszyscy zaszczepieni
 Profil Relacje PM off  

#847 PostWysłany: 16 Lip 2021 13:48 

niebieski
Cytuj:
One form must be completed for each adult passenger; accompanied minors can be registered on the form of the accompanying adult. In the case of unaccompanied minors, the dPLF must be completed by the parent or legal guardian before departure.

Check the Italian Ministry of Health for further information: https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

dPLF wypełniasz przed wjazdem, tzn. jak wjeżdżasz czy wchodzisz do samolotu musisz mieć formularz już wypełniony i na żądanie okazać potwierdzenie (może być elektronicznie).
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 17 Lip 2021 00:05 

Loty: 163
Kilometry: 270 462
Podczas wczorajszego lotu z Krakowa do Bari nie sprawdzano ani szczepień ani plf. Jedynie w Bari przy wyjściu na terminal mierzono temperaturę :lol:

#849 PostWysłany: 17 Lip 2021 00:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@freddy_gonzalez hmmm nam obsługa na lotnisku testy i plf oglądała.
Pan w Bari był mocno znudzony mierzeniem ;)

#850 PostWysłany: 17 Lip 2021 12:26 

niebieski
Czyli jest różnie ze wskazaniem na "nie sprawdzają" co nie zmienia faktu, że mieć trzeba...
 Profil Relacje PM off  

#851 PostWysłany: 17 Lip 2021 13:15 

Loty: 163
Kilometry: 270 462
@Akna ja wchodziłem do samolotu jako przedostatni wiec może pod koniec już się obsłudze nie chciało sprawdzać ;)

#852 PostWysłany: 17 Lip 2021 17:11 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
ptak23 napisał(a):

choć jednak sam algorytm mnie ciekawi, mam wylot do Rzymu 12 dni po pobycie w Gruzji, nigdy bym nawet nie wpadł że w UE, jako zaszczepiony, lecąc z Polski mogę mieć jeszcze jakieś problemy, tym bardziej jak mija ponad 10 dni, ktoś może wie jak to się odbywa na Chopinie w Warszawie? Kilka osób pisało że karty pokładowe bierze się teraz przed wejściem, domyślam się że główna procedura czy ktoś był poza UE i nakłamał w PLF w ciągu ostatnich 2 tygodni jest sprawdzana również przed wylotem?

na samej stronie infocovid.viaggiaresicuri.it nie ma przecież ani słowa o zaszczepionych

Mam nadzieję,że po 31 lipca coś się zmieni ale przeglądałem siatkę wizz i zastanawia mnie kto lata z Kosowa ,Macedonii i podobnych krajów do Włoch.Loty odbywają sie regularnie.
Przejrzałem masę wpisów i na mapce skayscanner pojawia sie informacja,że podróze z takiego kraju są mocno ograniczone ale nie dotyczy to obywateli UE i Schengen.
I tu chyba kwestia interpretacji.
Powinna być kwarantanna ale dla kogo?wszystkich?zaszczepionych?
Tego właśnie nie można sie za bardzo dowiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 17 Lip 2021 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
dabecja1 napisał(a):
(...) przeglądałem siatkę wizz i zastanawia mnie kto lata z Kosowa ,Macedonii i podobnych krajów do Włoch. Loty odbywają sie regularnie (...)

Jeśli się odbywają to znaczy, że są na to chętni. Podejrzewam, że jest to klient zbliżony profilem do tych co z takiej Polski, Litwy, Czech i "podobnych krajów" latają do Wielkiej Brytanii.

#854 PostWysłany: 17 Lip 2021 18:07 
Awatar użytkownika

dabecja1 napisał(a):
ptak23 napisał(a):

Mam nadzieję,że po 31 lipca coś się zmieni ale przeglądałem siatkę wizz i zastanawia mnie kto lata z Kosowa ,Macedonii i podobnych krajów do Włoch.Loty odbywają sie regularnie.
Przejrzałem masę wpisów i na mapce skayscanner pojawia sie informacja,że podróze z takiego kraju są mocno ograniczone ale nie dotyczy to obywateli UE i Schengen.
I tu chyba kwestia interpretacji.
Powinna być kwarantanna ale dla kogo?wszystkich?zaszczepionych?
Tego właśnie nie można sie za bardzo dowiedzieć.

z tego co ja się dowiedziałem to PLF to i tak jest tylko i wyłącznie dla Sanepidu w przypadku wykrycia u kogoś COVIDa, nikt tego nigdzie nie wpisuje ani nie korzysta z tych danych, a tak to kwestia tylko straży granicznej, gdzie przy lataniu na dowód sprawdzanie czegokolwiek odbywa się poprzez kilkusekundowy kontakt wzrokowy : DD
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 17 Lip 2021 18:20 

Loty: 245
Kilometry: 458 156
niebieski
Dzisiejszy lot Kraków-Bolonia, Ryanairem - nie sprawdzano żadnych dokumentów poza kartą pokładową i dokumentem tożsamości, we Włoszech też pełen luz. Bolonia żyje, na głównym placu krzesła i kino plenerowe, w knajpach dolce vita.
 Profil Relacje PM off  

#856 PostWysłany: 17 Lip 2021 19:20 

niebieski
Ciekaw jestem jak to się rozwinie
Tam gdzie bylem wydawało mi się że jest tłum, ale Włoszka mi powiedziała że zwykle jest 10 razy więcej ludzi
Na ulicy policja chodziła bez masek
Z danych widać, że fala ruszyła
 Profil Relacje PM off  

#857 PostWysłany: 18 Lip 2021 00:19 
Awatar użytkownika

niebieski
W Polignano a Mare jest sporo ludzi. W Materze pustawo.

#858 PostWysłany: 18 Lip 2021 00:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@Akna wybierz się do Monopoli... Niedaleko pociągiem, a klimat równie dobry
 Profil Relacje PM off  

#859 PostWysłany: 18 Lip 2021 08:56 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
Pacyfa napisał(a):
dabecja1 napisał(a):
(...) przeglądałem siatkę wizz i zastanawia mnie kto lata z Kosowa ,Macedonii i podobnych krajów do Włoch. Loty odbywają sie regularnie (...)

Jeśli się odbywają to znaczy, że są na to chętni. Podejrzewam, że jest to klient zbliżony profilem do tych co z takiej Polski, Litwy, Czech i "podobnych krajów" latają do Wielkiej Brytanii.

ha ,tyle,że mi chodziło nie po co a jak .Oficjalnie wjazd z tych krajów do Włoch jest niemożliwy,tylko w uzasadnionych przypadkach.Więc sie zastanawiam czy jest może coś w tych rozporządzeniach niedopowiedziane.Są poza UE ,europejski paszport nie działa .
ptak23 napisał(a):
dabecja1 napisał(a):
ptak23 napisał(a):

[/i]

z tego co ja się dowiedziałem to PLF to i tak jest tylko i wyłącznie dla Sanepidu w przypadku wykrycia u kogoś COVIDa, nikt tego nigdzie nie wpisuje ani nie korzysta z tych danych, a tak to kwestia tylko straży granicznej, gdzie przy lataniu na dowód sprawdzanie czegokolwiek odbywa się poprzez kilkusekundowy kontakt wzrokowy : DD

no i kwestia włoskiego formularza i wymienienia tam listy krajów z 14 dni.
Francuzi wczoraj wprowadzili kwarantannę dla niektórych ale zwolnili zaszczepionych.Malta wpuszcza tylko zaszczepionych i UE sie burzy,że ogranicza swobodny wjazd ozdrowieńcom i testowanym.Tutaj też jest to dziwne,bo paszport covid niby pozwala przemieszczać sie w granicach ue ale blokuje pobyt w kraju poza.Sami jak wspomniałeś nie umieścili tego na swoich stronach
 Profil Relacje PM off  

#860 PostWysłany: 18 Lip 2021 09:02 

niebieski
dabecja1 napisał(a):
Malta wpuszcza tylko zaszczepionych i UE sie burzy,że ogranicza swobodny wjazd ozdrowieńcom i testowanym.

nieprawda... Malta wpuszcza też niezaszczepionych, ale pod warunkiem odbycia 14-dniowej płatnej kwarantanny w hotelu (100 euro za noc)...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości