Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#861 PostWysłany: 18 Lip 2021 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
dabecja1 napisał(a):
(...) ha ,tyle,że mi chodziło nie po co a jak .Oficjalnie wjazd z tych krajów do Włoch jest niemożliwy,tylko w uzasadnionych przypadkach.Więc sie zastanawiam czy jest może coś w tych rozporządzeniach niedopowiedziane.Są poza UE ,europejski paszport nie działa. (...)

Niemożliwy ? Czy tak, jak piszesz "możliwy tylko w uzasadnionych przypadkach" ? Czy na przykład powrót do kraju macierzystego/kraju stałego zamieszkania jest takim uzasadnionym przypadkiem ? Podanie przeze mnie przykładu Polaków w UK było tu celowe, bo sytuacja jest zbliżona. Jest mnóstwo Macedończyków, Kosowarów, czy Albańczyków mających stały pobyt i pracę we Włoszech 😉

Poza UE europejski paszport nie działa ? Na f4f jest opisanych kilka przypadków przekraczania przez forumowiczów granicy bośniackiej, albańskiej, gruzińskiej, ormiańskiej, czarnogórskiej, macedońskiej, czy nawet kosowskiej przy użyciu potwierdzenia szczepienia w postaci europejskiego paszportu covidowego. Więc działa 😉

Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN
Malta od piątku do niedzieli za 579 PLN 😍 Top godziny lotów 💪 i ⭐⭐⭐⭐ hotel Malta od piątku do niedzieli za 579 PLN 😍 Top godziny lotów 💪 i ⭐⭐⭐⭐ hotel
#862 PostWysłany: 18 Lip 2021 11:13 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
harti napisał(a):
dabecja1 napisał(a):
Malta wpuszcza tylko zaszczepionych i UE sie burzy,że ogranicza swobodny wjazd ozdrowieńcom i testowanym.

nieprawda... Malta wpuszcza też niezaszczepionych, ale pod warunkiem odbycia 14-dniowej płatnej kwarantanny w hotelu (100 euro za noc)...

napisać aby napisać
no dobrze wpuszcza ,tylko kto uda sie na kwarantannę.Nie wpuszcza ozdrowieńców i z certyfikatem .Przecież rozmawiamy tutaj o wjeździe do Włoch w konkretnym przypadku,pobytu w kraju ,który jest poza dopuszczaną lista.
Pacyfa napisał(a):
dabecja1 napisał(a):
(...) ha ,tyle,że mi chodziło nie po co a jak .Oficjalnie wjazd z tych krajów do Włoch jest niemożliwy,tylko w uzasadnionych przypadkach.Więc sie zastanawiam czy jest może coś w tych rozporządzeniach niedopowiedziane.Są poza UE ,europejski paszport nie działa. (...)

Niemożliwy ? Czy tak, jak piszesz "możliwy tylko w uzasadnionych przypadkach" ? Czy na przykład powrót do kraju macierzystego/kraju stałego zamieszkania jest takim uzasadnionym przypadkiem ? Podanie przeze mnie przykładu Polaków w UK było tu celowe, bo sytuacja jest zbliżona. Jest mnóstwo Macedończyków, Kosowarów, czy Albańczyków mających stały pobyt i pracę we Włoszech 😉

Poza UE europejski paszport nie działa ? Na f4f jest opisanych kilka przypadków przekraczania przez forumowiczów granicy bośniackiej, albańskiej, gruzińskiej, ormiańskiej, czarnogórskiej, macedońskiej, czy nawet kosowskiej przy użyciu potwierdzenia szczepienia w postaci europejskiego paszportu covidowego. Więc działa 😉

Ręce opadają.
Mam wrażenie,że z jednego słowa powstaje wypracowanie
WŁOCHY o tym rozmawiamy a nie o przekaraczaniu granicy Bośni czy czegokolwiek.Nie działa w konkretnym przypadku,Pobyt w Gruzji przed 12 dniami .Pomimo,że poźniej lecisz z Polski i możesz wlecicieć na podstawie zaświadczenia Covid .Napisałem,że do Włoch w takim przypadku nie działa
Ale tak w Turcji działa i są Turcy ,którzy pracują w Wiedniu...
Tylko czy wlatują z certyfikatem,testem czy dlatego,że mają pracę
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#863 PostWysłany: 18 Lip 2021 11:23 
Awatar użytkownika

zawsze jeszcze jest tam 1 podpunkt który mówi o dozwolonym przekroczeniu granicy w sytuacji nadzwyczajnej, czyli spokojnie można powiedzieć że moje pozwolenie na pracę albo zaświadczenie o nadchodzącej rozmowie o pracy zjadł pies xD

sytuację oceniam jakieś 30 / 70, ale i tak nie polecę
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 18 Lip 2021 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
@dabecja1 Zapewniam Cię, że przynajmniej 90% ludzi na pokładzie samolotu ze Skopje do Włoch to mieszkający na stałe we Włoszech Macedończycy, którzy poszczepili się we Włoszech i nie mają żadnego problemu w wykonaniu tego lotu ani w jednym, ani w drugim kierunku. Z punktu widzenia obywatela państwa trzeciego, być może to połączenie wydaje się aktualnie bezsensowne, ale sens ma. Podejrzewam, że ma również sens ekonomiczny, bo inaczej W6 by tego nie utrzymywał.

#865 PostWysłany: 18 Lip 2021 12:13 
Awatar użytkownika

do tego przecież Ci co pracują we Włoszech, Ci co mają jakiegoś członka rodziny mieszkającego na stałe, studia, itd, sporo tam jest wyjątków od reguły
 Profil Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 18 Lip 2021 12:57 

niebieski
dabecja1 napisał(a):
no dobrze wpuszcza ,tylko kto uda sie na kwarantannę.Nie wpuszcza ozdrowieńców i z certyfikatem .

no i znowu piszesz nieprawdę, po co? :?:
Malta wpuszcza praktycznie wszystkich z EU, jeśli jesteś zaszczepiony to bez kwarantanny, jeśli nie idziesz na kwarantannę do hotelu.. ale pisanie że "nie wpuszcza" jest zwyczajnym kłamstwem...
tu masz na piśmie: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/h ... ravel.aspx
i tu: https://forsal.pl/swiat/aktualnosci/art ... id-19.html
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 18 Lip 2021 15:03 

Polak musi być zawsze przemądrzały i czepić się słówka i wykazywać swoją mądrość chociaż nawet nie na temat

Nie używaj takich słow jak kłamstwo itp
I weź trochę logiki w swojej mądrości bo takie wypowiedzi mogą wprowadzić w większy błąd niż moje słowo.NA tej Twojej zasadzie każdy każdego gdzieś wpuszcza.

Turysta ,który chcę udać się na Maltę na wypoczynek ,na początek lajcik przełknie sobie 14 dni na kwarantannie w hotelu ,potem sie zobaczy.
99% turystów ,zakładam,że ten 1 % to autor wypowiedzi udając się na Maltę chce przylecieć i być swobodny a nie siedzieć w hotelu. ,bez możliwości zrobienia testu i skrócenia kwarantanny.
I słowo nie wpuszcza nie jest kłamstwem tylko zwykłym stwierdzeniem faktu
.Odwracajac wpuszcza,pod pewnymi warunkami:
-posiadania certyfikatu
Inaczej by nie kłamiąc
Wpuszcza na 14 dniową kwarantannę,która działa jak straszak a nie zachęta by odwiedzić ten kraj..Ale po 14 dniach tak już jest luz.Masz racje

Info dla chcących isć za słowem wpuszcza :
Podróżni, którzy nie posiadają ważnego certyfikatu szczepienia przeciw Covid-19, muszą poddać się 14-dniowej kwarantannie po przybyciu na Maltę. Kwarantannę odbywa się w hotelu wyznaczonym przez władze maltańskie. Pobyt w hotelu na kwarantannie jest odpłatny - jego koszt wynosi 1400,00 EUR (ze śniadaniem; koszty pozostałych posiłków i innych usług pokrywane są przez osobę przebywającą na kwarantannie). Z kwarantanny nie zwalnia posiadanie statusu ozdrowieńca.

Podróżni, którzy nie posiadają ważnego certyfikatu szczepienia przeciw Covid-19, muszą dodatkowo - obok poddania się obowiązkowej kwarantannie po przybyciu na Maltę - posiadać negatywny wynik testu PCR. Test musi być wykonany w ciągu 72 godzin przed przybyciem na Maltę. Posiadanie negatywnego wyniku testu PCR nie zwalnia z kwarantanny - z wyjątkami, o których mowa poniżej.

Podróżni, którzy nie posiadają ważnego certyfikatu szczepienia przeciw Covid-19 lub negatywnego wyniku testu PCR nie będą wpuszczani na pokład samolotów lub statków udających się na Maltę.

O to Ci chodziło?
Nie widzę sensu brnięcia i odbiegania od tematu z wątku

wpuszcza nie wpuszcza
to tak jak stwierdzenie mądry inaczej.Dla każdego coś znaczy
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 18 Lip 2021 15:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Dajcie juz spokoj z ta Malta w watku wloskim... Jaka Malta jest kazdy widzi...
A co do samej Italii vs. Covid - 2 rozne loty kilka dni temu:
1. z PL do BGY - zero sprawdzania czegokolwiek, zero wymogu dPLF itp. luzik i wyjscie na "miasto" w 3 minuty po przylocie.
2. z DK do CIA - nie wpuszczaja na poklad bez wypelnionego dPLF. Na miejscu w CIA tez sprawdzanie przy wyjsciu ze strfy bagazowej na landside czy wszyscy maja dPLF. Ale ad2. KURIOZUM x3:
- z braku czasu przy bramce w CPH wypelniony dPLF na "chybil trafil" byle do przodu i aby przeszlo - dane randomowe, QR wygenerowany, pokazanie czegokolwiek na telefonie co przypomina QR -> zapraszamy do samolotu :-)
- w CIA polowa klientow przeszla na szybko z airside do landside be zprawdzenia kodu QR. A co ciekawe (przepraszam za okreslenie) baba, ktora milala sprawdzac dPLFy nie byla w zaden sposob do tego przygotowana, rozlozyla rece i w przejsciu o szeokosci 6 metrow chciala zatrzymac tlum z 2-3 samolotow (szkoda ze nie zrobilem fotki :-) ), chaos wygladal tak, ze w ciagu 1min przeszlo okolo niej 50-100osob i tylko co niektorym udalo jej sie sprawdzic, ze na telefonie maja jakis QR code, jaki....patrz wyzej... :-)
- no i sam QR code - nie wiem jak jest dzisiaj, ale kilka dni temu rownie dobrze mozna bylo pokazac QR pod ktorym jest link do menu restauracji i tez by przeszlo. Sprawdzanie takich rzeczy za pomoca interfejsu bialkowego...no comments.... :-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#869 PostWysłany: 18 Lip 2021 15:26 

Pacyfa napisał(a):
@dabecja1 Zapewniam Cię, że przynajmniej 90% ludzi na pokładzie samolotu ze Skopje do Włoch to mieszkający na stałe we Włoszech Macedończycy, którzy poszczepili się we Włoszech i nie mają żadnego problemu w wykonaniu tego lotu ani w jednym, ani w drugim kierunku. Z punktu widzenia obywatela państwa trzeciego, być może to połączenie wydaje się aktualnie bezsensowne, ale sens ma. Podejrzewam, że ma również sens ekonomiczny, bo inaczej W6 by tego nie utrzymywał.

no i właśnie tu jest pies pogrzebany.
Paszport Covid umożliwia swobodny przepływ pomiedzy Schengen i UE .Skoro Macedończyk zaszczepił się we Włoszech, taki posiada i może swobodnie podróżować pomimo umieszczenia jego Państwa na liście krajów ,których przejazd jest możliwy tylko w wyjątkowych przypadkach,to czemu obywatel UE będący 1 dzień w Skopie ,zaszczepiony już tego nie może zrobić.
Cały czas zmierzam do tego,że włoskie rozporządzenie wymienia szereg przypadków w których ta podróż jest możliwa ale nie za bardzo jest wymieniony przypadek tu wymieniony.Czyli Polaka będącego 12 dni wcześniej w Gruzji.Cały czas w przepisach jest używane 120 godzin,36 Z pracą też jest zapisosoby wjeżdżające do Włoch na czas nie dłuższy niż 120 godzin z udowodnionych przyczyn zawodowych, zdrowotnych lub absolutnej konieczności; .Są wymienione przykłady Czecha ,Niemca,który zachorował,musi do pracy ale ciągle są to przykłady osób,które nie są zaszczepione.Dlatego chyba 2 osoby zwróciły uwagę,że w tym rozporządzeniu nie ma nic o osobach zaszczepionych i tylko w formularzu lokacyjnym jest wzmianka o podaniu krajów z 14 dni i wtedy sami się wykluczamy,że nie możemy,bo tam byliśmy ale ankieta nie pyta czy jestesmy zaszczepieni,tylko czy jestesmy obywatelem UE.I wtedy sie pojawia masę punktów min taki,że jeśli jestesmy w drodze do domu,120 godzin itp,na które to na upartego można sie powoływać.
W całej tej rozmowie o to chodzi.
Ale ok.postaram sie ten problem jakoś rozwikłać
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 18 Lip 2021 15:34 

niebieski
dabecja1 napisał(a):
ciach...

no i znowu piszesz całe wypracowanie w odpowiedzi na moje 2 linijki...że też Ci się chce...
te wakacje są specyficzne.. jeśli ktoś jest zaszczepiony to podróżuje praktycznie bez ograniczeń, nie stresuje się.. jeśli nie jest to albo wybiera kraj gdzie tego nie wymagają, albo robi drogie testy.. i modli się żeby w międzyczasie nie zmienili zasad wjazdu/wyjazdu, albo zostaje w kraju jeśli nie chce ryzykować kwarantanny i innych przyjemności.. jeśli ktoś się nie chce (nie może) szczepić to lepiej niech się wstrzyma jeszcze z podróżami, za dużo nerwów....
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 18 Lip 2021 23:54 

złoty
Miał ktoś taką sytuację...? Pod koniec czerwca leciałem z Kanarów na Sycylię z przesiadkę w Londynie. Kilka dni wcześniej Włosi wprowadzili obowiązek 5-dniowej samoizolacji po przylocie z UK (przegapiłem tę informację). Oczywiście PLF wypełniony, test jeszcze świeży, na Sycylii nikt jednak o nic nie pytał, nic nie mówił, tylko dowód i dziękuję... Po kilku dniach wróciłem jak gdyby nic do Polski i kilka dni później przychodzi mail od Dipartimento Prevenzione, że zapraszają mnie na test antygenowy w Palermo po zakończonej izolacji. Oczywiście, z wiadomych powodów, nie pojawiłem się :) I teraz się zastanawiam, jako że za kilkanaście dni kolejna podróż do Włoch, czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 19 Lip 2021 22:45 

Loty: 32
Kilometry: 35 695
Witam

Jutro lecę z Katowic do Alghero i w związku z tym mam pytanko. Mam wydrukowana kartę pokładowa i czy mogę od razu z nią iść przez security pod podany Gate czy muszę udać się na samym początku do check in w celu kontroli wymaganych dokumentów ? Dodam tylko,że mam sam bagaż podręczny.

Z góry dziękuję za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 19 Lip 2021 22:48 

niebieski
Jak masz boarding wal na gate. Gdyby chcieli żebyś ich odwiedził, to byś nie wydrukował karty pokładowej.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#874 PostWysłany: 19 Lip 2021 23:29 

-- 19 Lip 2021 23:23 --

jak lecisz do włoch musisz się odprawić nawet jak nie masz bagażu właśnie w celu pokazania dokumentów. dostaniesz nową kartę pokładową po okazaniu paszportu covid/testu/ozdrowienia oraz formularza lokalizacyjnego.

-- 19 Lip 2021 23:29 --

j_a napisał(a):
Jak masz boarding wal na gate. Gdyby chcieli żebyś ich odwiedził, to byś nie wydrukował karty pokładowej.

jak lecisz do włoch musisz się odprawić nawet jak nie masz bagażu właśnie w celu pokazania dokumentów. dostaniesz nową kartę pokładową po okazaniu paszportu covid/testu/ozdrowienia oraz formularza lokalizacyjnego. lotnisko w katowicach pod tym względem jest bardzo skrupulatne. 11.07 leciałam do katanii więc info jest wieże
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 19 Lip 2021 23:37 

niebieski
Z WAW leciałem ostatnio w ze 3 razy Wizzem i tak to działa, że jak chcą cię do okienka to nie możesz wydrukować karty. Wszędzie trzeba coś pokazać nie tylko do Włoch, sprawdzają to na gate. Moim zdaniem jeśli nie podają specjalnej informacji z prośbą o zgłoszenie się do odprawy i masz boarding, wchodzisz bezpośrednio na gate.
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 20 Lip 2021 00:27 

złoty
@j_a Ryanair ma inaczej - musisz podejść do odprawy i tam dostaniesz "talon" na przejście dalej.
 Profil Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 20 Lip 2021 11:04 

niebieski
Czyli odprawiam się online, mam kartę pokładową, lece tylko z podrecznym a i tak muszę podejsc do check in?
 Profil Relacje PM off  

#878 PostWysłany: 20 Lip 2021 11:35 

11.07 leciałem Rynairem z Krakowa i nikt nie sprawdzał niczego poza wydrukowaną wcześniej kartą pokładową i dowodem osobistym.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#879 PostWysłany: 20 Lip 2021 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
hank napisał(a):
Czyli odprawiam się online, mam kartę pokładową, lece tylko z podrecznym a i tak muszę podejsc do check in?
Tak. Ja tak miałem.
hank uważa post za pomocny.

#880 PostWysłany: 20 Lip 2021 11:42 

niebieski
Stosowna informacja pojawia się w którymś momencie że strony FR czy wszyscy sa kierowani już na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość