Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 19 Lis 2018 08:43 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Nie mogę nigdzie dotrzeć do jakichś sprawdzonych info.
Mam dość długa przesiadkę w Dubaju. Potrzebuję zostawić gdzieś podręczny bagaż. Wiem jest na ten temat mały wątek, ale tam dawno już nic nowego nikt nie wrzucił.
Przechowalnia na lotnisku to chyba około 40 dirhamów. Czytałem o jakiejś tańszej przed terminalem T1 w cargo village. Czy ktoś korzystał i może coś konkretnie na ten temat? Może korzystaliście z przechowalni gdzieś indziej (miasto?)? Myślę, że nie tylko ja będę zainteresowany

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#62 PostWysłany: 19 Lis 2018 18:19 

-- 19 Lis 2018 17:59 --

tomwie napisał(a):
Nie mogę nigdzie dotrzeć do jakichś sprawdzonych info.
Mam dość długa przesiadkę w Dubaju. Potrzebuję zostawić gdzieś podręczny bagaż. Wiem jest na ten temat mały wątek, ale tam dawno już nic nowego nikt nie wrzucił.
Przechowalnia na lotnisku to chyba około 40 dirhamów. Czytałem o jakiejś tańszej przed terminalem T1 w cargo village. Czy ktoś korzystał i może coś konkretnie na ten temat? Może korzystaliście z przechowalni gdzieś indziej (miasto?)? Myślę, że nie tylko ja będę zainteresowany

Przechowalnia bagażu znajduje się w hali przylotów Terminalu 3 linii Emirates i mogą z niej korzystać zarówno przylatujący, jak i wylatujący pasażerowie.

Opłaty za każdą sztukę bagażu:

Standardowa torba (wymiary maks. 21 xna 24 xna 11 cali): 25 AED za 12 godzin.
Niestandardowa torba (wymiary większe niż 21 xna 24 xna 11 cali): 30 AED za 12 godzin.
Cenne przedmioty: 30 AED za 12 godzin.

-- 19 Lis 2018 18:19 --

olekskw napisał(a):
Hej, mam 5.5h przesiadki na DXB. Ląduje po 22 na T3, wylatuje 03:30 też z T3. Kilka pytan

1) Czy taki czas wystarcza na objechanie taxi Burj Khalifa + Dubai Marina i cyknięcie paru fotek?
2) Ile mniej wiecej trwa wyjście z lotniska / procedury wizowe?
3) Czy w ogóle warto ryzykować?

Pozdr!

Samolot ląduje po 22 ...
Ile po ? 10, 30, ? plus wyjście z samolotu, odbiór bagażu jak masz, kolejka po wize ( bo bez nie wyjdziesz na miasto raczej ), samo wyjście z terminala i z godzina, półtorej minie więc robi się dajmy na to 23:30
O 3:30 masz kolejny samolot, gdzie do odprawy musisz się stawić na dwie godz przed startem czyli na lotnisku musisz być o 1:30

Pozostają 2 godziny przy bardzo dobrych wiatrach. Marine sobie odpuść bo daleko około 40 km co daje nam 30 minut jazdy samochodem a jeszcze chcesz wyjść pochodzić i cykać fotki to zapomnij o tej wycieczce.
Można spróbować do Burj Khalify ale zanim dostaniesz się pod budynek to też czasu minie.
Osobiście chyba bym nie ryzykowała :roll:
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 20 Lis 2018 16:22 

BasiaEm napisał(a):
-- 19 Lis 2018 17:59 --
Samolot ląduje po 22 ...
Ile po ? 10, 30, ? plus wyjście z samolotu, odbiór bagażu jak masz, kolejka po wize ( bo bez nie wyjdziesz na miasto raczej ), samo wyjście z terminala i z godzina, półtorej minie więc robi się dajmy na to 23:30
O 3:30 masz kolejny samolot, gdzie do odprawy musisz się stawić na dwie godz przed startem czyli na lotnisku musisz być o 1:30

Pozostają 2 godziny przy bardzo dobrych wiatrach. Marine sobie odpuść bo daleko około 40 km co daje nam 30 minut jazdy samochodem a jeszcze chcesz wyjść pochodzić i cykać fotki to zapomnij o tej wycieczce.
Można spróbować do Burj Khalify ale zanim dostaniesz się pod budynek to też czasu minie.
Osobiście chyba bym nie ryzykowała :roll:

Ląduje 22:05
Bagaż nadawany leci dalej do Seulu, wiec nie musze nic odbierać
Powiedzmy, że w 1h sie wyrobie i jestem out o 23:00

Szybkie taxi pod Burj Khalifa - 15min
Zdjecia i przejscie wokol - 15min
Powrot na DXB - 15 min

Calosc w 45 min, z zapasem 1h - o 00:00 jestem z powrotem na lotnisku. Czemu jest tu ryzyko? Nawet jakby coś poszło nie tak, to i tak mam duży zapas?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 20 Lis 2018 16:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@olekskw, nie wiadmo czy ladowanie sie nie opozni, ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowal i odpuscil. ;)
Zreszta co to za atrakcja tylko przejechac sie taxi?
Na lotnisku mozesz ogarnac salonik, czy tez znalezc fajne restauracje i sklepy, jesli bedzie sie zbytnio nudzic. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 21 Lis 2018 01:04 

cccc napisał(a):
@olekskw, nie wiadmo czy ladowanie sie nie opozni, ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowal i odpuscil. ;)
Zreszta co to za atrakcja tylko przejechac sie taxi?
Na lotnisku mozesz ogarnac salonik, czy tez znalezc fajne restauracje i sklepy, jesli bedzie sie zbytnio nudzic. :D

Wiadomo, jesli sie opozni to zostane :) ale jesli wszystko pojdzie szybciej i o 23 bede out, to czemu nie? Przeciez pod Burj Khalifa to tylko 15 min taxi...
Nie jestem fanem salonikow, restauracji i sklepow lotniskowych ;)
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#66 PostWysłany: 21 Lis 2018 01:20 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
niebieski
Kolego wez poprawke ze w Dubaju korki sa,czasami nawwet o polnocy :)

#67 PostWysłany: 21 Lis 2018 01:42 
Awatar użytkownika

srebrny
absolutnie nie zgodzę się z mało optymistycznymi prognozami nt tej krótkiej wycieczki nocą po Dubaju. A już zupełnie nie zgodzę się z tym że 'nie warto ryzykować, lepiej pokręcić się po lotnisku'. Za taki text na forum podróżniczym powinno być ostrzeżenie albo przynajmniej reprymenda od moderatora :)

Ryzyka żadnego nie będzie (bo podchodząc z paszportem do kontroli będziesz już wiedział czy się uda czy nie - jeśli już będzie 0.30 gdy będziesz podchodził po pieczątkę / wizę, to faktycznie lepiej się wycofać i zostać na airside). Ale, bardziej prawdopodobnie będzie coś koło 23.00 +/- 15 minut.
Po wyjściu z kontroli paszportowej do taxówek na T3 jest parę minut.... z taxówkami pod T3 czasem bywał problem, ale to też nie powinno zająć więcej niż parę minut.

Czyli, realnie koło 23.30 powinieneś być w taxówce 'na miasto'.

A z powrotem - jeśli jesteś tylko z podręcznym, to spokojnie Ci wystarczy być na lotnisku ok 2.15, 2.20. Mógłbym tu opisać kilka historii jakie miałem przy wylotach z Dubaju, ale mi się nie chce, uwierz po prostu że jest tak jak mówię.

Czyli powinieneś mieć ok 2:30, 2:45 na szybki objazd po Dubaju - powinno spokojnie starczyć czasu nie tylko na Burja ale i na Marinę. Ale to już sobie zobaczysz na miejscu na co masz czas a na co nie.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 21 Lis 2018 02:07 

Grzes830324 napisał(a):
Kolego wez poprawke ze w Dubaju korki sa,czasami nawwet o polnocy :)

Nawet jesli beda korki to te 15 min wydłuży sie do 30-40. Ciagle duzo czasu :)

rw30 napisał(a):
Ryzyka żadnego nie będzie (bo podchodząc z paszportem do kontroli będziesz już wiedział czy się uda czy nie - jeśli już będzie 0.30 gdy będziesz podchodził po pieczątkę / wizę, to faktycznie lepiej się wycofać i zostać na airside). Ale, bardziej prawdopodobnie będzie coś koło 23.00 +/- 15 minut.
Po wyjściu z kontroli paszportowej do taxówek na T3 jest parę minut.... z taxówkami pod T3 czasem bywał problem, ale to też nie powinno zająć więcej niż parę minut.

Tez tak mysle :) coz, zobacze po przylocie. Do 23:30 wychodze, pozniej juz nie ;)
Jak wyglada samo wyjscie? Lece dalej do Korei, wiec bagaz nadawany zostaje, ale gdzie sie kierowac po wyjsciu? Po prostu na exit czy musze cos specjalnego robic?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 21 Lis 2018 02:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja czekalem na taxi ok. 10 min w kolejce, a do Ramada Downtown, obok BK potrzebowalem prawie 0.5h, bo byl objazd. ;)
Do odprawy paszportowej byly dosc spore kolejki, ale akurat sprawnie szlo.
Warto wziasc takie ewentualnosci pod uwage.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 21 Lis 2018 11:44 
Awatar użytkownika

srebrny
olekskw napisał(a):
Do 23:30 wychodze, pozniej juz nie ;)
Jak wyglada samo wyjscie? Lece dalej do Korei, wiec bagaz nadawany zostaje, ale gdzie sie kierowac po wyjsciu? Po prostu na exit czy musze cos specjalnego robic?

wychodzac nie pozniej niz o 0.00 spokojnie zdazysz dojechac do Burja i wrocic na swoj lot o 3.30
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 22 Lis 2018 12:12 

rw30 napisał(a):
A już zupełnie nie zgodzę się z tym że 'nie warto ryzykować, lepiej pokręcić się po lotnisku'. Za taki text na forum podróżniczym powinno być ostrzeżenie albo przynajmniej reprymenda od moderatora :)

.... albo blokada :roll: bez przesady ...
znam Dubaj dość dobrze i przy dwóch godzinach wycieczka do Mariny i Burj Khalifa to jakiś kosmos chyba że nie wysiadamy z taksówki to ok, zgodzę się, że dacie radę zobaczyć co nieco z auta.
Sama Marina ma około 8 km długości, dojazd do niej to 40 km, wydostanie się z lotniska to też nie takie hop siup bo różnie bywa, a wejście pod Burj K. zajmuje więcej niż 15 minut.
Dlatego Marinę bym odradzała w tym wypadku, szczególnie osobom nie znającym topografii miasta ;)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#72 PostWysłany: 22 Lis 2018 16:35 

Dlatego myślę, że wezmę taxi pod Burj Khalifa, pochodzę po okolicy z 20 min i wróce na lotnisko. Marina chyba zbyt duże ryzyko.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 06 Mar 2019 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
srebrny
Wizz z KTW będzie lądował według planu o 19:55 w DWC. Zaryzykowalibyście lot z DXB w tym samym dniu o 23:20? Jak dla mnie to jeszcze brakuje co najmniej pół godziny :(

#74 PostWysłany: 06 Mar 2019 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
niebieski
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 06 Mar 2019 23:45 

niebieski
Taksa do zrobienia, gorzej jak będziesz miał opóźnienie jak ja 1h ;)
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 07 Mar 2019 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 287
Kilometry: 658 291
platynowy
benedetti napisał(a):
Wizz z KTW będzie lądował według planu o 19:55 w DWC. Zaryzykowalibyście lot z DXB w tym samym dniu o 23:20? Jak dla mnie to jeszcze brakuje co najmniej pół godziny :(

Ja też się zastanawiam czy ryzykować...
Flydubai z KRK ląduje (planowo) w DXB o godz. 20.40. Lot Cebu mam z DXB do MNL o godz. 23.25 :mrgreen:
Wybrać lot tego samego dnia... czy dla bezpieczeństwa dzień wcześniej :?: :!:

#77 PostWysłany: 07 Mar 2019 00:23 
Awatar użytkownika

złoty
Pamiętajcie, że to zima w Europie więc z planowymi wylotami może być różnie..

#78 PostWysłany: 07 Mar 2019 00:24 
Awatar użytkownika

Loty: 246
Kilometry: 514 695
srebrny
@szfarcjeger pamiętaj, że flydubai ląduje w DXB na T3 a Cebu odlatuje z T1, gdzieś czytałem, że na transport pomiędzy terminalami trzeba sobie zarezerwować około 30 minut.

#79 PostWysłany: 07 Mar 2019 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 287
Kilometry: 658 291
platynowy
Flyguy napisał(a):
Pamiętajcie, że to zima w Europie więc z planowymi wylotami może być różnie..

KRK ma też swoje liczne mgliste dni, nie wiem co robić jeszcze nie kupiłem dolotu ale chyba - dla bezpieczeństwa - będzie to lot dzień wcześniej :D

#80 PostWysłany: 07 Mar 2019 00:39 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
srebrny
@szfarcjeger Z T1 na T3 w DXB jest faktycznie straszny kawał drogi, ale wzdłuż terminala jeździ kolejka, można się w miarę szybko przemiścić :D Jak będzie punktualnie to moim zdaniem zdążysz a jeśli się odpowiednio opóźni to wiadomka :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość