Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wiza i zasady wjazdowe - by @Nvjc 24/02/2024

Wizę wyrabiamy poprzez stronę https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Standardowa e-visa pozwala na dwukrotny wjazd, jest ważna 30 dni od wjazdu i kosztuje 25$ w okresie od lipca do marca oraz 10$ od kwietnia do września. Są też wersje wielokrotnego wjazdu: roczna za 40$ i pięcioletnia za 80$, ale w tym przypadku łączny pobyt nie może wynosić więcej niż 180 dni rocznie.

O wizę 30-dniową można aplikować najwcześniej 30 dni przed datą wjazdu. Wjazd musi nastąpić w trzydziestodniowym okresie widocznym jako ważność ETA, natomiast 30 dni na pobyt liczone jest od daty pierwszego wjazdu.

W przypadku wyrobienia nowego paszportu, e-visa pozostaje ważna, ale należy mieć przy sobie stary paszport, na który wiza została wydana.

Problematyczne części wniosku wizowego

Wniosek można zapisać do późniejszej edycji, nie trzeba wypełniać go na raz. Warto zapisać numer wniosku, gdyby nas wyrzuciło w trakcie jego wypełniania. Z tym numerem można wrócić do jego edycji.

Do wniosku trzeba przygotować zdjęcie wizowe i zdjęcie paszportu.

Zdjęcie wizowe musi mieć format .jpg, minimum 10kb i maksimum 1mb oraz rozmiar 350x350 lub większy. Powinno być kwadratowe.

Zdjęcia strony paszportu z danymi musi być w formacie PDF i mieć minimum 10kb, a maksimum 300kb.

Na pewnym etapie należy wpisać kraje, w których było się w okresie ostatnich 10 lat. Nie ma informacji o limicie, ale przyjmuje max. 20 krajów, więc nie wpisujcie więcej, bo wykonacie niepotrzebną pracę, a wpisywać trzeba będzie od nowa.

Przechodzi płatność PayPalem. Nie trzeba logować się do konta, po prostu podaje się dane karty, ale pobiera dodatkową prowizję 3,5%.

Po otrzymaniu maila, że wiza została przyznana, należy wejść na stronę wizową w zakładkę „Check your Visa Status” i po wpisaniu danych ściągnąć wizę klikając w przycisk „Print Status”. Tylko ten plik ze zdjęciem jest akceptowany na lotniskach, jeśli wydrukujecie maila otrzymanego po przyznaniu wizy, i tak prawdopodobnie na lotnisku będziecie musieli szukać pliku na stronie wizowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 314 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 07 Lut 2023 12:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeden ze smaczków przy aplikowaniu co by przyzwyczaić się do panującego (nie)porządku:
Należy zaznaczyć kraje odwiedzone przez ostatnie 10 lat. Można wybrać max 20. Nie ma szans wszystko zrobić zgodnie z prawdą jeśli odwiedziliśmy np. 50.

Podobnych smaczków jest więcej.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#182 PostWysłany: 06 Cze 2023 03:17 

Zbanowany
niebieski
Czy nie ma problemu z wizą indyjską po pobycie w Pakistanie oraz przy wjeździe do Indii z pakistańskimi pieczątkami w paszporcie ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 06 Cze 2023 03:33 

platynowy
Pobyt w Pakistanie nie dyskwalifikuje turystów z wjazdu do Indii. Ale spodziewałbym się pytań przy przekraczaniu granicy.
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.

#184 PostWysłany: 13 Lip 2023 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 230 306
Cześć,

Wybieram się do Indii w październiku / listopadzie i przed wyrobieniem wizy nasunęło się kilka pytań:

• W wątku znalazłem informację, że wizę turystyczną należy wyrobić na max 30 dni przed przylotem. Na oficjalnej stronie (https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html) nie widzę takiego ograniczenia. Coś się zmieniło, czy po prostu nie ma info, ale i tak nie można wcześniej aplikować?
  • Czy takie ograniczenie (30 dni przed) dotyczy także wizy biznesowej?

Pozdrawiam.

6 kontynentów, 35 krajów.
Ostatnio w: USA - Nowy Jork
W planach: Norwegia - Oslo
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 14 Lip 2023 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 399 452
Jeśli chcesz e-visę to link jest taki:

https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Nadal obowiązuje tu termin 30dniowy:

"For e-Tourist Visa (30 days) , applicants of the eligible countries/territories may apply online minimum 4 days in advance of the date of arrival. Such application can be made 30 days in advance from proposed date of travel."

Link który zamieściłeś odnosi się do wizy która uzyskujesz w ambasadzie Indii ... i nie wiem jakie terminy tam obowiązują
 Profil Relacje PM off
Placko lubi ten post.

#186 PostWysłany: 14 Lip 2023 10:50 

niebieski
Ogólnie to nie ma co się stresować tymi terminami, bo w praktyce u mnie wyrobienie turystycznej e-visy zajęło równo 24h. Z biznesowymi to nie pomogę.
65/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Ewiza do Indii.
#187 PostWysłany: 16 Wrz 2023 08:43 

Planuję wyjazd do Indii (6 miesięcy od listopada do kwietnia/maja) i czytam na temat ewizy. I im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie (sporo jest stron na ten temat i każda podaje trochę inne informacje). Dzwoniłem do ambasady w Warszawie, ale tam mnie olali totalnie i powiedzieli, że oni wizami się nie zajmują. Nie potrafili mi nawet powiedzieć na które stronie mam ją zamówić (!!!). A przekrętów jest sporo. Dzwoniłem też do biura BLS, ale oni jak na razie nie odbierają telefonu.

Więc zwracam się do Was drodzy forumowicze z prośbą o pomoc. Czy ktoś przeszedł ten proces i może mi odpowiedzieć na kilka pytań. Z góry dziękuję.
1. Najważniejsze pytanie. Gdzie ją zamówić. W necie jest sporo pośredników. Ale dwie główne strony, które wyodrębniłem to blsinternationl.com i indianvisaonline.gov.in Ta pierwsza to chyba pośrednik do starych tradycyjnych wiz papierowych, wklejanych do paszportu. Tam są jakieś kosmiczne opłaty (ponad 400 złotych za roczną wizę, gdy wszędzie indziej jest napisane, że takowa kosztuje 41 dolarów). Czy ktoś używał tej drugiej strony (indiavisaonline.gov.in)? Domyślam się, że jest to oficjalna strona rządu indyskiego, więc tam jest tylko opłata za wizę bez żadnych dodatkowych opłat. Ale wolę sprawdzić. A może żadna z tych stron nie jest prawidłowa i jest jeszcze jakaś inna?
2. Czy przy procesie uzyskiwania wizy są wymagane jakieś dokumenty typu: wcześniej zakupiony lot, ubezpieczenie, wyciąg z banku, pismo z pracy itd.? Czy tylko wypełniony formularz, zdjęcie siebie i paszportu?
3. Najpierw kupować wizę, czy lot?
4. Przy aplikacji do wizy trzeba załączyć zdjęcie i skan paszportu. Nie mam skanera. Czy zdjęcie paszportu jest też akceptowalne?
5. Czy jak wyrobię wizę na rok, to ona straci ważność rok od momentu wydania, czy rok od wjazdu do Indii.
6. Dobrze rozumiem, że roczna wiza turystyczna jest wielokrotna. I mogę sobie spokojnie wjechać do Bangladeszu czy Sri Lanki i wrócić? Ktoś miał jakieś problemy z tym?

Jakbyście mieli jeszcze jakieś info na ten temat, które Was zaskoczyło, to też możecie napisać.
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Ewiza do Indii.
#188 PostWysłany: 16 Wrz 2023 10:11 

Loty: 343
Kilometry: 692 935
złoty
1. na stronie oficjalnej, czyli indianvisaonline.gov.in
2. nie
3. to zależy, jeśli robisz tę typową na 30dni to lepiej najpierw kupić lot
4. wystarczy zdjecie
5. jest tam napisane "One year (365 Days) from the date of grant of ETA"
6. tak
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 19 Wrz 2023 22:29 

Siema
Obecnie jestem bezrobotny, a lecę do Indii, czy w formularzu lepiej podać dane poprzedniego pracodawcy czy wpisać bezrobotny? Oni to w ogóle sprawdzają? Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 20 Wrz 2023 08:31 

złoty
Wszystko zależy o jaką wizę wnioskujesz.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 20 Wrz 2023 09:19 

Turystyczna
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 21 Wrz 2023 21:24 

Hej,
Mam pytanie dotyczące przekraczania granicy do Indii. Ale nie za pierwszym razem, na tej samej e-wizie.
Sytuacja wygląda następująco:
E-wiza, roczna, wielokrotna. Na stronie do wyrabiania e-wizy, jest lista przejść granicznych, przez które należy wjechać do Indii, gdy ma się e-wizę (na wizie tradycyjnej można używać każdego przejścia granicznego). Na liście jest 30 lotnisk i 5 portów morskich. Zero przejść lądowych.
Napisałem na kontakt na tej stronie oraz do ministerstwa ds. migracji, kilka dni minęło i cisza. Więc może ktoś mi odpowie na moje pytanie:
Czy wjechać do Indii trzeba przez jeden z tych 35 przejść granicznych z listy, za każdym razem, czy tylko za pierwszym na tej samej wizie. Bo ja planuję przylecieć do Indii (przez jedno z lotnisk z listy), potem wjechać do Bangladeszu i znowu wrócić do Indii (wszystko na tej samej rocznej e-wizie do Indii).
I teraz pytanie, czy ja muszę latać pomiędzy Indiami i Bangladeszem, używając tylko tych lotnisk wspomnianych na liście, czy mogę sobie spokojnie przejechać przez granicę lądową (nie wspomnianą na tej liście)?
I drugie takie podpytanie: Czy jest jakiś okres czasu, jaki muszę przebywać poza Indiami, żeby do nich ponownie wrócić?
Wiem z doświadczenia, że wiele krajów stosuje czasowe ograniczenia, żeby ludzie nie wyjeżdżali na pół godziny z kraju i od razu wracali, żeby znowu mogli przebywać kolejne 3 miesiące na terenie danego kraju.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.

Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 22 Wrz 2023 05:42 

Tylko pierwszy wjazd musi być przez jedno z tych wymienionych lotnisk, żeby 'aktywować' wizę, potem można już lądem.
Jeśli chodzi o minimalny czas między wjazdami, to nie wydaje mi się, żeby taki wymóg był, obyś trzymał się tych okresów maksymalnego pobytu w Indiach.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 22 Wrz 2023 07:51 

platynowy
wjazd-do-indii-droga-ladowa,1132,166341 tutaj było omawiane.
W skrócie - nigdzie nie ma oficjalnej informacji, ale z praktyki wynika że po po pierwszym wstęplowaniu indyjskiej wizy do paszportu można przekraczać granicę na dowolnym przejściu granicznym.

krisfrompoland napisał(a):
Wiem z doświadczenia, że wiele krajów stosuje czasowe ograniczenia, żeby ludzie nie wyjeżdżali na pół godziny z kraju i od razu wracali, żeby znowu mogli przebywać kolejne 3 miesiące na terenie danego kraju.
:shock: Które kraje stosują takie ograniczenia?
Wiem tylko że Tajlandia dla bezwizowych wjazdów turystycznych stosuje (stosowała?) roczny limit wjazdów przejściem lądowym, ale nie było wymogu minimalnego okresu przebywania poza Tajlandią.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 22 Wrz 2023 08:45 

Dzięki MagMo i NBE322 za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że jest to info z pierwszej ręki, czyli sami przekraczaliście granicę lądową w ten sposób na e-wizie?

"Które kraje stosują takie ograniczenia?"
Tak, myślałem m.in. o Tajlandii. Ale np. też, teraz jak byłem w Maroku, to parę osób mi mówiło, że tam po 3 miesiącach musieli wyjechać na minimum 3 dni, aby móc znowu wrócić na kolejne 3 miesiące (ponoć nie obowiązuje to Francuzów).
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 22 Wrz 2023 10:13 

platynowy
Rozumiem, że jest to info z pierwszej ręki, czyli sami przekraczaliście granicę lądową w ten sposób na e-wizie?
Ja nie próbowałem. Ale w temacie na forum co podlinkowałem powyżej masz jedną informacje z pierwszej ręki.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#197 PostWysłany: 22 Wrz 2023 10:47 

Tak czytałem ten wątek i wynika z niego, że wszystkie oficjalne informacje mówią, że na e-wizie się nie wyjedzie z powrotem do Indii. Ale ktoś tam wjechał. I tak się zastanawiam, czy to trochę nie zależy od widzimisię pogranicznika. Dlatego dopytuję i czekam, czy nie pojawi się ktoś, kto powie, że go/ją cofnęli na granicy.
Ale dzięki za info :)

NBE322 napisał(a):
Ja nie próbowałem. Ale w temacie na forum co podlinkowałem powyżej masz jedną informacje z pierwszej ręki.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 22 Wrz 2023 15:09 

złoty
I drugie takie podpytanie: Czy jest jakiś okres czasu, jaki muszę przebywać poza Indiami, żeby do nich ponownie wrócić?

Na oficjalnej stronie https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html można znaleźć odpowiedź w FAQ.
"Q9. What is the validity of e-Visa?
Ans- The validity of e-Visa would be according to the e-Visa service you have requested in the application form as -
   For e-Tourist Visa (01 year / 05 years), the validity would be 365 days / 05 years from the date of grant of ETA with Multiple entries and Maximum stay in India during one Calender Year should not exceed 180 days."

Czyli nie ma ograniczenia do 90 dni. Możesz wjeżdżać ile razy chcesz i przebywać do 180 dni w jednym kawałku albo w iluś, pod warunkiem, że łączny pobyt w ciągu roku kalendarzowego nie przekroczy 180 dni.
Wyjazd z Indii "na chwilę" czyli tzw. visa run nic nie daje, bo liczy się łączny okres pobytu w danym roku, a nie jednorazowy.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#199 PostWysłany: 22 Wrz 2023 21:20 

-- 22 Wrz 2023 21:10 --

Jest takie ograniczenie (nie przekraczania 90 za jednym razem).
Ktoś mi cytował tu na stronie w innym moim pytaniu (niestety moderator usuną wątek), jakie info dostał, gdy przekraczał granicę i tam była ta informacja. Pisałem też do biura/ministerstwa migracji w Indiach i mi to potwierdzili. Czyli 90 dni jednorazowego pobytu. Dostałem też potwierdzenie, że nie ma minimalnego czasu na który trzeba wyjechać. Czyli można wyjechać z Indii i wrócić tego samego dnia na kolejne 90 dni. Niby łatwe, ale upierdliwe, bo trzeba dojechać do granicy, wyrobić wizę innego kraju itd.
Na tej stronie (indianvisaonline.gov.in) jest sporo błędów (nawet ortograficznych), jak i niejasności lub wewnętrznych sprzeczności. Tak więc piszę po rożnych forach i próbuję jakoś wydobyć prawdziwy obraz sytuacji. Ale powoli się to klaryfikuje.

meczko napisał(a):

Na oficjalnej stronie https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html można znaleźć odpowiedź w FAQ.
"Q9. What is the validity of e-Visa?
Ans- The validity of e-Visa would be according to the e-Visa service you have requested in the application form as -
   For e-Tourist Visa (01 year / 05 years), the validity would be 365 days / 05 years from the date of grant of ETA with Multiple entries and Maximum stay in India during one Calender Year should not exceed 180 days."

Czyli nie ma ograniczenia do 90 dni. Możesz wjeżdżać ile razy chcesz i przebywać do 180 dni w jednym kawałku albo w iluś, pod warunkiem, że łączny pobyt w ciągu roku kalendarzowego nie przekroczy 180 dni.
Wyjazd z Indii "na chwilę" czyli tzw. visa run nic nie daje, bo liczy się łączny okres pobytu w danym roku, a nie jednorazowy.

-- 22 Wrz 2023 21:20 --

Ja tylko dla pożądku dodam, że jest tu mowa o 30-dniowej wizie.
W przypadku wiz rocznej i 5-letniej można aplikować o wizę 120 dni przed wylotem. Ale nie opłaca się spieszyć, gdyż jej okres zaczyna się od jej otrzymania, a nie wjazdu do Inii, jak to się ma w przypadku wizy 30 dniowej. Trochę to Hindusi pokomplikowali. Ale przynajmniej jedno jest stałe. We wszystkich wizach turystycznych trzeba ją wyrobić minimum 4 dni przed wylotem.
Pozdrawiam.

adamp54 napisał(a):
Jeśli chcesz e-visę to link jest taki:

https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Nadal obowiązuje tu termin 30dniowy:

"For e-Tourist Visa (30 days) , applicants of the eligible countries/territories may apply online minimum 4 days in advance of the date of arrival. Such application can be made 30 days in advance from proposed date of travel."

Link który zamieściłeś odnosi się do wizy która uzyskujesz w ambasadzie Indii ... i nie wiem jakie terminy tam obowiązują
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 23 Wrz 2023 10:18 

złoty
@krisfrompoland myślę, że nie masz czym się martwić na zapas. Na pieczątce wjazdowej pogranicznik zaznaczy czy możesz zostać poniżej 90 dni lub poniżej 180 dni. Na tej samej pieczątce dopisze również datę ważności wizy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 314 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości