Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2022 17:58 

Planuję kilkumiesięczną podroż do Azji. Na początku planuję polecieć do Indii i oraz odwiedzić Pakistan oraz Nepal. Z informacji które wyczytałem oraz ze strony e-wizy wjazd obcokrajowców drogą lądową obecnie jest niemożliwy. Czy coś może się zmieniło?

pozdrawiam
https://economictimes.indiatimes.com/ne ... 926975.cms
https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html (Authorized Immigration checkposts through which eVisa holders can travel.)
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#2 PostWysłany: 24 Lip 2022 20:32 

srebrny
Jeśli chcesz polecieć do Indii, to ew.ograniczenia cię nie dotyczą. Bardziej musisz zwrócić uwagę na następne państwa że swojej listy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lip 2022 20:43 

Może się źle wyraziłem. Chodzi mi o to czy z Pakistanu, Nepalu będę mógł wrócić do Indii drogo lądowa.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 24 Lip 2022 21:01, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lip 2022 14:37 
Awatar użytkownika

@cargt3
A masz e-wizę, czy klasyczna z ambasady? Bo to robi różnicę.
Na 100% e-wizę można "aktywować" pierwszym wjazdem tylko na lotnisku. Jeżeli chodzi o powroty, to przed covidem były różne interpretacje.
Nawet na początku 2020 pisałam maila z takim zapytaniem na kontakt z rządowej strony e-wizy (mój partner chciał przejechać z powrotem po podróży do Birmy) niestety urzędnik napisał mi, że nie można.
Z drugiej strony czytałam o tym, że przed covidem niektórzy wracali z Nepalu na e-wizie.
Wybieram się do Indii jesienią, chcę wjechać lądem do Bhutanu, który ma otworzyć się 23 września (mamy tam do odbycia podróż zarezerwowaną i opłaconą pod koniec 2019, która z wiadomych względów się nie odbyła).
Nie chcę jednak ryzykować i z powrotem lecę z Paro do Bagdogry. Potem chętnie wpadła bym na kilka dni do Nepalu, ale boję się ryzykować, że z powrotem mnie nie wpuszczą, a jechać aż do Kathmandu, żeby złapać lot powrotny nie mam czasu.
cargt3 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Lip 2022 14:54 

platynowy
Przed covidem na 100% można było wjechać drogą lądową jeśli miało się już wizę wstemplowaną do paszportu.
Pierwsze wstemplowanie wizy możliwe tylko na jednym z punktów granicznych których lista jest na stronie wyrabiania e-wiz (tylko lotniska). Później można (było) korzystać z dowolnego przejścia granicznego w okresie obowiązywania wstemplowanej wizy.
 Profil Relacje PM off
cargt3 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Lip 2022 22:18 

@Ekspansja Mam e-wizę i na początku lecę do Delhi i stamtąd dopiero wybieram się do krajów ościennych.
@NBE322 Czyli rozumiem że jeśli będę miał e-wizę to po przylocie wbiją mi już "normalną" wizę do paszportu i będę mógł wrócić drogą lądową do Indii?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lip 2022 11:43 
Awatar użytkownika

@cargt3
To taki jest stempel wjazdowy z napisem e-visa i dopisanym długopisem numerem - te zwykłe, robione w ambasadzie wyglądają inaczej (wklejki na całą stronę).
cargt3 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Lip 2022 19:20 

platynowy
@cargt3 tak to działało pre-Covid.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Lip 2022 02:15 

Wklejam moje pytanie z innego forum, może komuś się przyda.
Pre-covid można było, teraz oficjalnie nie można. Jak to wygląda w praktyce pewnie będę musiał sprawdzić, może do tego czasu coś się zmieni.

Cytuj:
Pre-Covid that was fine. The current practise is unclear, given the official advice when visas were re-instated.

https://boi.gov.in/content/restoration- ... gn-tourist

Note point 3:

“In no case the foreign nationals will be allowed to enter through Land border or riverine routes on Tourist Visa/e-Tourist Visa. Order for opening of Land ICPs and riverine routes will be communicated separately.”

That said the authorities recently re-launched the cross-border bus service on Agartala-Dhaka-Kolkata-Agartala; and also passenger movement at Srimantapur.

And the border with Pakistan appears to have opened in April: https://www.hindustantimes.com/cities/c ... 25811.html

There may be official clarity by the time you travel.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Wrz 2022 11:05 

Loty: 65
Kilometry: 198 541
Ktoś już testował w praktyce lub znalazł nowe info. jak wygląda możliwość wjazdu/wyjazdu do/z Indii droga lądową? Planuje trasę busem Indie Nepal (Delhi - Kathmandu - Delhi).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Wrz 2022 20:48 
Awatar użytkownika

@MikeyZulu Wczoraj odebrałam e-wizy i wyraźnie jest na nich napisane, że wjazd tylko drogą powietrzną. Natomiast wyjazd może być lądem. Na stronie e-wizy jest lista przejść, z których można korzystać. Będę za miesiąc w Indiach i będę przekraczać granicę lądową z Bhutanem w Jaigaon.
MikeyZulu uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 15 Paź 2022 07:58 

Cytuj:
. Update: We crossed back into India today through the Wagah border with no issues whatsoever. There was no mention of polio vaccines and they barely checked our bags or visas. Happy days!!

Info z jednej z grup na FB. Za kilka dni będę przekraczał granicę z Pakistanem z powrotem do Indii za jakiś miesiąc.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Lis 2022 19:02 

Bez żadnych problemów przekroczyłem z powrotem granicę do Indii z Pakistanu na e-visa wbitej po przylocie do Delhi. Jedynie w dwie strony strona hinduska chciał potwiedzeni szczepienia na Polio
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 08 Lis 2022 19:32 

Zbanowany
niebieski
@cargt3

To dobra informacja, a gdzie przekraczałeś granicę z Pakistanu ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Lis 2022 09:46 

@malawita Waga/Attari
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 11 Lut 2024 18:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy wjazd lądowy do Indii w ogóle jest możliwy teraz? W internecie praktycznie same info o ewizie, ale jak wiemy na niej nie da się przekroczyć granicy lądowej, tylko na lotnisku. Na stronie Ambasady Indii w PL nie ma zbyt dużo info o wizie więc pytanie jak skutecznie przekroczyć granicę PK-Indie w Wagah. Plan był taki żeby wyskoczyć na jeden dzień do Amritsaru do Świątyni, ewentualnie brałem też opcję wyrobienia wizy w którejś z placówek indyjskich w Pakistanie. Ktoś przekraczał ostatnio granicę w Wahah/lub wjeżdżał do Indii lądem?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Lut 2024 18:10 

W październiku 2023 wjeżdżaliśmy z Pakistanu do Indii przez Wagah/Atari, z tym że najpierw wlecieliśmy do Indii, aktywowaliśmy e-wizę, do Pakistanu pojechaliśmy tez przez Wagah. Nie było żadnych problemów, nawet o szczepienie na polio nie pytali na powrocie.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość