Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 717 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: VDA - Ejlat
#161 PostWysłany: 28 Gru 2015 16:38 

Loty: 44
Kilometry: 78 601
Mam nowy pomysł odnośnie zakupu szekli.
Jeśli jest tu ktoś z Krakowa lub z okolic Koszalina (tu mieszkamy), a wraca przed 30 stycznia z Izraela, to bardzo ładnie proszę o przywiezienie 170-300 szekli Izraelskich i nie pogniewam się też za 20-30 JOD Jordańskich.

Lecimy w sobotę i od razu gonimy na granicę, tak więc byłaby to pomoc.

Będę bardzo wdzięczny.
elektrycznymarek@wp.pl
 Relacje PM off  

#162 PostWysłany: 28 Gru 2015 17:41 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
@m00kry

drobna-waluta,17,27694&start=700

#163 PostWysłany: 28 Gru 2015 18:43 

@vivere
OK. Ale tam nikt od ponad roku nie oferuje, tej waluty.
A tu piszą osoby, które aktualnie latają do Izraela i Jordanii, jest większa szansa się dogadać.
 Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 01 Sty 2016 16:32 

Loty: 209
Kilometry: 482 439
Witajcie,
przeszukałem cały wątek 2 razy i nie znalazłem dokładnej informacji, której szukam, a mianowicie: czy jadąc Egged mogę zapłacić podczas wsiadania do busa, czy bilety należy rezerwować wcześniej? Wiem, że miejsca w Shuttle rezerwujemy przez internet, natomiast jak ma się to w Egged? Wyjeżdżamy do Ejlatu 9.01, a wracamy 12.01, więc dużo czasu nie zostało :) Pozdrawiam, życząc wszystkim szczęśliwego nowego roku!
 Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 04 Sty 2016 23:58 

Loty: 209
Kilometry: 482 439
Jeśli ktoś w najbliższym czasie będzie potrzebować Szekli to mogę polecić Royal Kantor przy ulicy Szewskiej 19 w Krakowie. Obdzwoniłem pół Krakowa w poszukiwaniu izraelskiej waluty, ale prawie nigdzie nie było, a tam, gdzie udało mi się znaleźć Szekle kurs był chory (119 zł za 100 szekli). W kantorze, w którym ja kupiłem kurs to "tylko" 1,05, więc zdecydowanie lepiej, niż w pozostałych kantorach w Krakowie. Jedyną wadą jest to, że pan w kantorze posiada jedynie banknoty o nominale 200 ILS. Nie jest to żadna reklama, a jedynie wskazówka dla osób, które w najbliższym czasie czeka poszukiwanie Szekli w Krakowie :)
 Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 05 Sty 2016 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
Dostalem takie info od hotelu w Aqabie (Al-Qidra Hotel):

Just an additional information for you in case that you will cross Arava boder to enter Jordan, please note that visa can no longer obtain at the border , you have to arrange the visa in advance at Jordan embassy/consulate in your country, or through a tour operator in Jordan.

Ktoś może potwierdzić?

Ostatnio edytowany przez adriano84, 05 Sty 2016 12:10, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 05 Sty 2016 11:54 

@adriano84 Weź nie strasz.
Szukałem w necie. Żadnych informacji o zmianach wizowych. Może wyślij im maila z zapytaniem, o co cho...
 Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 05 Sty 2016 12:17 
Awatar użytkownika

Potwierdzam!!! :|

Dzisiaj dostałem wiadomość od swojego hosta z airbnb:

"Our government made new regulations for crossing the border :(
Now you have to apply a visa in advance ,so you should find the Jordanian embassy in Poland and apply a visa ,or in eilat you find a travel agency and you pay them money to apply a visa for you :(

So it's not easy to cross the border like before ,so me and many other people almost have no work here :(
It started from the first of January ,and today they told us that there is no way to change these regulations"
 Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 05 Sty 2016 12:32 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
To bardzo zła wiadomość, najbliższa ambasada Jordanii jest w Berlinie.
 Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 05 Sty 2016 13:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Tu oficjalnie:

"Kindly note that starting 1st of January 2016, entry visas will no longer be issued at the Wadi Araba Border Crossing. The only exceptions are Israeli tour groups and others carrying proper entry documentation entering Jordan for tourism purposes. Moreover, Israeli tourists and those carrying proper entry documents, who have bought the 90JOD entrance ticket to the Petra Archeological Site, will be exempt from the obligatory 24 hour stay in Jordan under the conditions that:

They should submit manifest lists and travel documents pertaining to the tour group to the Tourism and Marketing Directorate of the Aqaba Special Economic Zone Authority at a minimum of 24 hour prior to the group’s arrival to the country, so that visas and clearances can be issued smoothly in accordance with laws and procedures.
Local tour operators should submit necessary insurances that guarantees that all members of the touristic group will leave through the Wadi Araba Border Crossing and not through any order point of departure.
All member of the original submitted manifest are present upon departure; permissions for departure will not be granted to groups in which members included on the original manifest are not present.
No visa will be issued for any other nationality through the Wadi Araba Crossing and entrance will only be granted to those who have obtained an entry visa to Jordan through Jordanian Embassies abroad prior to their arrival at the border crossing.

Wadi Araba Crossing closes on Islamic New Year day and Yom Kippur."

źródło:
http://international.visitjordan.com/ge ... sings.aspx
igore lubi ten post.

#171 PostWysłany: 05 Sty 2016 13:53 

Rozmawiałem przed chwilą z Polskim ambasadorem w Jordanii. Potwierdził, że jest duże zamieszanie z wizami od 1-go stycznia 2016. Otrzymał 3 sprzeczne odpowiedzi na 3 zapytania w tej sprawie (od nowego roku do dzisiaj), ma mi dać odpowiedź jak tylko będzie miał jakieś konkrety. Załamka...
ps. 6 minut rozmowy = zapłaciłem 50 zł :) fajnie :DDDDDD

Czemu mam cały czas 0000000000000000000000 punktów reputacji ? :(
dajcie kilka :)
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 06 Sty 2016 13:12 

Witam wszystkich, wraz z małżonką wybieramy się do Izraela, Kraków - Ovda 09.01.16-16.01.16. Ja mam 25, żona 22 lata. Szukam kogoś żeby razem wypożyczyć samochód w Ejlacie, i zrobić objazdówkę po Izraelu. A może tylko np. auta na 3 dni i pojechać do Jerozolimy i nad może martwe, resztę czasu w Ejlacie. Możemy się dostosować. Jeśli ktoś zainteresowany, gonzorudi@gmail.com.
 Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 07 Sty 2016 13:09 

Cierpliwości...

Dzisiaj jest szansa na ostateczną odpowiedź odnośnie wiz na granicy z Jordanią.

Treść wczorajszego maila od Ambasadora:

"W pełni podzielam Pańskie zdanie, że nie jest to fair. Mam nadzieję, że w dniu jutrzejszym otrzymam ostateczną odpowiedź z tut. MSW.
Pozdrawiam
Michał Pęksa
Radca
Konsul RP
Ambasada RP w Ammanie
Haszymidzkie Królestwo Jordanii
3 Mahmoud Seif Al-Din Al-Irani Str."

Jak tylko będę miał odpowiedź od razu się z Wami podzielę.
 Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 07 Sty 2016 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla wybierających sie do Jordanii na 3 dni jest taka oto opcja:
http://jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx
jednookonamaroko lubi ten post.

#175 PostWysłany: 07 Sty 2016 15:51 

Zbanowany
Ktoś wie jak te Jordanpassy wyglądają w praktyce ?
Kupuje, podaje numer paszportu i będę mógł potem przejść granice w Akabie ?
 Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 07 Sty 2016 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, jednak nie jest to wiza. Zalecam wstrzymac sie z zakupem o ile to możliwe, i poczekać na rozwój wydarzeń tego zamieszania. Dziś okazało sie że wiza na granicy obowiazuje wszedzie z wyjatkiem Aravy. Dostałem informacje że JordanPass można kupić do dnia przed przekroczeniem granicy.

Wiem też że po stronie Jordańskiej wciąż obowiązuje opłata wyjazdowa 10 JOD wiec po stronie Izraela zapewne również.

Cała zabawa zatem (licząc wizytę w Petrze i Wadi Rum) będzie nas kosztowała o 20 JOD więcej.

#177 PostWysłany: 07 Sty 2016 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 370 936
knörrig napisał(a):

Przy wyjeździe z Jordanii nie płaciliśmy żadnych opłat wyjazdowych, a przejście na stronę Izraelską było mega szybkie.

adriano84 napisał(a):

Wiem też że po stronie Jordańskiej wciąż obowiązuje opłata wyjazdowa 10 JOD wiec po stronie Izraela zapewne również.

@adriano84

Niby nie było opłat.

#178 PostWysłany: 07 Sty 2016 22:45 

Krótkie pytanie dot. eilatshuttle - czy jechał może ktoś już z Ovdy do Tel-Awiwu i wie, ile mniej więcej trwa taka podróż? W szczególności, ile - i czy w ogóle - czeka się w Eilacie na przesiadkę?

Miałem również zapytać o wiarygodność eilatshuttle - ale po poprzednich postach widzę, że taka firma faktycznie istnieje i jeździ co mnie mocno uspokoiło. Dzięki ;)
 Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 08 Sty 2016 07:52 

Cytuj:
Sam ze swojej strony mam dwa inne pytania:
1. Czy ktoś orientuje się, w jaki sposób można dostać się do Eilat, jeśli nie zdąży się na autobus Egger? Ze swoją wizą irańską w paszporcie jestem tego niemalże pewien. Wizja łapania stopa nie jest najgorsza, ale zastanawiam się, czy istnieją inne sposoby.
2. Już nieco obok tematu, czy osoba w wieku 22 lat da radę wypożyczyć samochód? Niestety, cała nasza drużyna jest właśnie w tym wieku.

Oprócz Egger jest jeszcze Eilatshuttle (przewijało się już na forum paręnaście razy). Sam mam 2 wizy irańskie w paszporcie. Dzwoniłem do ambasady Izraelu w Warszawie i powiedziano mi, że nie będzie jakiegokolwiek problemu na lotnisku w Ejlat. Jednak z tego co wyczytałem to w rzeczywistości jednak wygląda to trochę inaczej...
 Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 10 Sty 2016 19:55 

Witam serdecznie. Jestem tu nowy i ten temat aktualnie mnie interesuje bo lecimy w tym miesiącu z Krakowa do Ejlat. Chciałem zapytać głównie tych którzy w Izraelu już byli czy nie będziemy mieli problemów z przewiezieniem jedzenia w bagażu podręcznym (taki tylko mamy) oraz jak służby na lotnisku w VDA zapatrują się na wwiezienie do Izraela np. laptopów itp. Pytam bo doszły mnie słuchy, że jest pobierana jakaś kaucja podatkowa, która przy opuszczaniu Izraela jest zwracana. Czy ktoś mógłby to potwierdzić lub temu zaprzeczyć ?
 Relacje PM off  

[ 717 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość