Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 717 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: VDA - Ejlat
#181 PostWysłany: 10 Sty 2016 22:38 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Nigdy wcześniej nie słyszałem o żadnej kaucji.

Nikt mi też nie sprawdzał, czy mam laptop, ani co w nim jest, mimo iż byłem odstawiony na bok na przesłuchanie w związku z wcześniejszą wizytą w Iranie.

🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍 🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍
Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu
#182 PostWysłany: 10 Sty 2016 22:47 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
kmc to bzdury jakieś...
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 11 Sty 2016 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 965
Ma ktoś już dokładne info na temat przekraczania granicy Ejlat - Jordania ? Wybieram się tam za 2 miesiące i chciałbym wiedzieć czy potrzebujemy Wizy czy nie :)
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 11 Sty 2016 21:06 

Dzięki krystoferson112 oraz Sudoku.
A jak się ma sprawa z wwożeniem jedzenia na teren Izraela w podręcznym ?
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 11 Sty 2016 21:13 

kmc napisał(a):
Dzięki [b]

A jak się ma sprawa z wwożeniem jedzenia na teren Izraela w podręcznym ?

standardowo, wszystko co dozwolone (uważać na płyny i substancje, które mogą zostać uznane za płynne), najlepiej w podręczny spakować żywność pakowaną próżniowo

A i wszelkie alkohole, napoje i papierosy itp o ile ktoś i tak będzie kupował, zakupić koniecznie w sklepach wolnocłowych w strefie odlotu (wódka 0,5 po ok. 15 zł itp- na miejscu tj. w Izraelu 4-5 x drożej)
 PM off  

#186 PostWysłany: 11 Sty 2016 22:11 

Hej,

garść info ode mnie - moze przyda sie osobom podrózującym do VDA/Aqaba/Petra

-z lotniska bus 282/ na lotnisko - .25 szekle w 1 stronę, mozna placic NIS, USD, EUR. czas przejazdu ok 1h10 min. radze byc ca, 3,5 h przed odlotem ( w powrotną stronę) w Eljiacie na przystanku autobusowym.
*taxi z centrum Ejlat na lotnisko VDA znajomi placili 60 EUR.

- szekle kupilam w KRK kurs byl ca. 1,02 / Grodzka 40 - pod Arkadami.

-Z Eliat centrum ca -45-1h15min - zalezy od tempa dojscie do przejscia granicznego z Jordanią. (bylam w grudniu- nie bylo najnowszych zmian)/ z info ktore uzyskalam na granicy- ta ladowa granica jest czynna 6.00am-22pm.
Oplata za 'opuszczenie' Izraela 35 NIS, przy 'opuszczaniu' Jordanii nic nie placilismy.
Za taxe w powrotnej drodze- z granicy po izraelskiej stronie do dworca autobusowego w Ejlacie- 35szekli.

-po stronie Jordanskiej taxi do centrum 10 JOD, mimo ze stawki "urzędowe" za odrobinke nizsze. uwaga! umiejetnosci targowania wskazane, ale w bardzo mily sposób.

-kurs do Petry 30 JOD po ustaleniach z taksowkarzem , mozna taniej, busem, najlepiej pytac o dokladne godziny odjazdów w miejscach w których nocujecie- dzień wczesniej.

- a.. i najlepsze jedzonko w Aqabie - AL-Shami przy głownej ulicy ( humusy, falafel etc) :)
 Profil Relacje PM off
miron40a lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#187 PostWysłany: 11 Sty 2016 22:28 

Sweetka, a orientujesz się czy dzieci mają jakieś zniżki ? Mam dwójkę, która nie ukończyła 12 roku życia.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 11 Sty 2016 22:41 

[quote="Sweetka"]Hej,

Oplata za 'opuszczenie' Izraela 35 NIS, przy 'opuszczaniu' Jordanii nic nie placilismy.
quote]

35???????????????/
Wszyscy pisali że coś około 100 NIS!?
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 12 Sty 2016 13:16 

@A&J

przepraszam- tak 101 od osoby! ( my bylismy w 3, wiec 305)

http://www.iaa.gov.il/en-US/borders/Doc ... eng-GB.pdf

http://www.iaa.gov.il/en-us/borders/Yit ... Rates.aspx

-- 12 Sty 2016 12:18 --

@kmc

nic o znizkach dla dzieci mi nie wiadomo niestety
 Profil Relacje PM off
A&J lubi ten post.

#190 PostWysłany: 12 Sty 2016 18:06 

Loty: 44
Kilometry: 78 601
@ordys1990 "Ma ktoś już dokładne info na temat przekraczania granicy Ejlat - Jordania ? Wybieram się tam za 2 miesiące i chciałbym wiedzieć czy potrzebujemy Wizy czy nie :)"

Ja właśnie napisałem do Airbnb prośbę o zwrot kasy za wynajęte mieszkanie w Aqabie.
Pisałem kilka dni temu ponownie do konsula w Jordanii, żeby się przypomnieć. Nic nie odpisuje, nie wiem czy dlatego, że jeszcze nie ma oficjalnego info., czy z innej przyczyny. Postanowiłem dłużej nie czekać.
Oczywiście jak mi wreszcie odpisze to od razu dam znać.
Dziwna jest to sprawa, bo nigdzie nie ma nowych informacji, o tych wizach. Szukałem też czegokolwiek na stronach Konsulatu w Niemczech, UK i Francji. Cisza...
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 13 Sty 2016 10:38 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
Za to do mnie odpisał Pan Pęksa:

"Przepisy wizowe na przejściu Akaba strona jordańska zmieniła nikogo o tym oficjalnie nie informując. Dotarłem do regulacji (w załączeniu) przesłanych mi przez Jordańską izbę turystyczną. Główną zmianą tych przepisów jest wprowadzenie tzw. opłaty serwisowej w wys. 20 JOD oraz obligatoryjnie wizy w wys. 40 JOD. W przypadku przebywania na terenie Jordanii powyżej dwóch dni osoby powinny być zwolnione z obu tych opłat."
A&J lubi ten post.

#192 PostWysłany: 13 Sty 2016 16:51 

Krótka informacja po powrocie:

-Na lotnisku po wylądowaniu szybka kontrola kilka pytań (gdzie zamierzamy nocować,kazali pokazać vouchery hotelowe, czym się będziemy poruszać, pytania o paszport czy jest to nasz pierwszy wydany paszport itd.) całość trwała jakieś 5 min.
-Na przejściu w Tabie praktycznie zero pytań.
-Najgorzej jest przy opuszczaniu Izraela. 1.5h przesłuchiwań i odpowiedzi na pytania (ja osobono, dziewczyna osobno (sprawdzali czy mówimy to samo) Pytań dużo (Gdzie spaliśmy, kim jesteśmy dla siebie, jak długo się znamy, jak się poznaliśmy, gdzie mieszkamy, czym podróżowaliśmy, czy w Egipcie wymienialiśmy się z kimś kontaktami, czy ktoś nam coś dawał, czy byliśmy razem w jednym pokoju, czy mieliśmy kontakt z bronią, nożami itd. Czy nasz bagaż sami pakowaliśmy i czy w autobusie, gdy leżał w lufcie bagażowym ktoś mógł coś do niego włożyć. Pytań bardzo dużo.. Zabrali nam laptopa, prześwietlali go chyba z 8 razy ze wszystkich stron (akurat był włączony) zabrali go do jakiegoś pomieszczenia, więc pomyślałem, że mogą coś przy nim grzebać a to prywatna rzecz, wszedłem tam (akurat nikogo nie było przy nim) i wyłączyłem. Później go przynieśli do nas znów, kazali włączyć pokazać zdjęcia. Facebook, w końcu puściły mi nerwy i trochę na nich wyjechałem, że nie mają prawa sprawdzać prywatnych rzeczy po czym zawinęli laptopa w folie włożyli do worka i powiedzieli, że musimy go nadać jako bagaż do załadunku a nie może być na pokładzie. Ogólnie przeginają ale co zrobić, taki region.

Transport:

Bus 282 jeździ z lotniska OVDA przez centrum Eilat (Central Bus Station) aż do granicy z Egiptem (Taba)
http://www.egged.co.il/

alternatywny transport to Eilat Shuttle (dowożą pod wskazany hotel)
http://www.eilatshuttle.com/

Oba środki transportu kursują również w szabat.

Przejście przez granicę kosztuję 25 USD albo 101 ILS, jeśli nocujemy w którymś z hoteli bezpośrednio przy granicy to nie płacimy nic.

Ceny w marketach w Eilat
Woda 1.5L = 4.5 ILS
Cola Zero 1.5L = 7 ILS
Magnes na lodówkę = 8-10 ILS
Surówka = 4.5 ILS

Jest drogo ale nie ma tragedii. Natomiast w Tabie w sklepach (jest ich raptem 1-2) nie ma NIC normalnego do jedzenia. Tylko chipsy, słodycze (piwa nie sprzedają) i tacki z plastrem sera, ogórka i pomidora, które po otwarciu musiałem wyrzucić do kosza, bo śmierdziały.
Lepiej płacić w USD.

Jeśli ktoś wybiera się do Taby to zalecam zrobić duże zakupy w jakimś markecie w Eilat.
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#193 PostWysłany: 15 Sty 2016 11:23 

Anonymous napisał(a):

Przejście przez granicę kosztuję 25 USD albo 101 ILS, jeśli nocujemy w którymś z hoteli bezpośrednio przy granicy to nie płacimy nic.

Czy jest to jakoś sprawdzane przez służby graniczne? Czy wystarczy zadeklarować że mieszkasz w hotelu przy granicy?
Innymi słowy czy da się uniknąć opłaty 25 USD/101 ILS a potem ruszyć np. do Dahab?
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:08 

Loty: 44
Kilometry: 78 601
A&J napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Czy jest to jakoś sprawdzane przez służby graniczne? Czy wystarczy zadeklarować że mieszkasz w hotelu przy granicy?
Innymi słowy czy da się uniknąć opłaty 25 USD/101 ILS a potem ruszyć np. do Dahab?

Nie chcę się mądrować. Będę bardzo w temacie za 3 tygodnie jak stamtąd wrócimy.
Ale z tego co czytałem na forach (pisali ludzie, którzy przekraczali w Tabie granicę) i też rozmawiałem z Panią z konsulatu w Warszawie, to spawa ma się tak:
101 ILS - opłata obowiązkowa dla wszystkich, tak samo jak na przejściu do Aqaby. Jest to opłata wyjazdowa z Izraela.
25 USD - jest to płatna wiza egipska (płatna na granicy w dolarach) dla osób, które jadą poza półwysep Synaj. Dla osób pozostających tylko na Synaju wiza jest bezpłatna (i to pewnie o tym pisał rowerzysta).
My nie będziemy ryzykować, jedziemy do Kairu, więc wykupimy wizy. Mogą nam przetrzepać aparat foto, telefony. Jak zobaczyliby zdjęcia np z piramidami, to byłoby nieciekawie bez ważnej wizy. Poza tym można wpaść przy rutynowej kontroli w jakimkolwiek miejscu.
Ale Dahab jak najbardziej jest na półwyspie, więc przysługuje bezpłatna wiza.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 18 Sty 2016 10:15 

A&J napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Musieliśmy pokazać vouchery hotelowe a oni dzwonili do hotelu aby potwierdzić nasze rezerwację.
 PM off
jawach lubi ten post.
A&J uważa post za pomocny.

#196 PostWysłany: 20 Sty 2016 01:38 

Czy ktoś zna cenę przejazdu Egged busem (linia 444) z Ejlatu do Jerozolimy?
Nie doszukałem się tego na ich stronie. Zastanawiamy się też nad opcją wynajmu samochodu i chcemy porównać koszta.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 23 Sty 2016 12:45 

Czy ktos leci do Eilatu we wtorek 26 stycznia ? Czy ktos wie,czy mozna zdazyc na autobus 282,ktory odchodzi 45 minut po ladowaniu samolotu/tak bylo napisane na ich stronie Egged/?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 23 Sty 2016 17:44 

niebieski
kmc napisał(a):
Czy ktoś zna cenę przejazdu Egged busem (linia 444) z Ejlatu do Jerozolimy?
Nie doszukałem się tego na ich stronie. Zastanawiamy się też nad opcją wynajmu samochodu i chcemy porównać koszta.

Cena jest stała, na powrotnej trasie również wynosi 82 szekle, ale warto kupić bilet z wyprzedzeniem, gdyż w dniu wyjazdu często brak wolnych miejsc. ;) Autobus wychodzi zdecydowanie taniej od auta i jest naprawdę wygodny.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 23 Sty 2016 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
101 ILS + 5 jakaś opłata urzędowa, przy płatności za np 3 osoby raz to 5 jest pobierane, tak gwoli ścisłości
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 23 Sty 2016 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Odpowiem tu, ale proponuję zarówno przedmówcy, jak i mój post przenieść do bardziej odpowiedniego działu.
Anonymous napisał(a):
W jakich sklepach w Ejlacie warto robić zakupy spożywcze? Ktoś poleci jakieś z dobrymi cenami?

Byłem w Eilacie w lipcu i polecam ten market:
Cytuj:

W Eilacie, jak i w całym Izraelu jest bardzo drogo, a ww. supermarkecie ceny są o wiele niższe niż w zwykłych sklepach w centrum miasta. Można zebrać żywność czy napoje kilkukrotnie taniej. Sporo produktów jest też oferowanych jeszcze taniej, jeśli kupuje się je większych ilościach, a niektóre dostępne były w trakcie mojej wizyty tylko po kilka sztuk naraz(np. woda tylko w zgrzewkach, w kasie nie sprzedawali na sztuki). Przypomina trochę nasze Makro, ale jest mniejszy.
m00kry uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 717 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość