Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 17 Mar 2023 13:49 

niebieski
Do Jerozolimy, nad Morze Martwe i do Eilatu możesz jechać - do Betlejem nie.

Ostatnio edytowany przez sanchopan, 17 Mar 2023 18:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏 Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏
Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎 Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎
#382 PostWysłany: 17 Mar 2023 17:33 

złoty
Wyguglaj sobie mapę stref A, B i C Zachodniego Brzegu. Do strefy A (wyłączna kontrola Autonomii Palestyńskiej) na pewno nie możesz wjechać, do strefy B nie wiem, do strefy C (pełna kontrola Izraela) na pewno możesz.

Droga z Jerozolimy nad Morze Martwe i droga nr 90 wzdłuż Morza Martwego i doliny Jordanu to strefa C, więc można śmiało jechać.

Betlejem to strefa A i nie można.

Cała Jerozolima z punktu widzenia izraelskiego prawa to część Izraela i możesz po niej jeździć bez ograniczeń.

W praktyce wjazd do stref zakazanych dla Izraelczyków jest wszędzie oznaczony dużymi czerwonymi tablicami z informacją po hebrajsku i angielsku. Nie da się ich przeoczyć.
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 18 Mar 2023 22:11 

złoty
Tu jest historia niemieckich turystów pokazująca, że ten zakaz wjeżdżania autem wypożyczonym w Izraelu do Autonomii Palestyńskiej lepiej we własnym interesie brać na poważne:
https://www.timesofisrael.com/german-to ... raeli-car/
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 18 Mar 2023 22:59 

niebieski
Dlatego nie ma co "próbować", tylko - albo - autem do check pointu i dalej autobusem/pieszo/furmanką ;) - albo najrozsądniej - autobusem z dworca arabskiego koło Bramy Damasceńskiej. Proste, tanie i - jak na tamtejsze warunki (i w określonym kontekście) - bezpiecznie. :)
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 29 Mar 2023 19:43 

niebieski
W Jerozolimie mogę polecić Kesher Rent A Car Ltd przy Luis Brandeis Street, franczyza Hertz i pewnie nie tylko (wynajmowałem niby od Hertz). Poniżej 300 zł za jeden dzień Nissan Micra, dostałem upgrade do Mazda 2 automat. Wynajem na jedną dobę, więc zapytałem, czy mogę późnym wieczorem zaparkować na ich podziemnym parkingu (normalnie płatnym). Zgodzili się od razu, więc tylko rano przyszedłem oddać kluczyk. Kontrola ilości paliwa i dziękuję. Później dostałem majla ze zdjęciami samochodu, więc może coś sprawdzali, ale bez naciągania.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#386 PostWysłany: 22 Lip 2023 11:29 

złoty
Ma ktoś jakieś doświadczenia z firmą Thrifty i kartą debetową?

W T&C mają napisane:
"FINANCIAL POLICY: Customer must present a valid major credit card in their own name at the time of rental. Deposit required at time of rental is the amount of insurance excess for the vehicle plus the estimated rental costs. Acceptable credit cards are American Express, Diners Club, MasterCard & Visa. Cash is not accepted as a method of payment. Debit cards are accepted."

Niby wszystko jasne, ale martwi mnie szczegółowy opis kart kredytowych i jedno szczątkowe zdanie o debetowych + odbiór samochodu na TLV jest w Hertz...

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 22 Lip 2023 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
Hertz i Thrifty to ta sama korparacja. Jesli akceptują MC i Visa credit to debetowe też

Tapnięte z Samsunga S66+ PRO ultra max
 Profil Relacje PM off
jaras724 uważa post za pomocny.

#388 PostWysłany: 22 Lip 2023 17:48 

złoty
@xyrxis Revolut przejdzie czy lepiej klasyczna?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 23 Lip 2023 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 337 778
złoty
@jaras724, gwarancji nikt Ci nie ta. Teoretycznie Revolut to taka sama debetówka jak każda inna ale wszystko może się zdarzyć. Zawsze należy mieć jakąś opcję awaryjną w postaci kilku innych kart.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 07 Sie 2023 10:13 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Hej jak wygląda wypożyczenie auta w soboty . Wypożyczalnie na lotnisku TLV funkcjonują normalnie czy dla nich jest ot czas poza godzinami pracy i naliczają dodatkowe opłaty ? Wiem że nie jestem precyzyjny nie pytam o konkretną ale z grubsza jak to sie ma w soboty wypożyczanie i oddawanie auta?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość