Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1561 PostWysłany: 16 Lut 2022 23:07 

niebieski
Tego nikt od dawna już nie sprawdza ale jak wisi to nadal w necie jako wymagane to lepiej mieć niż potem wypełniać na kolanie gdzieś na lotnisku we Włoszech.
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach za 639 PLN 🏛️🇬🇷 Okołoweekndowe loty + hotel na 3 dni ☀️ City break w Atenach za 639 PLN 🏛️🇬🇷 Okołoweekndowe loty + hotel na 3 dni ☀️
Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 1999 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 1999 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
#1562 PostWysłany: 16 Lut 2022 23:23 

niebieski
To że tego raczej nie sprawdzają w Italii, to już sama się przekonałam. Chodzi o nasze lotniska
 Profil Relacje PM off  

#1563 PostWysłany: 17 Lut 2022 23:09 

niebieski
Ale DPLF wypełniasz do kraju gdzie lecisz i teoretycznie to Włosi powinni sprawdzać jak to mają wymagane, ja tego nigdy we Włoszech sprawdzane nie miałem, za to na Malcie było dokładnie sprawdzane.
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 19 Lut 2022 22:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzisiaj KRK - PMO, w Krakowie tylko karta pokładowa i dokument tożsamości, w Palermo nic, żadnej kontroli, jak za starych dobrych czasów ;)
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#1565 PostWysłany: 20 Lut 2022 17:28 

Cześć,

czytam forum, informacje w Internecie i stronę rządową i nadal mam wątpliwości jak wygląda podróż do Włoch dla osoby niezaszczepionej.

1. Czy wystarczy zrobić test antygenowy tuż przed wylotem i na tym teście można przekroczyć granicę i zameldować się w hotelu?
2. Czy też trzeba koniecznie pokazać certyfikat - wystawiony na podstawie wyniku testu?
3. A może bez szczepienia w ogóle nie można przekroczyć granicy Włoch?

Wygląda na to, że do przekroczenia granicy wystarczy test, ale będzie problem z powrotem, ponieważ aby wejść na lotnisku/do samolotu potrzeby jest certyfikat. I tutaj znów pytanie: czy wystarczy wynik testu zrobionego na miejscu (lub na immuner.de), czy potrzebny jest certyfikat?

Innymi słowy: jak pojechać do Włoch na tydzień będąc niezaszczepionym?

Z góry dzięki za pomoc i rozjaśnienie sprawy! :-)
 Profil Relacje PM off  

#1566 PostWysłany: 20 Lut 2022 17:54 

srebrny
Chyba obecnie, póki nie poluzują obostrzeń , nie ma sensu tam się wybierać bez szczepienia. ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1567 PostWysłany: 20 Lut 2022 18:09 

złoty
Ostatnio miałem nawet sytuację, że człowiek na teście chciał zameldować się hotelu, ale okazało się to niemożliwe. Nie wiem co dokładnie się działo za drzwiami biura i czego konkretnie szukali, bo być może problemem było nawet "nieważne" szczepienie, ale efekt był taki, że wyprosili go życząc mu powodzenia w znalezieniu czegoś innego.
Green Pass i Super Green Pass sprawdzany jest tam prawe wszędzie, więc podróż bez szczepienia to będzie udręka.

Przy okazji usłyszałem, że według zarządzeń ENIAC, nie można wkładać odzieży wierzchniej do schowków w samolocie. Spotkaliście się z tym? Stewardessa kazała mi wyjąć i położyć pod fotelem przede mną, włożyć do plecaka lub założyć na siebie. Było to na krajówce.
 Profil Relacje PM off  

#1568 PostWysłany: 20 Lut 2022 22:32 

niebieski
-- 20 Lut 2022 21:28 --

Andrzej3 napisał(a):
czytam forum, informacje w Internecie i stronę rządową i nadal mam wątpliwości jak wygląda podróż do Włoch dla osoby niezaszczepionej.

Tu nie ma nic wątpliwego, jest cały czas tak samo, albo masz komplet szczepień albo test antygenowy, który ma ważność 48h, wiec musisz to wykonywać też na miejscu żeby nie utrudnić sobie poruszania po większości miejsc jak i komunikacji no i oczywiście ponowne wejście na lotnisko, ewentualnie jesteś ozdrowieńcem ale to musi być oficjalne, a nie w ukryciu w domu żeby mieć na to certyfikat.

-- 20 Lut 2022 21:32 --

adam1987 napisał(a):
Przy okazji usłyszałem, że według zarządzeń ENIAC, nie można wkładać odzieży wierzchniej do schowków w samolocie. Spotkaliście się z tym? Stewardessa kazała mi wyjąć i położyć pod fotelem przede mną, włożyć do plecaka lub założyć na siebie. Było to na krajówce.
Tak było to już w tamtym roku ale jak to bywa co załoga to różnie do tego podchodzi, jeśli docisnęli ich w tej kwestii to będą sprawdzać.
Spotkałem się też jak załoga mocno kontrolowała czy torby ludzie mają pod siedzeniami jak to przepisy linii lotniczej wymagają, a nie w schowku.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1569 PostWysłany: 20 Lut 2022 23:03 

Cytuj:
Marcin Bartoszewski napisał(a):
-- 20 Lut 2022 21:28 --

Andrzej3 napisał(a):

Tu nie ma nic wątpliwego, jest cały czas tak samo, albo masz komplet szczepień albo test antygenowy, który ma ważność 48h, wiec musisz to wykonywać też na miejscu żeby nie utrudnić sobie poruszania po większości miejsc jak i komunikacji no i oczywiście ponowne wejście na lotnisko, ewentualnie jesteś ozdrowieńcem ale to musi być oficjalne, a nie w ukryciu w domu żeby mieć na to certyfikat.

Zauważ, że test antygenowy nie daje Ci super green passu, daje go tylko szczepienie lub wyzdrowienie. Stąd wątpliwości, czy na negatywnym wyniku testu da radę "normalnie funkcjonować".

Dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#1570 PostWysłany: 20 Lut 2022 23:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Wyczytałem że od 11 lutego na zewnątrz nie trzeba mieć maseczek. Na naszym gov jednak ani słowa o tym. Potwierdzi ktoś że tak rzeczywiście jest?
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#1571 PostWysłany: 21 Lut 2022 00:13 

złoty
Na stronach UK i USA jest takie info:
Cytuj:
From 11 February, the use of masks is no longer mandatory in outdoor spaces, except in places of large gatherings such as sporting events.
Cytuj:
As of February 11, the use of face masks outdoors will not be required, except in congested areas or when it is not possible to keep appropriate social distancing.
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1572 PostWysłany: 21 Lut 2022 00:42 

złoty
Tak mi też powiedzieli w hotelu, że maseczki nie są już wymagane na zewnątrz i "mam szczęście, że przyjechałem akurat dzisiaj, a nie wczesniej".
 Profil Relacje PM off
klapio uważa post za pomocny.

#1573 PostWysłany: 21 Lut 2022 09:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacja covidowa z ostatniego weekendu w Rzymie: na zewnątrz maseczek nie trzeba nosić, w komunikacji i pomieszczeniach tak, w większości miejsc wystarcza zwykła chirurgiczna ale trzeba mieć przy sobie również FFP2, np. aby wejść do Bazyliki Świętego Piotra. PLF nigdzie nie był sprawdzany, certyfikat covidowy na lotnisku w Warszawie, w hotelu i niektórych knajpach. Po przylocie do Włoch żadnej weryfikacji, przy wylocie z Włoch tylko machnięcie certyfikatem bez weryfikacji przed kontrolą bezpieczeństwa. Po powrocie w Polsce oczywiście spojrzenie na certyfikat. W samym Rzymie w weekend bardzo dużo turystów, widać że ludzie stęsknili się za podróżami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
klapio uważa post za pomocny.

#1574 PostWysłany: 23 Lut 2022 19:45 

Hej! Przepraszam jeśli było, szukałem jednak nie znalazłem. Lecę Ryanem na trasie Ryga - Bergamo - Düsseldorf. Czyli przesiadka w Bergamo. Czy muszę wypełniać dPLF?
 Profil Relacje PM off  

#1575 PostWysłany: 23 Lut 2022 20:59 

niebieski
Nikt tego nie sprawdza od dawna ale póki jest jako wymagane to może lepiej poświęcić teraz kilka minut na wypełnienie online niż potem na lotnisku na kolanie ale jeśli to tylko przesiadka bez pobytu we Włoszech to nie ma powodu żeby wypełniać.
 Profil Relacje PM off  

#1576 PostWysłany: 25 Lut 2022 14:34 

niebieski
Wiem, że może to banalne pytanie, ale dorzuciłem małżonkę do swojego formularza w dziale "nieletni". :lol: Datę urodzenia przyjęło, formularz zatwierdzono - i przyszło potwierdzenie.
Rozumiem, że będzie OK (ja wiem, że to pewnie rzadko kto już sprawdza) - czy wypełnić drugi raz extra dla niby-nieletniej małżonki? :D
 Profil Relacje PM off  

#1577 PostWysłany: 25 Lut 2022 17:59 

srebrny
Już wypełniłeś,a kobiety o wiek ponoć nie wypada pytać ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1578 PostWysłany: 27 Lut 2022 23:31 

niebieski
Dzisiaj FCO - dziwne to było: Łapanka po kawałku przejścia po wyjściu z rękawa (Wizz). Stało 2 chłopa po cywilnemu przy drzwiach i zatrzymywali każdego i trzeba było pokazać... tylko dowód/paszport. O nic innego nie pytali. Dziwnie to wyglądało, a i wszyscy pasażerowie zaskoczeni nie tyle samym faktem kontroli ile formą tejże. :shock: :shock: :?
 Profil Relacje PM off  

#1579 PostWysłany: 28 Lut 2022 14:53 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Dostałam info z Włoch, że od czerwca NIE będą obowiązywały żadne ograniczenia sanitarne. Czy ktoś coś słyszał na ten temat? Bo osoba nie mogła tego żadnym źródłem potwierdzić.
 Profil Relacje PM off  

#1580 PostWysłany: 28 Lut 2022 15:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
W weekend byłem we Włoszech. Lot z Warszawy, pod bramką sprawdzane były certyfikaty szczepień i PLF. Po przylocie oczywiście nikt nic nie sprawdzał. Ani w pociągu, ani w komunikacji miejskiej ani w żadnym lokalu dokumenty covidowe nie były sprawdzane. Większość osób w środku w maseczkach FFP2 ale tym w chirurgicznych nie widziałem żeby ktoś robił problemy.

Uwaga przy powrocie do Polski. W Bergamo - czyli na locie powrotnym do Polski, do samolotu obsługa nie wpuszczała jeżeli ktoś nie miał maseczki typu FFP2.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość