Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1541 PostWysłany: 08 Lut 2022 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Wilan napisał(a):
Japonka76 napisał(a):
dokładnie tu:

A to to wiem. Ale to wystarczy ?
Bo to jest potwierdzenie, że złożono, a jeszcze powinno przyjść że zatwierdzono.
Przynajmniej w przypadku Malty tak było.

To nie jest żadne potwierdzenie, że złożono.
To jest PLF z kodem QR.
Wydrukuj, zabierz ze sobą.

City break w Atenach za 639 PLN 🏛️🇬🇷 Okołoweekndowe loty + hotel na 3 dni ☀️ City break w Atenach za 639 PLN 🏛️🇬🇷 Okołoweekndowe loty + hotel na 3 dni ☀️
Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 1999 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Relaks na wyspie wiecznej wiosny za 1999 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
#1542 PostWysłany: 08 Lut 2022 11:56 

Rozumiem, dziękuję.
Dopytywałem dlatego, że miesiąc temu na Malcie
jak pod kodem QR widniało "Submitted" a nie "approved"
nie chcieli mnie do samolotu wpuścić.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 10 Lut 2022 11:27, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1543 PostWysłany: 08 Lut 2022 16:04 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Malta ma swoje zasady, Wlochy swoje, Polska swoje itd.. to co masz wystarczy
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1544 PostWysłany: 10 Lut 2022 10:58 

niebieski
Witam,
lecę w sobotę do Włoch i właśnie dostałem takiego maila z Ryanair:

"We have been informed by the Italian Government that Italy required FFP2 or hight face masks traveling in the airport or on board the aircraft.

(i) All passengers must present:
(i) dPLF,
(ii) Green Pass or equivalent certification,
(iii) and negative Covid-19 test, antigen or PCR;"

Włochy od 1.02.2022 zniosły konieczność wykonywania testów dla zaszczepionych, więc czy to jakaś stara niezaktualizowana wiadomość, czy też w ostatnich dniach znów coś się zmieniło?
 Profil Relacje PM off  

#1545 PostWysłany: 10 Lut 2022 11:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ryanair wiele razy wysyła automat. Olać go
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.
mnowakrgw uważa post za pomocny.

#1546 PostWysłany: 10 Lut 2022 11:59 

Czy ktoś przerabiał wlot do Włoch po pobycie w ciągu poprzednich 14 dni w jednym z krajów z listy D lub E?
Będę w lutym wlatywać służbowo kilka dni po powrocie do Polski z pozaunijnego kraju z włoskiej listy E. Wiem, że stosuje się do mnie wtedy zasady jak dla osób z listy E, ale spełniam kryteria wjazdowe (obywatelstwo unijne) i podpadam pod zwolnienie z kwarantanny (wjazd na okres do 120 h w celach służbowych, przyczyny podróży udokumentowane). Ze zwolnienia tego korzysta się na podstawie "self-declaration" (https://www.salute.gov.it/portale/nuovo ... uoto&tab=6).
Nurtują mnie 2 kwestie:
1) jak złożyć "self-declaration" o zwolnieniu w formularzu PLF, skoro odpowiednie pole pojawia się tylko wtedy, gdy na ostatniej stronie PLF zaznaczę, że mój "departure country" to kraj z listy E - co nie jest prawdą, bo do Włoch lecę z Polski, a więc z listy C, tyle że stosuje się do mnie zasady jak z E. Najchętniej bym zaznaczyła właśnie, że departure country to E i wtedy mam odpowiednie pole, ale czy Ryanair nie zakwestionuje takiego formularza na lotnisku, skoro startuję z Polski?
2) czy poza wypełnieniem PLFu muszę też wypełniać zgłoszenie do regionalnego sanepidu, przy czym w przypadku regionu Emilia Romagna z oficjalnej strony wynika, że musi takie zgłoszenie wypełnić każdy przyjeżdżający, także z innego państwa Unii bez wcześniejszych pobytów poza UE (https://emiliaromagnaturismo.it/en/info-covid-19). Strona rządowa jest w tym względzie trochę niejasna, chociaż wskazuje, że regionalne zasady mogą być surowsze.

Odpowiednie włoskie organy, w tym sanepid regionu Emilia Romagna, nie odpowiedziały na moje maile z pytaniami ;) Jeśli ktoś ma taki wjazd za sobą i mógłby rozwiać te wątpliwości, będę bardzo wdzięczna.
 Profil Relacje PM off  

#1547 PostWysłany: 10 Lut 2022 14:24 

platynowy
Dorota nie chcę Ci nic sugerować, ale od czasu otwarcia się Włoch praktycznie nikt już nie nic nie sprawdza. Ostatnio leciałem KTW - BGY, BGY - AHO, AHO - KTW. W Katowicach tylko sprawdzenie dowodu osobistego i rzut na QR - bez sprawdzania danych. Na krajówce tylko dowód i maseczka, ze zwykłą nie wpuszczają, musiałem przy check in założyć FFP2. Na powrocie też tylko rzut okiem na zasadzie czy masz papier, bez weryfikacji danych.

Jestem zaszczepiony dodam.
 Profil Relacje PM off
dorota.czerwinska uważa post za pomocny.

#1548 PostWysłany: 11 Lut 2022 07:39 

niebieski
Od lutego do hoteli wystarczy zwykly green pass? (1 dawka J&J wazna do kwietnia) Bo tak jest napisane na naszym gov i w artykułach, ale w niektórych włoskich dalej mowa o super green pass czyli dodatkowym boosterze.
 Profil Relacje PM off  

#1549 PostWysłany: 11 Lut 2022 10:49 

Super green pass to nie booster, ale szczepienie lub ozdrowienie (test nie jest akceptowany). Natomiast skrócenie ważności tych certyfikatów do 6 miesięcy faktycznie powoduje, że dla większości z nas przyjęcie boostera jest konieczne, żeby mieć ważny pass.
Odpowiadając na pytanie - Twój jednodawkowy JJ jest ważny 9 miesięcy na potrzeby wjazdu do Włoch i 6 miesięcy na potrzeby przebywania w hotelu/restauracji/transporcie publicznym
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1550 PostWysłany: 11 Lut 2022 17:28 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Cześć wszystkim. Za tydzień wybieram się na jednodniówkę do Bergamo. Co wpisać w dPLF w miejsce tymczasowego zameldowania? Wpisać adres jakiegokolwiek hostelu?
 Profil Relacje PM off  

#1551 PostWysłany: 11 Lut 2022 17:29 

platynowy
Wpisz:

Via Bartolomeo Colleoni, 20C, 24129 Bergamo BG, Włochy

Całkiem przyzwoite Gelato - tydzień temu tam jadłem.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1552 PostWysłany: 11 Lut 2022 19:46 

mnowakrgw napisał(a):
Witam,
lecę w sobotę do Włoch i właśnie dostałem takiego maila z Ryanair:

"We have been informed by the Italian Government that Italy required FFP2 or hight face masks traveling in the airport or on board the aircraft.

(i) All passengers must present:
(i) dPLF,
(ii) Green Pass or equivalent certification,
(iii) and negative Covid-19 test, antigen or PCR;"

Włochy od 1.02.2022 zniosły konieczność wykonywania testów dla zaszczepionych, więc czy to jakaś stara niezaktualizowana wiadomość, czy też w ostatnich dniach znów coś się zmieniło?

oraz
Kothson napisał(a):
Dorota nie chcę Ci nic sugerować, ale od czasu otwarcia się Włoch praktycznie nikt już nie nic nie sprawdza. Ostatnio leciałem KTW - BGY, BGY - AHO, AHO - KTW. W Katowicach tylko sprawdzenie dowodu osobistego i rzut na QR - bez sprawdzania danych. Na krajówce tylko dowód i maseczka, ze zwykłą nie wpuszczają, musiałem przy check in założyć FFP2. Na powrocie też tylko rzut okiem na zasadzie czy masz papier, bez weryfikacji danych.

Jestem zaszczepiony dodam.

to ja mam takie doświadczenia:
6 lutego lecieliśmy z Modlina do Neapolu, 10 lutego wracaliśmy tą samą trasą. Na obu lotniskach przy wylocie przy check-in trzeba było podać green-pass, dowód tożsamości i dPLF (dodałem go w apce Ryana przy odprawie, ale w Modlinie Pani i tak chciała zobaczyć wersję papierową). W Modlinie potem już tylko kartę pokładową przy boardingu, w Neapolu dodatkowo greenpass przed kontrolą bezpieczeństwa. Przy wyjsciu z lotniska w Neapolu nic, w Modlinie sprawdzali greenpass. Maseczki FFP2 cały czas muszą być zalożone.

W samym Neapolu teoretycznie maseczki muszą być założone cały czas (poza jedzeniem i uprawianiem aktywności fizycznej), praktycznie wewnątrz pomieszczeń i w komunikacji publicznej wszyscy noszą, na ulicach tak z 70% ma założone normalnie, z 25% na brodzie a 5% wcale.

Co do sprawdzania greenpass, to przed kupieniem jakichkolwiek biletów na "atrakcje" skanowali go (a jak mieliśmy kupione on-line to przed wejściem), w knajpkach pytali w każdej, skanowali w większości.

Aczkolwiek przyuważyłem, ze na ekranie telefonów którymi skanowali wyświetlał się chyba tylko zielony "ptaszek" i napis "ok". Na pewno nie było zdjęcia, raczej nie było danych osobowych. Mieliśmy wydrukowane z punktu szczepień (co jest w sumie wygodniejsze niż bujanie się z logowaniem w mObywatelu).[ciach]

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 11 Lut 2022 20:35, edytowano w sumie 1 raz
ciach - 2 słowa za dużo
 Profil Relacje PM off  

#1553 PostWysłany: 12 Lut 2022 11:21 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Kothson napisał(a):
Wpisz:

Via Bartolomeo Colleoni, 20C, 24129 Bergamo BG, Włochy

Całkiem przyzwoite Gelato - tydzień temu tam jadłem.

To już chyba wolę wpisać adres potencjalnego noclegu jak lodziarni, ale dzięki mimo wszystko za sugestię.
 Profil Relacje PM off  

#1554 PostWysłany: 12 Lut 2022 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ogólnie PLF nigdzie nie sprawdzają. Właśnie kończę obrotówkę po Włoszech. Trzeba się tylko przygotować na częste okazywanie Green Pass, bo o to wszędzie proszą, nawet any kupić espresso przy ulicy.
 Profil Relacje PM off  

#1555 PostWysłany: 13 Lut 2022 16:45 

niebieski
Lecę Wizzem w niedzielę w lutym z KRK do FCO - przylot teoretycznie 17:15 (historycznie niby zwykle 15-20 minut wcześniej). Jak to jest ze sprawdzaniem aktualnie dokumentów na lotnisku: trzeba planować jakiś dodatkowy czas, czy - jak za starych czasów - z samolotu prosto do wyjścia z lotniska? Wszyscy zaszczepieni. Jakieś kolejki, sprawdzanie dokumentów na miejscu, na lotnisku przed wyjściem? Bo się zastanawiam czy jest szansa zdążyć na Terravision: odjeżdża o 17:15 właśnie (a jeżdżą punktualnie czy raczej "po włosku"?), a kolejny około godzinę później. Natomiast gospodarz "każe" być do 19 max., bo potem wlepia kary pieniężne. Bilety na autobus kupię online z wyprzedzeniem. Chyba że poradzicie jakiś inny transport wziąć - za 5 osób Terravision liczy sobie 55 EUR RT. Sorry, że to trochę obok tematu - przy okazji ;)
 Profil Relacje PM off  

#1556 PostWysłany: 13 Lut 2022 21:44 

złoty
Ostatnio nikt nic nie chciał sprawdzać na przylocie, choć lotnisko było inne. Co do terravision w Rzymie to jechałem tylko raz i się akurat spóźnili kilka minut, więc może i Tobie się spóźni. ;)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#1557 PostWysłany: 13 Lut 2022 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Byłem na 4 lotniskach we Włoszech i na żadnym nic nie sprawdzali po przylocie. Tylko wylatując trzeba było pokazywać paszport covidowy (czasem dwa razy, przed kontrolą bezpieczeństwa i przy bramach zawsze).

Trochę śmieszne było natomiast sprawdzanie paszportów covidowych w Poznaniu po przylocie, skoro bez nich nikogo do samolotu przecież by nie wpuścili. Taka sztuka dla sztuki chyba.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#1558 PostWysłany: 16 Lut 2022 15:43 

niebieski
Czy teraz przed podróżą do Włoch formularz lokalizacyjny tylko w aplikacji?? Nie widzę opcji przez stronę . W zeszłym roku wypełniałam w ten sposób.
 Profil Relacje PM off  

#1559 PostWysłany: 16 Lut 2022 15:47 
Awatar użytkownika

srebrny
@ewaolivka https://app.euplf.eu/#/form
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

#1560 PostWysłany: 16 Lut 2022 17:12 

niebieski
@cypel, dzieki ! Jakieś zaćmienie nastąpiło u mnie ;) . Widzę, że można to wypełnić dość wcześnie przed planowanym lotem. Do Portugalii nie dało się wcześniej niż 3 dni przed.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość