Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1521 PostWysłany: 05 Lut 2022 00:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To jakiś martwy przepis. Jeździliśmy taxi w 3 osoby i jedna siedziała z przodu obok kierowcy. Mijaliśmy policje i nikt nie miał zastrzeżeń.
Zeus lubi ten post.

Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞 Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞
Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍 Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍
#1522 PostWysłany: 05 Lut 2022 09:59 

Czy dobrze rozumiem, że wg nowych przepisów nie trzeba już nigdzie 3 dawki szczepionki, a wystarczy test z 48 lub 72h?
Czyżby zauważyli odpływ turystów i poszli po rozum do głowy?
 Profil Relacje PM off  

#1523 PostWysłany: 05 Lut 2022 10:10 

potylika napisał(a):
Po prostu pobierz sobie apke do skanowania odpowiednią dla Włoch czy Austrii, zeskanuj swój kod i sprawdź czy wyświetla się na zielono

Wystarczy polskie ikp mieć na telefonie. Działa we Włoszech
 Profil Relacje PM off  

#1524 PostWysłany: 05 Lut 2022 10:26 

niebieski
Tu są łopatologicznie wyjaśnione nowe przepisy
https://next.gazeta.pl/next/7,173953,28 ... BoxBizImg8

Czy ma coś wspólnego z rozumem wyjazd gdziekolwiek, gdzie trzeba się testować co drugi dzień... osobiście mam wątpliwości. :roll: Może mam nadwyobraźnię i widzę tego pozytywa na miejscu :lol: Natomiast dla zaszczepionych boosterem Włochy stały się całkiem fajne, tanie bilety wciąż są do kupienia. ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#1525 PostWysłany: 05 Lut 2022 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 464 873
niebieski
Dłuższy wyjazd bez boostera nadal bezsensowny ale już np. jednodniówki lepiej wyglądają zwłaszcza przy tak tanich lotach jak ostatnio.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#1526 PostWysłany: 05 Lut 2022 13:34 

niebieski
Czy maski FFP2 są obowiązujące w całej Italii ? Chodzi mi o region Piemontu, Turyn . Może ktoś ostatnio był ?
 Profil Relacje PM off  

#1527 PostWysłany: 05 Lut 2022 15:06 

platynowy
FFP2 w Bergamo wymagali np. na kolejce do Citta Alta. W pozostałych miejscach czyli w komunikacji publicznej, restauracjach zwykłe maseczki są ok. Green passy są sprawdzane w większości miejsc, musiałem pokazać również w saloniku BGY.

Update na locie BGY - AHO również wymagana.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1528 PostWysłany: 05 Lut 2022 16:22 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Maski FFP2 obowiązują w całym kraju w transporcie zbiorowym, wyciągach narciarskich, salach koncertowych, kinowych, teatralnych oraz podczas wydarzeń sportowych. W Piemoncie na pewno bardziej tego przestrzegają niż na Sycylii.

#1529 PostWysłany: 05 Lut 2022 23:33 

mateuszj napisał(a):
Czy dobrze rozumiem, że wg nowych przepisów nie trzeba już nigdzie 3 dawki szczepionki, a wystarczy test z 48 lub 72h?
Czyżby zauważyli odpływ turystów i poszli po rozum do głowy?

Tak, co więcej ważność certyfikatu z powrotem wydłużyli z 6 do 9 miesięcy (tak dokładnie to do 270 dni). Natomiast jak by mi się ważność skończyła, to i tak 100 razy bardziej bym wolał tą 3 dawkę niż testowanie co drugi dzień i ryzykowanie, że test wyjdzie pozytywny (o co teraz nawet dla zaszczepionych naprawdę nietrudno).

Ponieważ u nas na stronie ministerstwa jeszcze nie zmienili tych 6 miesięcy na 9, tu link do oficjalnego, włoskiego źródła
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#1530 PostWysłany: 06 Lut 2022 03:35 
Awatar użytkownika

niebieski
mkuldane@o2.pl napisał(a):
Ponieważ u nas na stronie ministerstwa jeszcze nie zmienili tych 6 miesięcy na 9,

Gdzie Ty to wyczytałeś? Do wjazdu nigdy to nigdy nie było 6 miesięcy, zresztą nawet w Twoim linku masz napisane:
Cytuj:
Nationwide, as of 1 February 2022, the validity of the Green Pass or equivalent certificate issued following full vaccination is reduced to six months.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1531 PostWysłany: 06 Lut 2022 11:36 

billabong napisał(a):
mkuldane@o2.pl napisał(a):
Ponieważ u nas na stronie ministerstwa jeszcze nie zmienili tych 6 miesięcy na 9,

Gdzie Ty to wyczytałeś? Do wjazdu nigdy to nigdy nie było 6 miesięcy, zresztą nawet w Twoim linku masz napisane:

Faktycznie pomyliłem się. Myślałem, że takie same zasady są na wjazd i podczas pobytu. I nie zauważyłem, że tam niżej jest napisane, że podczas pobytu certyfikat jest ważny 6 miesięcy. Mea culpa ;)
 Profil Relacje PM off  

#1532 PostWysłany: 07 Lut 2022 22:47 

W piątek lecę na Sycylię, już 3 dni temu wypełniłem PLF ale do tej pory nie otrzymałem potwierdzenia. Dziś wypełniałem dla kolegi, wysłałem i również brak odpowiedzi. Miał ktoś tak ? Do tej pory przychodziło niemal od ręki.
 Profil Relacje PM off  

#1533 PostWysłany: 07 Lut 2022 23:05 

złoty
hubo napisał(a):
Chupacabra napisał(a):
A ten test antygen musi być w systemie EU?

Potwierdzam, że może być nie EU pass. Kontrola była tylko na lotnisku we WRO. 48 godzin przed wylotem podjechałem nawet na lotnisko podpytać agentów handlingowych jak to właśnie jest teraz z dziećmi poniżej lat 12tu i powiedzieli, że można sobie nawet zrobić antygena na lotnisku.
Tak na prawdę to najprościej i za darmo, dzieciom przed wyjazdem za granicę przysługuje test na NFZ, który nie wrzuca dziecka na kwarantannę.
@Wilan Coś jest nie tak... Wczoraj robiłem i zaraz przyszedł. Nie masz w spamie?
 Profil Relacje PM off  

#1534 PostWysłany: 07 Lut 2022 23:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wilan napisał(a):
W piątek lecę na Sycylię, już 3 dni temu wypełniłem PLF ale do tej pory nie otrzymałem potwierdzenia. Dziś wypełniałem dla kolegi, wysłałem i również brak odpowiedzi. Miał ktoś tak ? Do tej pory przychodziło niemal od ręki.

Pobierz PLF w formacie pdf bezpośrednio ze strony (po zalogowaniu się swoim mailem).

#1535 PostWysłany: 07 Lut 2022 23:25 

Przyszło potwierdzenie że złożyłem, ale nie przyszło że zatwierdzają. Nie wiem czemu.

W którym to jest miejscu bo nie mogę się doszukać ?

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 08 Lut 2022 00:57, edytowano w sumie 1 raz
cyt
 Profil Relacje PM off  

#1536 PostWysłany: 07 Lut 2022 23:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Klikasz na kreseczki, dalej jest My PLFsImage
2 ludzi lubi ten post.

#1537 PostWysłany: 08 Lut 2022 01:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

dokładnie tu:

Załączniki:
pfl italy.jpg
pfl italy.jpg [ 199.5 KiB | Obejrzany 648 razy ]
elwirka lubi ten post.

#1538 PostWysłany: 08 Lut 2022 01:42 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 464 873
niebieski
Chupacabra napisał(a):
Tak na prawdę to najprościej i za darmo, dzieciom przed wyjazdem za granicę przysługuje test na NFZ, który nie wrzuca dziecka na kwarantannę.

W jakim sensie nie wrzuca na kwarantannę? że nie ma kwarantanny po zapisaniu się na test do czasu wyniku?
 Profil Relacje PM off  

#1539 PostWysłany: 08 Lut 2022 02:26 

srebrny
Dokładnie tak.
 Profil Relacje PM off
worminfested uważa post za pomocny.

#1540 PostWysłany: 08 Lut 2022 09:49 

Japonka76 napisał(a):
dokładnie tu:

A to to wiem. Ale to wystarczy ?
Bo to jest potwierdzenie, że złożono, a jeszcze powinno przyjść że zatwierdzono.
Przynajmniej w przypadku Malty tak było.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość