Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [ORD] Chicago O'Hare
#1 PostWysłany: 04 Mar 2014 09:43 

Pomóżcie, Jak dojechać z lotniska do downtown komunikacją miejską?
Czy są łatwe oznaczenia? Jakie ceny?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Lip 2017 19:34, edytowano w sumie 1 raz
ORD w tytule
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: Chicago O'Hare
#2 PostWysłany: 04 Mar 2014 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
niebieski
Bardzo łatwe oznaczenia, idziesz w stronę pociągu. Byłem pierwszy raz niedawno i bez problemu się odnalazłem.

#3 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:18 
Awatar użytkownika

srebrny
$2.25 (OW), niebieska linia.
 Relacje PM off
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Mar 2016 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 311
Kilometry: 783 123
niebieski
Mały update.

Bilet single na blueline z lotniska kostuje teraz 5$ ( specjalna cena dla wyjazdow z lotniska ) , na jakiejkolwiek innej stacji 3$ ( np z powrotem ).

Wazna sprawa - bilety kupuje sie w automatach , które nie wydają reszty a karty polskie nie chcialy mi w nich przechodzic wiec warto zabrac ze soba drobne :)
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 20 Maj 2016 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
Jestem na świeżo po podróży do Chicago i powiem tak: wcale nie było mi łatwo znaleźć tego pociągu niebieskiej linii do centrum. Owszem, były oznaczenia z pociągiem, ale byłam przekonana, że to dotyczy tylko transportu pomiędzy terminalami.

Oto jak udało mi się w końcu trafić (dopytując po drodze kogo się dało):
LOT ląduje na terminalu 5, wsiadłam w pociąg na terminal 3. Tam wjechałam schodami na górę, skręciłam w lewo obok windy i potem już po niebieskich znakach szłam aż trafiłam gdzie trzeba. Bilet $ 5 a biletomat nie wydaje reszty ani nie przyjmuje mocno sfatygowanych banknotów. Wszystkie pociągi z tego przystanku jadą do centrum - ja akurat do stacji Washington.
Bilet z powrotem $ 3.

Jedna uwaga: jak przyjechałam z powrotem na lotnisko, to kolejka do kontroli miała chyba z kilometr. Warto przyjechać wcześniej.

#6 PostWysłany: 20 Maj 2016 19:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Zasadniczo na loty miedzykontynentalne warto przyjechac wczesniej na kazdym lotnisku. Z tego co pamietam, LOT dosc późno otwierał odprawę i zawsz juz rzesze rodaków stały i czekały jak za starych dobrych czasów. W przypadku wypożyczenia auta warto jeszcze dołożyć conajmniej pol godziny, bo wypożyczalnia jest daleko a dojaz autobusem troche trwa, jak sie złe trafi to przez kilka terminali.

#7 PostWysłany: 21 Maj 2016 06:28 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Na krajówce z ORD, też ostatnio była całkiem spora kontrola. Może dlatego, że wszystkich puszczali przez ten automat do skanowania, a nie przez normalną bramkę.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Maj 2016 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
BrunoJ napisał(a):
Zasadniczo na loty miedzykontynentalne warto przyjechac wczesniej na kazdym lotnisku.

Słuszna uwaga. Ale tak długiej i zapętlonej kolejki jeszcze nigdy nie widziałam. Co ciekawe, wąskie gardło było do sprawdzania paszportów, pomimo otwartych aż 4 stanowisk. Samo prześwietlanie szło w miarę gładko.

Odnośnie długiego czekania na tym lotnisku, powiem jeszcze, że jeśli ktoś zgłodnieje i zdecyduje się zamówić w restauracji Tocco (czy coś takiego) już za bramkami bezpieczeństwa, to też musi się liczyć ze skandalicznie długim czekaniem na jedzenie. Zamówiłam makaron i czekałam prawie godzinę - ale nie tylko ja. Jak przyszłam, to 2 panie właśnie wychodziły i też narzekały, że tyle musiały czekać. Aż poprosiły o rabat w związku z tym i dostały 20%. Dobrze, że usłyszałam ich rozmowę, to też skorzystałam z rabatu :)

Tak że na lot o 17.00 przyjechałam ok. 13.00 i wcale nie musiałam za długo czekać przy bramce, bo naczekałam się gdzie indziej (kontrola bezpieczeństwa i knajpa) :)
BrunoJ lubi ten post.

#9 PostWysłany: 25 Mar 2017 13:31 

Loty: 53
Kilometry: 87 266
kb_poland napisał(a):
Mały update.

Bilet single na blueline z lotniska kostuje teraz 5$ ( specjalna cena dla wyjazdow z lotniska ) , na jakiejkolwiek innej stacji 3$ ( np z powrotem ).

Wazna sprawa - bilety kupuje sie w automatach , które nie wydają reszty a karty polskie nie chcialy mi w nich przechodzic wiec warto zabrac ze soba drobne :)

Wybieram się w przyszłym tygodniu do Chicago, chcę kupić od razu tygodniową kartę, czy na niej mogę normalnie jechać z lotniska do miasta i w drodze powrotnej z miasta na lotnisko, czy muszę kupić osobny bilet za 5$ o którym pisaliście?
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Mar 2017 14:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Disia Fisia
Tak, 7-Day CTA Pass za $28 i kupisz na lotnisku. Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Mar 2017 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
a ile czasu na przesiadke na ORD potrzeba?
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Mar 2017 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Wszystko zależy od tego ile samolotów przyleci razem z Tobą. Miałem 4h stop w ORD, myślę, że w 2h spokojnie udałoby się wyrobić.

#13 PostWysłany: 02 Lip 2017 18:52 

niebieski
Dobrze zrozumiałem, że niebieska linia jest otwarta 24/7 ? http://www.transitchicago.com/blueline/
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Lip 2017 19:14 

srebrny
A niby jak inaczej można zrozumieć poniższe? ;-)
Cytuj:
The CTA Blue Line provides 24-hour rapid transit train service between Chicago-O'Hare International Airport and the Forest Park terminal, via downtown Chicago.

Cytuj:
Hours of operation

Weekdays

Saturday

Sunday/Holiday

Between O'Hare and Forest Park (via downtown subway)
O'Hare to Forest Park
owl service icon Service at all times, every day

Forest Park to O'Hare
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Maj 2019 02:03 

niebieski
Aby trafić do niebieskiej linii metra trzeba przedostać się do Terminala 2. Obecnie między terminalami jeżdżą bezpłatne autobusy, ale normalnie powinna funkcjonować kolej między terminalami. W T2 trzeba zejść na sam dół, do podziemi i podążać za napisami „Trains to city/CTA”. Bilet obecnie kosztuje 5$ i można go nabyć w automacie płacąc kartą Revolut. Aby transakcja była możliwa trzeba wybrać typ karty “Credit” i wpisać kod pocztowy (5 cyfr) zamiast PINu. Automaty mają do wyboru język polski. Bilet kupowany na innej stacji, w tym na powrót, kosztuje 3$.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Maj 2019 09:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś z Was jechal z lotniska O'hare do lotniska Midway?
Wiem, że jest niebieska linia metra CTA, która jedzie do downtown i stamtąd pomarańczową linia do Midway?

Najlepsze wyjście? Podobno się jedzie dwie godziny.
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Maj 2019 11:57 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 572 204
srebrny
Ja co prawda takiej trasy nie przerabiałem ale mieszkałem w Chicago razem prawie 9 miesięcy.
2h to gruba przesada, jak dojedziesz niebieską do loopa to z tego co pamiętam pomarańczową do końca, czyli do Midway, wychodziło max. 30 min.

Tak, to najlepszy sposób na transport z ORD na MDW.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wiater uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 27 Maj 2019 20:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Ląduje na O'hare na terminal 5. Odjazdu niebieska linia metra są z terminalu 2. Jak się dostać z terminalu 5 do 2?
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Maj 2019 06:46 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Jak byłem pod koniec lutego to kolejka jeszcze nie jeździła. Wychodziło się na arrival w T5 i pracownicy kierowali do autobusów do innych terminali. A jak kolejka jest otwarta to idziesz za znakami.

Image
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Kwi 2022 02:06 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Kolejka lotniskowa już jeździ.
Korzystając z Lyfta/Ubera polecam podjechać na ostatni przystanek kolejki - Multi-Modal Facility - wychodzi wtedy sporo taniej niż prosto z terminala. Punkt do wsiadania jest przy wiacie na parkingu Kiss and Fly, na wprost od stacji kolejki patrząc zgodnie z kierunkiem przyjazdu z T5.
Z tego obiektu jeżdżą też podmiejskie autobusy Pace (stanowisko 1) i kolej Metra.
 Relacje PM off
lukasz_kowal lubi ten post.
lukasz_kowal uważa post za pomocny.

[ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości