Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 16 Cze 2014 10:21 

Wybacz kolego, ale skoro jesteś na miejscu, to my oczekujemy od Ciebie, najświeższych info z wyspy.
Pochodż, popytaj i daj znać co i jak. ;)
 PM off  

Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN
#162 PostWysłany: 16 Cze 2014 10:26 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Czy ktos z Was byl na Kos na przelomie pazdziernika i listopada? Jakiej pogody nalezy sie spodziewac i jak z dostepnoscia promow/wypozyczalni aut?

#163 PostWysłany: 16 Cze 2014 11:11 

Pytam ponieważ jeszcze nie byłem w Kos gdzie może być więcej ofert na jakieś wypady.
Co do najświeższych info to pogoda super. Trochę gorąco jak dla mnie ale może to przez brak wiatru, co podobno jest tu rzadkością. Temp 28 w dzień. 21 - 22 w nocy.
Jeśli chodzi o ceny wynajmu auta to w alpha rent w tigaki ford focus 35 per day no excess full insurance. Suzuki jimny 45 eur. Jakaś micra 30eur. W tigaki 5eur za 2 leżaki pod parasolem.
Uwaga dla wrażliwych na męskie starcze wdzięki: idąc plażą z tigaki do marmari natknęliśmy się na panów w stroju adama. Zdziwiłem się bo jesli ktoś wspominał o lokalizacji plaż nudystów to wydaje mi się że wspominał o południowych dzikich plażach.

Jak ktoś chce zobaczyć flamingi to są przy słonym jeziorze obok tigaki. Oddzielało nas od nich coś na kształt fosy. I wyglądało jak ściek:-) jest to chyba połączone z morzem za pomocą rur wkopanych pod plażą w tigaki.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 16 Cze 2014 11:35 

W Kos Town raczej nic nowego nie odkryjesz. Ewentualnie cena na rejsy może być minimalnie niższa jak pogadasz bezpośrednio na statku. Po negocjacjach wieczorem na stateczku "Posejdon" opuscił ”piątkę" od osoby. x 4 ,co dało nam 20 ojro.
I jeszcze polał Metaxy na zachętę. :D
 PM off  

#165 PostWysłany: 16 Cze 2014 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
wizu napisał(a):
Zdziwiłem się bo jesli ktoś wspominał o lokalizacji plaż nudystów to wydaje mi się że wspominał o południowych dzikich plażach.

Plaża golasów jest właśnie pomiędzy Tigaki a Marmari na wysokości solanki ;)
wizu napisał(a):
Jak ktoś chce zobaczyć flamingi to są przy słonym jeziorze obok tigaki. Oddzielało nas od nich coś na kształt fosy. I wyglądało jak ściek:-) jest to chyba połączone z morzem za pomocą rur wkopanych pod plażą w tigaki.

A my w tamtym roku między 15 a 22 czerwca szczęścia do flamingów nie mieliśmy.....
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 16 Cze 2014 19:29 

[quote="wizu"] U rezydenta 38 plus 2 za wejście do caldery.

Bardziej za zejście po kamieniach do dna krateru. Słyszałem już od kogoś że właśnie te 2 e rezydenci doliczają sobie za podanie/przytrzymanie/ ręki podczas schodzenia w dół.
 PM off  

#167 PostWysłany: 16 Cze 2014 23:31 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Dorwałem tanie bilety czarterem z Tui. Wylot za kilka dni. Teraz jeszcze wybór miejsca pobytu na te 7 dni. Zastanawiamy się: Kardamena, Kefalos oraz często tutaj wspominanym Tigaki lub Marmari. Osób: 4 + 1. W planach mam wzięcie autka albo na cały pobyt ale większość przekonuje, że na 2-3 dni wystarczy. Ogólnie to chcemy coś zobaczyć więcej niż jedno miasteczko, dlatego jakiś rejs statkiem na Nisyros, Kos, kilka plaż. Ogólnie wyjazd budżetowy. Które z miast polecacie i na plażę (piaszczystą) i na dobry punkt wypadkowy.

#168 PostWysłany: 17 Cze 2014 12:13 

Extigy napisał(a):
Dorwałem tanie bilety czarterem z Tui. Wylot za kilka dni. Teraz jeszcze wybór miejsca pobytu na te 7 dni. Zastanawiamy się: Kardamena, Kefalos oraz często tutaj wspominanym Tigaki lub Marmari. Osób: 4 + 1. W planach mam wzięcie autka albo na cały pobyt ale większość przekonuje, że na 2-3 dni wystarczy. Ogólnie to chcemy coś zobaczyć więcej niż jedno miasteczko, dlatego jakiś rejs statkiem na Nisyros, Kos, kilka plaż. Ogólnie wyjazd budżetowy. Które z miast polecacie i na plażę (piaszczystą) i na dobry punkt wypadkowy.

Wybierz Kefalos. Jest tam bardziej krajobrazowo.Na końcu wyspy jest sporo odludnych miejsc i zatoczek. Zdecydowanie taniej niż w samym Kos. Auto wystarczy na 2 dni aby całą wyspę objechać a w sezonie czyli już od poł czerwca są kursy z Kefalos na Nissiros.
Sam dojazd komunikacją miejscową jest dość drogi jak na 4 os bo wybrać się autobusem do Kos to 4x 4,2 e i tyle samo za powrót.
Najlepszym rozwiązaniem jest odebranie auta na lotnisku i na trzeci dzień jedna osoba jedzie oddać i wraca autobusem. Po 2 -3 dniowym zwiedzaniu można spokojnie resztę czasu plażować na miejscu i popłynąć na jednodniową wycieczkę na Nissiros. Powrót autobusem z Kefalos na lotnisko to koszt 3,2e.os
 PM off  

#169 PostWysłany: 20 Cze 2014 00:07 

Jutro wylot. Zdecydowaliśmy się na Tigaki (ze względu na dzieciaka głównie), choć Kefalos było na wysokiej pozycji. Reszta do zwiedzenia. Jaką wypożyczalnie aut w Tigaki możecie polecić całym sercem (za kasę, bez karty i dodatkowych ubezpieczeń, na 3 dni) ?

#170 PostWysłany: 20 Cze 2014 00:22 

W Tigaki ja korzystałem z wypożyczalni Alpha Fiat Panda na 1 dzień 30 euro podstawka dla dziecka w cenie. Płaciłem kartą nie wiem czy można tam bez karty.Udanego wyjazdu. :)

#171 PostWysłany: 20 Cze 2014 06:05 

Nie zapomnij wziąć czegoś na komary. Tną jak wściekłe. Są jakieś inne niż u nas, bo bąble po ugryzieniach mieliśmy jakby większe :)
Jeśli chodzi o Alfa Rent to chyba mają kilka punktów w Tigaki - trudno na nich nie trafić. Jak pytałem to nie chcieli depozytu, tylko kasa za dni, więc pewnie gotówka też może być. Piszesz że chcesz bez dodatkowych ubezpieczeń, ceny jakie mi podali były z ichnim AC bez wkładu własnego. Nie wiem czy można z tego zrezygnować i mieć taniej. Ja bym nie rezygnował. Takie ubezpieczenia nie działają poza drogami asfaltowymi, ale wiele osób jak widzę się tym nie przejmuje.

My ostatecznie zdecydowaliśmy się na 2 quady w Tigaki w Hard Moto. Koszt 80 eur plus paliwo. Polecam tylko z uwagi na frajdę z jazdy. Ubezpieczenie tylko OC czyli żadne. Obostrzenia takie jak dla aut (przynajmniej w tej wypożyczalni) tylko asfalt. Jak to usłyszałem to się trochę wkurzyłem, bo nie po to biorę quada z oponami na teren, żeby jeździć po drogach ale ok. Na plus tej wypożyczalni to to, że biorąc na jeden dzień to są 24 godziny. Inne wypożyczalnie (o ile dobrze zrozumiałem) dają rano oddajesz wieczorem.
Obsługa jak mantrę powtarzała:
Slow, slow - jak zapytałem ile to slow to nikt nie potrafił powiedzieć
Women no, only men drive:-)

Trochę zdzieraja za quady warte 4000eur po 40 eur za dzień. A nowe nie są. Aha no i jeszcze kazali parkować na płaskim. Potem się okazało dlaczego - hamulec parkingowy ledwo działał. Pewnie można się targować, nam się nie chciało.
Obsługa trochę ściemniła że na pełnym zbiorniku zrobimy tylko 90km. Zalaliśmy do pełna (12l) i jak oddawałem to miałem zrobione ponad 120km paliwa na oko tak z 25% do 30%.
Trasa to tigaki - mastichari - small village - kefalos - paradise beach - kefalos - lotnisko - aslanis village (nasz hotel)
Po obiedzie jeszcze
Pyli - Zia - Asklepion - Kos - Tigaki
Zia wyglądała jak jeden wielki stragan. Faktycznie lepsze widoki po drodze.

Dzisiaj płyniemy na nyssiros.

Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 20 Cze 2014 07:20 

Nie chce rezygnować z ubezpieczenia, chodziło mi o ten wkład własny właśnie aby on był w cenie :) No i gotóweczka :) Dzieki za info. Trochę martwią mnie te komary... (żona już mówi: a mówiłam brać Kefalos :P). Na plaży też aż tak tną ? Obym po powrocie nie wyglądał jakbym ospy dostał :P Wylot mam dzisiaj w nocy. Jutro o tej porze powinienem być na lotnisku :)

#173 PostWysłany: 20 Cze 2014 08:46 

Kurcze nie wiem o co chodzi z tymi komarami bo my przez tydzień w Tigaki widzieliśmy chyba ze 3 sztuki tylko:) a na plaży to już wcale ich nie było
My braliśmy pande z Trust, płacone gotówką bez wkładu własnego, wszystko dało się dogadać bez problemu
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 20 Cze 2014 19:49 

Wyjaśnienie w kwestii komarów. My jesteśmy pomiędzy Tigaki a Marmari w Aslanis Village. Niezbyt fajne miejsce bo wszędzie daleko i bez rewelacji. Dostaną opinię na tripie :-)
Nie chodziliśmy w Tigaki czy Marmari wieczorami więc nie wiem, ale tutaj tego pełno jest wieczorami. Może to wina okolicy. Niemniej jednak środki na komary i na ugryzienia są w tigaki w supermarketach chyba nie bez powodu.

Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 20 Cze 2014 19:59 

Tam jest bagniste jeziorko ze słynnymi flamingami.
Komary uwielbiają taki teren.
Miesiąc temu byłem w tej okolicy i komarów 0
 PM off  

#176 PostWysłany: 20 Cze 2014 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Potwierdzam kwestię komarów. Byliśmy w tamtym roku w Tigaki 15-22 czerwca i wieczorami sufit na balkonie był niemal czarny od siedzących krwiopijców. Okadzaliśmy się przywiezionymi z PL świeczkami, Atuanem a w pokoju mieliśmy repelent w gniazdku (przed wyjazdem wyczytałem w necie, że komary mogą stanowić problem). Do tego jeszcze były przy balkonie dodatkowe drzwi moskitierowe więc w pokoju był luzik.

Te komary to pewnie przez to płytkie słonawe jeziorko w pobliżu.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 21 Cze 2014 19:30 

Dzisiaj jadłem w Alikes Snack Bar w Tigaki. Ostatnia knajpa przy plaży idąc w kierunku Marmari. Tanio, smacznie, ludzi dużo i jest ku temu powód. Aż pożałowałem że jestem na all inclusive bo jedzenie bez porównania, duże porcje... Nie zdzierają wcale na piwie. Mythos 0.5 butelka 2 eur zresztą wszystkie piwa są za 2eur. Kufle są zmrożone ale to chyba standard tutaj. Talerz gyros 5.8eur. Kawa mrożona 1.5eur. Sałatka grecka 2.9eur. Jest miły kelner taki czarny śniada cera zarost. Przypominał mi Jeana Reno z leona zawodowca. U mnie w hotelowym barze zdzierają 3 eur za piwo 0.3
Za 4 osoby gyros, piwa, kawa mrozona rachunek wyniósł 40.6eur. Gratis dostaliśmy kawałki arbuza. Kelner wcale nie oczekiwał napiwku dlatego tym bardziej na niego zasłużył :-)
Szczerze polecam ten lokal.

Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 22 Cze 2014 00:06 

wizu . pisałeś że jesteś na Kos od wczoraj. Polecam wycieczkę do Kardameny i wizytę w tawernie O'Thelos zaraz pierwsza w lewo od placu w centrum przy nadbrzerzu. Wysmienita ośmiornica z grila i kalamary w sosie czosnkowym faszerowane fetą za 8 e duża ok 200gr plus frytki porcja. W Kefalos ale na górze w centrum jest tawerna Niko.
 PM off  

#179 PostWysłany: 22 Cze 2014 03:43 

andrzejdz
Niestety. Właśnie odbieram bagaż na lotnisku w Katowicach... W Kardamenie byłem tylko przejazdem skąd wypływaliśmy do Nissiros. Żonie się tam podobało ale niestety nie mieliśmy tam czasu wolnego. Trochę szkoda, że tylko 7 dni.

Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 22 Cze 2014 05:39 

W kwestii komarów to potwierdzam że są. Wczoraj idąc główną ulicą na wieczorny spacer były ich ogromne ilości (całe watachy), ale nie ciupały. Nie ryzykowaliśmy za to siedzeniem na balkonie. Niestety dzisiaj z samego rana żonie wpadł pomysł wpuszczenia do pokoju porannego powietrza i od godziny ja je tępię a one nas ciupią. Walka trwa.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości