Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 25 Sie 2014 23:38 

Mój plan rezerwacji wygląda tak: 4 dni kos, 3 Kefalos, 7 Kardamena (tam 2 dni auto i rejs na Nissyros). Martwię się jedynie ile zajmie nam dojazd autobusem z Kampos do Kardameny bo trzeba się posiadać na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#222 PostWysłany: 25 Sie 2014 23:52 

A jak wygląda transport z okolic Tigaki do Kardemeny/Kefalos ?
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 31 Sie 2014 08:41 

Jesteśmy aktualnie w Kefalos - jeśli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem :)
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 31 Sie 2014 16:13 

@up jak z komarami? :-)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 31 Sie 2014 17:06 

Loty: 4
Kilometry: 5 386
W Kefalos 3 tyg temu nie było żadnych komarów
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 31 Sie 2014 21:27 

Może jednego mniej od naszego przyjazdu ;)
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 01 Wrz 2014 23:01 

Loty: 8
Kilometry: 12 552
Witam,

Wybieramy się w czwórkę w połowie września na Kos do Kardameny, czy ktoś kto ostatnio był może powiedzieć jaka jest obecnie cena promu na Nissyros, interesuje nas raczej sam prom i czy potem bez problemu można znaleźć na Nissyros transport na wulkan i w jakiej cenie?

Może ktoś jeździł z Kardameny rowerem do powiedzmy Mastichari i może się wypowiedzieć czy da się spokojnie podjechać pod górkę? Mamy plan się wybrać i zastanawiamy się czy te górki nie są zbyt straszne.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 02 Wrz 2014 09:09 

Hej, my dzisiaj przenosimy sie do Kardameny i tez będziemy polować na prom :) Wg nas plaże sa fajne od Paradise Beach w stronę Kardameny :) da sie dojechać busem z lotniska lub z przesiadką na lotnisku chyba.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 02 Wrz 2014 10:36 

@up z Kefalos do Kardameny autobusem z przesiadką na lotnisku? Ile zajęła wam podróż?
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 02 Wrz 2014 17:11 

Sam autobus jeździe bardzo szybko, tylko trzeba kwitnąć na lotnisku na przesiadką. Dodatkowo w czasie miedzy checkin w hotelach akurat nie ma busa :( tak to z Kefalos jest co 2h. I podobnie do Kardameny częstotliwość. My właśnie dojechaliśmy :)
Przy 4 osobach taxi za 15-18euro już tak nie boli z lotniska.

Ktoś poleci restauracje/tawerne w Kardamenie na grecki obiad?
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 02 Wrz 2014 17:29 

niebieski
jak dojechać z Kardameny na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 02 Wrz 2014 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Anonymous napisał(a):
Benzyna za stacjach nie kosztuje 1,1818-1,1850 ale 1,8-1,85 tak średno ,a to jest różnica ponad 2,5 zł na litrze w góre.

Przepraszam. Faktycznie, cyfry mi się przestawiły, chciałem napisać od 1,8118. Dodam jeszcze, że na Nisyros benzynę widziałem po 1,93 EUR.

Anonymous napisał(a):
Kefiru nie pijam, wole tą samą objętość 0,5 za taką samą cenę, lub niższą w Carfurze przy lotnisku, to tak nawiaskiem.

No cóż, ja kefiru z reguły też nie pijam, ale tamtejszy wyjątkowo przypadł mi do gustu i świetnie gasi pragnienie - w sam raz na upał.

Anonymous napisał(a):
Tak samo jak autobus KTEL z Kefalos na lotnisko cena 3,2 e Jechałem dwukrotnie ,czyżby były zniżki na 2 e ?

Ja akurat jechałem jednokrotnie i na hasło "airport 2 persons please" otrzymałem odpowiedź "4 EUR". Nawet dwa bilety dostałem! Może zeszli z cen, bo społeczeństwo "w kryzysie".

#233 PostWysłany: 02 Wrz 2014 19:38 

kszychooo napisał(a):
Hej, my dzisiaj przenosimy sie do Kardameny i tez będziemy polować na prom :) Wg nas plaże sa fajne od Paradise Beach w stronę Kardameny :) da sie dojechać busem z lotniska lub z przesiadką na lotnisku chyba.

To super, dajcie znać jaki i za ile prom udało Wam się upolować i jak dostaliście się na wulkan na Nissyros.

Ps. W jakim hotelu w Kardamenie jesteście?
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 02 Wrz 2014 20:11 

Kefalos - lotnisko 2e
Kefalos - kardamena 2,9e na jednym bilecie

Jesteśmy w hotelu Rio Hotel - taki mało grecki ;)
Póki co widzieliśmy w Kardamenie - nie za duża plaża, masa restauracji, dużo sklepików z tandeta ;)
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 02 Wrz 2014 22:38 

kszychooo napisał(a):
Jesteśmy w hotelu Rio Hotel - taki mało grecki ;)
Póki co widzieliśmy w Kardamenie - nie za duża plaża, masa restauracji, dużo sklepików z tandeta ;)

Dzięki za info, całkiem fajny hotelik :D A jak wygląda natężenie ruchu, ciągle pełno turystów czy już się trochę wyludnia:D? Podobno wieczorem jest tam hucznie:D?
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 03 Wrz 2014 08:23 

Ten hotel jest typowo niegrzecki - mały (12 pokoi), stosunkowo nowy, w pokoju klimatyzacja i wifi :) Jest prawie w centrum Kefalos, naprzeciwko Carrefour, 50m do głównego placu i trochę dalej do plaży - ale okna sa dzwiekoszczelne. Wcześniej byliśmy w Kefalos w hoteliku Ionikos.

Wczoraj z uwagi na zmęczenie wróciliśmy koło północy, ludzie sa ale nie jakoś bardzo dużo - nie ma problemu ze znalezieniem miejsca w knajpie. Same restauracje czynne podobno do 12:00-01:00.

Przy okazji pytaliśmy o prom (pierwszy strzał to 13e) i auto (40e z full insurance).

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2 03 Wrz 2014 09:18, edytowano w sumie 3 razy
usunięcie dublowania,edit - prośba autora
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 03 Wrz 2014 17:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Może komuś się przyda. W Kefalos, właściwie to w Kamari, w okolicy portu na ulicy biegnącej bezpośrednio przy morzu jest biuro podróży, w którym można kupić półdniową wycieczkę na Nisyros. Statek o nazwie Kamari II odpływa z Kamari dwa razy w tygodniu, we wtorki bodajże o godz. 12, a rano bodajże w środę, albo w czwartek. W cenie 18 EUR jest statek w dwie strony plus transfer z i do hotelu, ale tylko w Kefalos. Za dopłatą dodatkowych 6 EUR mamy na Nisyros autobus na wulkan i z powrotem. Dodatkowo na wulkanie kasują 2 EUR za wejście do środka.

Obawiałem się, że półdniowa wycieczka będzie za krótka, ale okazało się, że w zupełności wystarczyła. Nie udało mi się tylko dojść do zamku w Mandraki, bo na nadmorską ścieżkę osunęły się skały i została zamknięta - póki co (VIII.2014) trwają prace remontowe, ale nie wygląda na to, żeby im się robota paliła.

#238 PostWysłany: 03 Wrz 2014 20:22 

Warto wybrać sie do Nisyrros?
My dalej sie zastanawiamy - ceny w Kardamenie 20e - prom+bus, ale wyglada ze można jeszcze negocjować :)

My dzisiaj z uwagi na pierwsze chmurki o 10 rano, zdecydowaliśmy sie na wynajem auta i objechaliśmy plaże na wyspie. Jak sie okazało, słońce wróciło bardzo szybko. Auto (ostatnie za 48 - diesel, zrobiliśmy ok. 110km za 9e).

W Kosie widzieliśmy najwiecej rowerzystów, ale to raczej z uwagi na małe dystanse. Dalej myśle, ze w tym upale nie da sie jeździć miedzy miejscowościami - no chyba ze z Tigaki do Marmari lub z Lampii do Kos :)
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 03 Wrz 2014 20:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
kszychooo napisał(a):
Warto wybrać sie do Nisyrros?

Sam zdecyduj, tu masz kilka moich zdjęć z zeszłego roku z Nisyros które wklejałem już do tego tematu, polecam wybranie wycieczki która ma w planie wypad do wioski Nika:

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 03 Wrz 2014 21:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeszcze w Polsce naoglądałem się zdjęć z Nisyros i z wioski Nikia, i głównie na ich podstawie podjąłem decyzję, że będąc na Kos raczej warto udać się teżna Nisyros.

Poniżej kilka informacji o kupionej w biurze podróży w Kamari (Kefalos) wycieczce. Rejs z Kamari trwa ok. 1,5 godz. (używam "około" bo już dokładnie nie pamiętam), po przybiciu do przystani od razu większość pasażerów przesiada się do czekających już "tuż pod nosem" autokarów wiozących na wulkan. Przejazd trwa ok. pół godziny, po zjechaniu na dno wulkanu można, a w zasadzie skoro się już tu jest to trzeba, zakupić bilet wstępu na samo dno wulkanu. Pomiędzy przyjazdem, a odjazdem autobusu ma się jekieś 3 kwadranse na zejście, zobaczenie i powrót do autokaru - ten czas w zupełności wystarcza, szczególnie biorąc pod uwagę intensywne siarkowe "zapachy" na dnie. Radzę się nie spóźnić, bo na spóźnialskich nie czekają. Przy wariancie wypłynięcia z Kamari o godz. 12, statek wyrusza w drogę powrotną z Nisyros o 19. W międzyczasie, czyli po powrocie z wulkanu do Mandraki (stolica Nisyros), mamy sporo czasu na spoojne obejście miasteczka.

Image
autobusy do wulkanu czekające w porcie

Image
Mandraki - wgórze klasztor i zamek...

... do których najprostsza droga została jednak zasypana (VIII.2014)
Image

Image
łajba Kamari II

Ogólnie Nisyros sprawia wrażenie typowo greckiej wyspy, z wąskimi uliczkami, biało-niebieskimi domami, spokojem i brakiem pośpiechu. Moim subiektywnym zdaniem WARTO, a jeśli jeszcze trafi się możliwość zatrzymania w Nikii to STANOWCZO WARTO.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości