Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 13 Maj 2014 22:08 

Dzięki za odpowiedź.

A czy ktoś z Was korzyatał ze skutera? Pytam gdyż znajomi wrócili z Krety i mówili, że nawet prawka nie chcieli. Natomiast gdzieś wyczytałem, że aby wypożyczyć skuter na Kos trzeba prawko na motor. Nie chce mi się w to wierzyć. Wie ktoś coś na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
#122 PostWysłany: 13 Maj 2014 22:39 

enrico2000 napisał(a):
Dzięki za odpowiedź.

A czy ktoś z Was korzyatał ze skutera? Pytam gdyż znajomi wrócili z Krety i mówili, że nawet prawka nie chcieli. Natomiast gdzieś wyczytałem, że aby wypożyczyć skuter na Kos trzeba prawko na motor. Nie chce mi się w to wierzyć. Wie ktoś coś na ten temat?

Skuter w Grecji a zwłaszcza na wyspach wypożyczałem wiele razy. Oficjalnie trzeba mieć na niego prawko A
Sprawdzają przy każdym wypożyczeniu, jednak w większości przymykają oko.
Sa jednak bardziej skrupulatne wypożyczalnie i bez prawka A odeślą cię z kwitkiem ,a ty pójdziesz do innej i tam przymkną na to oko.
 PM off  

#123 PostWysłany: 14 Maj 2014 07:30 

Tomek Zien napisał(a):
Plaże w najbliższej okolicy miasta Kos to żwir i kamienie - z jednej strony Lambi, z drugiej Psalidi. Jeśli chodzi o Tigaki/Marmari - moim i lepszej połowy zdaniem w Tigaki plaża lepsza -w Marmari bardzo często dość mocno wieje, plaża jest raczej węższa niż w okolicach Tigaki a woda mocniej faluje. Poza tym Tigaki jest nieco bardziej rozwinięte turystycznie, jest więcej sklepów i knajp.

też potwierdzam, Tigaki zdecydowanie fajniejsze
na stolicę + Asklepion w zupełności wystarczy jeden dzień, tylko sprawdzcie godz. otwarcia Asklepionu bo są typowo greckie:)
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 14 Maj 2014 10:22 

enrico2000 napisał(a):
W kos rozumiem nie polecacie plaż?
Chyba ominę to miasto, pojedziemy na jednodniowy trip.

Gdzie znajduje się Camel Beach? Nie mogę jej zlokalizować. Był ktoś w rejonach Kavo Beach i Paradiso? Ciężko tam dojechać?

Zastanawiałem się także nad Kardameną, ale nie przepadam za Brytyjczykami :) i z tego co widzę plaża chyba nie za bardzo? Jak oceniacie?

I jeszcze jedno, gdzie jest ładniejsza plaża, w Marmari czy Tigaki? Obie miejscowości położone blisko siebie więc się zastanawiam.

Plaża Camel i kilka innych, jest tuż przed Kefalos po lewej stronie.Weź sobie na lotnisku bezpłatną mapkę. Wszystko jest zaznaczone.
Brytyjczyków nie unikniesz. Dominują na wyspie ( i nasi :D ) Za to Niemców prawie nie widać.
Dzisiaj pogoda piękna. Słonecznie i b.ciepło. Ale ja już wracam niestety :(
 PM off  

#125 PostWysłany: 16 Maj 2014 21:13 

Wycieczka na wulkan:
Mieszkam w Kos agecji wycieszkowych jest tu pelno ceny od 28-35e +2e za wulkan. My za 28e zalapalismy sie extra na zwiedzanie wioski Niki (podobno tylko w piatki). Z Kardameny statek kosztuje 16e plywa codziennie. Z Kos na Nisiros plywa stateczek tylko we wtorki koszt: 25 + 8 za bus na wyspie + 2 wejscie na wulkan.
Minusem naszej wyprawy bylo to ze z Kos do Kardameny jechalismy prawie 1h zbierajac po drodze wycieczke.
Generalnie strasznie smierdzaca sprawa z tym wulkanem ;-) ale wycieczke baaardzo polecam.

#126 PostWysłany: 20 Maj 2014 11:06 

Jeszcze jedno pytanie przed jutrzejszym wylotem.

Gdzie najtaniej wypożyczyć auto? Na lotnisku, czy w Tigaki, bo tam sie będziemy kierować? Możecie polecić jakąś wypożyczalnie? Jak najtańszą?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 20 Maj 2014 11:13 

Wystarczy wynająć na 1 dzieʼn, żeby wszystko objechać. Wypożyczalni wszędzie pełno. Za dobę 30 euro. Sam tyle płaciłem tydzień temu. Taniej raczej nie znajdziesz, bo pytałem w kilku...
 PM off  

#128 PostWysłany: 20 Maj 2014 12:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
enrico2000 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie przed jutrzejszym wylotem.

Gdzie najtaniej wypożyczyć auto? Na lotnisku, czy w Tigaki, bo tam sie będziemy kierować? Możecie polecić jakąś wypożyczalnie? Jak najtańszą?

Anonymous napisał(a):
Wystarczy wynająć na 1 dzieʼn, żeby wszystko objechać. Wypożyczalni wszędzie pełno. Za dobę 30 euro. Sam tyle płaciłem tydzień temu. Taniej raczej nie znajdziesz, bo pytałem w kilku...

Jak ja byłem we wrześniu rok temu to najtańsze auta był po 35€, do tego małe quady 20€ i skutery od 15€. Wszystkim objedziesz w jeden dzień wyspę z tym że ja bym proponował jedno popołudnie poświęcić na samo miasto Kos do którego dojedziesz autobusem a auto wziął w inny dzień i wtedy przejechać całą wyspę z pominięciem stolicy.
Mając auto zdecydowanie warto pojechać do Paleo Pyli i wspiąć się na ruiny zamku (łatwe wejście).

Tak jak kolega wyżej pisze wypożyczalni jest bardzo dużo i jak patrzyłem przed wylotem dużo bardziej opłaca się wziąć coś na miejscu gdzie będziesz spał niż bookować przez internet albo brać lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:31 

Loty: 2
Kilometry: 3 176
Proszę, powiedzcie gdzie bardziej polecacie się zatrzymać? W Kefalos czy w Kardamenie?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:38 

Anonymous napisał(a):
Wczoraj tam byłem . Myślę, że Kefalos jest najciekawsze na całej wyspie. Piękne położenie, a jednocześnie nie jest to totalna dziura. Miasteczko, w którym żyją też lokalsi. Baza tam to najlepszy chyba wybór ;)

Oto moja rekomendacja.
 PM off  

#131 PostWysłany: 21 Maj 2014 16:12 

Anonymous napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Wczoraj tam byłem . Myślę, że Kefalos jest najciekawsze na całej wyspie. Piękne położenie, a jednocześnie nie jest to totalna dziura. Miasteczko, w którym żyją też lokalsi. Baza tam to najlepszy chyba wybór ;)

Oto moja rekomendacja.

Dzięki, widziałam ;) A jesteś w stanie powiedzieć coś o Kampos? Czy jest blisko do Kefalos? Warto zatrzymać się tam blisko morza?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 21 Maj 2014 17:09 

Przejeżdżałem tylko. Nic specjalnie ekscytującego nie zauważyłem. Ciąg hotelików, knajp,sklepików.
Kefalos jest wyżej i są piękne widoki.
Nie wiem do końca dlaczego, ale mnie urzekło. Siedziałem sobie w tavernie na tarasie i obserwowałem toczące się życie lokalsòw, co uwielbiam. A to podjechał jakiś sprzedawca ryb na "wymęczonym" skuterku,,a to paru dziadków "rozprawiało" przy kartach. No i plaże. Zależy co kto lubi....
 PM off  

#133 PostWysłany: 21 Maj 2014 20:00 

Dzięki! W takim razie planujemy spędzić tydzień w Tigaki i tydzień bliżej Kefalos.
Powiedzcie mi jeszcze proszę jak się ma sprawa dostępu do internetu na wyspie?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 21 Maj 2014 21:55 

Tak jak w każdym normalnym kraju europejskim ;)

W hotelach,knajpach itp masz darmowe wifi
 PM off  

#135 PostWysłany: 21 Maj 2014 22:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
diabliiiczka napisał(a):
Dzięki! W takim razie planujemy spędzić tydzień w Tigaki i tydzień bliżej Kefalos.
Powiedzcie mi jeszcze proszę jak się ma sprawa dostępu do internetu na wyspie?

Jak ja byłem to zarówno w mieście Kos jak i w Tigaki prawie wszystkie knajpy miały wi-fi. Do tego nocleg mieliśmy najtańszy jaki się chyba dało a też było bezpłatne przy recepcji w cenie noclegu.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 24 Maj 2014 23:55 

Zbanowany
Moje krótkie podsumowanie:

Zatrzymaliśmy sie w Kos Town, plaże żwirowe, ale dało się chodzić na boso, urokliwe miasto, jest co zobaczyć, gdzie zjeść, poimprezować, przejść się na spacer, piękna marina z bardzo okazałymi, również ekskluzywnymi.
Pogoda dopisała w połowie maja, więc nawet się w morzu kąpaliśmy.
Bardzo fajną opcją jest wypożyczenie rowerów. Za dwa rowery na 3 dni daliśmy 25 euro. Można taniej ale chcieliśmy określony model. Skuter najtańszy (50cm, małe koła) to wydatek 10 euro za dzień. Można wytargować, że dadzą go na 24h a nie tylko od 8 do 21. Samochód od 30 euro za dobę.
Polecam termy, dojechaliśmy tam rowerami z Kos Town. Trafiło nam się mało ludzi, więc swobodnie można posiedzieć w naturalnym basenie, woda bardzo ciepła :)
Tigaki nie polecam – plaża piaszczysta, ale pełno glonów, i strasznie tam wiało. Jak rano wyjeżdżaliśmy z Kos to lekko wiało, dojeżdżamy do Tigaki a tam piździ niemiłosiernie.
Ceny pamiątek najniższe w Kos Town, w markecie Konstatinos.
Polecam równieź tawernę Hasan w Platani, największe porcje w przyzwoitej cenie.
Dobre lody za 1 euro mają w Goddys (taki fastfood), nieźle działa tam również WIFI.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: KOS
#137 PostWysłany: 30 Maj 2014 23:33 

Wioska Zia restauracja No Stress,
Rodzinna restauracja w pięknym miejscu. Skusiliśmy się bo 1. na forum ktoś pisał, że tam był a po 2 wypatrzyłam nalepkę tripadvisor.
Zamówiliśmy danie dnia Moussakę i przyznam, że była pyszna. Polecam

Miasto Kos
restauracja Mama's cooking polecona przez recepcjonistkę. Duże porcje i co ważne Grecy jeden za drugim przychodzili i brali na wynos :)
Restauracja znajduje się na ul. Mpompoulinas jakieś 200m od fontanny z delfinami.

#138 PostWysłany: 30 Maj 2014 23:58 

Wrzuciłaś nowy temat i nagle znikł i pojawił się ponownie w innym dziale.
W/w restauracje poznałem a czykolwiek ta no stress jest aż taka odstresewująca ,to niewiem.
Napisz o rejsie na Nissiros ,co i jak ,może w tym roku coś się pozmieniało.
 PM off  

#139 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:07 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
obstawiam opcje na wrzesien - miedzy innymi w planach tydzień na Kos. Czy opcja z Poznania przez Oslo na tydzień za 420zł ( sam przelot) to dobra cena czy warto jeszcze czekać?
W planach tydzień plażowania ( rodzinka 2 plus małe jeden :) ) - jaka najlepsza będzie miejscówka?
I jak dojechać z lotniska - skoro nie planujemy na cały tydzień auta jak wyglada transport busem ( podobnie jak na Krecie?)
Taksówki drogie?
P.S. jacekkatowice chyba wywołuję Cię do tablicy bo zdaje się,że jesteś ekspertem od greckich wysepek :)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 09 Cze 2014 22:15 

Widzę, że się rozkręcasz z Grecją. :D
I słusznie. Uważam ,oczywiście subiektywnie, że żaden inny kraj europejski jej nie dorównuje turystycznie. Chyba, że Kanary, ale to inna półka. Świetne na zimę.
Informuje niniejszym, że jest tu lepszy ekspert @Zeus.
Większość info już jest w tym wątku. Nie chcę się powtarzać.
Chyba, że pytasz o coś nowego to chętnie podpowiem, jeśli "posiadam wiedzę" ;)
Edit. Jak jesteś z południa Polski to pilnuj Ryanaira z Krakowa. Można trafić za 300 " z ogonkiem" RT. Ja tak leciałem. Bezpośrednio i wygodnie. 2 autobusy , coś po 3 euro czekają na ten samolot. Jeden jedzie do Kos Town,, a drugi do Mastichari..
Po co włóczyć dziecko po lotniskach w czasie przesiadek.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 09 Cze 2014 22:22, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość