Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 07 Kwi 2023 21:22 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Tak, bo w momencie odbierania nie zgłaszałeś żadnych zastrzeżeń. Teraz to po ptokach
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#122 PostWysłany: 09 Lip 2023 22:55 

Pierwszy raz wynajmowałam auto (lotnisko w Zadarze, Chorwacja) - więc wybaczcie jeśli to co napiszę to standard lub jakiś banał, ale zastanawia mnie to... Rezerwacja była bezpośrednio przez stronę sixt.hr, płatność miała być na miejscu. Przy wypożyczeniu pobrany depozyt (blokada) 750 euro, sprawdziłam kartę kredytową, rzeczywiście tam był (transakcja oczekująca na zaksięgowanie) - ok. 3300 zł. 10 dni później oddawaliśmy auto, pani pooglądała, przyjęła, wszystko ok, coś tam wpisała na tablecie, podpisałam i życzyła szczęśliwego lotu. Ja; no zaraz, a co z płaceniem? Nie mamy jeszcze gdzieś iść, do jakiegoś biura, załatwić formalności? Ona na to, że nie, że oni sobie to rozliczają z zablokowanej kwoty, pobiorą ile trzeba (w naszym przypadku ok. 450 euro), a resztę odblokują. No chyba że chcemy płacić inną kartą niż ta z depozytem, to wtedy do biura. Jeśli nie, to prosto na samolot i wszystko załatwione. No to polecieliśmy :) Po przylocie (2 dni temu) sprawdzam kartę i nie ma tam ani śladu po tej wypożyczalni, żadnej transakcji -ani blokady (w sumie nie wiem, kiedy zniknęła), ani żadnego obciążenia. Co o tym myśleć? Pojawi się jeszcze to obciążenie? Czy to jakiś błąd z ich strony?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 10 Lip 2023 08:04 

niebieski
Znajomy tak miał, obciążyli go w następnym miesiącu. Pewnie zapomnieli i potem się doliczyli.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 10 Lip 2023 09:59 

srebrny
Cytuj:
oddawaliśmy auto, pani pooglądała, przyjęła, wszystko ok, coś tam wpisała na tablecie, podpisałam

Szczerze podziwiam.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#125 PostWysłany: 31 Lip 2023 15:53 

Cześć, czy ktoś wynajmował samochód przez booking i dobierał ubezpieczenie i ma jakieś doświadczenie z korzystania z tego ubezpieczenia? czy jakieś problemy robi booking?
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 22 Sie 2023 11:21 

Hej,
też myślałem wypożyczyć auto przez booking.com z tym ubezpieczeniem - ale bardziej niż samo ubezpieczenie to niepokoi mnie to, że większość tych firm car rental ma wpisane, że jeżeli nie odbierzesz auta w ciągu 1 godziny to będzie to traktowane jako "No-show" i dodatkowo "No-shows are charged full price of rental" - można znaleźć dużo komentarzy jak to właśnie ludzie musieli później płacić dwa razy. Pisałem z booking support o tym i niby odpisali mi że w razie opóźnienia lotu trzeba się z nimi skontatkować od razu i mogą zrobić full refund i wynająć za ciebie jakieś inne auto (pewnie na ASAP to drożej).
Ktoś ma jakieś doświadczenia i doradzi coś odnośnie wynajmu przez pośredników (bo ten sam problem jest u każdego pośrednika typu rentalcars.com itd.) ? Czy to ma sens jeżeli obecnie praktycznie każdy lot wizzair lub ryanair jest opóźniony średnio 1h ?
Może przy rezerwacji podawać czas odbioru na +1h ?
Czy w ogóle zrezygnować z wynajmowania przez pośredników ?
Będe wdzięczny za wszelkie rady - pierwszy raz wynajmuję auto - zawsze przemieszczałem się jednośladami 125cc lub więcej ... gdzie nie ma takich problemów jak przy wynajmie auta (teraz wybieram się do Włoch - Brindisi - i chyba jednoślad to słaby pomysł).

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 23 Sie 2023 09:23, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 24 Sie 2023 15:59 

niebieski
rob_sad napisał(a):
Zrób dużo zdjęć samochodu na ich oczach przy odbiorze, potem przy oddawaniu i problem z głowy - o ile rzeczywiście czegoś nie uszkodzisz.
Zauważyłem, że sam fakt robienia zdjęć powoduje, że oni nie próbują naciągać i to działa wszędzie.
Jeśli kwota wkładu własnego jest poniżej tej z ubezpieczenia karty to ryzykujesz przecież jedynie czasem jaki zmarnujesz na formalności (no chyba, że kradzieże, czego karta nie uwzględnia, ale to jeszcze mniejsze ryzyko).
Ja od czasu gdy mam kartę PKO nie płacę za żadne dodatkowe ubezpieczenia.

Z ostatnim zdaniem się zgadzam - ale z poprzednimi średnio. Sam fakt zrobienia zdjęć nic nie daje. Tak jak to, że "jeśli nie uszkodzisz auta" - bo inni uszkodzą. I nic nie poradzisz.
To co robią wypożyczalnie to jeden koniec kija - a to jak się obijają nawzajem Włosi, to drugi koniec (tego samego kija). Niestety.

...już nie mówiąc o sytuacji, gdy późną nocą w deszczu wynajmujesz auta, to nie ma jak zrobić zdjęć. Na czym oczywiście zwykle się traci.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 24 Sie 2023 16:39 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
W cicarze wskazałem wgniotki i zapytałem, czy zapisze. Stwierdziła z lekceważeniu, machając ręką.
Ubezpieczenie.
Oczywiście strat nie spowodowałem ale fotki porobiłem przed i po.
Kreta czy Teneryfa to inne podejście niż np. Polska.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 24 Sie 2023 18:54 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie daję recepty na to, by nie było problemów, ale na to by zmniejszyć ich ryzyko.
Jeśli masz wszystko na zdjęciu to niby jak mają wykazać, że jest coś nowego, co na zdjęciu widać (jak bierzesz samochód) lub nie widać (jak oddajesz). Jak jest ciemno albo pada to robisz zdjęcia jak będzie jasno albo jak przestanie padać. Nawet takie zdjęcia dzień po już mi ratowały tyłek. W ciągu ostatnich kilku lat pożyczałem samochód około 20x i tylko 3x ktoś się przyczepił, a wtedy uratowały mnie zdjęcia - nie było w ogóle dyskusji. Mieli pretensje o plamę na siedzeniu, gdzie nikt nie siedział ;) W jednym z tych przypadków nie miałem ubezpieczenia więc bym płacił za kołpak ;) a raczej za komplet bo tak praktykują.
Coraz więcej firm przechodzi na brak formularzy i w ogóle komisyjnego odbioru i oddawania - oni wręcz zachęcają do zdjęć bo im to ułatwia pracę i użeranie się z ludźmi później. Takie automatyczne procedury miałem ostatnio w ZRH, LUX, KEF.
W Cancun dostałem na maila zdjęcia samochodu zrobione automatycznie na wyjeździe z parkingu ;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 24 Sie 2023 19:46 

niebieski
@FUX - Kanary i Cicar/CM to w ogóle osobny temat. Jak zwróciłeś auto, to... wszystko. I tyle w temacie (zwykle).

rob_sad napisał(a):
Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie daję recepty na to, by nie było problemów, ale na to by zmniejszyć ich ryzyko.
Jeśli masz wszystko na zdjęciu to niby jak mają wykazać, że jest coś nowego, co na zdjęciu widać (jak bierzesz samochód) lub nie widać (jak oddajesz). Jak jest ciemno albo pada to robisz zdjęcia jak będzie jasno albo jak przestanie padać. Nawet takie zdjęcia dzień po już mi ratowały tyłek.

Ja tego nie neguję.
Tylko można równie dobrze zapytać skąd wiadomo, że te zdjęcia są z odbioru? Exif i nazwę pliku można edytować, więc... różnie jest. Nie ma twardych dowodów jak ktoś chce przekręt zrobić. ;)
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 24 Sie 2023 19:52 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Klucze w recepcji, auto gdzieś tam na ulicy.
😉
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 24 Sie 2023 19:56 

niebieski
@sanchopan Zawsze robiąc film, bądź zdjęcie, uwieczniam na nim "przypadkowo" pracownika firmy

Ostatnio edytowany przez merlot55, 24 Sie 2023 20:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 24 Sie 2023 19:59 

złoty
@sanchopan wystarczy, by zdjęcia były zapisywane w Google Zdjęcia.
Każde zdjęcie ma swój opis z datą i godziną wykonania.

---------
Jest tu temat o wypożyczalniach samochodów. Tam i tu wielokrotnie wspomniano, że KK Platinum PKO BP ubezpieczenie w tym zakresie jest na 5, ale na trudnym rynku np we Włoszech może być niewystarczające. To tylko ochrona do1200 euro.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:03 

niebieski
Oj tam... pokazać jak to można obejść?
Zbytnio wierzycie "programom" a nie doceniacie ludzkich umiejętności zaradzenia.
...albo negowania ze strony pracowników. Czemu negują? Bo "mogą", bo "nie ma tego w regulaminie", bo "xxxx......" itd. itp.
Trzeba się zabezpieczać. Owszem. Ja też to robię.
Ale jak ktoś się czuje w 100% bezpieczny, to... źle to czuje. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:09 

złoty
sanchopan napisał(a):
Ale jak ktoś się czuje w 100% bezpieczny, to... źle to czuje. :lol:

Czasami lepiej nic nie napisać, niż stworzyć takiego potworka

Ps. Mam inną Infinite i mogę czuć się mega dobrze, gdyż

uszkodzenia lub kradzieży wynajętego pojazdu - do 50 tys. euro

Powtórzę, wielokrotnie tu wspomniano, że KK Platinum PKO BP ubezpieczenie w tym zakresie jest na 5, ale na trudnym rynku np we Włoszech może być niewystarczające. To tylko ochrona do1200 euro.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:29 

srebrny
dg72 napisał(a):
@sanchopan wystarczy, by zdjęcia były zapisywane w Google Zdjęcia.
Każde zdjęcie ma swój opis z datą i godziną wykonania.

A ta data i godzina jest zgodna z ustawieniami telefonu, czy z rzeczywistością?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Zgodnie z exif

#138 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:31 

srebrny
A exif skąd jest brane?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Z ustawien daty na urządzeniu rejesteujacym ;)
Myślę, że to było retoryczne pytanie?

#140 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:34 

srebrny
Było, ale myślałem, że mnie zaskoczysz. ;)
A więc wartość dowodowa żadna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości