Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 24 Sie 2023 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Nie będę niestworzonych historii wymyślał :)
dg72 lubi ten post.
lasek101 uważa post za pomocny.

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#142 PostWysłany: 24 Sie 2023 21:04 

niebieski
Dam jedną życiową radę. Idźcie do wypożyczalni sami, nie bierzcie z sobą żony, teściowej, dzieci, zostawcie ich na lotnisku zawsze po nich możecie podjechać później. Nie zapomnijcie o mały bagażu. Pracownik może odczytać was jako klienta biznesowego, a więc obeznanego z kruczkami, Podobnie zachowujcie się przy zwrocie, wypakować całą czeredę na lotnisku i wrócić do wypożyczalni. Asertywność mile widziana.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:57 
Awatar użytkownika

srebrny
merlot55 napisał(a):
Dam jedną życiową radę. Idźcie do wypożyczalni sami, nie bierzcie z sobą żony, teściowej, dzieci, zostawcie ich na lotnisku zawsze po nich możecie podjechać później. Nie zapomnijcie o mały bagażu. Pracownik może odczytać was jako klienta biznesowego, a więc obeznanego z kruczkami, Podobnie zachowujcie się przy zwrocie, wypakować całą czeredę na lotnisku i wrócić do wypożyczalni. Asertywność mile widziana.

klient biznesowy płacący słuzbową kartą ma wywalone na drobne szkody, bo pewnie ma jakieś dobre ubezpieczenie podróżne, do tejże karty lub osobne, więc myślę, że to świetny sposób na narażenie się na próbę bycia ogolonym przez wypo : )

a żonę / dziewczynę proponuję brać do wypożyczalni tylko jak jest ładna. Jeśli nie jest, to lepiej zostawić na lotnisku. Albo, w zasadzie jeszcze lepiej: w domu :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 18 Kwi 2024 16:50 

Witam

Mam pytanie o zakładanie blokady na ew. pokrycie wkładu własnego na karcie kredytowej (ew. debetowej).
Planuję wypożyczyć samochód na Krecie, na stronie discovercars.com przeglądam oferty, ale wszystkie mają w warunkach, że nie akceptują żadnych kart Revolut:

Nieakceptowane:
Karta innej osoby (w tym członka rodziny)
Gotówka
Dowolna płatność wirtualna (np. Google Pay, Apple Pay itd.)
Any Revolut Card

Jak rozumiem dotyczy to także karty kredytowej Revolut.
Czy ktoś wie dlaczego?
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 18 Kwi 2024 18:55 

srebrny
Albo mają złe doświadczenia z tą firmą , albo jest to zastrzeżenie z czasów gdy Revolut wystawiał wyłącznie karty prepaid i nie zmienili do dzisiaj zasad.

Temat postu: Zerowy depozyt a CDW
#146 PostWysłany: 16 Maj 2024 18:33 

Cześć,
Chciałbym wynająć auto we Włoszech. Mam w związku z tym dwa pytania.

1. Na stronie discover cars znalazłem ofertę z zerowym depozytem. Czy w tym przypadku warto brać dodatkowe ubezpieczenie ze strony discover cars?

2. Mam już zarezerwowane inne auto też na discover cars tylko niestety z depozytem, wymagana karta kredytowa (której jeszcze nie mam) i wyższa ceną. Czy jak je anuluje tą ofertę będę mógł zarezerwować tańsza opcje a oni zwrócą mi różnice?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 16 Maj 2024 21:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Ad. 1 jeśli przez zerowy depozyt rozumiesz brak udziału własnego w szkodzie, to dodatkowe ubezpieczenie nie będzie potrzebne.
Ad. 2 musisz sprawdzić jakie są warunki anulowania twojej rezerwacji, czasem oferty mają lepszą cenę, ale są bezzwrotne - my nie wiemy jaką ty wybrałeś.

#148 PostWysłany: 16 Maj 2024 21:22 

Ad. 1 Udział własny (CDW) to od 5000 do 15000zl. Czyli to jest osobna rzecz od depozytu? W takim przypadku warto brać ubezpieczenie?

Ad. 2 Wziąłem ofertę na discovercars z pełnym ubezpieczeniem od nich. Teoretycznie było tam napisane ze mogę to anulować do dwóch dni przed. Pytanie tylko czy mogę tak jakby wymienić a oni oddadzą mi różnice w cenie?
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 17 Maj 2024 00:50 

niebieski
Wymienić nie możesz. Anulować i zarezerwować inny, kolejność nie powinna mieć znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 06 Cze 2024 13:19 

Hej Kuba. I jak się potoczyła sytuacja Twoja z wynajecurm auta na discovercars? Wziąłeś opcje z zerowym depozytem czy inną? Zastanawiam gdzie tu jest haczyk na stronie jest napisane przy zerowym depozycie że:
Zrzeczenie się odszkodowania (CDW)
Odliczenie: ~5155,00 zł - 15460,00 zł
W przypadku uszkodzenia karoserii będziesz musiał zapłacić kwotę nieprzekraczającą kwoty udziału własnego (inne części pojazdu nie są objęte ubezpieczeniem). Czy moze byc tak ze zdając auto najemca może sobie naliczyć kwotę niższa np 500eur i ubezpieczyciel w tym wypadku ze strony discovercars.com nie pokryje szkód?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 04 Lip 2024 11:31 

Hej
Pierwszy raz będę wynajmować auto zagranicą,w związku z tym mam pytanie.
Na stronie DiscoverCars znalazłem opcje bez depozytu. Czy to oznacza, że zostanie pobrana kwota tylko i wyłącznie za wynajem auta k na miejscu już nie ponoszę żadnych dodatkowych opłat tj depozytu, kaucji, dodatkowego ubezpieczenia jeśli nie chce takiego? Proszę o wyjaśnienie.
Zależy mi na tym aby zapłacić tylko za sam wynajem auta podczas rezerwacji online a w wypożyczalni już nic dodatkowo nie płacić oraz nie blokować karty na dodatkowe kwoty.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 04 Lip 2024 13:46 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
No nie pisz, że brak informacji na forum.
Są wypożyczalnie bez depozytu i wtedy nie potrzebujesz KK.

Nawet biorąc ubezpieczenie dodatkowe w wypożyczalni a ona wymaga karty, to musisz mieć KK na siebie. Poczytaj w wątku o Chorwacji a nie tutaj pierwszy post i dajcie na tacy. Tam opisałem, nie tylko ja, jak to działa.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 28 Lip 2024 19:52 

Czy na lotnisku w Tiranie, Albania, znajdę tańsze opcje wynajmu samochodu niż to co widzę na stronach w internecie (Booking, Localrent)?
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 29 Lip 2024 00:24 

niebieski
Prawie zawsze w Internecie, z wyprzedzeniem znajdziesz tańsze oferty.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 21 Sie 2024 09:02 
Awatar użytkownika

srebrny
A może ktoś miał podobnie.

Wypożyczalnia zablokowała na KK cenę wynajmu i depozyt za paliwo w wysokości 100EUR. Samochód oddałem w niedzielę, dziś wchodząc na konto zauważyłem że
dostępny limit karty znacząco się zwiększył.
Wchodzę a tam wychodzi na to że cała kwota blokady wróciła na KK. Czy to kwestia opóźnień w księgowaniu, czy po prostu się walnęli?

Image
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 13 Wrz 2024 09:23 

Drodzy forumowicze, mam pytanie odnośnie blokady przy wynajmie. Planuję skorzystać z wypożyczalni ECH przez doyouitaly. Blokada ma być 750 euro, mam kredytówkę ale zastanawiam się czy na karcie muszą być środki w takiej kwocie w momoncie odbioru auta żeby zrobili blokadę bo limit stosowny zapewne musi być?
Może głupie pytanie ale jakoś nie jestem pewny :)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 03 Paź 2024 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
srebrny
Szukam i nie mogę znaleźć tematu.
Z jakich wyszukiwarek wypożyczalni korzystać na tę chwilę?
Kojarzę Discovercars.com, Rentalcars.com, VIPcars.com. Jest też doyouitaly lub doyouspain - czymś się różnią? Są inne odmiany?
Jeśli jest taki temat, wpis, prosiłbym o nakierowanie, bo ni chu chu nie potrafię zlokalizować.

#158 PostWysłany: 03 Paź 2024 19:44 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
A po co Ci ten problem?
Chcesz szukać tanich i dobrych?
:lol:

Jaki kraj?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
doyouitaly i doyouspain to klony.
Ze swojej strony dorzucę Economycarrentals (ECR) i prawie bliźniaczą carflexi. Prawie, bo jednak czasami potrafią się troszkę różnić cenami. carflexi jest lepsze do wyszukiwania, bo zawsze pokazuje wypożyczalnie, a ECR tylko w niektórych lokalizacjach.

EDIT - Takie małe podsumowanie moich ostatnich 25 rezerwacji, może będzie dla kogoś przydatne:
8 doyouspain
6 ECR (ale muszę dodać, że mam tam jakieś zniżki za członkostwo i punkty uzbierane przez ładnych parę lat, więc zwykle mam parę euro taniej niż cena ogólnodostępna)
4 vipcars
1 rentalcars

Bezpośrednio w wypożyczalni:
2 OK mobility (Rzym, Madryt) - wypożyczalnia publikuje sporo kodów zniżkowych i czasem wychodzi taniej niż przez pośrednika
1 Cabrera Medina (Kanary - wiadomo, ubezpieczenie w cenie wynajmu), Avis (Alicante), guerin.pt (Lizbona - tu akurat zależało mi na odbiorze na lotnisku o 6 rano, w przeciwnym wypadku mógłbym wziąć coś taniej przez pośrednika w innych wypożyczalniach), rent.is (Islandia minicamper)

Kolejne 5 zaplanowanych: 3x vipcars, 1x ECR, 1x autovia.it (dzięki temu kodowi 8-) wypozyczalnie-samochodow-temat-zbiorczy-wlochy,1407,38598&p=1724043&hilit=autovia#p1724043
Kri$ uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 03 Paź 2024 22:38 

niebieski
Ja używam Skyscanner i z reguły wybieram VIPCars, bo daje możliwość wykupu (za kilka euro) rezygnacji do 2 godzin przed odbiorem.
 Profil Relacje PM off
Kri$ uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości